JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123
Return to list New
1321
View
73
Reply

[Pelbagai] BAYAR LA HUTANG ORANG

[Copy link]

Author: Si_diam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-1-2019 05:08 PM | Show all posts
aku hutang dgn bank i.e. credit card pn rse cm bsalah lmbt byr.. inikan dgn org sekeliling huh.... kalau blh aku sggup ikat perut byr hutang dr enjoy duit tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 05:23 PM | Show all posts
paling menyakit kan hati bila yang berhutang tu duduk la show off macam2 kat media sosial...utang simpan buat pekasam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 06:08 PM | Show all posts
ramai yg hutang dgn iols. amount kecik, amount besar. Alhamdulillah mmg ada yg tepati janji untuk bayar balik walaupun amik masa. Ada yg haramJ nak bayar walau dah hampir 10tahun aku tunggu. Kemain canang bisnes dalam negara luar negara, bila suh byr balik alahaiii macam2 alasan. Jawapan yang tak berubah drp dulu smpai skrg, acc kena block sebab byk transaction drp oversea...yelah bisnes maju kan. Sampah lah semua tu alasan. Dah ckp elok2 merayu ckp perlukan duit & sebab2 lain...yeah still mcm takde perasaan. selagi tak bayar tak kan halalkan walau sesen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:09 AM | Show all posts
Tension bila org yg utang kita tu ty2 no akaun acah2 nk bayor sesangat dh..bila kita huloq no akaun dia wat senyap wat peace je..apa nih???!!!!beri harapan pelsu je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya pernah rasa mcm mana hinanya nak dapat kan duit sendiri. Org yg berhutang dgn saya tu siap maki hamun lagi x mau bayaq hutang. Tp karma tu ada, last2 dia kawen lepas tu cerai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:23 PM | Show all posts
bab2 hutang ni..nk mintak malu tapi kalau x minta mmg xbayar..

kalau amaunnya sikit,sedekah je la..kalau bayar nk mtk tu x tau tahun berapa baru blh bayar..

last2 buat2 lupa kuarkan statement "eh ye ke pernah pinjam"...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:41 PM | Show all posts

Nk tepeklah kat fb org yg hutang kita... Dah lah hutang x byr tapi post gi holiday bukan main mewah... Beli brg branded mcm duit petik belakang rumah.. Tapi hutang kita x reti byr... Mencikkk org gini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:29 AM | Show all posts
sebelum rasa nak bagi hutang, fikir dulu.
sanggup tak kalau tak dapat balik duit tu. kalau sanggup, bagilah hutang.

kalau tak sanggup, elakkan.
biar bermasam muka awal-awal, jangan diri kita terseksa bagai nak  gila tuntut hutang sendiri.
mampu buat cara mampu.
tak mampu, elakkan demi menjaga sebuah hubungan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:44 AM | Show all posts
fuhhh...sepanjang hidup aku xpnh hutang dgn org..takat hutang kereta tu ada la..bila kawen alhamdulillah lbh dr cukup..tiba2 laki aku kena strok...tbalik abis dunia aku..lama suami x kj saving pn out..so skrg tpaksa meminjam kt mak n kawan..malu wei nk pinjam tp apa nk buat..aku sorang ja kj..ada anak lagi..tiap bln mmg aku akn spare duit utk setel hutang pada org yg aku pinjam..so if ada msalah lg kita xsegan la nk pinjam sbb bayar on time.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa nk pinjam cantik sgt alasan dan janji tpi dah berpuluh tahun tak nampak mcm nak bayar. Saya dh ckp ini duit saya kumpul utk gi umrah tlg byr balik. Dr harga umrah 4ribu je sampai skrg dah naik 6-7ribu.  Ini adik beradik ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:28 PM | Show all posts
macam mana ye, nak sound2 polite member baik kita yang terlupa pinjam duit..
and bila dia dah teringat, dia boleh cakap nanti gaji aku bayar boleh? sedangkan kita pun dok tergagap2 congak lama lagi gaji ni

*my kes, tatau la teringat ke nak, aku nak sound ni..tp x reti sebab jauh..kalo sama2 ofc boleh halo2 buat2 tanya casual

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Thn 2010 husband citer.. sorang kawan lama.. yg mmg lamaaaaa sungguh x jumpa sejak 1992.. tiber2 dtg jumpa husband kat ofis.. terkejut la sbb mana dia tau husband keje situ.. lost contact kot

Sembang nyer sembang.. dia citer dia sakit.. cancer.. nk balik tu dia hulur rm200 kat husband.. terkejut lagi sbb biasa kita yg hulur kat org yg sakit kan.. so dia bgtau rm200 ni pinjam dr husband thn 1992 dulu time study terkejut ke sekian kali la husbandku itu sbb dia total memory lost dah x ingat langsung.. lama sgt dah 18 thn kot

Penghujung kisah husband x amek pun duit tu.. instead tambah lagi sedekah kat dia.. sbb simpati dia tgh diuji dgn sakit kritikal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:09 PM | Show all posts
have few utang masa zaman remaja, and try nak cari balik orang tu tapi tak terjumpa.. selain utang kad credit, utang letrik utang bill air, utang kereta... owh...whats a life.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ada jgk yg elak bayar hutang, dgn tiba2 je dia buat mcm org yg bg hutang tu buat salah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh post kt fb..pasal org ni hutang taknak byr dh kut sbb dh tk bank in 8bln dh duit..dia hutang byk...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 07:42 AM | Show all posts
Geram sgt bg utang kata seminggu je skrg dah berbulan,walhal duit dah dpt untuk bayar utang tapi dia guna untuk lain,bila call kata duit dah habis guna

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:32 AM | Show all posts
sama je pangai org yg berhutang ngn kite nih.. buat bodo xde rs bersalah, pastu g jalan sana sini..
pastu smpi mase, die msg kite SEMULA tanya leh x nk pinjam duit LAGI.. eh laa igt kite nih mesin atm bergerak ke?

i dulu ada org nk pinjam duit , xde la byk mana pun, takat 500 tp duit gak weh.. i bwk 4 org kawan, jd saksi.. si polan nih pinjam duit, so smpi mase antara kami ber5 nih leh tanya bila nk byr utang. bertubi2 la kawan2 i take turn msg bila nk byr utang.. lama2 si penghutang da rs malu, sebab ramai sgt jd ah long tukang tanya bila nk byr utang. wlpn lmbt tp die byr gak. ko utang ngn bank reti plak bayo,utang ngn org buat bodo je ek.. cepok kang...

i nih gigih nk byr utng blaja, utang kete.. takut woo esok2 kalo umo x panjang, utang ada lagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:10 AM | Show all posts
Mak i ajar kalau ada kawan nak pinjam duit and amount tu besar..in order nak jaga hati dia sambil nak selamatkan diri sendiri from jadi peminta sedekah kutip hutang nnt..derma je some amount yg kita rasa x menyusahkan kita..den cakap je nak bagi pinjam byk ko mintak tu aku takde tapi amik la XXX amount ni aku sedekah...soo kalau dia bayar balik tu rezeki and if dia x bayar pun kita x sakit hati..camtu la lebih kurang konsep nya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Kekadang kita yg malu sendiri bila yg berhutang tanya bpe ek aku hutang ko rasa nk jotos2 jer kepala dia.

Pastu klu pinjam duit cth rm58 byr rm50 jer kita lak naik segan nk cakap duit yg dibyr tue xcukup

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 02:36 PM | Show all posts
klu nak kawan lama dengan i..jgn sesekali mintak nak berhutang dari i..
last yr ada org nangis2 mintak hutang i bagi,dapat je,dia ucap syukur ..and nak bagi skit kat adik dia..bukan ke dia sendiri sampai tak mkn nasik..ok fine,im still waiting for my cash

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 11:27 AM | Show all posts
hutang wajib bayar wooo.

merangkak nanti nak bayo hutang
...


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2019 05:35 PM | Show all posts
ade kawan hutang 800 usd masa zaman belajr dulu plus bawak dia g kedai beli brg mkn pon kita bayarkan jugak dlm 80 usd kot..bila mintak balik hutang dia  mintak tangguh..hujung2 dia ganti 2k je...masa tu kalau ikut tukaran 2k plus dia kene bayar..ujung2 kita pon gaduh habis semua tok nenek dia ungkit...rupanya dgn kawan lain pon berhutang siap bergaduh jugak...apedaaa.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang susah nak mintak orang bayar balik hutang kita. Kadang2 mereka buat2 lupa. Kadang2 lupa nak bayar. Hujung2 bila kita mintak, katanya duit dah habis. Kalau bayar pun, muka masam je. Haha. I rasa I ambik pengajaran daripada ni. Tak bagi dah siapa2 berhutang dengan I.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047792s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list