Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
5831
View
58
Reply

Mazda CX5/Nissan XTrail/Citroen C4Picasso

[Copy link]

Author: pumpkingirl       Show all posts   Read mode

Post time 14-4-2019 12:46 PM | Show all posts
Edited by Lilian121 at 14-4-2019 01:45 PM
coco.banna6699 replied at 13-4-2019 10:39 PM
Ada dua model satu diesel enjin dan satu lagi minyak enjin, tapi memang lebih recommend kepada die ...

Lagipun enjin diesel ni xde spark plug sbb haba yg perlu utk hidupkan enjin kereta dihasilkan melalui pemampatan udara...I biasa pki Petronas punya Syntium 800 10W-40 utk kereta i...check it out!
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 12:53 PM | Show all posts
Edited by Lilian121 at 14-4-2019 01:46 PM
fififiloke replied at 9-4-2019 09:42 PM
CX 5 ada enjin diesel ke?? kalau guna enjin diesel kuat ke??

Saya tgh pakai mazda cx5...i recommend u pki PETRONAS Syntium 800 10W-40...sbb enjin diesel ni lebih cekap, ia menyediakan lebih banyak tork berbanding enjin minyak...kuasa kereta sgt kuat utk memecut dari henti...
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 01:17 PM | Show all posts
Lilian121 replied at 14-4-2019 12:46 PM
Lagipun enjin diesel ni xde spark plug sbb haba yg perlu utk hidupkan enjin kereta dihasilkan mela ...

mahal tak minyak shell helix tu??
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 01:21 PM | Show all posts
ladygoosebump replied at 14-4-2019 01:17 PM
mahal tak minyak shell helix tu??

tak mahal pun. minyak shell helix h8 yang ni memang affordable and boleh jimat minyak up to 3%. berbaloi baloi sangat
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 06:59 PM | Show all posts
tameturkey replied at 14-4-2019 01:21 PM
tak mahal pun. minyak shell helix h8 yang ni memang affordable and boleh jimat minyak up to 3%. be ...

3 percent?? banyak ni sbb 3 percent boleh jimat sebanyak RM10 riggit lebih, dan minyak tu tak mahal juga, ada limit mana station boleh beli ke tak??
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 07:04 PM | Show all posts
Lilian121 replied at 14-4-2019 12:53 PM
Saya tgh pakai mazda cx5...i recommend u pki PETRONAS Syntium 800 10W-40...sbb enjin diesel ni leb ...

Nak jaga baik baik, sbb banyak minyak ada berbeza fungsi, ingat tengaok baik baik tau
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 07:13 PM | Show all posts
fififiloke replied at 14-4-2019 06:59 PM
3 percent?? banyak ni sbb 3 percent boleh jimat sebanyak RM10 riggit lebih, dan minyak tu tak maha ...

Sebenarnya, tak limit pun, semua station ada jual, dan harga afforable dan tak jika minyak lebih boleh simpan dan mudah rosak, Shell best juga
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 07:17 PM | Show all posts
coco.banna6699 replied at 13-4-2019 10:39 PM
Ada dua model satu diesel enjin dan satu lagi minyak enjin, tapi memang lebih recommend kepada die ...

Memang enjin diesel best sikit sbb enjin diesel mudah repair dan service, kalau letak shell minyak tu boleh boost kan enjin denga cepat
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 11:32 PM | Show all posts
ladygoosebump replied at 11-4-2019 01:29 AM
laa kalau tak service memang la rosak enjin. mesti kereta rasa berat je kan

Servis kereta juga amat penting untuk memeriksa kereta punya enjin minyak dah perlu tukar dan bahagian lain. Periksa juga dapat elakkan kereta tiba-tiba mati api dekat jalan tepi.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 11:37 PM | Show all posts
ladygoosebump replied at 14-4-2019 01:17 PM
mahal tak minyak shell helix tu??

Rasanya harga tu sederhana untuk pengguna tepat punya harga dah lupa tapi memang baik untuk cubakan boleh dapatkan dekat minyak stesen atau kedai kereta servis kerana barang tu ada jaminan kualiti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2019 10:29 AM | Show all posts
smlm i dh booking CX5, tp yg petrol punye...yg GL aje rm130++ tu

kalau CX5 yg guna myk diesel tu rege dh 175k

smlm test drive best rs tinggi...tp test drive tu dia bg bwk yg model GLS, leather seat..enjin sama je dia kata dgn yg model GL, both 2.0

hsbd plak ckp dia rs semput ...hurm...tp sbb i yg nk pakai later on..dia on je la

now..since mazda offer 5y free service...i dh tanya org tu if i nk pakai myk enjin sndiri bole ke, drg tlg letakkan...org mazda ckp bole

anyone can suggest me the best enjin oil?? yg bole bg enjin rs power and elok tahan lama?

i xtau sgt bab minyak2 ni

Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 02:38 PM | Show all posts
zaziot replied at 15-4-2019 10:29 AM
smlm i dh booking CX5, tp yg petrol punye...yg GL aje rm130++ tu

kalau CX5 yg guna myk diesel tu  ...

Mahalnya CX5 diesel.

Dulu saya beli minyak enjin di kedai spare part tapi sekarang macam tak berani pulak sebab kalau nasib tak baik dapat yg recycle.
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2019 03:12 PM | Show all posts
assaffah replied at 18-4-2019 02:38 PM
Mahalnya CX5 diesel.

Dulu saya beli minyak enjin di kedai spare part tapi sekarang macam tak be ...

la jahatnye jual yg recycle

baik beli trus dr kedai elok2 or service ctr

Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2019 12:52 PM | Show all posts
zaziot replied at 18-4-2019 03:12 PM
la jahatnye jual yg recycle

baik beli trus dr kedai elok2 or service ctr

Dahlah harga pun mahal. Kononnya dapat murah dari harga pasaran dalam 30% tapi sebenarnya terlalu mahal sebab cuma minyak recycle
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 15-4-2019 10:29 AM
smlm i dh booking CX5, tp yg petrol punye...yg GL aje rm130++ tu

kalau CX5 yg guna myk diesel tu  ...

so, review U slps dah guna mazda CX5 ni macamana
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2019 08:33 AM | Show all posts
int1705 replied at 30-6-2019 01:27 PM
so, review U slps dah guna mazda CX5 ni macamana

bg i, depends dgn apa yg u nak

mcm i mmg nk jimat on cost maintenance...mazda free service for 5y or 100k km (whichever comes 1st)

and i dh pakai...bg i myk still jimat dgn mazda ni...selesa bwk keta tgi..hujan lebat jalan bertakung air pun xsakit dada nebes

sbb i penah bwk jazz..dia benti ms jalan kt air bertakung tu...abis 4k gak nk repair enjin

Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 06:25 PM | Show all posts
I pilih Mazda CX-5. enjin tu cukup menarik, yg pl tinggi tu ada 2.5T dah.

https://www.wapcar.my/news/info/ ... h_engine_to_pick%3F


Ni I cari kat google, cakap tentang CX-5. Boleh baca lah
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 04:25 PM | Show all posts
I pilih Mazda CX-5

Mengapa? I rasa lebih berkuasa dan seronok nak memandu.

Takkan I seorang cakap mcm ni ja, articel ni jugak say so: https://www.wapcar.my/news/info/439?title=2019_Mazda_CX-5,_2.0L,_2.5T,_2.2D,_which_engine_to_pick%3F
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 11:07 AM | Show all posts
fatthippo replied at 10-4-2019 10:24 PM
Selain diesel enjin, kereta tu eco juga, kalau below 40 then eco mode dan guna electric sudah

mode eco sebenarnya ada guna dia? Sebab kawan I beritahu apa mode eco adalah satu fungsi dengan nama fancy ja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077481s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list