Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1388
View
16
Reply

ECU kereta

[Copy link]

Author: vanilacup       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-8-2018 12:19 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum...hari tu kereta sy 2 minggu keluar sign kuning yg sebelah bateri kat dashboard tu ..lepas tu hilang ahad baru ni...dan selepas check dgn Proton Centre mereka kata ECU sy perlu ganti dgn kos 1.7k.. .Mahalnya hu hu hu walaupun sign tu dah hilang tapi dlm hati nak ganti bila ada cukup kos. Soalan saya boleh dan ok tak kalau sy nak ganti ECU yg second hand ...ada effect tak utk kereta mememandangkan ECU tu ibarat otak utk kereta kata org Proton tu. Ada sesiapa ada pengalaman dah ganti ECU boleh tak share sini...terima kasih

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 12:25 PM | Show all posts
apa masalahnye smpai nk kena tuka ECU? pelik juga.....
kete tt belum smpai 10 tahun lagi kan...
ke SC tu saje nk melingkupkan duit org
dah try bwa gi bengkel biasa ke?chek apa masalah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-8-2018 01:50 PM | Show all posts
zulka replied at 15-8-2018 12:25 PM
apa masalahnye smpai nk kena tuka ECU? pelik juga.....
kete tt belum smpai 10 tahun lagi kan...
ke ...

so diagnos Proton Centre tak ok ke bro? Kena diragui? Sebab hari tu memang 2 minggu signal tu keluar ...baru ni hilang.HAri tu bawa kat kedai specialize wiring belakang  Restoran Kudu pun tak boleh buat ..dia kata kena pergi Proton Centre...bro ada kedai yg boleh suggest utk check?

Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2018 02:23 PM | Show all posts
vanilacup replied at 15-8-2018 01:50 PM
so diagnos Proton Centre tak ok ke bro? Kena diragui? Sebab hari tu memang 2 minggu signal tu kelu ...

dh try pegi bengkel en aziz ke? kadang2 proton sc ni nk senang terus tukar ECU (Engine Control Unite) terus, walhal yg rosak benda lain...loginya, kalau betul ECU rosak kete tak bleh gerak dah...nak start pun tak boleh.

Indicator chek engine menyala tu byk penyebabnya, kalau indicator chek engine menyala tapi kereta boleh berjalan mcm biasa tanpa masalah, sy syak ada komponen elektrik yg masuk air ataupun connection wayar yg longgar...or paling teruk mungkin ada sensor yg rosak...

sy cadangkan buat masa ni jgn tukar dulu...tggu dan lihat kot2 tak keluar dah..mana tau  


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2018 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko g tuning dekat kedai lain dlu....kne bayar dlm 50 hinggit mau tempat aku.....pas2 ambil kertas result....suruh kedai tu cite skit ape yg rosak.....SC gile suruh tukar ecu.....ecu ni bkn bnde yg mudah nk rosak melainkan bnde tu dh rosak dr awal ko beli kete......aku geram betul dgn puak2 ni......jgn tukar dlu...selagi kete ko idup in sya allah xee pape......check engine ni nyale selalunye sebab sensor.....ade wire touch body on off...tu yg kjap nyale kjap xnyale......
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2018 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Selain tu...kete ko ade masalah lain ke selain dr bnde tu?kete ko masih dlm warranty ke?
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2018 08:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam sejahtera.
sejak indikasi lampu pada papan pemuka tempoh hari,ada tak sebarang abnormal yg berlaku pada kenderaan?contoh,enjin susah nak dihidupkan?
Nasihat saya,periksa/lakukan diagnosa pada kenderaan sebaik sahaja indikasi lampu timbul balik.tukar set ECU adalah solusi terakhir sebelum segala sensor dibaiki kedudukan atau ditukar.

Pengalaman pada kenderaan sendiri,
Jenis abnormal: kenderaan sukar dihidupkan.sampai satu masa,tidak boleh dihidupkan langsung.

1. Baiki ECU --> keputusan GAGAL: kenderaan kembali rosak setelah beberapa hari di jalan raya.

2. tukar ECU terpakai yg jauh lagi murah --> keputusan GAGAL: kenderaan kembali rosak setelah beberapa jam di jalan raya.
PUNCA: ada bekas baiki(pateri) pd papan elektronik.

3. Tukar ECU terpakai utk kali kedua dengan harga pasaran. --> keputusan OK (tahun keempat dan masih mengira..)

Semoga dipermudahkan segala urusan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-8-2018 11:07 AM | Show all posts
katakpuruz replied at 19-8-2018 08:45 PM
Salam sejahtera.
sejak indikasi lampu pada papan pemuka tempoh hari,ada tak sebarang abnormal yg be ...

gud info..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-8-2018 02:28 PM | Show all posts
terima kasih atas semua respon ...setakat ni selepas Ahad minggu lepas dia hilang dah tak ada keluar signal kuning sampai skrg ..so sy bawa kereta mcm biasa sampai hari ni...tapi betul lah kan kereta saya baru 7 1/2 tahun takkan dah rosak. Alhamdullilah Allah dah hilangkan tanda signal kuning itu. Panik jugak 2 minggu bawak hari tu signal tu tak hilang2. Dulu pernah keluar tapi tak sampai sehari. Ini yg paling lama iaitu 2 minggu. Kita ni dah lah perempuan mesti rasa cuak bila benda mcm ni berlaku lagi pulak bila sebut dia mcm otak manusia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2018 11:47 AM | Show all posts
zulka replied at 15-8-2018 02:23 PM
dh try pegi bengkel en aziz ke? kadang2 proton sc ni nk senang terus tukar ECU (Engine Control Uni ...

bro dah 2 hari signal kuning tu keluar balik..hari tu tak ada ni keluar balik hmm..apa pendapat bro?

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2018 11:57 AM | Show all posts
vanilacup replied at 30-8-2018 11:47 AM
bro dah 2 hari signal kuning tu keluar balik..hari tu tak ada ni keluar balik hmm..apa pendapat br ...

try bwa pegi juma en aziz tengok..apa katanya..pernah pegi kan bengkel en aziz
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2018 03:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Alah.. dah hilang tu hang bawak mcm biasa ja la. Nanti kalau naik balik baru bawak p bengkel. Kihkihkih
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2018 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 20-8-2018 02:28 PM
terima kasih atas semua respon ...setakat ni selepas Ahad minggu lepas dia hilang dah tak ada keluar ...

Xpe..ade seorang hamba allah ni bawak dgn check engine menyala bertahun2.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2018 08:48 AM | Show all posts
zulka replied at 30-8-2018 11:57 AM
try bwa pegi juma en aziz tengok..apa katanya..pernah pegi kan bengkel en aziz

en aziz dah maklum dah bro ..yg pasal sy cakap ECU tu..tapi saya cakap nak 2nd opinion sebab walaupun Proton dah beri jawapan tetap nak tahu jawapan lain pulak. kalau sama baru fikir nak ganti dgn 2nd hand punya ECU ..tapi tulah En Aziz sibuk dia pun x boleh nak fokus cuma dia kata kalau free bawaklah dekat dia nanti sama2 gi kedai yg dia recommend itu utk check kenapa lampu tu menyala. Lampu tu masih menyala hingga hari ini kiranya dah 5 hari berturut@. Ok ke bro kalau nak bawa dlm drive yg jauh cth nya Port Dickson...

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 08:58 AM | Show all posts
vanilacup replied at 4-9-2018 08:48 AM
en aziz dah maklum dah bro ..yg pasal sy cakap ECU tu..tapi saya cakap nak 2nd opinion sebab walau ...

oo gitu..
insyaallah setakat PD tu takde masalah, cuma kena standby la contact number towing panel ke, pomen ke...mana la tau in case
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2018 11:21 AM | Show all posts
vanilacup replied at 30-8-2018 11:47 AM
bro dah 2 hari signal kuning tu keluar balik..hari tu tak ada ni keluar balik hmm..apa pendapat br ...

Alhamdulillah
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2019 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
katakpuruz replied at 19-8-2018 08:45 PM
Salam sejahtera.
sejak indikasi lampu pada papan pemuka tempoh hari,ada tak sebarang abnormal yg be ...

Hi. Beli ecu di mana ya? Boleh share
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.541428s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list