Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4898
View
237
Reply

Adakah ini sejarah asal islam yang telah di manipulasi oleh bangsa arab?

[Copy link]

Author: FOTHERMUCKER2       Show all posts   Read mode

Post time 10-11-2018 04:36 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 10-11-2018 11:33 AM
Samdol Sebab itu saya malas layan kamu disebabkan kamu terlalu bodoh! Kamu copypaste tapi kamu tak ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 yg tak ada apa2 bukti / rujukkan utk klaim dia

Merapu aje macam ni :

Samdol Sebab itu saya malas layan kamu disebabkan kamu terlalu bodoh! Kamu copypaste tapi kamu tak faham pun..kemudian nak ajak saya berbual dengan kamu yanh terlalu bodoh untuk berfikir menggunakan otak kamu yang terlalu kecil tu.

Lobai samdol @ lobai estate telah dibogelkan dengan kemaluan yang sangat besar sehinggakan tidak boleh di tutup lagi.

Seriously lobai estate @lobai samdol memang bodoh.

Yg ko tau hanya lah maki hamun
ko bodoh ... ko bodoh ... ko bodoh

Kalo ko rasa aku tak paham apa aku copy paste  ... cabar aku ... no problem

Tapi ko takut pasal ko tau ko akan kantoi dimalukan dgn terhina sekali

Yg ko hanya mampu jawab adalah suruh tonton video si Dan Gibson (yg hanya ada sekadar entry level qualification in theology)

Soalan yg asas ditanya oleh Prof David King: apa teknik yg digunakan utk kononnya konfom yg mesjid2 tersebut menghala ke Petra?

Sampai skg tak boleh jawab & tak ada jawapan

This means the so called video is useless ... tak ada harga

It is a requirement for any research to provide your methods

Kalo tidak ... fail lah tambi

Mana jawapan ko tambi ? Sampai skg ko tak mampu jawab soalan yg terlampau basic

Yg ko tau hanya maki hamun aje ... which reflects poorly on your personality

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 dok buat argumen bermodalkan ayak liuk aje
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2018 10:26 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 10-11-2018 10:29 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 10-11-2018 05:37 AM
btw kalau mengikut kepercayaan lobai ataupun lobainita malaya yang telah dibrainwash..mana mana or ...

saya suka menggunakan keliru  kerana ini amsalah ummah Islam malaysia sekarang,  ada di antara mereka yg hanya practising Islam tapi keliru dalam pemikiran Islam , lantas atas kelemahan teori dan konsep atas m ereka akan terpengaruh dengan begitu halus idea idea yg nampak  okay je pada zahirnya tapi membawa impliasi teruk dalam prinsip asas Islam.

dan inilah keliru yg nyata . Dikelirukan sehingga konsep asas nampak samar.

contoh - atas dasar ingin tahu dan mahu nilai kedua dua pihak

pihak  tertentu dengan mudah membawa topik yg BERAT dari segi implikasi AKIDAH tapi sebab tak tahu konsep asas tapi begitulah keen nak tahu konsep berat  yg perlu kuasai konsep asas dengan mantap  dulu ,  atas alasan nak dengar dedua ( dan kemudian nak menilai - tapi tak cukup ilmu atas dasar apa nak menilai - selama ni pun pakai setuju dan terima je benda tak ada filter lagsung sebba tak faham Islam )


dalam konteks anda ni , berbalik pada topik -  setiap kali  ada penemuan begini , ada begitu teruja dan begitu hebat nak  tunjukkan penemuan ini - dan tujuan untuk bagi tahu yg asal itu kononnya palsu?

kenapa ye?


heheh seolah olah anda ni pada saya hanya menitik beratkan  tradis keilmuan Barat tanpa  memberikan satu penilaian tuntas terhadap tradisi keilmuan  Islam yg  dah established 1000 tahun dah pun.

so , i mean benda yg anda bawa ni - nak  bawa ke mana?

hanya dapatan arkeologi dan anthropology.

Sebab kekeliruan utama ialah anda ingat Islam tu bangsa arab je, sedangkan as I said , apa yg nak keliru  kalau ada penemuan suuf atau mannusvcript silam yg menceritakan periha fugura yg seperti nabi  SEKIRANYA TARIKH MASIHI sebelum kewafatan baginda SAW.

ada banyak nabi , dan ada banyak rasul.

beza - nabi tak wajib sampaikan tapi rasul kena sampaikan   dakwah..,


so tak hairanlah barangkali di China pun may be terdapat Nabi SEBELUM kewafatan rasulullah saw . cuma tak ada documentation.
semua org islam tahu  baitul muqaddis itu kiblat pertama kemduian ditukar perintah ke baitullah

so, apa laaa isu sangat ye?


hahaha



Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2018 10:32 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 10-11-2018 10:03 AM
FM2, kamu hanya mengulang point yg semua orang dah tahu, yakni Islam yg dibawa Nabi Muhammad saw i ...

musuh islam telah wjud sejak nabi adam dalam syurga lagi kan , kalaudifikrkan sampailah ke tahap ANGIN SEJUK di akhir zaman kelak mematikan any left muslims  yg hanya iman sebesar biji sawi je...

yes....i mean yes?

i mean kenapa ye ilmu yg dah teguh dan mengikut acuan tradisi keilmuan Islam etc , ade juga yg tak faham dan keeps on arguing sampai benda yg factless pun , nak bawa jugak as evident?


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2018 02:08 AM | Show all posts
mbhcsf replied at 10-11-2018 10:32 PM
musuh islam telah wjud sejak nabi adam dalam syurga lagi kan , kalaudifikrkan sampailah ke tahap A ...

Yeahhhh...musuh islam itu adalah dari kalangan mereka mereka yang mencari kebenaran tentang asal islam ..dimana islam bermula dari segi geography landscaping...sejarah islam berpandukan modern teknologi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2018 11:49 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 11-11-2018 11:50 AM
FOTHERMUCKER2 replied at 11-11-2018 02:08 AM
Yeahhhh...musuh islam itu adalah dari kalangan mereka mereka yang mencari kebenaran tentang asal i ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 masih lagi nak kencing mengencing ye

Dgn gahnya cakap macam ni :
Yeahhhh...musuh islam itu adalah dari kalangan mereka mereka yang mencari kebenaran tentang asal islam ..dimana islam bermula dari segi geography landscaping...sejarah islam berpandukan modern teknologi.

Hmmm ... macam ko bagi rujukkan yg rujuk kat buku Patrica Crone dimana dlm thn 1991 dia telah tarik balik buku tersebut  & mengaku dia buat salah

Org macam ko masih lagi rujuk kat buku tersebut ... this is sooooo poor lah tambi

Teknology modern yg digunakan oleh Prof King konfom mesjid2 tersebut menghadap mekkah (yg ada kaabah tu lah) tapi hero ko , si Dan Gibson (yg hanya ada sekadar entry level qualification in theology) tak mampu bagi apa teknik dia gunakan utk klaim mesjid2 tersebut menghadap Petra. Silap haribulan dia hanya gunakan google earth aje.

Kalo cak cakap pasal landscaping? Mark Anderson dari Zwemer Centre dah kantoikan isu ini

Jadik apa yg ko ada selain dari membohong & tak paham apa ko baca?

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 masih dgn 'conspiracy theories' dia ... hanya org separuh akai yg mabok todi aje percaya ket ni semua
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2018 11:52 AM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 11-11-2018 02:08 AM
Yeahhhh...musuh islam itu adalah dari kalangan mereka mereka yang mencari kebenaran tentang asal i ...

cari kebenaran dengan guru dan sumber yg salah, patutlah gitu, dan asas yg lemah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-11-2018 11:24 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 11-11-2018 11:29 PM
mbhcsf replied at 11-11-2018 11:52 AM
cari kebenaran dengan guru dan sumber yg salah, patutlah gitu, dan asas yg lemah.

Mencari kebenaran dengan hanya berpandukan manuscript buatan arab yang telah berusia 1400-+?. Itu bukan mencari kebenaran, itu hanyalah mengikut sahaja apa yang arab mahukan.

Patutlah minda para lobaian ni sooooooo narrow seperti carrot!
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 02:36 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 10-11-2018 10:30 AM
Mashimaru.
Kan kamu sendiri kata bahan sejarah TAK semestinya dlm bentuk artifak yg tertanam. Jad ...
FM2
Mana saya kata TAK semistinya dalam bentuk artifact yang tertanam? Tetapi ianya tidak penting ianya tertanam ataupun tidak!
Nampaknya kamu sudah pening. Kan kamu kata:
FM2:
tetapi saya bercakap tentang sejarah kesan buatan peninggalan manusia yang tertanam ataupun banggunan banggunan yang sudah beribu tahun seperti di egypt, Greek, Paris, London.Jerusalem
Bangunan tu bukannya benda yg tertanam.

FM2
Jadi saya nak tanya kamu Kenapa tiada peninggalan buatan manusia? Dimana idols 360 semua tu? Dimana perkuburan sewaktu pre Islamic semua tu? Dan banyak lagi dimana semua tu jika manusia dah hidup di Mecca sewaktu pre Islamic? Dimana peta macca sebelum 9CAD? Sedangkan waktu itu peta di lingkar oleh orang orang islam?
Yg kamu dok cari benda yg tertanam kenapa? Kan saya sudah cakap banyak kali, ada banyak tempat bersejarah kat sana tapi kamu dok sibuk dgn artifak kamu itu. Kalau tengok pada artifak kamu itu, ada dia cakap pasal Qiblat di Petra ka?

Soalan lain sudah pun dijawab oleh bro sam; tetapi seperti biasa kamu tidak boleh menerima jawapan orang lain. Walhal rujukan bro sam tu bukannya daripada orang Arab pun; apa bendalah kamu ini.

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 03:01 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 11-11-2018 11:24 PM
Mencari kebenaran dengan hanya berpandukan manuscript buatan arab yang telah berusia 1400-+?. Itu  ...
FM2
Mencari kebenaran dengan hanya berpandukan manuscript buatan arab yang telah berusia 1400-+?. Itu bukan mencari kebenaran, itu hanyalah mengikut sahaja apa yang arab mahukan.

Patutlah minda para lobaian ni sooooooo narrow seperti carrot!
Kamu ini memang kelakar, artifak yg kamu dok guna sebagai reference tu buatan siapa pula?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 03:28 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 12-11-2018 02:36 PM
Nampaknya kamu sudah pening. Kan kamu kata:
Bangunan tu bukannya benda yg tertanam.

Lol...bilamana berforum dengan orang yang cluless. Hello dol kalau dah beribu tahun tu mesti ada kesan peninggalan tapak bangunan yang tertanam.

Apa punya mentaliti lah lobai ni. Nampak sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 03:47 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 03:28 PM
Lol...bilamana berforum dengan orang yang cluless. Hello dol kalau dah beribu tahun tu mesti ada k ...
FM2
Lol...bilamana berforum dengan orang yang cluless. Hello dol kalau dah beribu tahun tu mesti ada kesan peninggalan tapak bangunan yang tertanam.

Apa punya mentaliti lah lobai ni. Nampak sangat...
Kelakar betul kamu ini. Seperti yg saya kata, bahan sejarah bukanlah benda yg tertanam sahaja.
FM2:
tetapi saya bercakap tentang sejarah kesan buatan peninggalan manusia yang tertanam ataupun banggunan banggunan yang sudah beribu tahun seperti di egypt, Greek, Paris, London.Jerusalem
Apa semua bangunan tu tertanam ke?


Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 05:33 PM | Show all posts
mbhcsf replied at 10-11-2018 10:32 PM
musuh islam telah wjud sejak nabi adam dalam syurga lagi kan , kalaudifikrkan sampailah ke tahap A ...

Memang kat dunia ni ada orang yg susah utk menerima kebenaran walaupun bukti menggunung ada depan mata.

Sesungguhnya hidayah itu milik Allah swt.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 05:58 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 06:33 PM
mashimaru83 replied at 12-11-2018 03:47 PM
Kelakar betul kamu ini. Seperti yg saya kata, bahan sejarah bukanlah benda yg tertanam sahaja.
Ap ...

Kalau setakat bagi tau gua itu ini..  tu boleh direka cerita. Mana kesan peninggalan adanya kehidupan manusia di situ? Seperti kesan peninggalan bangunan... Kesan tapak bangunan yang mana manusia pernah hidup di situ? Tembikar? Pedang? Etc...etc?

Kamu pernah tengok kesan peninggalan manusia 3500-4000-5000 tahun dahulu seperti di egypt, Greece, Jordan , Israel, Britain, Malaysia, Perancis dan banyak lagi. Mana kesan peninggalan manusia di mecca?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 06:34 PM | Show all posts
mashimaru83 replied at 12-11-2018 05:33 PM
Memang kat dunia ni ada orang yg susah utk menerima kebenaran walaupun bukti menggunung ada depan  ...

Apa buktinya?
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 06:47 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 12-11-2018 06:48 PM

Nak bukti lagi ka lobai mat slow v2?

Senang aje ...ini rujukkan ko :
Among the names is Macoraba C Ptolemy spells it Makoraba in Greek, but Latin translations prefer Machoraba and Macoraba C which Ptolemy puts in the west of the Arabian Peninsula.There is a consensus in academic scholarship that Mecca is Macoraba. The coordinates put it roughly in the right place, and the name seems roughly correct. Several etymologies have been proposed, but the preferred solution is that it comes from an Old South Arabian word like *mikrb,with the meaning temple. Macoraba was therefore a noteworthy centre of pre-Islamic religion as far back as the second century CE. When you encounter Macoraba in scholarly literature you are quite likely to find this etymology, and extremely likely to find the identification with Mecca.

Bila kantoi dimalukan dgn terhina sekali dgn rujukkan sendiri ... ko tak mau terima pulak

Ni lah dia bila bro  @mashimaru83   dok kata :
Memang kat dunia ni ada orang yg susah utk menerima kebenaran walaupun bukti menggunung ada depan mata.

Sesungguhnya hidayah itu milik Allah swt.

Ye lah , kemungkinan Allah dah gelapkan hati ko pasal ko & geng ko asyik menghina Nabi Muhammad(saw)  

Oh yeah , tambah lagi ... ko amat2 kureng cerdik & amat2 kureng fasih english

He he he he ... lobai mat slow v2 kena lagi ... 'peeeeeekkk' , setepek tang dahi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 07:09 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 07:17 PM
sam1528 replied at 12-11-2018 06:47 PM
Nak bukti lagi ka lobai mat slow v2?

Senang aje ...ini rujukkan ko :

Bilamana loser tak boleh menerima kebenaran

Btw siapa mereka tu academic scholarship, nama nama mereka?
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 08:45 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 07:09 PM
Bilamana loser tak boleh menerima kebenaran

Btw siapa mereka tu academic scho ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 yg dah jadik spammer pasal amat2 kureng cerdik

Laaa ... sendiri bagi rujukkan sendiri kata rujukkan tersebut tak betul ka?

Makna your argument is a self defeating argument ... ni dari ini rujukkan ko :
Among the names is Macoraba C Ptolemy spells it Makoraba in Greek, but Latin translations prefer Machoraba and Macoraba C which Ptolemy puts in the west of the Arabian Peninsula.There is a consensus in academic scholarship that Mecca is Macoraba. The coordinates put it roughly in the right place, and the name seems roughly correct. Several etymologies have been proposed, but the preferred solution is that it comes from an Old South Arabian word like *mikrb,with the meaning temple. Macoraba was therefore a noteworthy centre of pre-Islamic religion as far back as the second century CE. When you encounter Macoraba in scholarly literature you are quite likely to find this etymology, and extremely likely to find the identification with Mecca.

Bila kantoi dimalukan dgn terhina sekali dgn rujukkan sendiri ... ko tak mau terima pulak

Perangai ko aje yg fit into the statement : tak boleh menerima kebenaran

Yg ko percaya adalah si Dan Gibson (yg hanya ada sekadar entry level qualification in theology) & the missionary & non scholar , si Jay Smith

This is soooo poor

Kalo depa kata Consensus in Academic Scholarship bermakna the majority of scholars in this field lah tambi

Tak kan senang macam ni pon ko tak tau melainkan ko ni amat2 kureng fasih english

Tu pasal such argument yg ko bagi hanyalah datang dari these christian anti islam sites yg hanya quote si Dan Gibson (yg hanya ada sekadar entry level qualification in theology) & the missionary & non scholar , si Jay Smith

Scholars macam Prof King & People in Zwemer Centre dah konfom ttg mekkah

Hanya org bodoh sampai ke tulang aje yg appeal to 'revisionist history'

Kah kah kah .... too bad lobai mat slow v2 ... ko salah sorang dari people who believe in 'revisionist history'
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 09:40 AM | Show all posts
apabila orang bukan Islam lebih memandai mengenai agama Islam inilah jadinya .semoga Allah berikan hidayah kepada kita semua dan juga kepada tt .semoga mata tt dicelikkan sebelom terpejam selama-lamanya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.081262s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list