Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5798
View
58
Reply

Mazda CX5/Nissan XTrail/Citroen C4Picasso

[Copy link]

Author: pumpkingirl       Show all posts   Read mode

Post time 10-4-2019 11:48 PM | Show all posts
fififiloke replied at 9-4-2019 09:42 PM
CX 5 ada enjin diesel ke?? kalau guna enjin diesel kuat ke??

Ada Cx 5 tu mempunyai enjin diesel punya dan enjin diesel ini rendah tekan berbanding dengan minyak punya dan enjin diesel mudah untuk serviskan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:20 AM | Show all posts
coco.banna6699 replied at 10-4-2019 11:40 PM
Jika pilih kereta diesel mudah untuk maintance tak akan sangat susah dan harga diesel sekarang pun ...

saya pakai kereta diesel tapi keluar asap hitam tu kenapa eh?? saya memang jarang service sebab bajet tak cukup huhu
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 01:29 AM | Show all posts
milolatina replied at 11-4-2019 01:20 AM
saya pakai kereta diesel tapi keluar asap hitam tu kenapa eh?? saya memang jarang service sebab ba ...

laa kalau tak service memang la rosak enjin. mesti kereta rasa berat je kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 02:41 PM | Show all posts
zaziot replied at 8-4-2019 03:41 PM
hurmmm...i tgh pikirkan X70/Mazda CX5 or nissan x-trail baru..

Hmmm...Mazda CX5 bestlahh. Kereta ni pakai minyak enjin diesel yg lebih murah dan mampatan pun lebih rendah berbanding petrol...pastu apabila perjalanan jauh, kegunaan minyak pun lebih jimat...eco-friendly
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 02:51 PM | Show all posts
TTEKey replied at 11-4-2019 02:41 PM
Hmmm...Mazda CX5 bestlahh. Kereta ni pakai minyak enjin diesel yg lebih murah dan mampatan pun leb ...

oooo mazda CX5 pakai diesel ke?

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 03:27 PM | Show all posts
zaziot replied at 11-4-2019 02:51 PM
oooo mazda CX5 pakai diesel ke?

Yup...Mazda CX5 tu pakai minyak enjin diesel...enjin diesel ni juga mudah untuk maintanance...
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 03:39 PM | Show all posts
Elevynn replied at 10-4-2019 06:20 PM
Setuju...cx5 yg pakai enjin diesel mempunyai nisbah mampatan yg lebih rendah berbanding dgn petrol ...

baru aritu tgk CX5 ni, xde pulak saleman tnjukkan yg pakai diesel

bru sy tau ada CX5 yg pakai diesel

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2019 10:51 PM | Show all posts
ladygoosebump replied at 11-4-2019 01:29 AM
laa kalau tak service memang la rosak enjin. mesti kereta rasa berat je kan

Oleh itu, memang perlu sentiasa berhati-hatikan dengan enjin minyak dan spare part kereta perlu gunakan original punya atau kualiti yang baik untuk keadaan kereta baik.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 03:52 PM | Show all posts
TTEKey replied at 11-4-2019 03:27 PM
Yup...Mazda CX5 tu pakai minyak enjin diesel...enjin diesel ni juga mudah untuk maintanance...[/ba ...

Oooo...yg saya tau ni bukan semua kendaraan pun blh pakai minyak enjin diesel...rupanya mazda cx5 dh memperkenalkan minyak enjin diesel...baru saya tau...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 03:59 PM | Show all posts
shermanlee0312 replied at 11-4-2019 10:51 PM
Oleh itu, memang perlu sentiasa berhati-hatikan dengan enjin minyak dan spare part kereta perlu gu ...

Betul. Saya pernah try X brand sblm ni, tp enjin kereta rasenya dh jadi perlahan dan less responsive...mungkin minyak enjin yg saya guna tu x ori kot...banyak masalah timbul pd kereta dan perlu service selalu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:01 PM | Show all posts
Akeela replied at 12-4-2019 03:59 PM
Betul. Saya pernah try X brand sblm ni, tp enjin kereta rasenya dh jadi perlahan dan less responsi ...

brand apa awak pakai tu? boleh saya tahu so saya takde la tersalah pilih minyak nanti
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:05 PM | Show all posts
zaziot replied at 11-4-2019 03:39 PM
baru aritu tgk CX5 ni, xde pulak saleman tnjukkan yg pakai diesel

bru sy tau ada CX5 yg pakai d ...

cx5 dah lama dah ada diesel. ramai gak yg pilih pakai diesel than petrol sebab lagi berbaloi
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:08 PM | Show all posts
zulka replied at 27-7-2018 08:52 AM
yup..byk kedai spare part kt msia ni tak simpan mazda punya parts, kalau ada permintaan baru doran ...

Langkah ini adalah memastikan kualiti spare part adalah original punya kerana sekarang dekat pasaran ada banyak tiruan punya part. Ori walau harga lebih mahal tapi memang lebih tahan lama.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 11:12 PM | Show all posts
mellowhine replied at 12-4-2019 11:05 PM
cx5 dah lama dah ada diesel. ramai gak yg pilih pakai diesel than petrol sebab lagi berbaloi

Selain daripada berbaloi berbanding dengan minyak punya kereta, sekarang harga diesel yang paling murah dan kereta diesel memang lebih mudah untuk servis.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 01:30 AM | Show all posts
Edited by Ranjeetha at 13-4-2019 01:32 AM
Akeela replied at 12-4-2019 03:59 PM
Betul. Saya pernah try X brand sblm ni, tp enjin kereta rasenya dh jadi perlahan dan less responsi ...
Saya ada experience spt ni, then slps saya tukar brand lain, saya blh rasekan perbezaanya...penggunaan minyak menjadi rendah, x perlu sering service kereta juga...

Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 01:35 AM | Show all posts
bbpinkie replied at 12-4-2019 11:08 PM
Langkah ini adalah memastikan kualiti spare part adalah original punya kerana sekarang dekat pasar ...

Betul kata ni...oleh sbb spare part kereta mazda lebih tahan lame, jadi x hairanlah jika susah nak cari stok sedia ada kat pasaran...walaupun ori tu lebih mahal, tp jika guna yg tiruan, kos service pun setanding dgn ori tu...
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 05:22 PM | Show all posts
Ranjeetha replied at 13-4-2019 01:35 AM
Betul kata ni...oleh sbb spare part kereta mazda lebih tahan lame, jadi x hairanlah jika susah nak ...

tapi tak lama ke nak tunggu sparepart sampai? kalau kena benda tu urgent cemana
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 05:26 PM | Show all posts
milolatina replied at 13-4-2019 05:22 PM
tapi tak lama ke nak tunggu sparepart sampai? kalau kena benda tu urgent cemana

takde la lama mana. sebab boleh je ko pilih courier yg express punya. dalam 4-5 hari sampai ler
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 10:27 PM | Show all posts
fatthippo replied at 10-4-2019 10:24 PM
Selain diesel enjin, kereta tu eco juga, kalau below 40 then eco mode dan guna electric sudah

Tapi kereta eco sekarang masih sangat mahal seperti eco dan guna electric punya dan batteri susah jagakan. Kereta diesel enjin masih lebih mudah jagakan berbanding kepada jenis kereta lain. Kereta yang gunakan diesel juga tak banyak jika ada memang baik.
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2019 10:39 PM | Show all posts
zaziot replied at 11-4-2019 02:51 PM
oooo mazda CX5 pakai diesel ke?

Ada dua model satu diesel enjin dan satu lagi minyak enjin, tapi memang lebih recommend kepada diesel enjin kerana lebih kuat dan mudah dijagakan kerana kedai servis yang beritahu kepada saya dengan kereta yang diesel enjin biasanya enjinnya yang keadaan lebih baik.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082956s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list