|
PARIT BUNTAR - Saban tahun tibanya bulan Ramadan, penduduk Kerian akan merayakan satu ‘pesta’ makanan unik yang hanya diadakan di daerah itu sahaja - Pesta Makan Kerang.
Acara pesta makanan unik ini juga menjadi tumpuan rakyat Malaysia di seluruh negara memandangkan acara tersebut hanya diadakan pada bulan Ramadan dan kebiasaan dimakan pada waktu moreh atau selepas waktu solat tarawih.
Dihidangkan bersama kuah kacang, hidangan kerang rebus atau bakar disulami beraneka jenis siput sudah menjadi identiti unik daerah Kerian setiap kali tiba bulan Ramadan.
Lebih menarik, terdapat puluhan premis hidangan kerang dibuka di seluruh daerah Kerian hanya semata-mata di sepanjang Ramadan, sama ada premis kecil-kecilan di hadapan rumah hingga premis terkemuka.
Sebahagian pengunjung Warung Udang Lipan yang berpuas hati dengan keenakan hidangan kerang rebus disediakan.
Bagaimana popular di Kerian?
Jadi, persoalan yang timbul adalah bagaimana ‘fenomena’ popular aktiviti makan kerang rebus atau bakar boleh setiap kali bulan Ramadan boleh wujud hanya di Kerian?
Seorang pembekal kerang tempatan, Agus Salim Mustaffa,48, berkata, lebih 30 tahun dahulu, daerah Kerian terkenal sebagai pusat penternakan dan pendaratan kerang di kawasan utara semenanjung tanah air.
Menurutnya, pelbagai aneka kerang dan siput sangat mudah ditemui di perairan Kuala Kurau, Kuala Gula, Selinsing, Tanjung Piandang dan Kuala Bagan Tiang, di sini dan golongan nelayan mampu memungut hasil banyak pada bila-bila masa.
“Setiap kali tiba bulan Ramadan, masyarakat kampung zaman dahulu memerlukan satu aktiviti untuk berkumpul dan melepak bersama-sama rakan-rakan atau ahli keluarga secara santai selepas aktiviti moreh dan solat tarawih di surau atau masjid.
“Jadi, pada waktu itu, pelbagai aneka kerang dan siput amat mudah didapati di sini, maka kebanyakan mereka pun mengadakan aktiviti santai memakan kerang sambil berkumpul bersama rakan-rakan, sama ada di masjid atau pekarangan rumah.
“Dari situ, tercetusnya idea berniaga kerang dan siput rebus lalu menjadi ‘trending’ dalam kalangan orang kampung untuk beroleh pendapatan tambahan sepanjang Ramadan,” katanya.
Azman menunjukkan aneka siput dan kerang terdapat premisnya Warung Udang Lipan, Parit Haji Wahab.
Tekad martabat
Bagi pemilik premis Warung Udang Lipan, Azman Ibrahim,56, berkata, pengalaman sebagai antara pelopor utama premis hidangan kerang di Kerian sejak lebih 15 tahun lalu memberi idea kepadanya untuk mencipta kelainan dan nafas baharu dalam menu disediakan.
Menurutnya, di premisnya , pengunjung bukan setakat boleh menikmati hidangan kerang atau siput disajikan secara rebus atau bakar.
Malah, Azman menegaskan pengenalan menu unik terbaharu dipanggil ‘Kerang Tepanyaki’ dan ‘Sotong Tepanyaki’ menyebabkan premisnya diserbu pengunjung dan pelanggan setia setiap malam sepanjang bulan Ramadan.
“Diilhamkan menerusi hidangan ala ‘shellout’, inisiatif menu istimewa itu menggabungkan beraneka jenis siput dan kerang dengan sos tepanyaki yang dihasilkan mengikut resepi istimewa ciptaan saya.
“Selain itu, tarikan istimewa lain pelanggan ke premis saya adalah disebabkan kelazatan kuah kacang resepi temurun keluarga yang disajikan bersama hidangan kerang atau siput sebagai pencicah.
“Tekstur kuah kacang dihasilkan amat lembut, penuh rasa kacang dan sedikit pedas, malah ianya mendapat pengiktirafan Malaysia Guinness Book of Record pada tahun 2007 sebagai kuah kacang paling berkualiti,” katanya sewaktu ditemui Sinar Harian di premisnya di sini.
450kg kerang, siput sehari
Sementara itu, Pengurus Warung Udang Lipan, Amzar Azman,29, berkata, pengunjung yang hadir berpeluang mencuba beraneka jenis siput dan kerang yang dihidangkan melalui pelbagai cara masakan.
Menurutnya, setakat ini sejumlah lapan jenis siput dan kerang boleh didapati di premisnya seperti kerang liar, kerang bulu, siput sudu, siput gerudi, siput gerumit, siput unam, siput kepah dan paling istimewa siput tiram.
“Memandangkan Warung Udang Lipan dikenali sebagai salah satu premis pengasas asal menjual hidangan kerang dan siput, premis kami sentiasa diserbu tidak kurang 1,000 pengunjung setiap hari.
“Setiap hari juga kami memerlukan sekurang-kurangnya 300 kilogram kerang dan 150 kilogram beraneka jenis siput setiap hari bagi memenuhi keperluan pelanggan yang hadir bermula jam 7 malam hingga 2 pagi.
“Kami agak bernasib baik tidak mengalami masalah keputusan bekalan kerana kami juga merupakan pembekal kerang dan siput di seluruh negara,” katanya.
Amzar berkata, selain penyediaan kuah kacang berkualiti dan tidak kedekut, pihaknya turut mendedahkan rahsia teknik membakar kerang atau siput dengan menggunakan dapur arang berasaskan batu-bata.
Udang lipan turut gamit selera
Menurutnya, teknik membakar kerang menggunakan dapur batu-bata itu dapat membantu meningkatkan kualiti rasa hidangan disajikan kepada pelanggan di samping lebih pantas masak.
“Meskipun hidangan disediakan merangkumi pelbagai menu unik dan bertaraf hotel, harga ditawarkan di Warung Udang Lipan amat berpatutan, bermula dari harga RM15 hingga RM60 sekilogram bergantung menu hidangan.
“Selain itu, pengunjung Warung Udang Lipan berpeluang merasai pelbagai jenis hidangan berasaskan udang lipan yang sememangnya menjadi ‘trademark’ premis kami.
“Kelazatan hidangan premis kami dijamin, malahan terdapat sebuah keluarga yang datang dari Kuala Lumpur semata-mata kepingin menikmati hidangan Kerang Tepanyaki,”katanya.
Cadang kerajaan negeri promosi
Dalam pada itu, Mohd Fadzil Schinta Mada,45, dari Kampung Makam, Pulau Pinang mendedahkan tidak akan melepaskan peluang berkunjung ke Warung Udang Lipan untuk menikmati hidangan kerang dan pelbagai siput bersama rakan sejak sepuluh tahun lalu.
“Kuah kacangnya cukup istimewa, di samping hidangan udang lipan sungguh menyelerakan serta layanan mesra daripada pemilik premis yang sentiasa memberi perhatian kepada kehendak pelanggan.
“Saya cadang aktiviti makan kerang Ramadan ini wajar dimartabatkan kerajaan negeri Perak menjadi salah satu acara rasmi untuk dimasukkan dalam kalendar ekopelancongan daerah Kerian setiap tahun,” katanya.
Gesa kajian terperinci
Sementara itu, Exco Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perikanan, Abdul Yunus Jamhari menyambut baik cadangan ‘pesta’ makan kerang dimartabatkan kerajaan negeri untuk dijadikan salah satu acara tarikan ekopelancongan utama di Kerian.
Menurutnya, ‘pesta’ unik itu sudah menjadi trend dalam kalangan rakyat Kerian sejak 20 tahun dan kini mula merebak diikuti penduduk dari negeri berhampiran.
“Cuma, pada masa hadapan, kita kena pastikan bekalan kerang dan siput untuk keperluan peniaga mencukupi memandangkan industri penternakan kerang di Kerian semakin nazak.
“Ketika ini, kebanyakan stok bekalan kerang terpaksa diambil dari luar daerah dan senario ini menyebabkan harga kerang semakin meningkat saban tahun.
“Saya akan minta Jabatan Perikanan buat kajian terperinci bagi mengembalikan kegemilangan perairan daerah Kerian sebagai salah satu pusat penternakan kerang utama di Malaysia seperti dahulu,” katanya.
|
This post contains more resources
You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register
x
|