Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1273
View
12
Reply

Tukar cover head gasket

[Copy link]

Author: Dragonkings    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-8-2018 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam guys...

Aku nk tnya..normal ke klu enjin mcm berasap dan berbau hangit lps tukar cover head gasket? Adakah bau hangit tu dtg dr minyak hitam leaking yg melekat dkt body enjin (klu sebab ni normal la) atau sebab salah pemasangan atau ada sebab2 lain?mohon yg pakar menjawap....
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 11:28 AM | Show all posts
normal....lama2 hilang la bau hangit tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2018 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-8-2018 11:28 AM
normal....lama2 hilang la bau hangit tu

Die sebab ape bro?sebab getah gasket baru tu ke atau sebab ape?aku ni kali ke 2 tukar cover head gasket ni...dlu xjd....so aku cm blur2 bila jd cmtu...was2......klu hangit sebab mnyak enjin melekat kt body tu biase....ni siap berasap......aku xsanggup melihat head aku bengkok....dgn aku2 bengkok.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 12:56 PM | Show all posts
kadang2 kalau pomen tak cekap, minyak merecik kena manifold..bila enjin panas enjin tu bau hangit...cuba try basuh enjin...hilang tak bau tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2018 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dragonkings at 2-8-2018 02:25 PM
zulka replied at 2-8-2018 12:56 PM
kadang2 kalau pomen tak cekap, minyak merecik kena manifold..bila enjin panas enjin tu bau hangit... ...


Aku bsuh dh....keluar sc terus g sembur chemicel nak buang sisa2 minyak hitam tu.....dh siap cuci bagai test plak....berasap jgk...mmg la aku nmpak ade skit2 bekas mnyak tu dkt body enjin sbb celah2 tu kan susah nk sembur air direct....tp xlogik jgk...sebab sblm tukar cover head gasket tu xde la berasap pun bile bawak.....minyak yg melekat lg bnyak mase tu.....tp lps tukar...cuci enjin...berasap plak.....tempreture xnaik aku tgk...tp rsau jgk.....

Lg satu bro...mase tukar tu ade sarang angkup2 dkt coil plug ..xpe ke....die korek2...sisa2 tanah tu die biar je dlm tu..xbuang pun....aku pelik jgk...celah lubang mne die masuk boleh buat sarang dkt situ.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 02:27 PM | Show all posts
Dragonkings replied at 2-8-2018 02:24 PM
Aku bsuh dh....keluar sc terus g sembur chemicel nak buang sisa2 minyak hitam tu.....dh siap cuc ...

sepatutnya kena buang la tanah tu dulu, guna vacum
pasal bau hangit tu tunggu dlm sehari dua kalau tak hilang juga kena hantar balik ke bengkel..chek balik mana dtg bau tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2018 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-8-2018 02:27 PM
sepatutnya kena buang la tanah tu dulu, guna vacum
pasal bau hangit tu tunggu dlm sehari dua kal ...

Dh dpt detect.....sdri jgk kne buat...rase mcm nk mencarut je ni.....mase dkt sc aku dh bgtau..bnyi enjin aku mcm meraung kuat...aku dh sruh cek sume termasuk piping dan xtractor....lpstu die ckp dh cek sume ok.......bile buke sndri....xtractor pecah....pttla keluar asap dgn bau hangit sgt2.....:#&#&#;#, pnya sc... klu x terbang riban2....sbb bdk sc sruh tukar tensioner...p:&^^?....
20180802_150107.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 04:37 PM | Show all posts
Dragonkings replied at 2-8-2018 03:07 PM
Dh dpt detect.....sdri jgk kne buat...rase mcm nk mencarut je ni.....mase dkt sc aku dh bgtau..bny ...

haha extractor crack.....hmmm dulu pernah kena sekali, masa pakai 4g93T
selalu basuh enjin masa enjin tgh panas ke bro?ataupun selalu masuk car wash drive thru?
ni salah satu punca ext boleh crack
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2018 04:38 PM | Show all posts
Edited by zulka at 2-8-2018 04:49 PM

kalau tak silap...ni kete saga flx
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2018 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-8-2018 04:37 PM
haha extractor crack.....hmmm dulu pernah kena sekali, masa pakai 4g93T
selalu basuh ...

Nasib badan....2 3 menjak ni duit asyik nk terbang je....yg basuh mase enjin pnas x...tp masuk carwash slalu...hahaha...aku nk cepat je.....ooooo...air masuk mase dieorg tembak dr depan tu ek?enjin plak tgh running....dh la enjin campro pnas gile.......bru tau.....tq for the info.....

Alang2 dieorg angkat kete aku cek la drive shaft.......sungguh xsangka cempedak jadi nangka......longgar dh drive shaft aku bro.....pttla dh brape kali wat allignment masih rasa xsedap masa bawak laju.....oh kereta.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2018 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
zulka replied at 2-8-2018 04:38 PM
kalau tak silap...ni kete saga flx

Ni persona versi 2011.....die mmg lbh kurang dgn saga flx....keluaran kete batch2 die la tu....hihi
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2018 10:40 AM | Show all posts
sc ni semua kalau betul betul kerja ringan boleh lah betulkan , tapi bila benda macam susah nak detect punya atau kerja berat sikit dah confirmed dia org pening kepala....ni terpaksa owner kereta lebih faham concept kereta dari pekerja sc~



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-9-2018 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
rgv120 replied at 29-8-2018 10:40 AM
sc ni semua kalau betul betul kerja ringan boleh lah betulkan , tapi bila benda macam susah nak dete ...

Tp bg aku la....tgk pd tempat jgk.....sbb ade sc yg btul2 bgus......dan klu nk compare proton sc dgn produa....aku pilih produa...hihi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.103597s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list