JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1292
View
73
Reply

[Pelbagai] BAYAR LA HUTANG ORANG

[Copy link]

Author: Si_diam       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-11-2018 03:31 PM | Show all posts |Read mode
memang trend eh sekarang kita yang bagi hutang lepastu dah macam pengemis mintak duit balik. level orang macam ni level anjing kot. sesuai dengan peribahasa melepaskan anjing tersepit. sila lah bawak beringat roh tergantung ye kalau tak bayar hutang. jangan nak bagi alasan tak cukup duit ke apa pergi sana-sini bangga upload dekat sosial media boleh pulak. aku rasa dah sampai masa kerajaan or NGO buat satu laman web yang perseorangan boleh listkan nama dan gambar orang berhutang lepastu selalu keluar dekat facebook biar makcik-makcik bawang rentungkan diorang ni!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2018 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Woooo marahnya uols.
Ye sakit hati kan org yg pinjam duit kita, pastu sampai masa nak bayar kata takde duit. Pastu gi bercuti boleh pulak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2018 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas 2 3 bulan minta balik duit yg dpinjamkan... I buat senyap jer...kira saham amanah utk i di akhirat nanti. Nak buat camno dah orang belum mau bayar atau tak nak bayar, takkan nak bukak aib orang, nanti tak pasal orang bukak aib kita, I ni pun bukan baik sangat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2018 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah la dulu up status fb sebab bengang ada orang tak reti bayar hutang. Pastu dok menayang beli iphone baru. Memang iols perli rapat punya la. Tau pulak terasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2018 04:31 PM | Show all posts
masukkan dalam cariforum sebab cariforum SEO bagus. inbound link bagus. jadi bila upload sini serata google keluar. btw report polis dulu. hutang tetap kena bayar. moga urusan puan/tuan di permudahkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 03:45 PM | Show all posts
dalam dunia ni ada banyak jenis tuan. toyol pun ada tuan..

kalau hang nak ada tuan baru, bagi lah orang pinjam duit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 04:11 PM | Show all posts
i memang sejenis tak reti nak mintak orang bayar balik kalau berhutang. unless kalau amount tu betul2 besar, terpaksa la remind orang tu banyak kali. geram jugak tengok orang tu berjalan sana sini, hutang dua tiga ratus kat kita dia tak bayar-bayar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 04:17 PM | Show all posts
tgk org tu upload gambar makan2 pun geram kalau dia tak bayar hutang kita

Iols dh taknak bg org hutang serik..tp kdg2 terpaksa jgk nk tolong  org terdekat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 04:24 PM | Show all posts
kalau asnaf takyah bayar hutang kan


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 05:22 PM | Show all posts
marah betul ni..i harap orang yang hutang u tu bayar secepat mungkin..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2018 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sama x kes kalau kena tipu dgn ig seller? Duit saya rm1350 snyap mcm tu je dah 2tahun lebih tp sbbkan xnk sedih2, sy fikir saham akhirat je nnt kot2 dpt lh pahala dia ke saya atau dosa saya bg kt dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 16-11-2018 12:47 AM

Bagi le diorg kerja upah itu ini, kalau benar2 mereka xde Wang xde kerja brg kena jual sampai tidur di kaki lima tidur di stesen bas nanti kena rompak kena liwat rogol oleh warga asing taw

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2018 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada org jenis hutang ribu2 tapi tiga empat tahun x reti nak bayar walau beransur.. Tp blh pulak pergi lepak Tsarbuck, HRC sebulan sekali dua.. Blh pulak upfront utk kereta baru.. Boleh pulak pergi holiday sana sini.. Dan lagi x larat, blh pulak post dlm social media kemewahan hidup..  Akak suri rumahtangga. Bagi org yg bekerja pinjam duit ribu riban. Bila akak minta, blh pulak kata tgh sempit.  Setahun kemudian, akak bersuara lagi.. Pun sama.. Dan blh ckp kata dia tgh nak pakai duit.. Akak kalau x nak pakai duit, akak x minta , diknon oii..

Serik dah nak tlg..  Mcm kita pulak yg meminta2.. Time nak pinjam, elok cakap bayar lagi sebulan.. Akak x faham mcmana diaorg blh tidur tanpa berusaha utk membayar hutang? Akak x blh x bayar hutang dulu bila suami dpt gaji..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
MissHazel replied at 15-11-2018 06:17 PM
Sama x kes kalau kena tipu dgn ig seller? Duit saya rm1350 snyap mcm tu je dah 2tahun lebih tp sbb ...

Chuols simpan tak semua bukti2 pembayaran dan perbualan? rm1350 banyak tu. Boleh bayar kereta, bil2 semua.

U report kpdnkk melalui website dia. Nanti dia akan reply via mail. Nanti dia telepon nak dapatkan maklumat dr u. Cekap dan cekap kpdnkk buat kerja. Nanti dia akan nasihat nak buat apa, report police ke sampai ke mahkamah etc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2018 11:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Catpaw replied at 17-11-2018 08:06 AM
Chuols simpan tak semua bukti2 pembayaran dan perbualan? rm1350 banyak tu. Boleh bayar kereta, bil ...

Bukti2 ade screenshot je kt fon.. slip bank tu tau lh kalau dah lama mmg dia hilang tulisan2 tu.. ok will try report kpdnkk.. tq ye..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2018 12:36 AM | Show all posts
dunia mmg dah terbalik terlingkup kann..
Dulu, nk meminjam malu giler..
kalau jumpa org yg tukang pinjam, hishhh..x sanggup angkat muka selagi hutang tak terbayar..
rasa segan..
Tapi skrg, yang peminjam pulak mendoniaaa, yg bagi pinjam plak jadi pengemis..
I dulu2 terlambat byr utang belajo jpa, punyalah naik segan dgn penjamin i..
rasa tatau nk letak muka sbb penjamin pun dpt surat bitau i lewat bayar bagai..

Now, i jd penjamin utk sepupu husband.. utang belajo guna mara..
punya la mcm sial.. mara duk kejar penjamin2 sbb pemiutang nan hado xmo deal dgn mara..
nk kata miskin papa kedana, mcm2 ja aku tgk.. kut x mampu sgt, toloonggglaaa pegi deal dgn mara.. kalo ko senyap, camno mara nk nego dgn kau..siap mara nk saman pun dia kejor penjamin..sbb contact si polan x pernah dpt feedback..

iols menyesal tau jd penjamin.. cuma terpikir dulu aku belajo, ada org jd penjamin utk aku..so skrg turn aku plak tolong org... i jd penjamin kedua.. penjamin pertama abg ipar i.. lagi haru, sbb peminjam x byr utang, anak abg ipar i x leh masuk mrsm sbb nama abag ipar i dh blacklist kt mara..x psl2 anak dia jd mangsa, terpaksalah abg ipar i buat sikit payment bg pihak sipeiutang haram jadah tu, baru la anak dia bulih masuk mrsm..

i mmg sound hb i suh cari adik badik sepupu dia, report kat parents budak tu bagai..i nyampah nk deal dgn mara bagai..bab aku plak nk kena saman..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 04:11 PM | Show all posts
memang sakit hati jenis manusia tak reti bayar hutang ni.
sis, awak sound direct je kat fb tu time dia post apa2 tu.
saya mmg tak mudah nak bagi orang pinjam duit, saya cakap je saya takde duit.
saya cuma bagi pinjam duit dekat adik beradik saja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2018 04:13 PM | Show all posts
farlis replied at 17-11-2018 04:36 PM
dunia mmg dah terbalik terlingkup kann..
Dulu, nk meminjam malu giler..
kalau jumpa org yg tukang  ...

i feel you sis.
sakit hati sangat kan kalau jadi penjamin kepada org yg tak berjenis nih.
keji sgt rasanya bila nama kita terpalit dgn record tak cantik nih.
paling benci bila kita asyik dicari, call sebab salah org lain.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah juga kwn pinjam a.k.a hutang. Bila dah sampai masa yang dijanji, dia kata x boleh bayar lagi. Xpa la bagi extend lagi 6bulan. Pun tak boleh bayar jugak. Extend lagi 3bulan, pun sama huhu. Last aku cakap bayar sikit sikit rm50 sebulan pun takpe. Tapi dia taknak, mungkin sebab segan bayar sikit sangat. Last sampai 2tahun xbayar pun sesen huhu.

Aku malas nak mintak dah. Aku kata halal jela. Serabut bila dok kenang hutang yang orang x bayar. Tapi pas kejadian tu memang aku tak bagi pinjam dah. Haihh..terkenang balik kisah hutang ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 09:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by cikkittydiva at 4-12-2018 10:00 AM

Aku nak bayar hutang orang ni.. tapi segan nak bayar.. utang dgn cikgu ajar kemahiran hidup dulu..aku beli buku rujukan harganya rm 12 kot aku tau rumah cikgu tu tp segan wei nk pegi.. haruskah aku poskan aje duit tu. Atau aku senyap2 selit kt mailbox kt dpn umah dia. Tapi aku segan kalo ada org2 perasan..Aku tau cikgu tu dah lupa sbb kejadian 25 thn yg lepas tapi hati aku x senang betul la. Utang kan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 11:34 AM | Show all posts
normal la tu.

haritu iols mintak hutang dengan seseorang ni. dia cakap nanti dia bayar.

sementara menunggu nanti dia tu, dia pergi dekat sedara mara iols cakap iols sekarang ni da hidup susah xde duit, meminta minta pulak duit dia.


adoi seriknyaaaa nak mintak hutang. kalau buat cerita dan bayar xpe, ni sampai ke sudah x bayar.

sekarang xnak bagi sape2 pinjam dah. serik lah.iols pulak yang dapat malu nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 12:58 PM | Show all posts
ini memang biasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:04 PM | Show all posts
hooo... mende ni dah lama jadi trend rasanya. sebab tu fox pun reluctant nak bagi pinjam. bukan sebab kedekut, jauh sekali. bukan sebab tak kesian, kadang lebih dari kesian and nak sangat tolong. tapi tu la, bila bagi, nak mintak balik tu hadeh, payah. dahla fox ni memang tak baper nak reti menagih hutang, rasa malu sangat.

fox penah kena dengan kawan baik sendiri. dah makan bertahun kot. last2 sebab nak jaga hubungan baik, fox lupakan je la. bukan tak try mintak balik, dah try macam2 cara kias dah, sebab nak lurus sangat kang, ada pulak hati yang terguris kan? sudahnya hilang kawan pulak. jadi fox pilih untuk diam je la pastu, dan mengelak dari memberi pinjam dah la

padahal orang yang hutang kita kan? sudahnya kita lak macam terhegeh2 nak duit tu balik, sedangkan tu duit kita pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Topik yg aku paling suka bayarlah hutang weiiii dah berapa tahun dah weiiii....bukan tak nak mintak tapi faham2 sendiri time nak berhutang mcm2 alasan dibaginya time bayar liat yang amat...pelbagai alasan diberi....hidup dgn beralasan tidak kemana weiiiii....org lain pun ada kehidupan tak tiap2 bulan nak tanggung org mcm ko...bukan tak nk tolong tapi kalu dah bertahun boleh fikir sendirilah....melancong kesana kemari ada duit plok...bayar hutang tak de duit plok....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ramai yang hadapi situasi ni kan.. kita yg pada mulanya ikhlas bagi pinjam dengan niat nak membantu tapi akhirnya jadi sebaliknya..sna sejenis orang yang x pandai nak menolak kalau orang minta pinjam,n x pandai juga nak meminta2 hutang,hanya mampu doa je lah agar yang meminjam tu dibuka hati untuk bayar balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057348s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list