Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1593
View
22
Reply

[Pelbagai] ...KITA PUNYA MALAYSIA...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-7-2018 06:48 PM | Show all posts |Read mode
Kenapa Tajuk Lagu Rasmi Hari Kebangsaan 'Kita Punya Malaysia' Dan Bukan 'Malaysia Kita'?
Single Polls, Total 38 Users voted
52.63% (20)
15.79% (6)
7.89% (3)
18.42% (7)
5.26% (2)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 11:34 AM | Show all posts
NTAH la...
ni bunyik kita punya malaysia ni mcm pelat2 cina.. dapat idea dari cina bukit kottttt...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-7-2018 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Pelontar suaranya Bunkface
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 05:07 PM | Show all posts
tak betul, sepatutnya.. Malaysia Kita Yang Punya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Ntahla. Mungkin sesekali nak hipsturkan benda yg biasa formal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2018 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
teringat apek dlm citer P.Ramlee....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2018 05:18 PM | Show all posts
kami konker malaysia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 02:54 PM | Show all posts
bunkface kan ada 1 lagu.. Malam Ini Kita Punya..  

maybe tajuk lagu merdeka pun dekat2 nk sama jgk kot..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 04:17 PM | Show all posts
cara penyampaian je tu, mana2 pon btol

Contoh:
Q : itu kereta siapa?
A : itu kereta saya

Q : kereta itu siapa punya
A : saya punya kereta

Q : kereta itu kepunyaan siapa?
A : kereta itu kepunyaan saya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
den tak bekenan sangat dgn lagu patriotik zaman2 sekarang. entoh le, maybe sebab den dah kertu kot.

Apa2 tajuk pun okay je bagi mat. yang penting content lagu tu. lagipun lagu2 patriotik sekarang macam rancak je, sesuai lah kot dgn tajuk nya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia Milik Kita macam okay jugek bagi den..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia kita
Kita punye malaysia.
Dua2 maksud sama, merujuk kepada ownership/kepunyaan.
kita punye malaysia tu mcm  direct translate dr its our malaysia..
Asalkan maksud tercapai..
mgkin bila buat tajuk macam ni..lebih untuk supaya menjadi viral sbb tajuk dia bukan cara penulisan biasa bm..mcm cara rakyat malaysia bercakap.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2018 06:22 PM | Show all posts
bukan sayangi malaysia ke temanya ini tahun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-8-2018 07:00 PM | Show all posts
tajuk hipster?
malaysia kita tu mcm baku je..
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2018 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita punya Malaysia lebih kepada variasi bahasa daripada sudut lisan. Lebih santai cara penyampaian, agar maksudnya lebih mudah sampai kepada segenap lapisan masyarakat kat bumi Malaysia ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita punya malaysia tu lebih powerful berbanding malaysia kita.

Kalau malaysia kita, mcm hey look there, tu malaysia negara saya atau negara kami. Walau guna kita, masih ada unsur individu. Dan even perkataan kita tu pun menunjukkan kelompok/sekumpulan orang, dia tak menunjukkan kelompok masyarakat ini bersatu. Ala2 patriotisme tu mcm kurang..

Banding dgn kita punya malaysia, slogan ne menunjukkan we are involved in this. Kita bersama-sama bekerjasama menjaga, memajukan negara ini.

Harap2 faham lah yer.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2018 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe sebab nak netizen sama2 jaga Malaysia sebab Malaysia ni kita punya. Baik buruk ke tetap kita rakyat Malaysia

Nak bagi rasa kekitaan tu despite banyak kes2 yang mengundang perpecahan ummah.gitula

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2018 03:44 PM | Show all posts
entah, tak faham

bukan patutnya Malaysia kita punya?

tapi mungkin diorang dah consult dengan pakar bahasa mungkin

tapi mungkin juga maksudnya, even if we have nothing, kita masih mempunyai sesuatu.... kita punya malaysia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2018 04:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe diorang ikut sentence structure English

Our Malaysia = Kita punya Malaysia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2018 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm2....aku pun naik malas nak fikir.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102845s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list