Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6071
View
333
Reply

SAMDOL TELAH DIBOGELKAN DI THREAD Adakah ini sejarah asal islam" & SAMDOL JUGA DITIPU OLEH PTOLEMY POSTING #105

[Copy link]

Author: FOTHERMUCKER2       Show all posts   Read mode

Post time 11-11-2018 11:41 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 11-11-2018 11:44 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 11-11-2018 11:17 PM
Samdol sudah bertambah Bodoh taraf iq kanak kanak tadika,

Samdol

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dgn gahnya kata macam ni :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.

Senang aje

Tunjuk lah peta tersebut

Tetiba tukar topik pulak :
Samdol sudah bertambah Bodoh taraf iq kanak kanak tadika,

Samdol

LOL , kalo tak letak mecca dlm peta makna mekkah tak ada lah



Kalau Mecca dah ada waktu tu dan Mecca adalah salah satu tempat yang amat penting apasal tiada didalam peta? sedangkan orang yang buat peta tu adalah orang islam?


Hahahaha... lobai estate sudah bertambah bodoh kerana nak memutarbelitkan fakta. Kejap lagi nanti jadi gila lah tu!

Mana peta dia?

Oops ... tak jumpa kot

Lagi sekali modal ayak liuk aje

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 nak cuba bohong lagi ... kesian


Bukti / rujukkan tambi ... mana bukti / rujukkan


Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2018 11:43 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 11-11-2018 11:54 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 11-11-2018 11:18 PM
Tak lama lagi nanti tred ni akan sisepam oleh lobai estate untuk menutup kemaluanya yang telah di bo ...

Laaa ... lobai mat slow v2 dah mula nak lari

Mana peta tersebut?

Ko mati2 klaim :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.

Oh yeah ... peta pon dah hilang kan

LOL ... lobai mat slow v2 dok kencing kiri kanan pasal nak lari

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 dgn peta imaginasi dia

Bukti / rujukkan tambi ... mana bukti / rujukkan

Pssst ... lobai mat slow v2 kureng fasih english ... kalo dok teriak 'ko bodoh' & 'tak boleh terima fakta' baru spamming tau ... bukti / rujukkan , yilek


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 01:25 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 02:59 AM
sam1528 replied at 11-11-2018 11:43 PM
Laaa ... lobai mat slow v2 dah mula nak lari

Mana peta tersebut?

Apa pula kencinhnya dah fakta tu, maps dia memang out. Lobai samdol sahaja tidak boleh menerima fakta.
Betulah lobai estate ni terlalu bodoh kerana tidak boleh menerima fakta bahawa maps yang di likarkan oleh Ptolemy tu betul betul out. Ataupun lobai estate betul betul tak faham BI? Kalau lobai estate tak faham suruh akak MBCH PUBLIC BANK TERANGKAN!

Tak lama lagi nanti keluar lah lobai mashimaru @ lobai samdol multi id

Early history


1787 Ottoman Turkish map of Al-Haram Mosque, and related religious sites, such as Jabal al-Nour



The early history of Mecca is still largely disputed, as there are no unambiguous references to it in ancient literature prior to the rise of Islam.[33] The Roman Empire took control of part of the Hejaz in 106 CE,[34] ruling cities such as Hegra (now known as Mada'in Saleh), located to the north of Mecca. Even though detailed descriptions were established of Western Arabia by Rome, such as by Procopius, there are no references of a pilgrimage and trading outpost such as Mecca.[35] The first direct mention of Mecca in external literature occurs in 741 CE, in the Byzantine-Arab Chronicle, though here the author places it in Mesopotamia rather than the Hejaz.[35]


Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 10:53 AM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 01:25 AM
Apa pula kencinhnya dah fakta tu, maps dia memang out. Lobai samdol sahaja tidak boleh menerima fa ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mula carik jalan nak lari

Mana dia peta yg ko klaim boleh bagi? Ko jugak yg cakap :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.

Dah banyak kali tanya ko masih mengelak

Oops ... peta tersebut in your wet dreams kot

Wet dreams don't count tau tambi

Ni lah dia ... lobai nat slow v2 yg kaki kencing

Kah kah kah .... lobai mat slow v2 buat tak nampak aje bila tanya ttg peta yg ko mati2 klaim tak ada mekkah


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 11:02 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 11:13 AM
sam1528 replied at 12-11-2018 10:53 AM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mula carik jalan nak lari

Mana dia peta yg ko klaim boleh ...

Macamana ni lobai estate? Any kemmengggg? Pada Ptolemy's? Kan? Dahla bodoh keluar estate ada hati nak jadi pejuang isle! Otak pun saiz burung punya otak, bebird pun belum tumbuh pubik lagi.

Geography

Ptolemy's other main work is his Geographia. This also is a compilation of what was known about the world's geography in the Roman Empire during his time. He relied somewhat on the work of an earlier geographer, Marinos of Tyre, and on gazetteers of the Roman and ancient Persian Empire, but most of his sources beyond the perimeter of the Empire were unreliable.

The first part of the Geographia is a discussion of the data and of the methods he used. As with the model of the solar system in the Almagest, Ptolemy put all this information into a grand scheme. Following Marinos, he assigned coordinates to all the places and geographic features he knew, in a grid that spanned the globe. Latitude was measured from the equator, as it is today, but Ptolemy preferred in book 8 to express it as the length of the longest day rather than degrees of arc (the length of the midsummer day increases from 12h to 24h as one goes from the equator to the polar circle). In books 2 through 7, he used degrees and put the meridian of 0 longitude at the most western land he knew, the "Blessed Islands", probably the Cape Verdeislands
(not the Canary Islands, as long accepted) as suggested by the location of the six dots labelled the "FORTUNATA" islands near the left extreme of the blue sea of Ptolemy's map here reproduced.

Ptolemy also devised and provided instructions on how to create maps both of the whole inhabited world (oikoumen) and of the Roman provinces. In the second part of the Geographia he provided the necessary topographic lists, and captions for the maps. His oikoumen spanned 180 degrees of longitude from the Blessed Islands in the Atlantic Ocean to the middle of China, and about 80 degrees of latitude from Shetland to anti-Meroe (east coast of Africa); Ptolemy was well aware that he knew about only a quarter of the globe, and an erroneous extension of China southward suggests his sources did not reach all the way to the Pacific Ocean.

The maps in surviving manuscripts of Ptolemy's Geographia, however, date only from about 1300, after the text was rediscovered by Maximus Planudes. It seems likely that the topographical tables in books 2C7 are cumulative texts C texts which were altered and added to as new knowledge became available in the centuries after Ptolemy (Bagrow 1945). This means that information contained in different parts of the Geography is likely to be of different date.



Maps based on scientific principles had been made since the time of Eratosthenes (3rd century BC), but Ptolemy improved projections. It is known that a world map based on the Geographia was on display in Augustodunum, Gaul in late Roman times. In the 15th century Ptolemy's Geographia began to be printed with engraved maps; the earliest printed edition with engraved maps was produced in Bologna in 1477, followed quickly by a Roman edition in 1478 (Campbell, 1987). An edition printed at Ulm in 1482, including woodcut maps, was the first one printed north of the Alps. The maps look distorted as compared to modern maps, because Ptolemy's data was inaccurate. One reason is that Ptolemy estimated the size of the Earth as too small: while Eratosthenes found 700 stadiafor a great circle degree on the globe, in the Geographia Ptolemy uses 500 stadia. It is highly probable that these were the same stadion since Ptolemy switched from the former scale to the latter between the Syntaxisand the Geographia, and severely readjusted longitude degrees accordingly. If they both used the Attic stadion of about 185 meters, then the older estimate is 1/6 too large, and Ptolemy's value is 1/6 too small, a difference explained as due to ancient scientists' use of simple methods of measuring the earth, which were corrupted either high or low by a factor of 5/6, due to air's bending of horizontal light rays by 1/6 of the Earth's curvature. See also Ancient Greek units of measurement and History of geodesy.

Because Ptolemy derived many of his key latitudes from crude longest day values, his latitudes are erroneous on average by roughly a degree (2 degrees for Byzantium, 4 degrees for Carthage), though capable ancient astronomers knew their latitudes to more like a minute. (Ptolemy's own latitude was in error by 14'.) He agreed (Geographia 1.4) that longitude was best determined by simultaneous observation of lunar eclipses, yet he was so out of touch with the scientists of his day that he knew of no such data more recent than 500 years before (Arbela eclipse). When switching from 700 stadia per degree to 500, he (or Marinos) expanded longitude differences between cities accordingly (a point first realized by P.Gosselin in 1790), resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees, though not distance. Achieving highly precise longitude remained a problem in geography until the invention of the marine chronometer at the end of the 18th century. It must be added that his original topographic list cannot be reconstructed: the long tables with numbers were transmitted to posterity through copies containing many scribal errors, and people have always been adding or improving the topographic data: this is a testimony to the persistent popularity of this influential work in the history of cartography.


Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 11:10 AM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 01:25 AM
Apa pula kencinhnya dah fakta tu, maps dia memang out. Lobai samdol sahaja tidak boleh menerima fa ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 kantoi lagi pasal refer kat anti Islam sites

Depa kat anti Islam sites ni mana rujuk kat any scholarship ... dok buat cerita sendiri aje

Ko pulak togok kencing depa sampai 'eeeerrrrrkkk'

Hang nak kelentong pasal apa?
Apa pula kencinhnya dah fakta tu, maps dia memang out. Lobai samdol sahaja tidak boleh menerima fakta.
Betulah lobai estate ni terlalu bodoh kerana tidak boleh menerima fakta bahawa maps yang di likarkan oleh Ptolemy tu betul betul out. Ataupun lobai estate betul betul tak faham BI? Kalau lobai estate tak faham suruh akak MBCH PUBLIC BANK TERANGKAN!

Tak lama lagi nanti keluar lah lobai mashimaru @ lobai samdol multi id

Early history


1787 Ottoman Turkish map of Al-Haram Mosque, and related religious sites, such as Jabal al-Nour



The early history of Mecca is still largely disputed, as there are no unambiguous references to it in ancient literature prior to the rise of Islam.[33] The Roman Empire took control of part of the Hejaz in 106 CE,[34] ruling cities such as Hegra (now known as Mada'in Saleh), located to the north of Mecca. Even though detailed descriptions were established of Western Arabia by Rome, such as by Procopius, there are no references of a pilgrimage and trading outpost such as Mecca.[35] The first direct mention of Mecca in external literature occurs in 741 CE, in the Byzantine-Arab Chronicle, though here the author places it in Mesopotamia rather than the Hejaz.[35]

LOL ... mana dia peta tersebut tambi?

You have not yet pulled it out from your ass kot  .... he he he he

Yg aku nak gelak , geng missionary & ko dok overlay 2 maps with a differential of 2000 yrs , lepas tu klaim Ptolemy salah. Ni keja bodoh lah tambi , the coordinates measurement pon dah lain ... ko tak guna akai langsung

Yg kantoi malukan ko dgn terhina sekali adalah rujukkan ko sendiri
Among the names is Macoraba C Ptolemy spells it Makoraba in Greek, but Latin translations prefer Machoraba and Macoraba C which Ptolemy puts in the west of the Arabian Peninsula.There is a consensus in academic scholarship that Mecca is Macoraba. The coordinates put it roughly in the right place, and the name seems roughly correct. Several etymologies have been proposed, but the preferred solution is that it comes from an Old South Arabian word like *mikrb,with the meaning temple. Macoraba was therefore a noteworthy centre of pre-Islamic religion as far back as the second century CE. When you encounter Macoraba in scholarly literature you are quite likely to find this etymology, and extremely likely to find the identification with Mecca.

These are the viewpoints of scholars tau bukan the 2 two bit lay people macam anti Islam sites yg ko copy paste from

Malulah tambi

Hu hu hu hu ... berbuih buih dgn 'Ottoman Empire' lah , 'Roman Empire' lah ... nak bagi link kononnya rujukkan ko , ko teramat takut

Senang aje ... Ptolemy dah bagi bukti yg mekkah wujud about the 2nd century ... ni semua dari rujukkan ko jugak

Aku gelak besar ... ko dikantoikan dgn rujukkan ko sendiri ... lagi sekali ... self defeating argument from you

Lepas ni ko akan spam lah dgn teriakkan 'ko bodoh'

Ko dah kena londeh lah tambi ... apa pon ko tak mampu bagi ... ingat ttg peta tersebut ye tambi

Given enough rope , you will hang yourself ... keja aku tolong bagi tali aje kat ko ... you will do the rest

Kah kah kah .... lobai mat slow v2 diperbodohkan dgn rujukkan dia sendiri ... nak menangis dah tu

*** Kesian , sampai kena paksa diri percaya bro  @mashimaru83  adalah aku & vise versa
Maklum lah , ko pon ketak lutut pasal kesorangan kat sini ... geng sudah lari jauh looo
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 11:15 AM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 11:02 AM
Macamana ni lobai estate? Any kemmengggg? Pada Ptolemy's? Kan? Dahla bodoh keluar estate ada hati  ...

Baaaaahwahwahwa ... lobai mat slow v2 bagi biodata ttg achievement Ptolemy dgn harapan Ptolemy salah

Guano tambi? Lu sudah gila ka

Ko tak pakai otak lah tambi , tambah pulak ko amat2 kureng fasih english

Kalo ko nak tau , aku gunakan rujukkan ko aje , kantoikan ko

Skg ko dah malu pasal ko tak paham rujukkan ko sendiri

Mana peta tersebut tambi? Awal2 dok gah dgn :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.

Jadik ... mana peta dia?

In your wet dreams atau you have not pulled it from your ass?

Kah kah kah .... lobai mat slow v2 dah hancur & gabra & pening , lepas ni ko akan jadik spammer lah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 11:26 AM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 11:30 AM
sam1528 replied at 12-11-2018 11:15 AM
Baaaaahwahwahwa ... lobai mat slow v2 bagi biodata ttg achievement Ptolemy dgn harapan Ptolemy sal ...

kan bilama lobai estate dah kantoi bodoh! kekononya cerdik sangat lah tu kau keluar estate je pun

dah kantoi bodoh keluar estate, porem anti islam..porem anti islam! wot a LOSERRRR....
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 06:42 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 11:26 AM
kan bilama lobai estate dah kantoi bodoh! kekononya cerdik sangat lah tu kau keluar estat ...

Ha ha ha ha .. lobai mat slow v2 dah jadik spammer lah


Sebenarnya jadik spammer aje yg ko mampu lah tambi :
kan bilama lobai estate dah kantoi bodoh! kekononya cerdik sangat lah tu kau keluar estate je pun

dah kantoi bodoh keluar estate, porem anti islam..porem anti islam! wot a LOSERRRR....
Kesian tau , tengok ngko


Oh yeah .. aku catat 'anti Islam sites' ... yg ko dok teriak 'porem anti islam' buat apa?

Ko kena tampar teruk sgt sampai nyanyuk ke? Ini dah kes berat ...

Macamana dgn peta ko tambi? Dgn gahnya ko dok klaim :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.
Belum jumpa lagi ke?

Its either in your wet dreams or your ass ... skg lobai mat slow v2 buat tak nampak aje bila ditanya ttg peta yg ko dok mati2 klaim

Kencing mengencing lagi lah ... kan ko dah kantoi dimalukan dgn terhina sekali


Kah kah kah ... lobai mat slow v2 dah terlampau pening ... oops ... dah jadik spammer pon


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 06:46 PM | Show all posts
sam1528 replied at 12-11-2018 06:42 PM
Ha ha ha ha .. lobai mat slow v2 dah jadik spammer lah

Senyap terus lobai estate tak mau komengggg tentang Ptolemy!
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 06:54 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 06:46 PM
Senyap terus lobai estate tak mau komengggg tentang Ptolemy!

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah pening pasal mabuk todi

Nak komem apa lagi ttg Ptolemy? Comment aku senang aje :

Among the names is Macoraba C Ptolemy spells it Makoraba in Greek, but Latin translations prefer Machoraba and Macoraba C which Ptolemy puts in the west of the Arabian Peninsula.There is a consensus in academic scholarship that Mecca is Macoraba. The coordinates put it roughly in the right place, and the name seems roughly correct. Several etymologies have been proposed, but the preferred solution is that it comes from an Old South Arabian word like *mikrb,with the meaning temple. Macoraba was therefore a noteworthy centre of pre-Islamic religion as far back as the second century CE. When you encounter Macoraba in scholarly literature you are quite likely to find this etymology, and extremely likely to find the identification with Mecca.
Ko tak mampu lawan comment aku pasal aku ada Consensus of Academic Scholarship

Ko pulak hanya ada si Dan Gibson(yg hanya ada sekadar entry level qualification in theology) & si missionary & non scholar Jay Smith

Nak cakap apa lagi ... LOL ... don't tell me ... ko dok bagi biodata Ptolemy menjela jela tu dgn harapan Ptolemy salah kot

Baik lu pergi mabuk todi lah tambi ... paling kurang bila ko mabok , tak lah ko malu sgt

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 masih tak tau ttg Ptolemy ... susah ni


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 07:18 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 07:42 PM
sam1528 replied at 12-11-2018 06:54 PM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah pening pasal mabuk todi

Nak komem apa lagi ttg Ptolemy? C ...

Bilamana loser tak boleh menerima kebenaran

Btw siapa mereka tu academic scholarship, nama nama mereka? Saya nak check nama mereka..takut nanti ada nama samdol dalam tu! SO PLEASE BAGI NAMA NAMA SCHOLARSHIP TU!


Because Ptolemy derived many of his key latitudes from crude longest day values, his latitudes are erroneous on average by roughly a degree (2 degrees for Byzantium, 4 degrees for Carthage), though capable ancient astronomers knew their latitudes to more like a minute. (Ptolemy's own latitude was in error by 14'.) He agreed (Geographia 1.4) that longitude was best determined by simultaneous observation of lunar eclipses, yet he was so out of touch with the scientists of his day that he knew of no such data more recent than 500 years before (Arbela eclipse). When switching from 700 stadia per degree to 500, he (or Marinos) expanded longitude differences between cities accordingly (a point first realized by P.Gosselin in 1790), resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees.

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 08:31 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 12-11-2018 09:05 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 07:18 PM
Bilamana loser tak boleh menerima kebenaran

Btw siapa mereka tu a ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 yg amat2 kureng cerdik

Ini kali 3 atau 4 ko tanya soalan yg menonjolkan yg ko tu amat2 kureng cerdik
Bilamana loser tak boleh menerima kebenaran

Btw siapa mereka tu academic scholarship, nama nama mereka? Saya nak check nama mereka..takut nanti ada nama samdol dalam tu! SO PLEASE BAGI NAMA NAMA SCHOLARSHIP TU!


Because Ptolemy derived many of his key latitudes from crude longest day values, his latitudes are erroneous on average by roughly a degree (2 degrees for Byzantium, 4 degrees for Carthage), though capable ancient astronomers knew their latitudes to more like a minute. (Ptolemy's own latitude was in error by 14'.) He agreed (Geographia 1.4) that longitude was best determined by simultaneous observation of lunar eclipses, yet he was so out of touch with the scientists of his day that he knew of no such data more recent than 500 years before (Arbela eclipse). When switching from 700 stadia per degree to 500, he (or Marinos) expanded longitude differences between cities accordingly (a point first realized by P.Gosselin in 1790), resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees.

Ini dari rujukkan ko sendiri : Kan aku dah bagi dari post #13
(2) Ko tak paham apa ko baca - Konrad Mannert yg mati dlm thn 1834 tu tak paham yg spt diberi dari copy paste ko :
Ptolemys sources knew Mecca from the overland caravan route, and had never approached the town from the coast.

Jadik he was using his own derived method from the crude longest day value

With his calculation dia derived the coordinates of Mekkah

Too bad for you you lose again.

Lagi satu ye :Pg 84
Acheiving highly precise longtitude remain a problem in geography until the invention of the marine chronometer at th eend of the 18 century

What does it mean tambi? Hanya pada end of 18 century baru a coordinate can be accurately determined

Any smart person ... you not included tau ... akan gunakan apa pengiraan Ptolemy & konfomlah coordinates mekkah

Org yg bodoh atau kureng cerdik akan buat macam apa ko & geng missionary ko buat , overlay 2 maps of 2000 yrs differential , lepas tu klaim Ptolemy salah

Tu pasal rujukkan ko sendiri dah catat :
Among the names is Macoraba C Ptolemy spells it Makoraba in Greek, but Latin translations prefer Machoraba and Macoraba C which Ptolemy puts in the west of the Arabian Peninsula.There is a consensus in academic scholarship that Mecca is Macoraba. The coordinates put it roughly in the right place, and the name seems roughly correct. Several etymologies have been proposed, but the preferred solution is that it comes from an Old South Arabian word like *mikrb,with the meaning temple. Macoraba was therefore a noteworthy centre of pre-Islamic religion as far back as the second century CE. When you encounter Macoraba in scholarly literature you are quite likely to find this etymology, and extremely likely to find the identification with Mecca.

Sapa yg konfom sedemikian? Senang aje ... rujuk balik ke rujukkan ko : I D Morris
In 2018 Im teaching Middle Eastern History at the University of St Andrews while pursuing a PhD in Medieval History at the University of Amsterdam.

Tak kan ko nak kondem rujukkaan ko sendiri tambi

People like hero2 ko , si Dan Gibson(yg hanya ada sekadar entry level qualification in theology) & si missionary & non scholar Jay Smith bukan termasuk dalam Academic Scholarship tau?

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 yg masih kureng cerdik walaupon isu telah dijelaskan lebih 4 kali

Mabok todi lagi lah ... jadik macam ni lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 08:35 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 07:18 PM
Bilamana loser tak boleh menerima kebenaran

Btw siapa mereka tu a ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 cuba sedaya upaya nak lari

Apa pasal ko takut jawab soalan senang aku tambi?

Macamana dgn peta ko tambi? Dgn gahnya ko dok klaim :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.

Belum jumpa lagi ke?

Its either in your wet dreams or your ass ... skg lobai mat slow v2 buat tak nampak aje bila ditanya ttg peta yg ko dok mati2 klaim

Kencing mengencing lagi lah ... kan ko dah kantoi dimalukan dgn terhina sekali

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 buat tak nampak aje bila ditanya ... lu baik pergi mabok lah tambi ... you have nothing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 09:41 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 09:44 PM
sam1528 replied at 12-11-2018 08:31 PM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 yg amat2 kureng cerdik

Ini kali 3 atau 4 ko tanya soalan yg m ...

Lobai estate sudah pening! Confirm tak faham english! Dan cuba memutarbelitkan fakta. Itulah akibatnya bila lobai estate jumpa internet ..dan cuba memutarbelitkan fakta ..kekononya nak tunjuk cerdik!
Janji replyyyyyyy...tapi hanya nampak kebodohan yang terlampau
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 10:06 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 12-11-2018 10:10 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 09:41 PM
Lobai estate sudah pening! Confirm tak faham english! Dan cuba memutarbelitkan f ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mati kutu

Ko dah tak tau apa nak jawab kan tambi ... ko hanya mampu merapu macam ni :
Lobai estate sudah pening! Confirm tak faham english! Dan cuba memutarbelitkan fakta. Itulah akibatnya bila lobai estate jumpa internet ..dan cuba memutarbelitkan fakta ..kekononya nak tunjuk cerdik!
Janji replyyyyyyy...tapi hanya nampak kebodohan yang terlampau

Apa yg ko nak cakap ni? Nampak gaya ko dah jadik spammer aje

Ko hanya paham (tu pon kalo ko paham) selepas 4 kali dijelaskan & ko tak tau yg accurate coordinates hanya dapat ditentukan selepas the invention of the marine chronometer ~ 18 century

Kesian .. bila ko tak mampu jawab , mulalah ko bebel dgn 'putar belit fakta' lah , 'jumpa internet' lah

Too bad lah , ko dah kantoi dimalukan dgn terhina sekali & aku gunakan rujukkan ko aje

Rujukkan ko sendiri pon ko tak paham pasal ko amat2 kureng fasih english

Oh yeah ... mana peta tersebut tambi? Ko buat tak nampak aje apabila ditanya

Malu ooi ... konfom lah ko ni kaki kencing

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 hanyalah tahap spammer aje ... yg amat2 kurang fasih emglish
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 10:10 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 12-11-2018 10:11 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 09:41 PM
Lobai estate sudah pening! Confirm tak faham english! Dan cuba memutarbelitkan f ...

Errr ... lobai mat slow v2 ... mana peta yg ko klaim tu?

Dgn gahnya ko dok klaim :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.

Belum jumpa lagi ke?

Cuba ko check backside ko ... have you pulled out from your ass?

LOL ... lobai mat slow v2 buat tak nampak aje bila ditanya

Malu ooi ... konfom lah ko ni kaki kencing

Hang ni kaki kencing ka tambi? Sure lah ... kalo tidak tak kan ko nak cuba bohong ... kan kan kan

Kesian ... sakit aje hati lobai mat slow v2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-11-2018 10:49 PM | Show all posts
Edited by FOTHERMUCKER2 at 12-11-2018 11:11 PM
sam1528 replied at 12-11-2018 10:06 PM
Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 dah mati kutu

Ko dah tak tau apa nak jawab kan tambi ... ko  ...

Lobai estate.
Ko hanya paham (tu pon kalo ko paham) selepas 4 kali dijelaskan & ko tak tau yg accurate coordinates hanya dapat ditentukan selepas the invention of the marine chronometer ~ 18 century


Posting lobai estate sendiri kat atas tu dah terang terang bagi tau accurate coordinated hanya accurate bermula 18 century. Jadi ianya bermaksud kajian  Ptolemy tu memang out..memang tak boleh digunakan pakai pun. Samdol..oh..samdol kau sendiri bagi tau Ptolemy's own latitude was in error ataupun tak accurate! Jadi kajian ptolemy tu hanya menjadikan resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees. Lobai estate sudah pening ka..kerana terlalu bodoh dan cinfuse dengan posting sendiri!

Because Ptolemy derived many of his key latitudes from crude longest day values, his latitudes are erroneous on average by roughly a degree (2 degrees for Byzantium, 4 degrees for Carthage), though capable ancient astronomers knew their latitudes to more like a minute. (Ptolemy's own latitude was in error by 14'.) He agreed (Geographia 1.4) that longitude was best determined by simultaneous observation of lunar eclipses, yet he was so out of touch with the scientists of his day that he knew of no such data more recent than 500 years before (Arbela eclipse). When switching from 700 stadia per degree to 500, he (or Marinos) expanded longitude differences between cities accordingly (a point first realized by P.Gosselin in 1790),resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees.

Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 11:42 PM | Show all posts
Edited by sam1528 at 12-11-2018 11:57 PM
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 10:49 PM
Lobai estate.
Ko hanya paham (tu pon kalo ko paham) selepas 4 kali dijelaskan & ko tak tau yg acc ...

Baaaaahwahwahwa ... lobai mat slow v2 yg teramat2 kureng cerdik & teramat2 kureng fasih english

Aku tau yg ko ni memang slow sikit but I did not realise its that bad

Merapu lagi macam ni :
Lobai estate.
Ko hanya paham (tu pon kalo ko paham) selepas 4 kali dijelaskan & ko tak tau yg accurate coordinates hanya dapat ditentukan selepas the invention of the marine chronometer ~ 18 century


Posting lobai estate sendiri kat atas tu dah terang terang bagi tau accurate coordinated hanya accurate bermula 18 century. Jadi ianya bermaksud kajian  Ptolemy tu memang out..memang tak boleh digunakan pakai pun. Samdol..oh..samdol kau sendiri bagi tau Ptolemy's own latitude was in error ataupun tak accurate! Jadi kajian ptolemy tu hanya menjadikan resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees. Lobai estate sudah pening ka..kerana terlalu bodoh dan cinfuse dengan posting sendiri!

Because Ptolemy derived many of his key latitudes from crude longest day values, his latitudes are erroneous on average by roughly a degree (2 degrees for Byzantium, 4 degrees for Carthage), though capable ancient astronomers knew their latitudes to more like a minute. (Ptolemy's own latitude was in error by 14'.) He agreed (Geographia 1.4) that longitude was best determined by simultaneous observation of lunar eclipses, yet he was so out of touch with the scientists of his day that he knew of no such data more recent than 500 years before (Arbela eclipse). When switching from 700 stadia per degree to 500, he (or Marinos) expanded longitude differences between cities accordingly (a point first realized by P.Gosselin in 1790),resulting in serious over-stretching of the Earth's east-west scale in degrees.

Aku copy paste apa aku dah bagi :
************
Ini dari rujukkan ko sendiri : Kan aku dah bagi dari post #13
(2) Ko tak paham apa ko baca - Konrad Mannert yg mati dlm thn 1834 tu tak paham yg spt diberi dari copy paste ko :
Ptolemys sources knew Mecca from the overland caravan route, and had never approached the town from the coast.

Jadik he was using his own derived method up to and including from the crude longest day value

With his calculation dia derived the coordinates of Mekkah

Too bad for you you lose again.

Lagi satu ye :Pg 84
Acheiving highly precise longtitude remain a problem in geography until the invention of the marine chronometer at the end of the 18 century

What does it mean tambi? Hanya pada end of 18 century baru a coordinate can be accurately determined

Any smart person ... you not included tau ... akan gunakan apa pengiraan Ptolemy & konfomlah coordinates mekkah (ie. recreating what Ptolemy has done)

Org yg bodoh sampai ke tulang atau kureng cerdik akan buat macam apa ko & geng missionary ko buat , overlay 2 maps of 2000 yrs differential , lepas tu klaim Ptolemy salah

Tu pasal rujukkan ko sendiri dah catat :
Among the names is Macoraba C Ptolemy spells it Makoraba in Greek, but Latin translations prefer Machoraba and Macoraba C which Ptolemy puts in the west of the Arabian Peninsula.There is a consensus in academic scholarship that Mecca is Macoraba. The coordinates put it roughly in the right place, and the name seems roughly correct. Several etymologies have been proposed, but the preferred solution is that it comes from an Old South Arabian word like *mikrb,with the meaning temple. Macoraba was therefore a noteworthy centre of pre-Islamic religion as far back as the second century CE. When you encounter Macoraba in scholarly literature you are quite likely to find this etymology, and extremely likely to find the identification with Mecca.

Sapa yg konfom sedemikian? Senang aje ... rujuk balik ke rujukkan ko : I D Morris
In 2018 Im teaching Middle Eastern History at the University of St Andrews while pursuing a PhD in Medieval History at the University of Amsterdam.

Tak kan ko nak kondem rujukkaan ko sendiri tambi
**************
This is soooo poor from you lah tambi ... aku tak expect ko to be this bad dlm pemahaman ko

Kemungkinan jugak ko ni kureng fasih english ... klaim pulak tu duduk kat UK

Buat malu aje

Kah kah kah ... lobai mat slow v2 ... konfom dah lebih teruk dari slow ... aku dah kata ... this is too advanced for your thinking ... ko ni jenis org yg pi mabok todi aje ... thats all you are good for
Reply

Use magic Report

Post time 12-11-2018 11:45 PM | Show all posts
FOTHERMUCKER2 replied at 12-11-2018 10:49 PM
Lobai estate.
Ko hanya paham (tu pon kalo ko paham) selepas 4 kali dijelaskan & ko tak tau yg acc ...

Ha ha ha ha ... lobai mat slow v2 ... apa hal dgn peta ko tu

Sampai skg senyap aje ... buat tak nampak aje bila ditanya

Sudah malu ka tambi? Oh yeah ... ko kan geng liberal ... ko mana tau malu

Dgn gahnya ko dok klaim :
Samdol, sebelum 9CAD pun dah ada beberapa orang islam yang buat peta waktu tu..tetapi apasal dia orang tiada letak Mecca didalam likaran peta dia orang? Kalau kau ada otak tentu kau boleh fikir kan? Tetapi disebabkan kau terlalu bodoh maka kau tidak mampu untuk berfikir Kenapa orang islam yang buat peta pun tiada Mecca.
Belum jumpa lagi ke?

Cuba ko check backside ko ... have you pulled out from your ass?

Hang ni kaki kencing ka tambi? Sure lah ... kalo tidak tak kan ko nak cuba bohong ... kan kan kan

Kesian ... sakit aje hati lobai mat slow v2 ... skg aku main tampar2 aje kepala ko ... ko tak berani angkat muka ...  


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090770s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list