Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1843
View
3
Reply

Sambung PHD ke Jepun - Monbukagakusho Scholarship

[Copy link]

Author: pitera       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-7-2018 10:33 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum wbt

Untuk pengenalan, saya seorang ibu kepada 2 anak, suami bekerja sendiri, saya seorang penjawat awam.
Sekarang sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang Master di universiti awam. Biaya sendiri, full time bekerja dan belajar.

Sekarang dalam perancangan untuk melanjutkan pelajaran ke Jepun dalam bidang berkaitan, selepas habis Master nanti. Kenapa jepun? 1 - sebab kepakaran yang ada di sana, bidang telecomm. 2 - memang impian dari lepas SPM sebenarnya, dulu SPM best jugak result  tapi time tu takde guidance nak apply so at last tak dapat pun. so this time around, i mmg terfikir nak kejar balik impian tu and suami pun bagi sokongan penuh.

saya ada terbaca tentang Monbukagakusho Scholarship, so nak tanya kat sini ada sesiapa yang pernah apply tak? dia tulis kat situ had umur by 35 waktu scholarship granted, tahun ni saya 32 tahun. plan master habis by 33. agak sempat ke tak ye? boleh terus apply ke lepas tu? atau sekarang dah boleh start siapkan apa yang dah diperlukan - exams and such.

and nak tanya juga sesiapa yang ada pengalaman, isteri sambung phd, suami jaga anak-anak. memang lama lagi, tapi dah kena pikir sekarang kalau melibatkan anak-anak. better tinggalkan dulu dorang ke? macamana korang yang ada pengalaman buat. pernah baca a few orang tulis dalam blogs pasal sambung belajar bawa anak dan suami, tapi tak details sangat.

nak tny juga dari segi kewangan, setakat ni iolls ada 2 rumah as monthly commitment. satu di bawah loan kerajaan - ini boleh rileks sikit kot sebab dorang cakap kalo amek cuti, duit rumah dorang takkan tolak. lagi satu bank biasa, yg tu kene pikirkan gak macamana nak bayar bulan-bulan tu nanti takde duit. Suami ada business sendiri, tapi tulah kalau dia ikut ke jepun tak boleh nak teruskan la business dia tu.

ada banyak lagi soalan nak tanya, hehe so kalau sesiapa ada pengalaman tu boleh la share ye. semuanya masih dalam perancangan sekarang.

and oh, dalam perancangan nak tambah baby ke 3. kalau sambung local takde masalah inshaa Allah nak uruskan, kalau jadi nak sambung ke sana taktau nak proceed ke nak hold dulu. kalau hold nanti iolls dah almost 40 - risau pulak. hmm

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2018 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
So chuols dh sambung kan? How is it?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-9-2018 06:22 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 23-9-2018 07:55 PM
So chuols dh sambung kan? How is it?

Belum sis. Belum abis lagi master ni ha. Belum ada update lagi pun pasal ni huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2018 11:25 PM | Show all posts
Wow! Tahniah sis.. Semoga dipermudahkan urusan dan capai cita2 nak sambung PhD tu.. Saya ada dengar2 pengalaman orang yang sambung belajar di sana yang bawak family.. Macam OK je.. Cumanya kalau ada anak2 and nak masukkan ke sekolah kat Jepun, your spouse kena bekerja.. Camtu la.. But so far dengar pengalaman orang-orang yang sambung belajar kat Jepun, diorang semua cerita best2 je.. Good luck!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.487700s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list