JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1319
View
73
Reply

[Pelbagai] BAYAR LA HUTANG ORANG

[Copy link]

Author: Si_diam       Show all posts   Read mode

Post time 4-12-2018 05:38 PM | Show all posts
Anything that crosses the mind too...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:22 PM | Show all posts
ڧ ܧӧ
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:24 PM | Show all posts
sabarrr yerrr
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:24 PM | Show all posts
manusia mcm nilh perangai
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:24 PM | Show all posts
ramai yang hadapi situasi ni kan.. kita yg pada mulanya ikhlas bagi pinjam dengan niat nak membantu tapi akhirnya jadi sebaliknya..sna sejenis orang yang x pandai nak menolak kalau orang minta pinjam,n x pandai juga nak meminta2 hutang,hanya mampu doa je lah agar yang meminjam tu dibuka hati untuk bayar balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolls kalau time org mtk pinjam duit selalu x smp hati kalau x bagi... tp since i kena tipu dgn kwn yg x reti2 nk pulangkan duit yg dia dh pinjam.. iolls dh mmg tekad dan keraskan hati dh..lantaklah apa org nk ckp.. sekali dh terkena..serikkk wey

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau adik beradik pinjam duit lepas tu buat2 bodoh x nak bayar lagilah kesian, kita ni keluarkan simpanan semata2 nak bantu dia, bila nak minta hutang tu dah jadi macam peminta sedekah dah, jumlah bukan sikit, 3-4 ribu dah, kita minta bayar ansur2 rm50 sebulan pun tak apa, tu pun x nak bayar, tapi boleh pula dia kutu tiap2 bulan untuk beli emas, aku satu emas pun x ada, mentang2 aku bujang, kerja kerajaan dia ingat aku jutawan tanam pokok duit belakang rumah, dah htr banyak hadis ayat quran pasal hutang tapi buat bodoh ja, klu memang x mampu x apalah bolehlah redha ja, ni memang x nak bayar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:21 PM | Show all posts
Memang susah sebenarnya untuk bayar hutang sebab kadang-kadang kita ni tewas dengan nafsu dan suka berlengah  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengasuh anak aku tiap bulan nk pinjam duit..sbb aku risau dia dera anak aku stress xde duit..so aku bg pinjam dan slow2 aku cari pengasuh lain. Dh 4 thn xbyr lg, bila tserempak blh buat mcm xde apa2. Aku pun xprnh minta dia byr, mls nk jd pgemis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Hutang mmg wajib dibayar tak kira banyak atau sikit.. Yg kesian ny, org pemberi hutang tu sendiri malu nak tuntut dri peminjam tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
I kalau org mintak pinjam.. i tak bg la amount yg dia nak tu.. selalunya kurang 50% dr yg dia nak pinjam.

And kalau dah pinjam 2x tak bayor tak dapat dahlah kan.. haha

Husband i pulak kadang2 i baca pm2 kat FB dia.. crew bawahan dia pm nak pinjam.. dia buat bodo je tak reply.. i pulak tak sampai hati sbb kita tau gaji diorg banyak mana.. i kata bagilah sikit.. dia pulak sound jangan nak reply2 ya..

Hati kering sangat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 02:05 PM | Show all posts
Zaman sekarang dah terbalik. Yg pemberi pinjam yg malu nak tuntut balik hutang. Sedangkan yg meminjam pulak dengan selamba je tak reti2 bayar hutang, boleh pulak upload travel sana-sini, beli barang branded, makan tempat mahal2 la.

Paling susah bila libatkan adik-beradik, sedara mara. Especially bila yg ade anak kecik2, kita pun tak sampai hati tengok bila diorg mintak pinjam. Tapi diorg pulak ambik kesempatan. Mungkin diorg ingat bila kita husband and wife keje, kita ni kaya raya. Padahal kita pun berjimat2 berbelanja.

Hutang wajib dibayar walaupun seringgit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 03:29 PM | Show all posts
Bercerita pasal hutang, kalau kita yang berhutang ni (yang reti bahasa lah) bukan segan lagi kalau berbelanja sakan tapi hutang x setel. Malu yang amat. Nak makan tempat mahal, nk pergi bercuti bagai aduh kemain segan. Okay lah kalau orang kata pergi makan mahal bukan selalu x salah pun kalau berhutang ng orang tapi kita teringin na nak makan atau minum. Okay x kisah tapi yang menyirap tu eh makan mewah selalu tapi hutang x reti bayar ape kehellll.

itu bab makanan pun rasa geram, lagi plak boleh uols holiday trip oversea bagai. Aduh... klo iols mmg x tenang segan berdouble2.

Time minta nak pinjam siap cakap duit ada tapi x dapat kuakan so nk pinjam sekejap aje, esok dah ganti balik. Eh bila esok nya minta bagi alasan bagai nak ape.

Hurm... segan tau. Iols reti segan tapi uols yang pinjam tapi wat2 x reti bahasa macam mana perasaan ek.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 03:39 PM | Show all posts
Itu x cite lagi part kita napak orang yang hutang kita masa kua jalan, orang hutang tu napak kita tapi kita konon2 buat2 x napak konon nak tengok dia approach x kita, eh siap pusing balik nak mengelak. Masa susah bukan main ko datang cakap baik2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 10:53 AM | Show all posts
mmg sakit hati kan org berhutang buat tak reti nak bayar

kalau kita pulak buat2 pinjam dgn dia (utk byr hutang kita), adakah itu dikira hutang?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 12:42 PM | Show all posts
pelik kan.. org yg suka berhutang tapi x reti-reti nk byr ni suka up status atau gmbr gi jimba tempat best2..pandai dia org pusing modal hutang duit kita untuk bersuka ria.. bila nk byr balik liat ke main..
bila nk minjam kemain pujuk rayu seolah-olah kalau x dpt esok boleh mati.
iols dulu pnh terkena.. member iols ni pulak cita2 nk jd retis.. skrg ni jd retis suam2 kuku je..
melaram kemain lgi guna duit org.. ntah iols org ke brapa yg bodo sgt bg pinjam kt dia..
masa nk byr mmg liat kemain.. smpi iols ugut n btul2 cri mak ayah dia.. trus.. kchinggggg.. duit msuk acc iols.. ada pulak duit nk byr kn..
spesis ni mmg wjib muka x tahu malu
iols pon dh insofff xnk bg pinjam duit kt sesapa dh.. dr merosak hubungan kekelurgaan/ pershabatan.. bgus jgan pinjamkn
bgtau je mmg x de duit wlpon sbnrnye ada
husbnd iols pon pesan.. klo nk bg pinjam pon.. bg je takat yg kita mampu halalkan just in case si pemimjam buat2 lupa x nk byr balik..
apa pon.. iolss salahkn diri sendiri sebb bodoh x fikir masak-masak. akibat cepat kesiankan org
tanpa usul periksa.. n lesson learned

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman saya la, bagi berhutang pada adik- beradik memang kalau kita ada duit lebih la, baik halalkan kalau dorang tak mampu bayar. Saya ada byk kali pengalaman adik beradik pinjam duit masa dorang perlu sangat. Kebetulan masa tu saya memang duit tak la banyak tapi bagi jugak sebab adik beradik kan. Saya terus halalkan. Yg saya perasan setiap kali saya buat mcm tu, ada je rezeki yg tak disangka datang kat saya. Alhamdulillah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalunya I boleh halalkan hutang pada org yg betul2 sincere & mmg memerlukan.

Tapi ada satu hutang yg payah I nk halalkan. Jenis org yg berhutang sebab kepentingan diri & menipu. Dan I perhatikan org2 ni mmg sempit rezekinya & byk musuh ...sebab biasa menipu kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 07:47 AM | Show all posts
Saya pun alami hal yang sama... kawan baik minta pinjam duit sbb abngnya memerlukan duit. Dia janji nak bayar bulan berikutnya. Tapi tak bayar sbb abang dia tu tak bayar. Saya minta dia la yang bayarkan sbb saya beri pinjam pun kerana dia kawan saya... saya tak kisah dia nak bayar berapa tiap2 bulan ..janji bayar... nak bayar rm50 pun boleh sampai la langsai hutang... dia cakap ok minggu depan dia bayar.. macam tu lah dia punya janji yang asyik tinggal janji.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 03:03 PM | Show all posts
Janji orang berhutang ni jangan lah cepat percaya. Pernah kena... lagi sadis, konon nak tolong member dahulukan duit yang esok konon akan dapat dari orang, so kita pulak percaya bulat2 sebab mmg kwn baik gila makpak semua mmg baik, last2 duit dh dapat, ilang cenggitu aje. Eh siap pindah tempat lain diam2 okay. Sebelum tau pindah tu susah bebenor nak contact lepas bagi pinjam, asyik bagi alasan hp rosak. bila dapat cakap, dia janji esok akan bank in. Hampeh xde. Duit xdpt, malu je y dpt. Sb kita pun berhutang ng org, duit y kita dahulukan pada member tu lah duit kita nak bayar hutang kita.

Zaman sekarang ni mmg susahlah nak caya kat orang. Bia pun baik mcm mn pun kita dengan dia.
Kadang-kadang terfikir, x takut ke korang y berhutang dengan orang ni weh? Hutang ni jangan main2. Bawak ke mati weh. Seksa kubur semua tu PASTI tau. Takut dengan seksa Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman jadi penjamin kpd seorang sahabat yg sangat2 dipercayai jadi pengajaran buat diri ini. Liat nak bayar hutang padahal dia mampu bayar. Dahlah kerja pangkat besar & belum kahwin lagi. Jadi tak jadi masalah nak bayar hutang balik. Walaupun mcm tu, masih berkawan lagi walaupun kepercayaan persahabatan tu dah menipis..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2019 09:48 AM | Show all posts
meolz sampai skrg trauma bab hutang ni.... kawan dekat yg selalu buat taik.... so skrg sapa2 ja nk pinjam meolz mmg ada fikir 20x... kalau sedara ja meolz terus bagi....

sbb yg kawan2 ni... bila dah lama msg2 buat hal sndri termasuk dgn hutang lupaa gitu ja... x kan nk kena minta berjuta kali...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak den pesan klu org nk pinjam duit bgi la ckit..klu nk pinjam 50 kau kasi la dia 10@20...x byr pn x ralat sgt n x putus sahabat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:13 PM | Show all posts
yg tak bayaq hutang..merangkak lah ko kt akhirat cari org yg ko hutang..kat dunia sibok lari2 kan..
pelik kan manusia ni..pastua de hati nak mintak halal..

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:21 PM | Show all posts
Aku bukan jenis lokek tapi kalau pinjam duit mmg aku xpenah bagi... aku akan ckp apa dorg nak buat dgn duit tu kalau setakat makan or topup aku akan belanja je terus. sebab aku dah penah kena nak merayu minta hutang ni.. xsyok
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051204s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list