JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1396
View
56
Reply

[Pelbagai] KESEGERAAN...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 11-11-2018 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejenis last minute sejak zaman2 studi sampai la dh bkerjaya la ni..slagi xlast minute payah benar nak siap kerja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
i biasa pesan staff i hantar awal report supaya i boleh adjust masa i utk check.  
tp i biasa buat last minit gak.  Dengan staff nak segera.  tp bila diri sendiri,  disiplin rendah.  
kadang i paksa diri i utk buat segera sebab tak nak staff i nampak usaha mereka dipersiakan.  
I bersyukur dapat staff yang buat kerja on time.  
but me?... bila last minit baru ada semacam semangat dan idea yang mencurah curah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2018 03:21 PM | Show all posts
I suka siapkan kerja secepat mungkin, kalau email masuk cepat2 nk jawab. tak suka org tertunggu reply kita. Tak faham macamana some people can sit on their work buat bodo je especially staffs gomen(sorry staffs gomen). Iols generalize kalau org tu suka delay2 keje kt opis kurang responsible, mcm tu juge la personal life mereka so stay away lah dari org mcm ni utk dijadikan pasangan hidup(pesan utk adik2)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2018 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg selalu last minute.. baik study atau buat kerja.. sebab time2 rush tu yg lagi excited nak buat dan fokus 100 peratus..  walaupun semua nya selesai on time tapi tak boleh amalkan tabiat ni.... jadi tengah cuba nak berubah ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2018 03:48 PM | Show all posts
tak suka last minute.  bila bos suruh terus buat, study, solve and update kat bos.
dh settle bos tak kacau, hati pun senang nk minum air ke nk tunggang terbalik ke bos tak kisah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak pun x suka last minute. Semua kena segera. Dari zaman sekolah sampai lah bila dah resigned dan sepenuh masa uruskan rumahtangga. And the best part, homework anak2 @ kerja2 suami mcm reports & presentations pun akak make sure disegerakan.. Macamana? Dengan soalan.. Ada homework /paperwork nak dibuat tak? Masa husband akak buat master, lepas class on weekend akak akan terus tanya pasal assignment. Kalau ada je akak akan tlg dia utk cari rujukan dlm internet. So, akak ni mcm walking reminder buat semua.
Kalau bab ke sekolah / kilang, biasa anak2 akan sampai 20 minit lebih awal. Suami akak kalau xde meeting diawal pagi, dia akan sampai kilang 20 sblm waktu kerja. Kalau ada hal, sejam lebih awal dah sampai kilang. Cuma tang lipat baju je akak tunggu mood..

Kami tanamkan sifat2 kesegeraan ni utk melatih anak2 menghargai masa. Anak2 akak boleh menangis kalau sampai on time! Wajib lebih awal! So, basically  sifat kesegeraan sampai la ni masih diamalkan oleh keluarga kecil kami.

Kerja jgn dibuat lengah2. Bila kita tangguhkan ke waktu lain, pernah x terfikir yg ada kemungkinan esok lusa tu kita sakit, kan dah susah.. Mana nak siapkan kerja2 dan mana lagi nak menahan sakit ?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 04:44 PM | Show all posts
x suka kerja bertangguh, kalau boleh siapkan hari yg sama mmg akan buat. Saya x nk susahkan kwn2 kat office - yelah masing2 dah ada kerja, bila kita buat kerja last minute mmg masak. Mmg x sempat lah nk check report kita betul ke salah. Belajar dr pengalaman yg lepas - phobia buat kerja last minit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja ikut timeline, jadi boleh buat the best. Aku tak boleh last minute nanti angin kus2 aku mari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua nak cepat

Sebaikmya jika baik sesuatu perkara segera kita lakukan..kadang perkara tu hnya terlintas difikran terus kita terima.

Masalah tetap ada mana2..kesegeraan kita melakukan sesuatut atau tggungjwb adalah prinsip utama..how you handle the consequnces is another story.

Penyelesaian masalh juga harus ada kesegeraan..sebab masalah akan belarutan dan mbawa msalah lain. Elok cegah sebelum masalah timbul..fikir risiko yg akan timbul atas keputusan. Tapi atas sikap semua nk cepat tidak dpt dielak ada masalah timbul..tapi cara aku cepat dalam segala urusan aku jga belajar dari pengalaman. Cepat tetap cepat..aku jalan lagi cepat sapa lambat kena tinggal.

Cepat cepat..tapi ada satu je aku tak bole kesegeraan..apadia?? Hehe

Wallahuallam..la hawla walla kuwata illa billah..
Kita hnya hambaNya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 10:40 AM | Show all posts
betul kesegeraan tu penting, tapi dalam konteks bekerja di bawah orang ni kadang kat tangan kita da berlambak workload yang extremely urgent, tapi bos dengan sesuka hati dia leh campak keja lain yg kita rasa remeh n xberbaloi buat cecepat atas alasan ni kes fav client..end up keja hakiki kita jugak yang tertinggal pastu kita la kena marah ngn client sebab wat keje lambat..n benda ni bukan skali dua kena tapi da banyak kali..yang bos lak bila dengar ade orang komplen stat la dia mencatit segala KPI kita demi nak potong kredit bonus tahunan..hmmmmmmmmmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentiasa segera. Especially bab kerja, sbb kalo ada kesalahan, boleh buat pembetulan cepat. Nak edit ke apa ke, masih sempat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapkan kerja seawal yang mungkin sebab malas nk pikir.. bile keje siap awal so otak pon lega dari nk memikir kerja x siap.. kdg2 tu keje akan sentiasa bertambah even masih ada masa, so xde la last minute jadi menimbun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy mmg last minute person...tp Alhamdulillah...so far turn out ok plak...tp sy cuba improve, xnak org nampak kita treat things sambil lewa..dan kerja sekarang ni buat sy kerja as soon as possible sbb xnak kerja tertangguh...lg lambat..lg byk kerja sy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Always buat kerja last minutelepastu menyesaljanji dengan diri sendiri tak nak buat lagi buat lagi kerja last minute...hahaha dok la repeat gitu lagi2 waktu study. Start new semester, semangat berkobar- kobar lepastu hampeh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 10:34 PM | Show all posts
start buat keje awal tapi last2 minit juga idea datang mencurah-curah. tapi yang pasti jgn lebih deadline..

kalo siap awal pun ada-ada je yang nak di ubah2 sampai lah last2 minute..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
I love deadlines

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2018 01:21 AM | Show all posts
Time nk exam suka study last minit sbb bila terdesak cepat msk tp kalu buat assigmnt plk nk siap segera.. Takut bertimbun plk n x blh blk kmpg ujung minggu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 07:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila last minute & underpressure, boleh pulak stretch self-resilient and idea yg bernas & gila2 pun boleh datang hehehe...semua untuk meet deadline & target.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 09:43 AM | Show all posts
nak xnak kena SEGERA. Knowing my superior very well, keje mmg xdpt bertangguh walaupun dia sendiri ckp TAKE YOUR TIME. Padahallll....dia mmg nk keje tu siap cepat! So that dia boleh show off kt org yg keje dia siap on time

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 05:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Kali buat kerja menda tak suka tangguh2 semua kerja siap on time..bila boss mintak siap...tak perlu nak serabut kepala buat kerja last minute

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
anarina replied at 8-11-2018 09:16 PM
I selalu observe pekerja pejabat pos , ada 2 tmpt i salu pegi. 1 ramaiiiiii pelanggan, 1 tu slow gil ...


Ya... Betul....
Memang betul... Orang tak ramai pun tapi dok buat slow, siap borak2 lagi, betul2 kan tudung dulu.... baru tekan calling number...
Hyeeee you please... Aku dah lewat ni...

Tapi bila big bos ada, fuuh cergas sungguh mak cik2 kepam buat kerja...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts

Tengok task juga... Kalau no mistake task kena prepare awal....  Kalau tak mampus

Misal kata tertinggal barang spare part... Nak repair nya di Pulau or Kg Org Asli... Jauh mak oiii...

Kos bot lagi bukanya murah.... walaupun sebutir skru RM 3... Hik hok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentiasa cuba untuk segera. Kalau tangguh tangguh, nanti kelam kabut tergesa-gesa jadinya. Tapi ada je benda yang i buat last minute. Cthnya mkn..jam ni nak mkn, jam ni baru pikir nak makan apa, nak masak ke beli tapau je, nak makan sendiri ke nak ajak orang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2018 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau berjanji i mmg akan segera tepati! dtg appoinment mmg x pernah lewat..tp xla dtg terlalu awal..sbb i pun x suka menunggu heheh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 09:42 AM | Show all posts
saya terbalik. dulu masa time skolah muda mudi suka last minit.
dr kerja khusus ke homework smpi la nk study utk exam.. time tu la sibuk nk tgk drama korea jepun bagai walaupon ulang2.
tp since dh mkin tua ni terbalik pulak.. smua nk cepat.. tp x de la kalut sgt..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063081s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list