Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4955
View
237
Reply

Adakah ini sejarah asal islam yang telah di manipulasi oleh bangsa arab?

[Copy link]

Author: FOTHERMUCKER2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 5-11-2018 07:15 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 5-11-2018 07:28 PM
Gingerly replied at 5-11-2018 12:13 PM
Mmg byk slh faham bab kiblat.

Rupanya

Cuba ko tanya si @FOTHER-MUCKER

Dia mati2 klaim

- Qibla pertama org Islam adalah kat Petra

- Nabi Muhammad(saw) lahir kat Petra

- Islam bermula kat Petra

Tu pasal nama timangan dia adalah : lobai mat slow v2

Tanya lah dia ... org macam ni yg ko nak support ke? Geng liberal yg mati2 percaya pada revisionist history
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 07:27 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 5-11-2018 07:31 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 5-11-2018 01:19 PM
Samdol Kalau kau cerdik dan mempunyai tahap iq yang normal seperti kebanyakan manusia lain quraan  ...

Ha ha ha ha ... he he he he ... putak FOTHER-MUCKER jgn tak putak

Tu dia ... Konar baring sampai telinga cecah jalan

Apa yg ko dok merepek ni? Berpusing pusing pada isu sama yg dah kantoi. Ko dok merepek bagai org mabuk todi aje
Samdol Kalau kau cerdik dan mempunyai tahap iq yang normal seperti kebanyakan manusia lain quraan 3:96 the first house of worship making reference to the Kaaba dan blessed and guidance for the worlds itu dengan sendirinya telah memberitahu manusia semayam menghalakan ke kabah dan seperti mana yang kita ketahui Kaaba itu adalah kiblat bagi orang islam. Tak perlu nak berdebat pages di thread ni dan thread sebelum in di board isu semasa.. seperti mana yang pernah saya bagi tau kamu ianya ber maksud arah kiblat.
Tetapi seriously saya bagi tau kamu adalah manusia yang paling bodoh pernah saya jumpa didalam forum, tetapi saya tidak terkejut pun kerana saya nampak lobai di forum ni 2x5 sahaja seperti kamu!


The first house of worship
Making reference to the Ka'bah, Allah Almighty, tells us in the Quran that it was (what means):The first house (of worship) established for mankindwas that at Bakkah (Makkah) C blessed and a guidance for the worlds.[Quran 3: 96]

He he he he ... cuba ko refer balik ke tafseer rujukkan ko : link dia kat sini
(3:95) Say: 'Whatever Allah has said is true. Follow, then, the way of Abraham         in total devotion to Allah. He was not one of those who associate others with         Allah in His divinity.7878. The Jews had enmeshed themselves in legalistic minutiae and these had         become their major concern. They had abandoned service to the One True God and         had allowed their religious life to become corrupted by polytheism. Instead         of attending to the fundamentals of religion they indulged in discussions about         questions that had only arisen because of the hair-splitting legalism of their         scholars during their centuries of decadence.



(3:97) In it there are clear signs and the station of Abraham;80         whoever enters it becomes secure.81 Pilgrimage to the House is a         duty owed to Allah by all who can make their way to it. As for those who refuse         to follow His command, surely Allah does not stand in need of anything.
80. Here it is stressed that there are several clear signs which prove that         the Makkan sanctuary enjoys God's blessing and has been chosen by Him as His         sanctuary. Even though it is located in the middle of wide expanses of desert         God has seen to it that its inhabitants enjoy a satisfactory living. Although         the rest of Arabia was plunged into chaos and disorder for about two and a half         thousand years, peace and tranquillity reigned in both the precincts and the         environs of the Ka'bah. Thanks to the Ka'bah the entire Arabian peninsula enjoyed         four months of peace and order every year. These were the sacred months when         people went on Pilgrimage. Moreover, barely a half century before the revelation         of these verses, people had seen how Abrahah, the Abyssinian invader, fell prey         to God's scourge when he attacked Makka with the intention of destroying the         Ka'bah. At that time, this incident was known to everybody in Arabia. Its memory         was fresh and many eye-witnesses were still alive at the time of the Prophet         (peace be on him).
81. Even during the pre-Islamic era - the Age of Ignorance in Arabia - this         sanctuary enjoyed such veneration that even those who thirsted for each other's         blood saw their enemies in the sacred territory but dare not attack them.        

Kalo kita baca dari ayat 95 - 97 , konteks dia - geng yahudi dah lost the plot. Jadik the centre of guidance ditukar ke Mekkah dimana terdapat kaabah yg dibina oleh Nabi Ibrahim(as)

Objection Yahudi yg bantah terhadap direction of prayer to bermakna Jerusalem akan hilang significance dia sebagai 'the centre of guidance' atau 'the source of guidance'

Tambah pulak dgn definisi 'guidance' : Definisi guidance
1 Advice or information aimed at resolving a problem or difficulty, especially as given by someone in authority.
he looked to his father for inspiration and guidance

LOL ... apa cerita tambi?

Nampaknya ko kena lagi ... ko teramat amat kureng fasih english

About time ko sedar - ko tak berapa cerdik lah tambi

No wonder lah ko lari ke UK pasal ko tak mampu compete kat Malaysia

Nak lagi? Pada Quran 2:144 (rujukkan ko jugak tau) ; ko kena solat dongak kelangit & dada pon menghala ke langit lah
Quran 2: 144. We see the turning of thy face (for guidance to the heavens: now Shall We turn thee to a Qibla that shall please thee. Turn then Thy face in the direction of the sacred Mosque: Wherever ye are, turn your faces in that direction. The people of the Book know well that that is the truth from their Lord. Nor is Allah unmindful of what they do.

Ikut pengamatan FOTHER-MUCKER , cara ko solat adalah macam ni :

Cuba jelaskan sikit - macamana ko rukuk & sujud kalo muka & dada mengadap langit?

Kah kah kah ... FOTHER-MUCKER yg dah betul2 kena belasah pasal teramat amat kureng fasih english

Hati dah terbakar & muka pon dah hitam ... kesian ... kesian ... kesian
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 09:14 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 5-11-2018 09:32 PM
sam1528 replied at 5-11-2018 07:27 PM
Ha ha ha ha ... he he he he ... putak FOTHER-MUCKER jgn tak putak

Tu dia ... Konar baring sampa ...

Meleleh leleh air liur lebai samdol oleh kerana kebodohan sendiri dan cuba untuk memutarbelitkan tafsiran  quraan 3:96. Phew... How stoopid youre!? Typical lobai tiada maruah diri!

Samdol sedang melarikan diri setelah kebodohanya dibogelkan....... dei minichi lu banyak minum samsu lah! Byw happy Deepevali to you!






Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 09:27 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 5-11-2018 09:39 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 5-11-2018 09:14 PM
Meleleh leleh air liur lebai samdol oleh kerana kebodohan sendiri nak cuba memutarbelitkan tafsira ...

Ha ha ha ha ... he he he he ... aku rasa aku boleh panggil ko lobai mat slow v2 balik lah pasal bro @ibnur nampak gaya tak ada problem

Ko dah tak mampu bagi fakta lah tambi , dok konar baring aje sampai telinga cecah jalan

Merepek tak habis2 macam ni :
Meleleh leleh air liur lebai samdol oleh kerana kebodohan sendiri nak cuba memutarbelitkan tafsiran  quraan 3:96. Phew... How stoopid youre!? Typical lobai tiada maruah diri!

Samdol sedang melarikan diri setelah kebodohanya dibogelkan.......dei minichi lu banyak minum samsu lah! Byw happy Deepevali to you!


Kesian lobai mat slow v2

Pada diri ko 'guidance = arah menghadap' ye

Mana ko belajar ni? Oops ... ko kan belajar Islam dari gereja ... geng liberal lah katakan

Kalo ikut pengamatan songsang & amat2 kureng fasih english ko , cara ko solat adalah macam ni :

Ye lah , kalo kita rujuk kat Quran 2:144 (rujukkan ko jugak tau) ; ko kena solat dongak kelangit & dada pon menghala ke langit lah
Quran 2: 144. We see the turning of thy face (for guidance to the heavens: now Shall We turn thee to a Qibla that shall please thee. Turn then Thy face in the direction of the sacred Mosque: Wherever ye are, turn your faces in that direction. The people of the Book know well that that is the truth from their Lord. Nor is Allah unmindful of what they do.

Macamana ko rukuk & sujud kalo muka & dada mengadap langit?

Errr tambi , org Islam tak togok arak lah tapi geng liberal macam ko , semuanya hentam termasuk kencing si non scholar Jay Smith

Dah terbarai : baru aku tau pasal apa ko lari ke UK. Kalo macam ni lah proses pemikiran ko ... konfom lah ko tak akan mampu compete kat Malaysia

Kah kah kah .... lobai mat slow v2 dah hancur , aiyoyo macam mabuk todi aje ... kena tampar sikit aje tapi hilang akai

Kesian lobai mat slow v2 ... hati dah terbakar ... muka dah hitam
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 09:50 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 5-11-2018 09:14 PM
Meleleh leleh air liur lebai samdol oleh kerana kebodohan sendiri dan cuba untuk memutarbelitkan t ...

Oops , this is what we call racial profiling
Samdol sedang melarikan diri setelah kebodohanya dibogelkan....... dei minichi lu banyak minum samsu lah! Byw happy Deepevali to you!

Pasal apa ko kaitkan Deepavali (perayaan ugama Hindu) kepada minum samsu?

Waaaah!! So racist wan are you

Lobai mat slow v2 , diri ko lah , pon boleh racist jugak ye

Hmmm ... not surprised lah ... selalunya racist ni org yg kureng cerdik tau ... tambah pulak dgn amat2 kureng fasih english

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 kena lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 09:51 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 5-11-2018 09:53 PM
sam1528 replied at 5-11-2018 09:27 PM
Ha ha ha ha ... he he he he ... aku rasa aku boleh panggil ko lobai mat slow v2 balik lah pasal br ...

Samdol kalau setakat kau bodoh, lembam dan tiada iq saya boleh maaf kan ....tetapi putarbelit kamu tu yang membuat kan kamu kelihatan terlalu bodoh kerana memutarbelitkan tafsiran quraan 3:96 .

Dei minacchi dah kantoi bodoh siapa panggil mod tu!

Pasal apa saya Kaitkan kamu dengan Deepevali pun kamu tak boleh faham? Dei minnachi Betulah iq kamu terlalu rendah untuk faham ...yeahhhh banyakan lagi minum samsu haram!
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 09:57 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 5-11-2018 09:51 PM
Samdol kalau setakat kau bodoh, lembam dan tiada iq saya boleh maaf kan ....tetapi putarbelit kamu ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 masih lagi nak putar alam

Kesian ... sampa merapu macam ni :
Samdol kalau setakat kau bodoh, lembam dan tiada iq saya boleh maaf kan ....tetapi putarbelit kamu tu yang membuat kan kamu kelihatan terlalu bodoh kerana memutarbelitkan tafsiran quraan 3:96 .

Dei minacchi dah kantoi bodoh siapa panggil mod tu!
Ko jugak kata pada Quran3:96 : 'guidance' = arah menghadap

To be consistant , Quran2:144 (rujukkan ko tau) : guidance' = arah menghadap


Ikut pengamatan FOTHER-MUCKER , cara ko solat adalah macam ni :

Cuba jelaskan sikit - macamana ko rukuk & sujud kalo muka & dada mengadap langit?

Hmmm , ni lah dia kalo cuba pusing cakap & teramat amat kurang fasih english

Oops , k okan belajar Islam kat gereja ... geng liberal ... macam tu lah

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 kantoi pasal pemikiran terlampau songsang & teramat amat kureng fasih english

Racist pulak tu ... apa yg ko marah sgt dgn geng hindu ni samlai kaitkan Deepavali dgn samsu?


Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2018 10:02 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 5-11-2018 09:51 PM
Samdol kalau setakat kau bodoh, lembam dan tiada iq saya boleh maaf kan ....tetapi putarbelit kamu ...

Ha ha ha ha ... he he he he ... lobai mat slow v2 in damage control

Skg dah mula nak mengundur :

Awal2  bagi macam ni :
Samdol sedang melarikan diri setelah kebodohanya dibogelkan....... dei minichi lu banyak minum samsu lah! Byw happy Deepevali to you!

Bila disedarkan yg ko ni sebenar racist , mengundur pulak dgn konar macam ni :
Pasal apa saya Kaitkan kamu dengan Deepevali pun kamu tak boleh faham? Dei minnachi Betulah iq kamu terlalu rendah untuk faham ...yeahhhh banyakan lagi minum samsu haram!
Nak cover line lah tu pasal dah terbarai diri tu racist

Ko boleh kaitkan Deepavali (perayaan ugama Hindu) dgn togok samsu. This is soooo poor lah tambi

Tau lah ko dah marah , hati dah terbakar & muka pon dah hitam pasal ko ni teramat amat slow & kureng fasih english

Hmmm ... I did not take you to be a racist ...

See ... bila dah marah , all can see the true colours of you ... racist ye


Kah kah kah ... banyak lagi akan terbarai ni pasal lobai mat slow dah marah


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-11-2018 10:06 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 5-11-2018 10:38 PM
sam1528 replied at 5-11-2018 09:57 PM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 masih lagi nak putar alam

Kesian ... sampa merapu macam ni :
...

Saya berharap kamu di hari yanh mulia di hari Deepevali ni kau rendam copypaste print  tafsiran ni menggunakan 44 air kolah mesjid dan minum airnya untuk menjadi kan kamu cerdik sikit, sikit tau!

Samdol Kalau lah kau cerdik sikit dan mempunyai iq tahap remaja berusia 18 tahun baru best sikit untuk berforum dengan kamu! Ini dahlah bodoh + iq tahap kanak kanak berumur 3 tahun. Nampaknya kepamdaian kamu hanyalah memutarbelitkan dan menutup kebodohan kamu yang terlampau itu, akan tetapi semakin kamu menunjuk kekononya yang kamu itu cerdik semakin teserlah kebodohan dan low iq kamu tu!


http://www.islamicstudies.info/tafheem.php?sura=3&verse=96&to=97

اِنَّ اَوَّلَ بَيۡتٍ وُّضِعَ لِلنَّاسِ لَـلَّذِىۡ بِبَكَّةَ مُبٰرَكًا وَّهُدًى لِّلۡعٰلَمِيۡنَۚ
(3:96) Behold, the first House (of Prayer) established for mankind is the one at Bakkah: it is full of blessing and a centre of guidance for the whole world.79
79. The second objection raised by the Jews was that the direction for Prayer had been changed from Jerusalem to the Ka'bah. This objection is answered in (Surah 2 (see verses 142 ff. and nn. 142 and147 above) The Bible, itself, testifies that Jerusalem was built by Solomon more than four and a half centuries after Moses (see 1 Kings 6: 1), and that it was during his time that the worshippers of the One God began to pray towards it (1 Kings 8: 29-30). It is established by traditions from numerous sources which are undisputed throughout Arabia, however, that the Ka'bah was constructed by Abraham who lived some eight or nine centuries before Moses. That the Ka'bah was older than the Temple of Jerusalem was beyond dispute.


142. After his migration to Madina the Prophet continued to pray in the direction of Jerusalem for between sixteen and seventeen months. Subsequently, he received the order to pray in the direction of the Ka'bah. See(verse 144 below)


Tafheem ul QuranSurah 2 Al-Baqarah, Ayat 144-144قَدۡ نَرٰى تَقَلُّبَ وَجۡهِكَ فِى السَّمَآءِۚ فَلَـنُوَلِّيَنَّكَ قِبۡلَةً تَرۡضٰٮهَا فَوَلِّ وَجۡهَكَ شَطۡرَ الۡمَسۡجِدِ الۡحَـرَامِؕ وَحَيۡثُ مَا كُنۡتُمۡ فَوَلُّوۡا وُجُوۡهَكُمۡ شَطۡرَهٗ ؕ وَاِنَّ الَّذِيۡنَ اُوۡتُوا الۡكِتٰبَ لَيَـعۡلَمُوۡنَ اَنَّهُ الۡحَـقُّ مِنۡ رَّبِّهِمۡؕ وَمَا اللّٰهُ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعۡمَلُوۡنَ  ﴿2:144﴾

(2:144) We see you oft turning your face towards the sky; now We are turning you to the direction that will satisfy you. Turn your face towards the Holy Mosque, and wherever you are, turn your faces towards it in Prayer.146

Those who have been granted the Scripture certainly know that this (injunction to change the direction of Prayer) is right and is from their Lord. Allah is not heedless of what they do.



Notes
146. This is the injunction concerning the change in the direction of Prayer and was revealed in Rajab or Sha'ban. 2 A.H. According to a Tradition in the Tabaqat of Ibn Sa'd, the Prophet was at the house of Bishr b. Bara'b. Ma'rur where he had been invited to a meal. When the time of zuhr prayer came, the Prophet rose to lead it. He had completed two rak'ahs and was in the third when this verse was suddenly revealed. Soon after the revelation of this verse everybody, following the leadership of the Prophet, turned the direction of Prayer away from Jerusalem to the Ka'bah. A public proclamation of the new order was then made throughout Madina and in the suburbs. Bara' b. 'Azib says that at one place the announcement was heard by people while they were in the state of ruku' (kneeling). On bearing this order they immediately turned their faces towards the Ka'bah. Anas b. Malik says that the news of the announcement reached Banu Salamah the next day while the morning Prayer was in progress. People had completed one rak'ah when they heard the announcement about the change of direction and the entire congregation immediately faced the new qiblah. (See Ibn Sa'd, Tabaqat, vol. 1, pp. 241 f. - Ed.)

It ought to be noted that Jerusalem is to the north of Madina while the Ka'bah is to the south. In order to change direction during congregational Prayer it would have been necessary for the leader of the Prayer to walk several steps beyond what was originally the last row of worshippers. The people in the congregation, too, would have been forced not only to make a right about-turn but also to walk a little to straighten their rows. We find specific mention of this in certain Traditions.

The words, 'We see you oft turning your face to the heaven', and 'Now We are turning your face to the direction that shall satisfy you', show clearly that even before the revelation of this injunction the Prophet was expecting something of this nature. He had begun to feel, with the termination of the era of Israelite leadership, that the time had come for the central position of Jerusalem to cease and a return to the original centre of the Abrahamic mission to commence.

The 'Holy Mosque' refers to the sanctuary invested with holiness and sanctity; the sanctuary in the centre of which the Ka'bah is located.

To turn one's face in the direction of the Ka'bah does not mean that wherever a man might be he should turn to the Ka'bah with absolute accuracy. It would obviously be extremely difficult for everyone to comply with such an order. Hence the order is to turn one's face in the direction of the Ka'bah rather than to the Ka'bah itself. According to the Qur'an, we are required to find out the direction of the Ka'bah as accurately as possible. We are not required, however, to locate it with absolute precision. We may pray in the direction which appears correct as a result of our enquiry. However, if a man is either at a place where it is difficult to determine the direction of the Ka'bah or if he is in a position where it is difficult to maintain the correct direction (e.g. when travelling on a train, a boat, or an aeroplane), he may pray in the direction which seems correct, or in whatever direction it is possible for him to face. If he then comes to know the correct direction while he is in the state of Prayer he should turn his face in that direction.

Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 12:40 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 6-11-2018 12:42 AM
FOTHERMUCKER2 replied at 5-11-2018 10:06 PM
Saya berharap kamu di hari yanh mulia di hari Deepevali ni kau rendam copypaste print  tafsiran ni ...

He he he he ... lobai mat slow v2 cepat2 tukar topik pasal dah terbarai lagi yg diri ko tu racist

Dah terlampau terdesak nak lari .... kitar semula aje isu yg ko dah kantoi dimalukan dgn terhina sekali

Jawapan sama aje tambi -  sila rujuk balik ke post#52

Ni pulak : Definisi guidance
  • 1 Advice or information aimed at resolving a problem or difficulty, especially as given by someone in authority.
    he looked to his father for inspiration and guidance

2 The directing of the motion or position of something, especially an aircraft, spacecraft, or missile.
as modifier a laser guidance system

Hmm ... #2 tak boleh pakai in context pasal solat ni bukan aircraft atau spacecraft atau missle atau us being a projectile

He he he he ... FOTHER-MUCKER kena lagi ... apa yg ko dok klaim ye

Oops ... pada pengamatan ko yg teramat amat kurang fasih english ; 'guidance = direction facing'

Kalo ikut pengamatan teramat amat kureng cerdik & kureng fasih english ko , frasa for guidance to the heavens pada Quran2:144

cara ko solat adalah macam ni :

Cuba jelaskan sikit - macamana ko rukuk & sujud kalo muka & dada mengadap langit?

He he he he ... kesian lobai mat slow v2 ... bertungkus lumus kitar semula isu yg dah kantoi pasal nak alih perhatian yg diri tu adalah seorang racist

Macamana banyak kali ko kitar semula , jawapan sama aje tambi


Kah kah kah ... lobai mat slow v2 : selain dari teramat amat slow , kureng fasih english , racist ... tambahan terbaru utk ko : Insane


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 03:56 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 6-11-2018 09:14 AM
sam1528 replied at 6-11-2018 12:40 AM
He he he he ... lobai mat slow v2 cepat2 tukar topik pasal dah terbarai lagi yg diri ko tu racist
...

Macamana agaknya cara pemahaman kau membaca BI yang kau copypaste panjang panjang tu?

Sedangkan BI yang mempunyai 5-6 perkataan seperti yang di bawah ini  pun kau tak boleh faham .... Kalau mengikut pemahaman lobai estate samdol...didalam bab ini..guidance memberi maksud petunjuk  ataupun  bimbingan .

Gila ka apa? Mesti Lobai estate samdol ni taraf macit macit kepam yang bekerja di jabatan hasil dalam negeri tu sebagai penerima surat menyurat dan tukang chop surat surat rasmi sahaja!

The first house of worship
Making reference to the Ka'bah, Allah Almighty, tells us in the Quran that it was (what means):The first house (of worship) established for mankind was that at Bakkah (Makkah) C blessed and a guidance for the worlds.[Quran 3: 96]


mengikut fahaman lobai estate apa itu guidance.. memang betul betul bodoh lobai estate samdol ni
SAMDOL PUNYA PEMAHAMAN APA MAKSUD GUIDANCE..... . KAU GILA + BODOH + MEMPUNYAI IQ YANG TERLALU RENDAH
Kalo nak kata arah menghadap .. .senang aje .. akan ditranslate : 'direction facing' atau 'facing direction'

Ha ha ha ha .... pada diri ko yg amat kureng fasih english & tak berapa cerdik .... guidance = arah menghadap

Ko tak pernah terpikir ke .... guidance = petunjuk / bimbingan ???



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 08:56 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 6-11-2018 09:10 AM
sam1528 replied at 5-11-2018 09:57 PM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 masih lagi nak putar alam

Kesian ... sampa merapu macam ni :
...

Bila lobai samdol keluar estate tak faham English! dan nak tutup kebodohan dan kemaluan sendiri..sekarang Mati mati buat andaian kata saya kata semayam menghadap langit pula kau terlalu bodoh lah lobai samdol keluar estate! Dari awal di thread di board CI tu saya dah bagi tau quraan 3:96 tu bermaksuk arah kiblat. Lobai samdol lemah English pusing mana sekali pun ianya tetapi maksudkan arah kiblat.

Problem disini lobai samdol keluar estate lemah English sahaja. Kamu sememangnya telah dilahitkan untuk menjadi bodoh. Dan akan bodoh selamanya + mempunyai IQ yang sangat rendah. Majikan manalah yang ambil kamu sebagai pekerja memang sangat merugikan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:10 AM | Show all posts
Edited by sam1528 at 6-11-2018 10:21 AM
FOTHERMUCKER2 replied at 6-11-2018 03:56 AM
Macamana agaknya cara pemahaman kau membaca BI yang kau copypaste panjang panjang tu?

Sedangkan ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 hanya mampu bagi argumen berasaskan ayak liuk

Ko hanya merapu aje tambi :
Macamana agaknya cara pemahaman kau membaca BI yang kau copypaste panjang panjang tu?

Sedangkan BI yang mempunyai 5-6 perkataan seperti yang di bawah ini  pun kau tak boleh faham .... Kalau mengikut pemahaman lobai estate samdol...didalam bab ini..guidance memberi maksud petunjuk  ataupun  bimbingan .

Gila ka apa? Mesti Lobai estate samdol ni taraf macit macit kepam yang bekerja di jabatan hasil dalam negeri tu sebagai penerima surat menyurat dan tukang chop surat surat rasmi sahaja!

The first house of worship
Making reference to the Ka'bah, Allah Almighty, tells us in the Quran that it was (what means):The first house (of worship) established for mankind was that at Bakkah (Makkah) C blessed and a guidance for the worlds.[Quran 3: 96]


mengikut fahaman lobai estate apa itu guidance.. memang betul betul bodoh lobai estate samdol ni
SAMDOL PUNYA PEMAHAMAN APA MAKSUD GUIDANCE..... . KAU GILA + BODOH + MEMPUNYAI IQ YANG TERLALU RENDAH
Kalo nak kata arah menghadap .. .senang aje .. akan ditranslate : 'direction facing' atau 'facing direction'

Ha ha ha ha .... pada diri ko yg amat kureng fasih english & tak berapa cerdik .... guidance = arah menghadap

Ko tak pernah terpikir ke .... guidance = petunjuk / bimbingan ???

LOL . macamana pemahaman aku terhadap apa ke benda tu 'guidance'?

Ye lah pemahaman aku berdasarkan definisi 'guidance' :  Definisi guidance
  • 1 Advice or information aimed at resolving a problem or difficulty, especially as given by someone in authority.
    he looked to his father for inspiration and guidance

2 The directing of the motion or position of something, especially an aircraft, spacecraft, or missile.
as modifier a laser guidance system

Hmm ... #2 tak boleh pakai in context pasal solat ni bukan aircraft atau spacecraft atau missle atau us being a projectile

Aiiik! Betul pulak aku kalo kita rujuk kat dictionary ...

Macamana pulak pemahaman ko ttg apa ke benda tu 'guidance'?

Pemahaman ko? Ko togok dulu todi & kencing si missionary & non scholar Jay Smith lepas tu pakai tikam aje ; ie. guidance = arah menghadap

Kalo macam tu cara ko solat macam ni lah berdasarkan perkataan 'guidance' pada Quran2:144


Kah kah kah ... lobai mat slow v2 tak tau ada kamus utk rujukkan perkataan .... apa yg ko tau sebenarnya? Nothing much it seems


Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 10:20 AM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 6-11-2018 08:56 AM
Bila lobai samdol keluar estate tak faham English! dan nak tutup kebodohan dan kemaluan s ...

Baaaahwahwahwa ... lobai mat slow v2 dok cuba konar baring sampai telinga cecah jalan


Ko bukan jelaskan apa2 .. ko hanya merapu aje :
Bila lobai samdol keluar estate tak faham English! dan nak tutup kebodohan dan kemaluan sendiri..sekarang Mati mati buat andaian kata saya kata semayam menghadap langit pula kau terlalu bodoh lah lobai samdol keluar estate! Dari awal di thread di board CI tu saya dah bagi tau quraan 3:96 tu bermaksuk arah kiblat. Lobai samdol lemah English pusing mana sekali pun ianya tetapi maksudkan arah kiblat.

Problem disini lobai samdol keluar estate lemah English sahaja. Kamu sememangnya telah dilahitkan untuk menjadi bodoh. Dan akan bodoh selamanya + mempunyai IQ yang sangat rendah. Majikan manalah yang ambil kamu sebagai pekerja memang sangat merugikan
LOL , cuba ko baca balik apa aku post pada post#35 & post#52 ... ko takut baca kan

Ko bukan jelaskan apa2. Ko hanya ulang copy paste ko in a hope of a different outcome

Hanya org gila aje buat sedemikian

Cuba ko rujuk dictionary utk perkataan 'guidance' ... ada berani ka tambi

The dictionary is there for a reason tau ... oops .. ko lobai mat slow v2 ... ko tak tau ni semua

He he he he ... dah terbarai pasal apa ko lari bawak diri ke UK. With your incompetence there is no way ko boleh bersaing kat Malaysia

Terpaksa lah bawak diri ke UK

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 tak tau nak rujuk definisi perkataan kat dictionary ... psst ... ko pernah dengar ke apa ke benda tu dictionary


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 10:42 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 6-11-2018 11:59 AM
sam1528 replied at 6-11-2018 10:20 AM
Baaaahwahwahwa ... lobai mat slow v2 dok cuba konar baring sampai telinga cecah jalan

Big problem dengan kau ni lobai estate kau bodoh dan mempunyai iq yang terlalu lemah.

Kalau kau cerdik sikit baru ok untuk berforum dengan kamu. Ini BI kelaut ...IQ tahap kanak kanak.

By the way kau faham ke apa yanh kau copypaste dan apa yanh kau baca? Pity lah kau samdol...nampak gaya cerdik tapi kau bodoh dan low iq.
BUKAN ARAH KIBLAT? Ala hai lobai estate BODOHNYA KAU.
Inviolable Mosque memberi maksud Holy mosque di Mecca. Inviolable = Holy

Sebab itu dari awal lagi.. kerana kau terlalu bodoh untuk faham.. sebab itu saya kata kiblat kau arah ke batu cave! bermaksud kerana kau tak faham quraan 3;96 maka kau tiada arah kiblat..kau boleh semayam ke arah mana mana sahaja ikut suka hati kau.
P/S samdol adalah manusia yang paling bodoh dan tiada IQ di malaysia! kau pure melayu keluar estate..macamana kau nak faham BI secara teperinci? Tengok sahajalah pemaham kamu bila kamu baca SKY mati mati dalam fikiran kamu ianya bermaksud SKY iatu arah langit! Di situ pun dah nampak betapa bodoh dan low iq nya kamu! LOBAI SAMDOL ESTATE KAU TERLALU BODOH...REALLY BODOH! Kau faham itu apa maksud read between the lines?






DR. GHALI We have already seen the turning about of your face to the heaven; so We will indeed definitely turn you towards a Qiblah (Literally: their Qiblah) that shall satisfy you. So turn your face towards the Inviolable Mosque; and wherever you are, then turn your faces towards it. And surely the ones to whom the Book was brought do indeed know that it is the Truth from their Lord; and in no way is Allah ever heedless of whatever they do.
SHAKIR
Indeed We see the turning of your face to heaven, so We shall surely turn you to a qiblah which you shall like; turn then your face towards the Sacred Mosque, and wherever you are, turn your face towards it, and those who have been given the Book most surely know that it is the truth from their Lord; and Allah is not at all heedless of what they do.
YUSUF ALI
















Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 02:27 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 6-11-2018 02:48 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 6-11-2018 10:42 AM
Big problem dengan kau ni lobai estate kau bodoh dan mempunyai iq yang terlalu lemah.

Kalau kau ...

Ha ha ha ha ... he he he he ... lobai mat slow v2 skg dok carik jalan nak lari

Bagus punya konar baring ye , sampai telinga cecah jalan. Quran3:96 ko pakai Yusuf Ali translation  tapi Quran2:144 ko pakai Shakir & Dr Ghali translation. Pasal apa ko takut bagi Translation Yusuf Ali?

Inconsistency is a sign of failure lah tambi

Pasal apa ko merapu macam ni?
Big problem dengan kau ni lobai estate kau bodoh dan mempunyai iq yang terlalu lemah.

Kalau kau cerdik sikit baru ok untuk berforum dengan kamu. Ini BI kelaut ...IQ tahap kanak kanak.

By the way kau faham ke apa yanh kau copypaste dan apa yanh kau baca? Pity lah kau samdol...nampak gaya cerdik tapi kau bodoh dan low iq.
BUKAN ARAH KIBLAT? Ala hai lobai estate BODOHNYA KAU.
Inviolable Mosque memberi maksud Holy mosque di Mecca. Inviolable = Holy

Sebab itu dari awal lagi.. kerana kau terlalu bodoh untuk faham.. sebab itu saya kata kiblat kau arah ke batu cave! bermaksud kerana kau tak faham quraan 3;96 maka kau tiada arah kiblat..kau boleh semayam ke arah mana mana sahaja ikut suka hati kau.
P/S samdol adalah manusia yang paling bodoh dan tiada IQ di malaysia! kau pure melayu keluar estate..macamana kau nak faham BI secara teperinci? Tengok sahajalah pemaham kamu bila kamu baca SKY mati mati dalam fikiran kamu ianya bermaksud SKY iatu arah langit! Di situ pun dah nampak betapa bodoh dan low iq nya kamu! LOBAI SAMDOL ESTATE KAU TERLALU BODOH...REALLY BODOH! Kau faham itu apa maksud read between the lines?






DR. GHALI We have already seen the turning about of your face to the heaven; so We will indeed definitely turn you towards a Qiblah (Literally: their Qiblah) that shall satisfy you. So turn your face towards the Inviolable Mosque; and wherever you are, then turn your faces towards it. And surely the ones to whom the Book was brought do indeed know that it is the Truth from their Lord; and in no way is Allah ever heedless of whatever they do.
SHAKIR
Indeed We see the turning of your face to heaven, so We shall surely turn you to a qiblah which you shall like; turn then your face towards the Sacred Mosque, and wherever you are, turn your face towards it, and those who have been given the Book most surely know that it is the truth from their Lord; and Allah is not at all heedless of what they do.
YUSUF ALI




Pasal apa ko takut bagi Yusuf Ali Translation utk Quran2:144? Nampak betul nak kelentong carik jalan lari

Ko dah mati2 klaim 'guidance = arah menghadap' , jadik pada Quran2:144 (Yusuf Ali Translation)
We see the turning of thy face (for guidance to the heavens: now Shall We turn thee to a Qibla that shall please thee. Turn then Thy face in the direction of the sacred Mosque: Wherever ye are, turn your faces in that direction. The people of the Book know well that that is the truth from their Lord. Nor is Allah unmindful of what they do.

Cara ko solat (kalo pon ko solat - ko kan geng liberal , solat pon kemungkinan tidak) macam ni lah :


Macamana skg? Ko berani ke rujuk kat dictionary ttg definisi 'guidance'?

Awat takut sgt? The dictionary is there for a reason tau. Oh yeah , ko kan lobai mat slow v2 ... apa yg ko tau

Pssstt ... geng liberal macam ko ni tau ke baca Quran ke? Solat jauh sekali lah

Pekung ko dah banyak terbarai
- teramat amat kureng fasih english
- teramat amat slow dlm pemikiran
- racist
- kaki kencing ye (tak konsisten langsung)

Pssst .. kita bukan cakap pasal 'inviolable' tau. Nak tukar topik lah ni pasal nak carik jalan lari.

Kita dok cakap pasal 'guidance' & what it means

Ni lagi best dari ko :
Tengok sahajalah pemaham kamu bila kamu baca SKY mati mati dalam fikiran kamu ianya bermaksud SKY iatu arah langit! Di situ pun dah nampak betapa bodoh dan low iq nya kamu! LOBAI SAMDOL ESTATE KAU TERLALU BODOH...REALLY BODOH! Kau faham itu apa maksud read between the lines?

LOL ... lobai mat slow v2 , 'sky' tu kalo bukan langit ... apa lagi? 'Sky' adalah 'langit' bukan 'arah langit'

Oops ... don't tell me , pahaman songsang ko : 'sky' = menghadap Qibla .... apa punya hauk ko ni

Laaa ... explicit statements do not need any 'reading between the lines' lah tambi ... budak sekolah rendah pon tau

Kesian lobai mat slow v2 , sampai skg takut rujuk dictionary ttg 'guidance' ... dah malu lah tu pasal garanti kantoi

You have demonstrated your incompetence lah tambi. Org lain pergi UK tuk ke graduate & post graduate school

Ko pulak ke UK pasal ko tak mampu compete kat Malaysia .... this is soooo pooor

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 terperangkap lagi sekali pasal dok carik jalan nak lari
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 02:44 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 6-11-2018 02:45 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 6-11-2018 10:42 AM
Big problem dengan kau ni lobai estate kau bodoh dan mempunyai iq yang terlalu lemah.

Kalau kau ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 sekali lagi dedah pekung dia ... tak paham Quran & amat amat kureng fasih english

Ni apa ko merepek (bit part) :
Kalau kau cerdik sikit baru ok untuk berforum dengan kamu. Ini BI kelaut ...IQ tahap kanak kanak.

By the way kau faham ke apa yanh kau copypaste dan apa yanh kau baca? Pity lah kau samdol...nampak gaya cerdik tapi kau bodoh dan low iq.
BUKAN ARAH KIBLAT? Ala hai lobai estate BODOHNYA KAU.
Inviolable Mosque memberi maksud Holy mosque di Mecca. Inviolable = Holy

Sebab itu dari awal lagi.. kerana kau terlalu bodoh untuk faham.. sebab itu saya kata kiblat kau arah ke batu cave! bermaksud kerana kau tak faham quraan 3;96 maka kau tiada arah kiblat..kau boleh semayam ke arah mana mana sahaja ikut suka hati kau.
P/S samdol adalah manusia yang paling bodoh dan tiada IQ di malaysia! kau pure melayu keluar estate..macamana kau nak faham BI secara teperinci? Tengok sahajalah pemaham kamu bila kamu baca SKY mati mati dalam fikiran kamu ianya bermaksud SKY iatu arah langit! Di situ pun dah nampak betapa bodoh dan low iq nya kamu! LOBAI SAMDOL ESTATE KAU TERLALU BODOH...REALLY BODOH! Kau faham itu apa maksud read between the lines?

Whaaaat!! Tak paham Quran3:96 pasal ia sebut ttg arah kiblat ye? Ni dia Quran3:96 (Yusuf Ali translation)
The first House (of worship) appointed for men was that at Bakka: Full of blessing and of guidance for all kinds of beings

Pinpoint kat mana catat
- 'to face the Qibla' ...
- Qibla
Kan aku dah kata , geng liberal macam ko ni bukan tau sgt ttg Quran

Entah2 Quran pon ko tak reti baca ... solat tu jauh sekali lah

Arah Qibla? senang aje ... kan dah bagi dlm Quran2:144 (Yusuf Ali Translation) :

We see the turning of thy face (for guidance to the heavens: now Shall We turn thee to a Qibla that shall please thee. Turn then Thy face in the direction of the sacred Mosque: Wherever ye are, turn your faces in that direction. The people of the Book know well that that is the truth from their Lord. Nor is Allah unmindful of what they do.
Jelas catat arah Qibla ... kalo ko baca betul2 ada perkataan 'Qibla' , 'direction' & 'sacred mosque'

Laaa ... kan dah kata ko ni amat amat kurang fasih english ... kot2 baca Quran pon ko tak tau

Terpaksa lah bawak diri ke UK pasal ko tak mampu bersaing kat Malaysia ni

Kah kah kah .... lobai mat slow v2 dah lah tau tau ttg Quran , teramat amat kureng fasih english .... kesian nya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2018 06:10 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 6-11-2018 06:11 PM
sam1528 replied at 6-11-2018 02:44 PM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 sekali lagi dedah pekung dia ... tak paham Quran & amat amat kur ...

Sebab itu saya kata lobai samdol keluar estate manusia paling bodoh dengan iq tahap terendah pernah saya jumpa dalam forum! Tapi bravoooo lah kerana jenis tiada muka.

Baca ...kata semayam hadap ke langit terus fikir betul betul betul semayam ke langit! Kau memang samdol bodoh!.

Sebenarnya lobai samdol keluar estate tak faham lansung apa yang kau baca....tapi kekononya mengaku cerdik! Hello lobai estate kau tu pure melayu keluar estate macamana kau nak faham BI? c

Sebab itulah sebelum ini forumer layan kau seperti badut sahaja..hahaha. Kau hanya mampu copypaste untuk showing off sahaja..tapi kau sendiri pun tak faham apa yang kau baca dan copypaste tu!, gila lah kau samdol. Ataupun lobai estate ni ada showing off syndrome tapi bodoh dan tiada IQ!
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 07:06 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 6-11-2018 07:08 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 6-11-2018 06:10 PM
Sebab itu saya kata lobai samdol keluar estate manusia paling bodoh dengan iq tahap terendah perna ...

Baaaaahwahwahwa .... lobai mat slow v2 dah habis modal

Apa yg ko cuba nak kata ni? Langsung tak ada fakta , auta aje lebih - merapu pulak tu

Sebab itu saya kata lobai samdol keluar estate manusia paling bodoh dengan iq tahap terendah pernah saya jumpa dalam forum! Tapi bravoooo lah kerana jenis tiada muka.

Baca ...kata semayam hadap ke langit terus fikir betul betul betul semayam ke langit! Kau memang samdol bodoh!.

Sebenarnya lobai samdol keluar estate tak faham lansung apa yang kau baca....tapi kekononya mengaku cerdik! Hello lobai estate kau tu pure melayu keluar estate macamana kau nak faham BI? c

Sebab itulah sebelum ini forumer layan kau seperti badut sahaja..hahaha. Kau hanya mampu copypaste untuk showing off sahaja..tapi kau sendiri pun tak faham apa yang kau baca dan copypaste tu!, gila lah kau samdol. Ataupun lobai estate ni ada showing off syndrome tapi bodoh dan tiada IQ!

Isu yg simple spt solat ko menghadap langit pon ko dah kalut dgn pemahaman songsang

Ttg artikel dlm english tak usah cakap lah .... ko memang teramat amat kureng fasih english

Nampak gaya ko masih tak paham apa isu pasal ko dok sibuk carik jalan nak lari

Aku explain kat ko in simple terms
(1) ko mati2 klaim pada Quran3:96 (Yusuf Ali) , 'guidance' = arah menghadap
(2) Tak ada pon catat ttg Qibla pada ayat tersebut
(3) Ko kena konsisten lah , bermakna pada diri ko , the phrase 'for guidance to the heavens' (Quran2:144 Yusuf Ali) adalah solat menghadap langit , macam ni lah :

He he he he ... kalo ko tak paham , be humble and ask

Tak ada problem org terangkan ... ini geng liberal macam ko , Quran pon tak tau baca ; solat jauh sekali lah

Tapi konon2 nak prove Islam dah salah dgn menggunakan klaim missionary kristian. Semua klaim yg ko pernah bagi dah kena cantas lah tambi

You are a couple of years too late. Sebagai contoh , konon2 bagi lah video si missionary & non scholar Jay Smith ; lepas tu mati2 klaim Islam bermula kat Petra , Nabi Muhammad(saw) lahir kat Petra & Qibla pertama kat Petra

LOL , geng kristian sendiri dah kantoikan apa yg ko bagi tapi ko masih degil ... you have the brains of a nematode lah tambi , proud of it pulak tu

Tengok aje lah diri ko , tak konsisten langsung - dok lari dari satu isu ke isu yg lain dgn sekelip mata aje

Cakap banyak buat apa , tengok apa dah jadik pada geng ko ... semuanya dah lari & ada dah kena banhammer ; zaman geng liberal dah habis

You guys are history

Kah kah kah .... biasak lah yg ko masih blur , ko kan lobai mat slow v2 ... apa yg ko tau
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2018 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Sungguh Kami (sering) melihat mukamu menengadah ke langit, maka sungguh Kami akan memalingkan kamu ke kiblat yang kamu sukai. Palingkanlah mukamu ke arah Masjidilharam. Dan di mana saja kamu berada, palingkanlah mukamu ke arahnya. Dan sesungguhnya orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberi al-Kitab (Taurat dan Injil) memang mengetahui bahwa berpaling ke Masjidilharam itu adalah benar dari Rabb-nya; dan Allah sekali-kali tidak lengah terhadap apa yang mereka kerjakan. (QS. Al-Baqarah: 144)

Ayo.  Kami sering melihat mukamu mengadah ke langit.

Ini kan perbuatan berdoa. Tak logik dan sangat mustahil perbuatan ni dibuat waktu sujud atau rukuk.
Common sense la perbuatan ni dah semestinya sedang berdoa menadah tangan sambil pandang ke langit.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083543s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list