JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
1440
View
32
Reply

[Pelbagai] ...IQ Timun...ada pula IQ Lobak...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 12-11-2018 07:45 PM | Show all posts
penmerah replied at 12-11-2018 06:15 PM
saya memang gemar bermalas-malasan
tgk movie/cerita yg simple2 aje
baca buku yg simple2

Jenuh nye awak memikior
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 12:37 PM | Show all posts
kerja aku jenis mencabar minda so aku kalu nak balancekan otak jadi aku slalu baca komik, dengar sinar fm pagi n petang pas balik kerja sebab nak tergelak punya pasal, tengok spongebob n skang aku layan kartun2 kat disney junior dek nak ajar anak aku daripada terjebak ngan hp ni..setakat tu je level sampah aku..

n aku setuju terlampau banyak sangat citer sampah tak membina otak..tapi aku sampai skang terpikir acaner nak tarik netizen untuk tengok rancangan2 ilmiah ni..aku mudah je terhibur tengok diskusi pasal bajet 2019 kat tv alhijrah minggu lepas siap rakam yachh..sbab panelist2 yang bercakap tu betul2 padu pengisian dia n dorang cakap lepas siap kutuk gomen baru lagi..padahal rancangan live yachh..

aku paham orang takkan tengok rancangan diskusi ke forum hal ehwal yang kat tv1 n i bet ramai da bertahun xbukak channel tv1 tu sebab membosankan..bagi aku stesen tv kne balance antara show n rancangan ilmiah..ni asterok makin banyak bukak channel baru untuk show2 xmembina..aku paham sume ni sebab rating but then persoalan aku skang kenapa cam baby tv, channel2 untuk dokumentari sumenye kne bayar lebih time kita melanggan n bila nak buang baki bil asterok xjauh beza pun masa kita langgan benda alah tu??aku rasa salah satu faktor orang ramai xminat tengok bnda2 ilmiah sebab kena bayar lebih n mahal yakmat..mohon MCMC dpat pantau harga asterok kenakan ye..jangan sebab semata2 nak bagi hadiah mahal2 sampai duit rakyat dorang nak kebas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Bg aku stesen yg berbayar dan tdk ni sebenarnya lbh kpd bisnes nk kaut keuntungn je.. Xde makne nye nk bg ilmiah terlbh pd netizen.. Stesen berbyr duk ulang bende yg sama..  Yg free plk byk sgt iklan2..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by hydrangea at 28-11-2018 11:13 AM

kat Malaysia karya komersil banyak yang tak membangunkan minda rakyat

apa salahnya buat drama yang memberi kesan kepada jiwa. tak ingat tajuk drama ni, kisah cucu yang tinggal dengan nenek dan atoknya, yg mana cucunya ni terlekat tulang ikan pekasam dan diambil semula oleh parentnya. Nenek dan datuk jadi rindu teramat dan terasa hati dengan anak menantu

Siapa ingat drama Anjang Aki.. 80an rasanya
kerinduan seorang ayah kepada anaknya


Sekarang saya gemar tonton drama historical dari Korea, cara bercakap, costume, politik istana pun ada jalan cerita menarik, juga filem based on true story. Filem Wonder (2017) yang mengisahkan seorang budak yang dilahirkan cacat mukanya dibuli di sekolah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku ke iq timun tu

Ok je kot kalau utk santai-santai. Tapi kalau nak menambah ilmu, mengkreatifkan pemikiran tu memang agak kurang la kot. Ntah la...iq timun kan, x boleh nak pikir banyak
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 10:14 AM | Show all posts
dekat ch KBS ada rancangan ring the golden bell
best rancangan tu .
psl budak2 skolah jwb soalan yg diberikan n kalau berjaya selalunya hadiah yg dorang dpt x silap pengajian di taja..
kt msia ni masalah nya diaorng nk tiru satu2 rancangan tu tp x menjadi..
cth running man..
and ada 2-3 lgi rancangan yg diaorg tiru tp mcm syok sendiri.
dulu kita byk jugak rancangan yg berteraskan gameshow.
skrng byk novel cinta busuk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Timun i suka....lobak pun i suka..pendek kata dua dua i suka
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:51 PM | Show all posts
Edited by Cloud99 at 7-12-2018 11:55 PM

1st time jumpa perumpamaan perbandingan yg disamakan dengan spesis sayur nie. Kesian sayur2 nie   tak bersalah siap bagus untuk kesihatan lagi ..tapi kurang-kuranya glamer juga nama 2 spesis sayur nie di zaman skrg nie yer

Bab siaran tv nie memang dah nyampah giler. Rasanya macam dah lama tak tengok drama2 melayu sangat sebab mbosankan. Jalan cerita yang sama. Buat reality show/pertandingan pun level tangkap muat , x der something yg boleh educate kita sangat . Skit-skit lawan nyanyi, lawak bodo , tiru konsep siran tv luar negara tp bila buat kt msia mcm hampeh jer


Tengah tunggu juga bila masanya siaran tv msia nie nak buat siaran hiburan yg mampu educate &  dalam masa yg sama mampu hiburkan penonton. Siaran tv luar banyak jer rancangan2 yg mcm tue . Jangan plak buat rancangan yg tiru konsep negara lain tue. Cth : Running man...msia tiru buat Lari...tp ntah per2 jer hasilnya
Sekarang nie memang layan kartun ngan documentary jer lebih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah lama unsubscribe astro, so tak tengok dah drama melayu because so stereotype. Bukan drama je, iklan pun kalau perempuan mesti kena putih = cantik.

I grew up having a low self esteem because of those stupid iklan, sebab i berkulit gelap. Dah besar, study overseas baru la rasa confident sebab ramai classmates mat salleh suka my skin colour.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 12:28 PM | Show all posts
setuju! chill la iq smua bergantung pada individu tu jugak. how u carry ur thinking!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 01:44 PM | Show all posts
ada masa memang nak tgk program yg lite2. tambah2 bila seharian heavy otak berfikir pasal kerja..

cuma tengok program macam tu sekadar hiburan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2019 08:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak program tv kt msia ni memyajikan benda2 yg lebih banyak negatif daripada positif. Cuba kita tgk filem2 melayu sekarang ni bnyk berkaitan dgn lumba kereta haram, dadah dan masalah sosial yg lain. Klu akasia mesti slot cinta2 yg boleh membuatkan kita terleka. Jarang ada rancagan yg memgisi minda mcm dulu2. Byk yg ada sekarang mencabar minta rltapi berteraskan hiburan. Dulu saya membesar dgn more jutaria, roda impian, tekaria, di mana joe jambu, siti sifir.. Semua program tu ada unsur2 ilmiah. Di kaca tv sekarang bukan tak da, ada cuma mungkin cara penyampaian rancangan tersebut kurang menarik, menyebabkan org muda kurang minat. Jadi,,, hasil daripada apa yg disajikan lahirlah istilah iq timun dan iq lobak ni... Saya tak paham kenapa gelaran ni diberikan tapi at least boleh popularkan balik nama2 sayur ni,

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079518s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list