Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4635
View
71
Reply

knp minyak kereta i habis cepat berbanding dgn dulu2?

[Copy link]

Author: beeyii       Show all posts   Read mode

Post time 15-8-2018 08:20 PM | Show all posts
maybe tangki minyak ada problem,tgk ada bocor tak,sbb dulu kereta aku ada problem ni.
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 08:25 PM | Show all posts
beeyii replied at 15-8-2018 10:55 AM
i selalunya isi minyak petron..
primax tu best ke? i x pernah isi minyak petronas

lol awak betul2 hidup di malaysia ke???aku x percaya awak x pernah pakai petronas
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 08:28 PM | Show all posts
I rasa kereta awak dah sampai masa utk service
cuba hantar ke service centre utk tgk apa masalah
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 08:31 PM | Show all posts
beeyii replied at 15-8-2018 10:55 AM
i selalunya isi minyak petron..
primax tu best ke? i x pernah isi minyak petronas

Yuck...I x berapa suka petronas
jgn tipu o iklan mrk
iklan kata petronas mcm mana bagus tp sms I pakai,I rasa biasa je
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 08:35 PM | Show all posts
Ranjeetha replied at 15-8-2018 02:06 PM
i usually pump petrol shell sebab stesen shell dekat dgn rumahku...i jugak tak pernah try petronas ...

Shell lbh bagus, awak x perlu cuba brand lain
mcm I, dah pakai shell&caltex bbrp thn
kereta pun blh jalan cepat dan jauh
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 12:59 AM | Show all posts
Dengan ini, banyak isu yang akan jejaskan minyak kereta habis cepat seperti mungkin kereta dah lama akan gunakan minyak lebih banyak atau pandu kereta dengan sentiasa tekan minyak dengan kuat-kuat. Inilah, masalah minyak akan habiskan dengan cepat.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 01:04 AM | Show all posts
Dan juga mungkin dengan harga minyak sekarang dah naik berbanding dengan harga dahulu tetapi kami masih gunakan jumlah wang yang tertentu. Oleh itu, minyak yang kami dapat telah kurang dan kami akan berasa kenapa minyak habis dengan cepat. Mungkin juga kualiti minyak dah berubah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 10:21 AM | Show all posts
Ranjeetha replied at 15-8-2018 01:58 PM
Kelajuan akan mempengaruhi fuel consumption ke?Tak pernah dengar pasal perkara ni...

Ya, aku biasa kalau bawak laju sekitar 170-180km/jam di highway perjalanan 320km penggunaan petrol sekitar rm100, kelajuan 90-110km/jam sekitar rm65-rm70 sahaja (jarak yg sama, highway yg sama).
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 11:56 AM | Show all posts
kalo isi air lagi jimat
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 05:28 PM | Show all posts
kakakShahirah replied at 15-8-2018 08:31 PM
Yuck...I x berapa suka petronas
jgn tipu o iklan mrk
iklan kata petronas mcm mana bagus tp sms I ...

Mana ada tipu pulak iklan petronas tu? Ku dari dulu pun x pernah bagi perhatian byk kpd iklan2 tapi sampai kini sudah hampir 10 tahun pakai petrol mrk tu, x pernah pun rasa ada yg x bagus dgn petrol mrk berbanding jenama yg lain.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 05:31 PM | Show all posts
kakakShahirah replied at 15-8-2018 08:35 PM
Shell lbh bagus, awak x perlu cuba brand lain
mcm I, dah pakai shell&caltex bbrp thn
kereta pun  ...

Kata Shell paling bagus dan x perlu cuba brand lain, tapi cakap pulak sendiri sudah guna shell dan caltex utk bbrp tahun. Agak konflik pulak kata2 kau ni...

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 05:36 PM | Show all posts
tekan banyak..bawak laju memang ler cepat abis minyaknya
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 05:38 PM | Show all posts
Farina021 replied at 16-8-2018 01:04 AM
Dan juga mungkin dengan harga minyak sekarang dah naik berbanding dengan harga dahulu tetapi kami ma ...

Harga petrol yg naik tu kita x dpt buat apa2, tapi kan harga semua petrol pun sama jadi kita sbg consumer perlu bijak pilih petrol yg dpt beri lebih byk mileage berbanding yg lain, mcm primax tu mmg lah jenis petrol yg mcm ni, lebih jimat diguna.
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 05:52 PM | Show all posts
Bila kah kali terakhir kau servis kereta kau tu? Kalau kau sudah maintain kelajuan dan guna minyak yg sama, satu faktor yg lain ialah masalah enjin kereta kau tu, lebih baik bawah terus ke bengkel utk check, nanti semakin serius tu bukan hal yg main2...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 05:54 PM | Show all posts
TomatoNoob replied at 16-8-2018 05:31 PM
Kata Shell paling bagus dan x perlu cuba brand lain, tapi cakap pulak sendiri sudah guna shell dan ...

Kalau cakap benar ku x rasa ada byk perbezaan antara jenis2 petrol yg berbeza ni, kalau kau banding ron 95 dgn 97 mmg ada perbezaannya tapi kalau utk ron yg sama mmg kualitinya sama jugak lah, jadi guna apa2 jenama pun boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 10:42 PM | Show all posts
palmolive replied at 16-8-2018 05:36 PM
tekan banyak..bawak laju memang ler cepat abis minyaknya

betul, dulu abangku suka tekan accerelator kuat2, jadi setiap kali kalau aku nak pakai kereta pun x  byk minyak tinggallepas tu bapa marah dia bazir minyak kereta hahaha

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 10:54 PM | Show all posts
palmolive replied at 16-8-2018 05:36 PM
tekan banyak..bawak laju memang ler cepat abis minyaknya

betul, dulu abangku suka tekan accerelator kuat2, jadi setiap kali kalau aku nak pakai kereta pun xde minyak tinggallepas tu bapa marah dia bazir minyak kereta hahaha

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2018 10:57 PM | Show all posts
Ishtar replied at 16-8-2018 05:54 PM
Kalau cakap benar ku x rasa ada byk perbezaan antara jenis2 petrol yg berbeza ni, kalau kau bandin ...

betul, jenama berbeza kualiti minyak pun x sama
kalau x percaya blh cuba one by one
mcm kereta I, kalau pakai shell&petron lbh sesuai
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2018 10:24 AM | Show all posts
beeyii replied at 15-8-2018 10:55 AM
i selalunya isi minyak petron..
primax tu best ke? i x pernah isi minyak petronas

Primax ini bagus, kereta saya selepas gunakan minyak ini engine sangat berkuasa. Minyak petrol ini juga lebih tahan lama, mungkin minyak petrol ini bergandungi teknologi baru yang dapat menyebabkan minyak petrol habiskan dengan penuh.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2018 10:26 AM | Show all posts
linasss replied at 16-8-2018 10:54 PM
betul, dulu abangku suka tekan accerelator kuat2, jadi setiap kali kalau aku nak pakai kereta pun  ...

Abang yang sukakan kereta engine lebih berkuasa perlulah gunakan primax kerana minyak petrol ini kuat dengan engine dan selepas guna akan pastikan engine bersih kerana engine bersih akan lebih sihat.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091161s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list