JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
2793
View
39
Reply

Menu Paling TOP Ketika Hujung Bulan! Apa Menu Kegemaran Anda?

[Copy link]

Author: bawangkecik       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-8-2018 06:18 PM | Show all posts |Read mode

Foto : Butterkicap.com


Menjelang hujung bulan, gaji pun dah semput-semput untuk minyak kenderaan pergi balik kerja. Dengan tolnya lagi, makan lagi. Waktu-waktu begini mulalah otak menjadi kreatif mereka resipi baru. Jom kita tengok senarai makanan TOP ketika hujung bulan!



1. Mi Segera







Resipi yang tidak asing lagi untuk pelajar khususnya. Pelbagai resipi boleh diolah dari mi segera, seperti mi segera goreng, berkuah, dan murtabak mi segera pun ada tau!





2. Nasi putih telur kicap









Menu paling hebat sepanjang zaman! Sedap pun sedap. tak perlu tunggu hujung bulan pun boleh berselera makan, sedap sangat!





3. Nasi Bujang









Teringat pula zaman mengaji di institusi pengajian tinggi, ketika duit habis untuk fotostat kerja kursus. Jika bertuah, dapatlah kaki ayam atau daging seketul dua. Jika tidak, daun bawang sajalah.





4. Biskut Kering cecah teh, milo atau kopi







Selalu dijamu ketika minum petang ketika berduit, tetapi boleh juga dijamah ketika hujung bulan. Sedap juga. Manis manis mcm tu.







5. Nasi goreng






Foto - Nasi goreng


Menu paling mudah serta datang dalam pelbagai variasi. Nasi goreng kampung, nasi goreng cina, nasi goreng belacan, pilih saja nak yang mana.





6.Telur Bistik Nasi Putih









Ada orang panggil telur bistik, ada juga panggil telur bungkus. Resipi pun mudah sangat, letak sayur-sayur sikit terus jadi menu sihat. Mudah sangat!





7. Sambal goreng ikan bilis






Foto - Sambal ikan bilis


Sambal ikan bilis ini kalau digoreng sehingga kering boleh tahan berminggu-minggu lamanya. Sangat membangkitkan selera makan dan memang ralit apabila dimakan bersama nasi putih serta telur goreng.





8. Sosej






Foto - Sosej
Sosej, kalau pandai dibeli boleh dapat murah saja! Contohnya di pasaraya Giant, boleh dapat satu pek dalam RM3 saja. Kemudian, boleh dibuat sambal sosej, sosej kicap, roti sosej. Memang enak dan jimat berbaloi-baloi!



Pelbagai resipi boleh kita buat ketika kekurangan duit. Tiba-tiba otak menjadi terlebih kreatif. Kongsikan menu hujung bulan anda di ruangan komen! - CARI










Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Kentang n.ikan.bilis goreng adalah sangat sedap ..iols.dolu masa study..ni la.slalu masak...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts
alamakk sedap plak nasi panas n telur kicap tu....klu ad ikan perkasam plak goreng garing dgn bawang n cili kering rangup, heavennyeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
lpstu biskut kering hap seng aka biskut mayat aka biskut petak tu meols suke patah n pecah2 kan letak byk2 dlm milo panas or teh lpstu hancur2kan kasi jd mcm texture nestum...sedap sgt..
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Semua sedappp

Yg jadikan lebih sedap sebab kita makan masa betul2 lapar. Jadi kita lebih menghargai
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 08:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tetiba i rasa nak makan hot cup.. Telur takde.. Kalau tak, boleh masak megi kari + telur
Kebetulan hujung bulan ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 08:58 PM | Show all posts
kahkahkah....aku bukan takat hujung bulan....hari2 .....weekend je la makan nasi...xde masa nak masak...tp kekadang weekend pon x masak

kene tambah roti bakar or roti telur dalam menu
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 09:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikan bilis cilipadi bawang banyak!
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikan bilis + halia goreng + bawang goreng + kicap+ nasi. Ni memang menu bajet. Kalau ada extra duit, telur goreng.

Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2018 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
memang menyelerakan menu2 tu..
telur masin tak masuk list ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg no 3..nasik putih, sup kosong n telur dadar, menu peberet masa pgnant dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Huhuhu masa belajar suka makan kari telur rebus atau kentang bila xde duit
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 08:07 AM | Show all posts
No 3 tu best..menu xkira masa, on je..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 09:08 AM | Show all posts
peveret iols maggi x kira mse awal bulan, tgh bulan atau hujung bulan.

dan


Hot-Mealz.jpg
dan




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-8-2018 10:06 AM | Show all posts
sardin tak masuk dalam list ehhh, mahal nak mampos

teringat dulu RM1.80 tin kecik skrg nak dekat RM 4
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni semua menu sepjg bulan coz semua sedap, kecuali sosej tu..
Telur bistik sedapnya, lama x mkn ni..
Nasi putih + telur dadar mkn panas2 mmg all time favourite, dari kecik sampai sekrg
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 12:09 PM | Show all posts
anak iolls pg ptg siang mlm mmg nasi bujang je..asal tnye nk mkn pe msti jwp telo ngan nasi ngan krup2..huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Roti gardenia letak telur, buat macam ala ala benjo
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 05:15 PM | Show all posts
maggi ni fox mkn bila tingin je... and menu2 TT sebut tu bkn hujung bulan je, sepanjang bulan pun ye... sbb sempat masak yg tu je...

kadang malas nye pasal, makan nasi panas dengan butter pastu buh kicap and telur dadar satu pun dah cukup sedappp
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2018 07:45 PM | Show all posts
ohh buah hatiku maggi kari, perencah kari sejati ku jilat kauuuuuuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dalam list tu yang paling top memang nasi telor leleh ngan kicaplah ha.. Yang lain tu ikut mood, tapi dah lama tak makan semua dalam list tu melainkan nasi telur kicap..
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasi putih + telur goreng + kicap tak pernah mengecewakan di kala dompet mengecewakan
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 09:25 AM | Show all posts
Nasi putih telur kicap tu pun dah cukup buat seperiuk nasi habis

Makan pulak hujung2 bulan

Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 09:27 AM | Show all posts
Achubam replied at 7-8-2018 01:06 AM
Huhuhu masa belajar suka makan kari telur rebus atau kentang bila xde duit

Sedap nye kari telur rebus

Lauk nie saje dah cukup.. renjis ckit dgn kicap, perghh



Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2018 10:32 AM | Show all posts
shernazz replied at 6-8-2018 07:23 PM
Kentang n.ikan.bilis goreng adalah sangat sedap ..iols.dolu masa study..ni la.slalu masak...

goreng kentang, ikan bilis, bawang & cili kering banyak2
ni versi i




Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061415s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list