Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3543
View
9
Reply

ADA BUNYI DI BAHAGIAN ENJIN BILA START

[Copy link]

Author: ayenjiji       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-7-2018 01:42 PM | Show all posts |Read mode
Hi, sy ada masalah dengan kereta saya.  masalahnya adalah bila saya start enjin, selepas beberapa saat, akan ada bunyi "ketak ketak ketak" tanpa henti di bahagian enjin.  tapi bila saya sudah mula tekan minyak, bunyi tersebut hilang..dan bunyi ini hanya muncul bila enjin sejuk, contohnya pagi2.  saya dah cuba bawa ke bengkel tapi bila sampai ke bengkel, bunyi tersebut dah tiada memandangkan enjin dah panas.  jadi susah jugak mekanik nak detect bunyi dekat bahagian mana.. ada sesiapa pernah alami masalah cmni? sy mnggunakan kereta proton saga FL, tahun 2011..terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2018 02:41 PM | Show all posts
kalau tak silap aku Saga FL 2011 ni pakai enjin campro cvt kan... aku rasa tu bunyi normal- timing chain tensioner dah mula longgar, bila enjin dah running, minyak enjin dah naik atas bunyi pun hilang...so takde apa perlu dirisaukan, normal
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2018 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 30-7-2018 02:41 PM
kalau tak silap aku Saga FL 2011 ni pakai enjin campro cvt kan... aku rasa tu bunyi normal- timing c ...


Alang2 dh sebut pasal tensioner....bape harga tersioner bearing ek sekarang klu utk proton sedan ni?aku cek2 hari tu 2 3 hari lps 300++....yeke harga tu?
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 11:24 AM | Show all posts
Dragonkings replied at 1-8-2018 08:52 PM
Alang2 dh sebut pasal tensioner....bape harga tersioner bearing ek sekarang klu utk proton sedan ...

kalau harga brg saja dlm 250-280 je ori proton...tu harga siap pasang ke smpai 300 lebih, mahal tu

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahal kan harga zaman skarang.....bnda tu simple je aku rasa....
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Dh setel belum.masalah ni?share2 la skit....nk tau jgk ape masalahnye...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2018 03:19 PM | Show all posts
Dragonkings replied at 8-8-2018 10:09 AM
Dh setel belum.masalah ni?share2 la skit....nk tau jgk ape masalahnye...

sorry lambat reply..hehe.. belum settle la.. dh berapakali masuk bengkel, masih lagi ada..tp skrg dah jarang2..kadang2 ada, kadang2 x ada.. pening jugak pikir.. haritu last pegi bengkel dia cakap mungkin chain apa ntah, lupa plak namanya, longgar.. lepas dia dh buat, itu yg jadi kadang2 ada bunyi, kadang2 xde... tp bila bunyi mmg kasar la bunyinya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2018 03:20 PM | Show all posts
Edited by ayenjiji at 4-9-2018 03:27 PM
zulka replied at 30-7-2018 02:41 PM
kalau tak silap aku Saga FL 2011 ni pakai enjin campro cvt kan... aku rasa tu bunyi normal- timing c ...

haa ada mekanik ckp benda yg sama.. timing chain longgar..dia dh ketatkan tapi kadang2 masih ada jugak bunyi tu..

btw, sy ada benda nk tnya.. ada kwn sy nak tambah steering wheel audio controller utk proton persona baru.. boleh ke? atau kena tukar steering seketul terus? sebab dia beli yg spec standard so mmg xde la switch tuu..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 03:56 PM | Show all posts
ayenjiji replied at 4-9-2018 03:20 PM
haa ada mekanik ckp benda yg sama.. timing chain longgar..dia dh ketatkan tapi kadang2 masih ada j ...

kena tuka steering, pastu kena tambah wiring dari audio ke steering
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2018 07:51 PM From the mobile phone | Show all posts
ayenjiji replied at 4-9-2018 03:19 PM
sorry lambat reply..hehe.. belum settle la.. dh berapakali masuk bengkel, masih lagi ada..tp skrg  ...

Try cek purge valve canister.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084105s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list