View: 7809|Reply: 18
|
Kecur Dibuatnya! Ini Resipi Terung Bakar Asam Lemak
[Copy link]
|
|
Secara geologinya, terung merupakan sayuran yang banyak tumbuh di India. Namun, tumbuhan ini dapat ditemui di seluruh dunia. Terung juga dikatakan mengandungi banyak nutrisi antaranya zat besi, kalsium yang baik untuk pembentukan tulang dan juga serat yang baik untuk penghadaman.
Biasanya, terung dijadikan sebagai pelengkap nutrisi sayuran dalam pengambilan sesebuah makanan seimbang. Banyak juga menu yang boleh dihasilkan dengan menggunakan terung. Jom cuba resipi mudah terung bakar air asam lemak ini. Melihatnya sahaja sudah membuatkan kita terliur!
Resipi Terung Bakar Asam Lemak
Bahan
* Terung (bakar)
* Cili besar 2 biji, cili padi 2 biji dan belacan (tumbuk kasar)
* santan
* perahan limau
* garam dan gula
* bawang besar dimayang
* cili padi potong
Cara buat
1. Panggang terung di atas api.
2. Kupaskan kulit terung yang hangus setelah dipangang. Dan asingkan.
3. Bahan-bahan ditumbuk masuk dalam mangkuk kecil dan masukkan kesemua bahan. Gaulkan dan sesuaikan rasa.
4. Masukkan terung yang sudah dibuang kulit tadi ke dalam bahan-bahan yang telah digaul tadi.
5. Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba! - CARI
Kredit: arieza rieza via Resepi Isteri Viral |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak sedap dah. Tapi serious laaaa bakar terung direct dalam api stove macam tu? Hahaha. Grill kosong guna nonstick pan je, jgn letak minyak ke apa, guna api slow. Terung lebih moist and manis je and dapat retain nutrients dalam tu. Just sharing |
|
|
|
|
|
|
|
Cantek plak tgk dia hidang dlm tempurung kelapa |
|
|
|
|
|
|
|
Adoiiii..sedapnya
Suka terung |
|
|
|
|
|
|
|
santan tu mmg xyah masak eh?
|
|
|
|
|
|
|
|
x boleh ke sis bakar terung mcm tu? ada beza eh bakar arang ngan bakar stove?
x pernah buat bakar atas stove tp pernah bakar atas pan tp x jadi cantik hangus mcm bakar direct ni
|
|
|
|
|
|
|
|
lolen replied at 1-10-2018 12:22 PM
x boleh ke sis bakar terung mcm tu? ada beza eh bakar arang ngan bakar stove?
x pernah buat bakar ...
Bukan tak boleh sebab apa sis. Tapi high temperature cooking kan cause loss of nutrients. Habis hilang vitamin apa semua tu. Sayanglah makan sayur tak dapat khasiat tu je. Tapi ni terpulang pada preference masing-masing. Kalau nak retain nutrients dalam makanan, slow cooking is the best way |
|
|
|
|
|
|
|
tak payah. tapi perah santan sendiri guna air masak la. jgn guna santan yang siap sedia diperah tu. selain terung ... ayam bakar atau ikan pari / sembilang / keli bakar pun sedap buat mcm ni. lagi sedap kalau bahan2 tumbuk tadi letak cekur jgk.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sayang terung iols dah layu dlm freezer..kalau tak,boleh cuba menu baru sbb npk sedap di pandangan..
Hmmm |
|
|
|
|
|
|
|
Sedapnya terung bakar asam ni. Selalu bakar dan goreng telur je. |
|
|
|
|
|
|
|
dari kecik dah biasa makan ni. mak selalu buat.
makan ngn ikn goreng panas panas, sambal belacan sikit.
aummmmmmm sedapnyaaaa |
|
|
|
|
|
|
|
Tak pernah tau wujud hidangan ni tapi mmg nmpak mabelesss..kecur ayo lior ! |
|
|
|
|
|
|
|
Nampak menarik. Tak pernah tau ada menu ni. Wuuu. Boleh la cuba nanti |
|
|
|
|
|
|
|
Ish ish.. terliur betul |
|
|
|
|
|
|
|
Ish ish.. terliur betul |
|
|
|
|
|
|
| |
|