JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1799
View
65
Reply

[Pelbagai] KESEGERAAN...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 9-11-2018 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Of course urgency! Hehe
Keje tu mmg nak settle cepat everytime sbb kalau last minute tu mmg cari problem namanya.

But there are times kita dah siap cepat tapi orang lain lambat so kita terpalit sama and there are times boss yang suka buat many reviews selagi deadline x sampai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Last minute baru ada thrill

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2018 09:55 PM | Show all posts
Sentiasa segera.

Pro: Cepat habiskan kerja dan teratur ikut timeline. Boleh rilek2 lepas habis.
Con: Kena cover kerja teammate yang tak siap kekdahnya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2018 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
I sentiasa segera, tp dpt suami yg semua nya last minute. Ya Allah, awal2 kahwin dulu stress gila. Tp skarang, dah faham dia, ok sikit. Tp kadang stress juga especially if nak travel lama. Yang pelik nya, tak pernah pulak dia tertinggal barang, or tak sempat buat something. Semua siap je. So I pasrah je la perangai dia mcm tu. Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2018 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Time skolah n study mmg suka wat keje last minit. Time tu idea dtg mencurah2 n berkajang2 bleh siap.
Time keje yg mana penting tu memang disegerakan la. Buat last minit mmg saja cari penyakit. Tapi kadang tu terbabas gak dek kekangan masa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2018 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejenis last minute sejak zaman2 studi sampai la dh bkerjaya la ni..slagi xlast minute payah benar nak siap kerja..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
i biasa pesan staff i hantar awal report supaya i boleh adjust masa i utk check.  
tp i biasa buat last minit gak.  Dengan staff nak segera.  tp bila diri sendiri,  disiplin rendah.  
kadang i paksa diri i utk buat segera sebab tak nak staff i nampak usaha mereka dipersiakan.  
I bersyukur dapat staff yang buat kerja on time.  
but me?... bila last minit baru ada semacam semangat dan idea yang mencurah curah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2018 03:21 PM | Show all posts
I suka siapkan kerja secepat mungkin, kalau email masuk cepat2 nk jawab. tak suka org tertunggu reply kita. Tak faham macamana some people can sit on their work buat bodo je especially staffs gomen(sorry staffs gomen). Iols generalize kalau org tu suka delay2 keje kt opis kurang responsible, mcm tu juge la personal life mereka so stay away lah dari org mcm ni utk dijadikan pasangan hidup(pesan utk adik2)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2018 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
mmg selalu last minute.. baik study atau buat kerja.. sebab time2 rush tu yg lagi excited nak buat dan fokus 100 peratus..  walaupun semua nya selesai on time tapi tak boleh amalkan tabiat ni.... jadi tengah cuba nak berubah ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2018 03:48 PM | Show all posts
tak suka last minute.  bila bos suruh terus buat, study, solve and update kat bos.
dh settle bos tak kacau, hati pun senang nk minum air ke nk tunggang terbalik ke bos tak kisah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak pun x suka last minute. Semua kena segera. Dari zaman sekolah sampai lah bila dah resigned dan sepenuh masa uruskan rumahtangga. And the best part, homework anak2 @ kerja2 suami mcm reports & presentations pun akak make sure disegerakan.. Macamana? Dengan soalan.. Ada homework /paperwork nak dibuat tak? Masa husband akak buat master, lepas class on weekend akak akan terus tanya pasal assignment. Kalau ada je akak akan tlg dia utk cari rujukan dlm internet. So, akak ni mcm walking reminder buat semua.
Kalau bab ke sekolah / kilang, biasa anak2 akan sampai 20 minit lebih awal. Suami akak kalau xde meeting diawal pagi, dia akan sampai kilang 20 sblm waktu kerja. Kalau ada hal, sejam lebih awal dah sampai kilang. Cuma tang lipat baju je akak tunggu mood..

Kami tanamkan sifat2 kesegeraan ni utk melatih anak2 menghargai masa. Anak2 akak boleh menangis kalau sampai on time! Wajib lebih awal! So, basically  sifat kesegeraan sampai la ni masih diamalkan oleh keluarga kecil kami.

Kerja jgn dibuat lengah2. Bila kita tangguhkan ke waktu lain, pernah x terfikir yg ada kemungkinan esok lusa tu kita sakit, kan dah susah.. Mana nak siapkan kerja2 dan mana lagi nak menahan sakit ?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 04:44 PM | Show all posts
x suka kerja bertangguh, kalau boleh siapkan hari yg sama mmg akan buat. Saya x nk susahkan kwn2 kat office - yelah masing2 dah ada kerja, bila kita buat kerja last minute mmg masak. Mmg x sempat lah nk check report kita betul ke salah. Belajar dr pengalaman yg lepas - phobia buat kerja last minit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 08:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kerja ikut timeline, jadi boleh buat the best. Aku tak boleh last minute nanti angin kus2 aku mari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua nak cepat

Sebaikmya jika baik sesuatu perkara segera kita lakukan..kadang perkara tu hnya terlintas difikran terus kita terima.

Masalah tetap ada mana2..kesegeraan kita melakukan sesuatut atau tggungjwb adalah prinsip utama..how you handle the consequnces is another story.

Penyelesaian masalh juga harus ada kesegeraan..sebab masalah akan belarutan dan mbawa msalah lain. Elok cegah sebelum masalah timbul..fikir risiko yg akan timbul atas keputusan. Tapi atas sikap semua nk cepat tidak dpt dielak ada masalah timbul..tapi cara aku cepat dalam segala urusan aku jga belajar dari pengalaman. Cepat tetap cepat..aku jalan lagi cepat sapa lambat kena tinggal.

Cepat cepat..tapi ada satu je aku tak bole kesegeraan..apadia?? Hehe

Wallahuallam..la hawla walla kuwata illa billah..
Kita hnya hambaNya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 10:40 AM | Show all posts
betul kesegeraan tu penting, tapi dalam konteks bekerja di bawah orang ni kadang kat tangan kita da berlambak workload yang extremely urgent, tapi bos dengan sesuka hati dia leh campak keja lain yg kita rasa remeh n xberbaloi buat cecepat atas alasan ni kes fav client..end up keja hakiki kita jugak yang tertinggal pastu kita la kena marah ngn client sebab wat keje lambat..n benda ni bukan skali dua kena tapi da banyak kali..yang bos lak bila dengar ade orang komplen stat la dia mencatit segala KPI kita demi nak potong kredit bonus tahunan..hmmmmmmmmmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sentiasa segera. Especially bab kerja, sbb kalo ada kesalahan, boleh buat pembetulan cepat. Nak edit ke apa ke, masih sempat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapkan kerja seawal yang mungkin sebab malas nk pikir.. bile keje siap awal so otak pon lega dari nk memikir kerja x siap.. kdg2 tu keje akan sentiasa bertambah even masih ada masa, so xde la last minute jadi menimbun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2018 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy mmg last minute person...tp Alhamdulillah...so far turn out ok plak...tp sy cuba improve, xnak org nampak kita treat things sambil lewa..dan kerja sekarang ni buat sy kerja as soon as possible sbb xnak kerja tertangguh...lg lambat..lg byk kerja sy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Always buat kerja last minutelepastu menyesaljanji dengan diri sendiri tak nak buat lagi buat lagi kerja last minute...hahaha dok la repeat gitu lagi2 waktu study. Start new semester, semangat berkobar- kobar lepastu hampeh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2018 10:34 PM | Show all posts
start buat keje awal tapi last2 minit juga idea datang mencurah-curah. tapi yang pasti jgn lebih deadline..

kalo siap awal pun ada-ada je yang nak di ubah2 sampai lah last2 minute..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074757s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list