Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1575
View
0
Reply

EDISI TERENGGANU : Sultan Mizan dipersembahkan al-Quran emas

[Copy link]

Author: cmf_BeachBoys       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-11-2018 10:26 PM | Show all posts |Read mode

KUALA NERUS: Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin dan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah berkenan menyaksikan al-Quran emas warisan kesultanan Terengganu pada majlis santapan malam sempena Konvokesyen Ke-16 Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di sini, malam tadi.

Al-Quran emas warisan kesultanan Terengganu itu buat kali pertama dipersembahkan kepada Sultan Mizan dan Sultanah Nur Zahirah selepas kajian terperinci mengenainya dilakukan Pengarah Pusat Islam Sultan Mahmud (PISM) UMT, Dr Riswadi Azmi.

Yang turut hadir Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar; Yang Dipertua Dewan Undangan negeri, Yahaya Ali; Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk A Rahman Yahya, Pengerusi Lembaga Pengarah UMT, Tan Sri Halim Mohamad dan Naib Canselor UMT, Datuk Dr Nor Aieni Mokhtar.

Dr Nor Aieni berkata, UMT dengan kerjasama PISM akan mempamerkan kepada masyarakat umum keindahan dan kemewahan manuskrip al-Quran Terengganu yang tertua dan ditemui pada 1836 Masihi dihasilkan ketika zaman pemerintahan Sultan Mansor II.

Sempena majlis santapan malam itu, Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UMT turut berkenan melancarkan buku Beautiful Terengganu yang diterjemahkan kepada lima bahasa iaitu bahasa Arab, Jerman, Perancis, Mandarin dan Jepun.

Buku Beautiful Terengganu adalah projek kolaborasi antara UMT dan Jabatan Pelancongan negeri bertujuan mempromosikan keindahan dan tarikan pelancongan di negeri ini selain merancakkan sektor pelancongan negeri.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/11/496679/sultan-mizan-dipersembahkan-al-quran-emas

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.096579s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list