CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 7977|Reply: 30

10 TIP MENGHILANGKAN TANGAN PANAS ATAU ‘PIJAR’ AKIBAT CILI

[Copy link]
Post time 13-7-2018 10:02 PM | Show all posts |Read mode
Edited by rohayatimat at 13-7-2018 10:05 PM



Membuang tangkai cili menggunakan tangan sudah sudah menjadi rutin kebiasaan kaum ibu pada suatu masa dulu. Tangan tersebut turut menghayung batu lesong atau memusing batu pengisar yang agak berat untuk melumatkan cili-cili tersebut sebagai bahan masakan.

Malah tangan itu jugalah yang turut membesarkan anak-anak dan mungkin salah seorangnya adalah kita.
Sekarang semua nak cepat, masak pun nak cepat… Begitulah senario hari ini, apabila orang perempuan mula sibuk dengan tugasan harian, ada yg makan gaji, berniaga, berpersatuan, berpolitik dan lain-lain lagi.

Kerja-kerja mengasingkan tangkai cili tersebut sudah jarang dilakukan oleh generasi sekarang kerana ramai antara kita yang lebih suka makan di luar berbanding memasak di rumah.

Kalau masih ada pun hanya cuma segelintir yang masih berbuat demikian, itupun ramai yang merungut apabila bercakap bab cili ini, masing-masing ada alasan sendiri.

Sebenarnya ada beberapa panduan untuk mengatasi masalah yang banyak diperkatakan itu, bukannya payah sangat kalau kena caranya.
Mari kita tengok cara untuk menghilangkan tangan panas atau pijar apabila menyiang cili. Ianya adalah amalan yang dilakukan sejak zaman dahulu lagi.



GARAM/GULA
Ambil sedikit garam atau gula, kemudian lumurkannya pada seluruh tangan. Biarkan selama lima (5) minit, kemudian bilas dengan air paip. Selain itu juga garam atau gula boleh juga dimasukkan ke dalam bekas mengandungi air suam. Kemudian rendam kedua-dua belah tangan sehingga rasa panas dan pijar itu hilang.

BERAS
Satu lagi petua ialah memasukkan tangan yang telah dibersih ke dalam tong beras. Biarkan tangan tenggelam di dalam beras sehingga tangan tersebut berasa lega. Untuk pengetahuan suhu beras di dalam tong ini agak panas sehingga habanya meresap ke tangan. Orang zaman dulu kalau nak peram buah agar cepat masak, mereka akan masukan dalam tong beras.

MINYAK MASAK
Lumurkan sedikit minyak masak dan gosokan pada bahagian tangan sehingga rasa panas itu hilang. Petua ini selalu diamalkan oleh orang-orang zaman dahulu.

HAMPAS KELAPA
Ramas tangan dalam hampas kelapa sehingga rasa panas atau pijar itu hilang.

ASAM JAWA
Rendam tangan dalam bekas berisi air asam jawa sehingga rasa panas atau pijar itu hilang.

SUSU PEKAT MANIS
Masukkan sedikit susu pekat manis ke dalam bekas, kemudian lumur pada tangan yang panas atau pijar itu sehingga ianya beransur pulih. Susu yang sejuk dari peti ais lagi elok.

HABA PANAS
Hala tangan ke api dapur yang sedang menyala, biarkan haba panas itu meresap. Kemudian bersihkan tangan tersebut dengan air paip yang mengalir.

LOGAM
Tangan yang panas atau pijar boleh juga digosokkan pada permukaan logam seperti besi sinki atau sudu. Selepas beberapa minit alirkan air ke atas tangan. Lakukan beberapa kali sehingga rasa panas atau pijar hilang.

AIS
Masukkan ketulan ais kedalam bekas berisi air, kemudian rendam tangan beberapa kali sehingga rasa panas atau pijar hilang.

SARUNG TANGAN
Tip yang terakhir sekali ialah menggunakan sarung tangan semasa mengasingkan tangkai cili. Apa-apa jenis sarung tangan pun boleh samada kain, getah atau plastik.

Selamat mencuba…

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-7-2018 04:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Putih telur pun boleh.
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2018 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Logam pon boleh ek..slalu basuh ngan sabun je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2018 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
drivethru replied at 14-7-2018 04:47 AM
Putih telur pun boleh.

Terima kasih atas info...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2018 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
ilihanson replied at 14-7-2018 10:25 AM
Logam pon boleh ek..slalu basuh ngan sabun je

Yaaaa...itu amalan org2 dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2018 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
rohayatimat replied at 14-7-2018 11:05 AM
Yaaaa...itu amalan org2 dulu...

Tq info yg bermanfaat
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 14-7-2018 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
ilihanson replied at 14-7-2018 11:10 AM
Tq info yg bermanfaat

Sama2 kita beri manfaat & tambah nilai kehidupan orang lain...
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2018 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
tq info yang paduuu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 14-7-2018 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahan la.. kejap je tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2018 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
nitrotech replied at 14-7-2018 12:15 PM
tq info yang paduuu

Sama2...sekadar berkongsi untuk kebaikan bersama...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2018 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sinalegna replied at 14-7-2018 12:30 PM
Tahan la.. kejap je tu

Yaaa laaaa...bukan lama pun...jangan terkena baby sudah laaaa...pijar bontotnya...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2018 03:21 PM | Show all posts
Always have this problem. Thank you for sharing.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-7-2018 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
abudhabizz replied at 15-7-2018 03:21 PM
Always have this problem. Thank you for sharing.

Terima kasih kembali kerana sudi baca...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2018 04:16 PM | Show all posts
iols rendam tgn dlm beras
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2018 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya beli yg siap giling. Kadang ada cili jenis pedas pastu pahit. Malas nak beli lagi dah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2018 04:45 PM | Show all posts
chinta89 replied at 15-7-2018 04:16 PM
iols rendam tgn dlm beras

ya laaaa...kalau nak suruh buat cepat masak pun rendam dalam beras...akak selalu buat...x caya...cuba laaaaa...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-7-2018 04:49 PM | Show all posts
munchkin replied at 16-7-2018 01:11 AM
Saya beli yg siap giling. Kadang ada cili jenis pedas pastu pahit. Malas nak beli lagi dah.

Pedas tu mungkin dia guna cili kering jenis pedas...pahit tu ada banyak kemungkinan...mungkin bahan pengawet yang digunakan...atau cili keringnya drp kualiti rendah...cili kering yang baik warnanya merah kalau warnanya agak merah coklat kualitinya rendah...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2018 04:54 PM | Show all posts
rohayatimat replied at 16-7-2018 04:45 PM
ya laaaa...kalau nak suruh buat cepat masak pun rendam dalam beras...akak selalu buat...x caya...c ...

x faham maksud u? u nak taip "buah" ke
kalau nak suruh buat cepat masak pun rendam dalam beras


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-7-2018 07:33 PM From the mobile phone | Show all posts
chinta89 replied at 16-7-2018 04:54 PM
x faham maksud u? u nak taip "buah" ke

Maaf typing error...ya betul buah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2018 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow baru tau , thanks tt
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 08:16 PM GMT+8 , Processed in 0.215381 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list