View: 4677|Reply: 15
|
Viral! Kuih Kerbau Guling Unik Dan Popular Di Rantau Panjang, Ini Resipinya
[Copy link]
|
|
Menu viral di bazar Ramadan masa kini siapa tak tahu Kuih Kerbau Guling. Kuih ini yang mula-mula diperkenalkan di sebuah bazar Ramadan di Rantau Panjang kini menjadi trending dan ramai yang begitu teruja untuk mencubanya. Tak kurang dari itu, ada juga yang mencuba untuk membuatnya sendiri.
Untuk makluman semua, kuih kerbau guling ini cukup terkenal di Kelantan dan juga selatan Thailand. Jika di Selatan Thailand ia dikenali sebagai kuih hitam. Namun jika di daerah Rantau Panjang ianya dikenali sebagai kuba guling.
Nama Kerbau Guling ini diambil daripada warna kuih ini yang hitam seperti kerbau dan berguling guling di dalam kelapa sebelum dihidangkan. Jadi dari situlah munculnya nama kerbau guling. Namun usah bimbang, walaupun namanya agak pelik, rasanya memang enak untuk dicuba.
Jom cuba resipi Kuih Kerbau Guling
Bahan-bahan
250gm tepung beras
200gm gula
150gm tepung jagung
1/2 sudu makan kapur
3 sudu tepung beras pulut
1/2 cawan santan pekat
Tempurung bakar (ambil air hitam sahaja & tapis) pastikan tempurung yang bersih
Air 1liter lebih (lihat pada kepekatan)
sedikit pewarna hitam (tambahan)
Secubit garam
Cara-cara membuatnya
1. Masukkan semua bahan di dlm kuali. Kacau sehingga sebati barulah buka api. Kacau semua campuran itu di atas api yang sederhana sehingga menjadi likat.
2. Sediakan loyang saiz 8 inci dan sapukan minyak. Tuangkan adunan yang sudah siap tadi. Tunggu sehingga sejuk. Selepas sejuk potong dan guling-gulingkan bersama kelapa muda parut yang dicampur sedikit garam.
Sedia untuk dinikmati. Macam mudah je kan? Selamat mencuba ya! - CARI
|
|
|
|
|
|
|
|
tak kotor ke guna arang tempurung? |
|
|
|
|
|
|
|
kuih viral sampai berebut rebut..ada chef kat youtube pun tak yakin guna arang tempurung tu..sudah nya tukar ke bamboo charcoal..ada kat kedai bakery..serbuk kaler hitam.. |
|
|
|
|
|
|
|
Kuih ni rasa mcm kuih lompang ke? |
|
|
|
|
|
|
|
Baru testing guna bamboo charcoal powder. Bau arang kuat, aku letak daun pandan. Sudahnya charcoal tu absorb bau pandan. Buka kang baru dapat rasa... |
|
|
|
|
|
|
|
Dah beli . Sedap sangat. Rasa lemak, kurang manis. Balance. Pada tekak saya, saya bagi 5 bintang |
|
|
|
|
|
|
|
Yes mengingatkan mak pd kueh kaswi.. Tak pun lompang. |
|
|
|
|
|
|
|
idakamaruddin replied at 31-5-2018 02:35 PM
mcm rasa kasuwi x?
I tak suka kasuwi. Kasuwi rasa kapur kan. Kerbau guling rasa ringan, tapi lemak berkrim. Nyummm |
|
|
|
|
|
|
|
x pnh tau rasa kasuwi rasa kapur
|
|
|
|
|
|
|
|
idakamaruddin replied at 31-5-2018 02:58 PM
x pnh tau rasa kasuwi rasa kapur
Kan ada pahit2 sikit kasuwi tu. Pahit tu sebab kapur kan. Ke aku salah Ida ? Haha |
|
|
|
|
|
|
|
tempting bila baca komen forumer kata sedap lemak2 rasanya. tp mengenangkan air arang tu mmg idok le aku nk makan |
|
|
|
|
|
|
|
oo lagi sedap dari kasuwi eh? boleh la try buat |
|
|
|
|
|
|
|
lawak la kobau gulin
menarik ni. boleh try buat dengan mak |
|
|
|
|
|
|
|
Byk jenih tepong kena letak.. Cenonet2 plaktu.. Remeh. |
|
|
|
|
|
|
|
jiran i buat katanya rasa macam kueh kaswi aje.. cuma berlemak sikit.. so i tak teringin pun nak rasa kalau macam tu rasanya...
tambahny lagi, menyesl buat satu adunan.. |
|
|
|
|
|
|
| |
|