JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
1698
View
61
Reply

[Pelbagai] KESEGERAAN...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-11-2018 04:30 PM | Show all posts |Read mode
Rasa 'kesegeraan' dalam melaksanakan tugas...

sumber- bod CI CARI


Ingat mi segera je

Macam-macam istilah dalam pemikiran dapat hari ini...


Single Polls, Total 55 Users voted
67.27% (37)
23.64% (13)
1.82% (1)
5.45% (3)
1.82% (1)
Your User group have no permission to vote

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 05:46 PM | Show all posts
mek femes with miss always last minute..sebab bila last minute tak payah nak fikir panjang, dah siap!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2018 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
meklalala replied at 8-11-2018 04:46 PM
mek femes with miss always last minute..sebab bila last minute tak payah nak fikir panjang, dah siap ...

Saya sebaliknya, jadi ada yang tak suka. Bila siap awal @ kesegeraan, nampak tak elok org lain yg siap lewat
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 06:11 PM | Show all posts
last minute la best



Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentiasa segera

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
meols depend sebenar nya tapi single poll kan so meols klik sentiasa segera..

ni nak citer pasal keje sebab meols masih kat opis..meols pantang orang duk delay keje..rasa nak hamun je..bagi paper tak sampai 20 keping ko pegang sampai sejam buat apa

kita keje ada deadline..takkan last minute baru terhegeh2 nak buat semua..eee geram meols..panjang lagi nak tulis ni tapi meols tak larat taip dah..so sekian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka siapkan keje dgn kadar segera..bkn nak bodek bos..tapi tak suka lengah2kan keje..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-11-2018 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja bertangguh tak menjadi...
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
I treat everything superrr urgent nothing that is not urgent, came frm a very hectic environments (asian bosses) , bila dpt keje baru then msk laid back kind of office (all mat salleh) yg msk /balik on tike , bos tak kacau after ofc hrs , so dah biasa buat keje laju2 sampai jd takde keje keje seminggu siap sehari , my kolig yg sama2 keje previously then join i kat tmpt ni pun sama , we share same sentiments , kitorang lg 4 hari tu boleh goyang kaki , eh takdela gyg kaki sgt tetap ada keje day to day tp minimal sbb major dh sorted out. I love it like that walaupun in real life i can be a good procrastinator but thats my personal life takde melibatkan amanah & tggjawab. Kerja kena treat with urgency always! Tak semua org blh buat , sbb bila buat kerja urgent ada yg xleh cope dgn pressure , so keje jd byk errors , stress xtentu arah etc. But since kitorang dh di mould sebelum ni so all tip top. Lg tak tentu arah selagi tak siap padahal byk je lg hari lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:16 PM From the mobile phone | Show all posts
I selalu observe pekerja pejabat pos , ada 2 tmpt i salu pegi. 1 ramaiiiiii pelanggan, 1 tu slow gila pelanggan kureng. Memang nampak la yg kat pej pos yg bz staff dia buat kerja with urgency , fokus pap pap siap , moving on to nxt num/cust, then yg ofc takde pelanggan tu alahai slow nyaaa dah la i seorang , slow gila padahal ptt cpt1 la siapkan cust sorang kan lps tu dh sng keje , lps tu mcm takde motivation mcm buat keje sambil tido , i made complaints sbb i mmg regular so everytime cmtu , i suh bos kawasan dia tu tukarkan dia ni ke poslaju yg busy gila bab*, br pandai belajar - urgency.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentiasa segera kan keje..
Btangguh tangguh bkn boleh settle pun..makin serabut ada lah..
Baik segera kan..memudahkan kita dan memudahkn urusan orang lain..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Walaupon vote untuk poll yg last minit...tapi sebemarnya tak best.
Dah berpuluh tahun cuba ubah perangai agar tidak melakukan apa jua kerja las minit....tapi itu juga yg terjadi.

Bila pemerintah atasan bagi tugasan yg berbentuk laporan atau kertas kerja...selalunya ada 3-4 hari boleh disiapkan....tapi yg siap pada jam yg pertama hanyalah tajuk saja yg terpampang kat laptop...rasa blank..tak boleh nak buat.
Nak sub kerja kat pegawai bawahan pulak..tak boleh..sebab pointer dan rujukkan hanya diri sendiri ja yg tahu......tapi bila tinggal 12-15 jam (tengah malam sebelum kena hantar paper tu masa meeting pagi) barulah mula kelam kabut buat....Tapi yg peliknya menjadi jugak....siap jugak....Masa buat tu...mencurah curah idea..siap buat rujukan. Pelik betul....Masa ada ruang 2-3 hari sebelum tu ...dengan malas...dengan rasa bengap kepala semua lengkap.
Cuma yg tak bestnya las minit ni....rasa sesak...merokok pun kuat dan tak cukup tido..
Nak pencen ada 14 tahun lagi (kalao naik pangkat la) tapi perangai tatacara buat kerja tetap tak dapat nak ubah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 8-11-2018 11:26 PM

buat kerja yg urgent Dan yg penting dulu. Yg kurang penting dibuat lain waktu. Kalau x siap, buat drama contoh dengan memakai baju 4 lapis baju sejuk stokin hod bungkus habis tampal fever cool pakai face mask dan pergi meeting cakap report x siap. Atau balut kaki tangan spt mumia snap bagi bos
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2018 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 9-11-2018 12:14 AM

Jika beban kerja terlalu banyak sampai hari2 balik malam, sila inform masa meeting list kerja hari2
Dan siapa kuat mengipas, kerja itu akan dibuat dulu, juga barangsiapa memudahkan urusan mereka akan diutamakan,  bos juga akan menyembah kamu utk siapkan segera kerana kita penyelamat mereka. Kohkohkoh. Yg jahat busuk hati last buat or cincai buat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa skola kecik2 awal gila sampai skolah awal. Beratur awal. Mandi awal..memang disiplin tip top lah.

Bermula pada exam SPM yg membolehkan pelajar masuk 30 minit lewat aku jadi mcm dah besar sgt kot. Walaupun SPM aku flying colours tapi musim exam ith juga lah yg mengajar aku menangguh kerja. Sampai la ke hari ni.


Sentiasa terkenal dgn last minit. Pergi mana2 dgn kwn atau berjanji nak jumpa mana2, diorang dah tau aku akan sentiasa paling lambat sampai. Huhuhu.

Nak cuba juga buat kerja awal dan tak last minute tp kelig pun heran. Aik? Ko da siap? Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 11:00 AM | Show all posts
Kerja yang ada mana dapat selesaikan segera,selesaikan...Tak kelam kabut di kemudian hari

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 11:34 AM | Show all posts
kalau berjanji mmg sentiasa segera...kalau tuk diri sendiri tengok la menda tu perlu cepat atau tak? hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 04:56 PM | Show all posts
Biasa kalau buat paperwork etc, i biasa last min. awal2 tu buat draf bagai..
Bkn apa, bila nk dkt dateline, baru idea dtg mencurah to the max.
Nk dkt dateline, baru sel2 otak berhubung..
But, make  sure everything complete and perfect..
i jenis blh bersengkang mata utk x tido setelkan keje

but, utk appt, i prefer utk smpi awal..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Haha iols baca kesegaran. Dua kali tengok baru perasan kesegeraan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
I vote untuk sentiasa segera walaupun i submit last minit. Sebab I tak suka ada kesilapan dalam kerja yang I buat. So, I akan double or triple check. Last minit nak submit pun I akan check lagi. The reason I buat macam tu sebab I taknak menyusahkan orang lain kalau I buat kesilapan even kesilapan kecil. Kalau I hantar segera, tapi salah pun buat apa. So, I pilih jalan selamat. Kalau kita mudakan kerja orang, orang akan mudahkan kerja kita. Simple.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054545s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list