Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2715
View
74
Reply

[Pelbagai] BAYAR LA HUTANG ORANG

[Copy link]

Author: Si_diam       Show all posts   Read mode

Post time 4-12-2018 11:34 AM | Show all posts
normal la tu.

haritu iols mintak hutang dengan seseorang ni. dia cakap nanti dia bayar.

sementara menunggu nanti dia tu, dia pergi dekat sedara mara iols cakap iols sekarang ni da hidup susah xde duit, meminta minta pulak duit dia.


adoi seriknyaaaa nak mintak hutang. kalau buat cerita dan bayar xpe, ni sampai ke sudah x bayar.

sekarang xnak bagi sape2 pinjam dah. serik lah.iols pulak yang dapat malu nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 12:58 PM | Show all posts
ini memang biasa
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:04 PM | Show all posts
hooo... mende ni dah lama jadi trend rasanya. sebab tu fox pun reluctant nak bagi pinjam. bukan sebab kedekut, jauh sekali. bukan sebab tak kesian, kadang lebih dari kesian and nak sangat tolong. tapi tu la, bila bagi, nak mintak balik tu hadeh, payah. dahla fox ni memang tak baper nak reti menagih hutang, rasa malu sangat.

fox penah kena dengan kawan baik sendiri. dah makan bertahun kot. last2 sebab nak jaga hubungan baik, fox lupakan je la. bukan tak try mintak balik, dah try macam2 cara kias dah, sebab nak lurus sangat kang, ada pulak hati yang terguris kan? sudahnya hilang kawan pulak. jadi fox pilih untuk diam je la pastu, dan mengelak dari memberi pinjam dah la

padahal orang yang hutang kita kan? sudahnya kita lak macam terhegeh2 nak duit tu balik, sedangkan tu duit kita pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Topik yg aku paling suka bayarlah hutang weiiii dah berapa tahun dah weiiii....bukan tak nak mintak tapi faham2 sendiri time nak berhutang mcm2 alasan dibaginya time bayar liat yang amat...pelbagai alasan diberi....hidup dgn beralasan tidak kemana weiiiii....org lain pun ada kehidupan tak tiap2 bulan nak tanggung org mcm ko...bukan tak nk tolong tapi kalu dah bertahun boleh fikir sendirilah....melancong kesana kemari ada duit plok...bayar hutang tak de duit plok....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
ramai yang hadapi situasi ni kan.. kita yg pada mulanya ikhlas bagi pinjam dengan niat nak membantu tapi akhirnya jadi sebaliknya..sna sejenis orang yang x pandai nak menolak kalau orang minta pinjam,n x pandai juga nak meminta2 hutang,hanya mampu doa je lah agar yang meminjam tu dibuka hati untuk bayar balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 05:38 PM | Show all posts
Anything that crosses the mind too...
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:22 PM | Show all posts
ڧ ܧӧ
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:24 PM | Show all posts
sabarrr yerrr
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:24 PM | Show all posts
manusia mcm nilh perangai
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 06:24 PM | Show all posts
ramai yang hadapi situasi ni kan.. kita yg pada mulanya ikhlas bagi pinjam dengan niat nak membantu tapi akhirnya jadi sebaliknya..sna sejenis orang yang x pandai nak menolak kalau orang minta pinjam,n x pandai juga nak meminta2 hutang,hanya mampu doa je lah agar yang meminjam tu dibuka hati untuk bayar balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Iolls kalau time org mtk pinjam duit selalu x smp hati kalau x bagi... tp since i kena tipu dgn kwn yg x reti2 nk pulangkan duit yg dia dh pinjam.. iolls dh mmg tekad dan keraskan hati dh..lantaklah apa org nk ckp.. sekali dh terkena..serikkk wey

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau adik beradik pinjam duit lepas tu buat2 bodoh x nak bayar lagilah kesian, kita ni keluarkan simpanan semata2 nak bantu dia, bila nak minta hutang tu dah jadi macam peminta sedekah dah, jumlah bukan sikit, 3-4 ribu dah, kita minta bayar ansur2 rm50 sebulan pun tak apa, tu pun x nak bayar, tapi boleh pula dia kutu tiap2 bulan untuk beli emas, aku satu emas pun x ada, mentang2 aku bujang, kerja kerajaan dia ingat aku jutawan tanam pokok duit belakang rumah, dah htr banyak hadis ayat quran pasal hutang tapi buat bodoh ja, klu memang x mampu x apalah bolehlah redha ja, ni memang x nak bayar

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:21 PM | Show all posts
Memang susah sebenarnya untuk bayar hutang sebab kadang-kadang kita ni tewas dengan nafsu dan suka berlengah  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengasuh anak aku tiap bulan nk pinjam duit..sbb aku risau dia dera anak aku stress xde duit..so aku bg pinjam dan slow2 aku cari pengasuh lain. Dh 4 thn xbyr lg, bila tserempak blh buat mcm xde apa2. Aku pun xprnh minta dia byr, mls nk jd pgemis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Hutang mmg wajib dibayar tak kira banyak atau sikit.. Yg kesian ny, org pemberi hutang tu sendiri malu nak tuntut dri peminjam tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
I kalau org mintak pinjam.. i tak bg la amount yg dia nak tu.. selalunya kurang 50% dr yg dia nak pinjam.

And kalau dah pinjam 2x tak bayor tak dapat dahlah kan.. haha

Husband i pulak kadang2 i baca pm2 kat FB dia.. crew bawahan dia pm nak pinjam.. dia buat bodo je tak reply.. i pulak tak sampai hati sbb kita tau gaji diorg banyak mana.. i kata bagilah sikit.. dia pulak sound jangan nak reply2 ya..

Hati kering sangat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 02:05 PM | Show all posts
Zaman sekarang dah terbalik. Yg pemberi pinjam yg malu nak tuntut balik hutang. Sedangkan yg meminjam pulak dengan selamba je tak reti2 bayar hutang, boleh pulak upload travel sana-sini, beli barang branded, makan tempat mahal2 la.

Paling susah bila libatkan adik-beradik, sedara mara. Especially bila yg ade anak kecik2, kita pun tak sampai hati tengok bila diorg mintak pinjam. Tapi diorg pulak ambik kesempatan. Mungkin diorg ingat bila kita husband and wife keje, kita ni kaya raya. Padahal kita pun berjimat2 berbelanja.

Hutang wajib dibayar walaupun seringgit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 03:29 PM | Show all posts
Bercerita pasal hutang, kalau kita yang berhutang ni (yang reti bahasa lah) bukan segan lagi kalau berbelanja sakan tapi hutang x setel. Malu yang amat. Nak makan tempat mahal, nk pergi bercuti bagai aduh kemain segan. Okay lah kalau orang kata pergi makan mahal bukan selalu x salah pun kalau berhutang ng orang tapi kita teringin na nak makan atau minum. Okay x kisah tapi yang menyirap tu eh makan mewah selalu tapi hutang x reti bayar ape kehellll.

itu bab makanan pun rasa geram, lagi plak boleh uols holiday trip oversea bagai. Aduh... klo iols mmg x tenang segan berdouble2.

Time minta nak pinjam siap cakap duit ada tapi x dapat kuakan so nk pinjam sekejap aje, esok dah ganti balik. Eh bila esok nya minta bagi alasan bagai nak ape.

Hurm... segan tau. Iols reti segan tapi uols yang pinjam tapi wat2 x reti bahasa macam mana perasaan ek.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 03:39 PM | Show all posts
Itu x cite lagi part kita napak orang yang hutang kita masa kua jalan, orang hutang tu napak kita tapi kita konon2 buat2 x napak konon nak tengok dia approach x kita, eh siap pusing balik nak mengelak. Masa susah bukan main ko datang cakap baik2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 10:53 AM | Show all posts
mmg sakit hati kan org berhutang buat tak reti nak bayar

kalau kita pulak buat2 pinjam dgn dia (utk byr hutang kita), adakah itu dikira hutang?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075061s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list