Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2717
View
74
Reply

[Pelbagai] BAYAR LA HUTANG ORANG

[Copy link]

Author: Si_diam    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-12-2018 12:42 PM | Show all posts
pelik kan.. org yg suka berhutang tapi x reti-reti nk byr ni suka up status atau gmbr gi jimba tempat best2..pandai dia org pusing modal hutang duit kita untuk bersuka ria.. bila nk byr balik liat ke main..
bila nk minjam kemain pujuk rayu seolah-olah kalau x dpt esok boleh mati.
iols dulu pnh terkena.. member iols ni pulak cita2 nk jd retis.. skrg ni jd retis suam2 kuku je..
melaram kemain lgi guna duit org.. ntah iols org ke brapa yg bodo sgt bg pinjam kt dia..
masa nk byr mmg liat kemain.. smpi iols ugut n btul2 cri mak ayah dia.. trus.. kchinggggg.. duit msuk acc iols.. ada pulak duit nk byr kn..
spesis ni mmg wjib muka x tahu malu
iols pon dh insofff xnk bg pinjam duit kt sesapa dh.. dr merosak hubungan kekelurgaan/ pershabatan.. bgus jgan pinjamkn
bgtau je mmg x de duit wlpon sbnrnye ada
husbnd iols pon pesan.. klo nk bg pinjam pon.. bg je takat yg kita mampu halalkan just in case si pemimjam buat2 lupa x nk byr balik..
apa pon.. iolss salahkn diri sendiri sebb bodoh x fikir masak-masak. akibat cepat kesiankan org
tanpa usul periksa.. n lesson learned

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2018 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman saya la, bagi berhutang pada adik- beradik memang kalau kita ada duit lebih la, baik halalkan kalau dorang tak mampu bayar. Saya ada byk kali pengalaman adik beradik pinjam duit masa dorang perlu sangat. Kebetulan masa tu saya memang duit tak la banyak tapi bagi jugak sebab adik beradik kan. Saya terus halalkan. Yg saya perasan setiap kali saya buat mcm tu, ada je rezeki yg tak disangka datang kat saya. Alhamdulillah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2018 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Selalunya I boleh halalkan hutang pada org yg betul2 sincere & mmg memerlukan.

Tapi ada satu hutang yg payah I nk halalkan. Jenis org yg berhutang sebab kepentingan diri & menipu. Dan I perhatikan org2 ni mmg sempit rezekinya & byk musuh ...sebab biasa menipu kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 07:47 AM | Show all posts
Saya pun alami hal yang sama... kawan baik minta pinjam duit sbb abngnya memerlukan duit. Dia janji nak bayar bulan berikutnya. Tapi tak bayar sbb abang dia tu tak bayar. Saya minta dia la yang bayarkan sbb saya beri pinjam pun kerana dia kawan saya... saya tak kisah dia nak bayar berapa tiap2 bulan ..janji bayar... nak bayar rm50 pun boleh sampai la langsai hutang... dia cakap ok minggu depan dia bayar.. macam tu lah dia punya janji yang asyik tinggal janji.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 03:03 PM | Show all posts
Janji orang berhutang ni jangan lah cepat percaya. Pernah kena... lagi sadis, konon nak tolong member dahulukan duit yang esok konon akan dapat dari orang, so kita pulak percaya bulat2 sebab mmg kwn baik gila makpak semua mmg baik, last2 duit dh dapat, ilang cenggitu aje. Eh siap pindah tempat lain diam2 okay. Sebelum tau pindah tu susah bebenor nak contact lepas bagi pinjam, asyik bagi alasan hp rosak. bila dapat cakap, dia janji esok akan bank in. Hampeh xde. Duit xdpt, malu je y dpt. Sb kita pun berhutang ng org, duit y kita dahulukan pada member tu lah duit kita nak bayar hutang kita.

Zaman sekarang ni mmg susahlah nak caya kat orang. Bia pun baik mcm mn pun kita dengan dia.
Kadang-kadang terfikir, x takut ke korang y berhutang dengan orang ni weh? Hutang ni jangan main2. Bawak ke mati weh. Seksa kubur semua tu PASTI tau. Takut dengan seksa Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 09:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengalaman jadi penjamin kpd seorang sahabat yg sangat2 dipercayai jadi pengajaran buat diri ini. Liat nak bayar hutang padahal dia mampu bayar. Dahlah kerja pangkat besar & belum kahwin lagi. Jadi tak jadi masalah nak bayar hutang balik. Walaupun mcm tu, masih berkawan lagi walaupun kepercayaan persahabatan tu dah menipis..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2019 09:48 AM | Show all posts
meolz sampai skrg trauma bab hutang ni.... kawan dekat yg selalu buat taik.... so skrg sapa2 ja nk pinjam meolz mmg ada fikir 20x... kalau sedara ja meolz terus bagi....

sbb yg kawan2 ni... bila dah lama msg2 buat hal sndri termasuk dgn hutang lupaa gitu ja... x kan nk kena minta berjuta kali...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak den pesan klu org nk pinjam duit bgi la ckit..klu nk pinjam 50 kau kasi la dia 10@20...x byr pn x ralat sgt n x putus sahabat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:13 PM | Show all posts
yg tak bayaq hutang..merangkak lah ko kt akhirat cari org yg ko hutang..kat dunia sibok lari2 kan..
pelik kan manusia ni..pastua de hati nak mintak halal..

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 03:21 PM | Show all posts
Aku bukan jenis lokek tapi kalau pinjam duit mmg aku xpenah bagi... aku akan ckp apa dorg nak buat dgn duit tu kalau setakat makan or topup aku akan belanja je terus. sebab aku dah penah kena nak merayu minta hutang ni.. xsyok
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 05:08 PM | Show all posts
aku hutang dgn bank i.e. credit card pn rse cm bsalah lmbt byr.. inikan dgn org sekeliling huh.... kalau blh aku sggup ikat perut byr hutang dr enjoy duit tu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 05:23 PM | Show all posts
paling menyakit kan hati bila yang berhutang tu duduk la show off macam2 kat media sosial...utang simpan buat pekasam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 06:08 PM | Show all posts
ramai yg hutang dgn iols. amount kecik, amount besar. Alhamdulillah mmg ada yg tepati janji untuk bayar balik walaupun amik masa. Ada yg haramJ nak bayar walau dah hampir 10tahun aku tunggu. Kemain canang bisnes dalam negara luar negara, bila suh byr balik alahaiii macam2 alasan. Jawapan yang tak berubah drp dulu smpai skrg, acc kena block sebab byk transaction drp oversea...yelah bisnes maju kan. Sampah lah semua tu alasan. Dah ckp elok2 merayu ckp perlukan duit & sebab2 lain...yeah still mcm takde perasaan. selagi tak bayar tak kan halalkan walau sesen

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:09 AM | Show all posts
Tension bila org yg utang kita tu ty2 no akaun acah2 nk bayor sesangat dh..bila kita huloq no akaun dia wat senyap wat peace je..apa nih???!!!!beri harapan pelsu je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Saya pernah rasa mcm mana hinanya nak dapat kan duit sendiri. Org yg berhutang dgn saya tu siap maki hamun lagi x mau bayaq hutang. Tp karma tu ada, last2 dia kawen lepas tu cerai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:23 PM | Show all posts
bab2 hutang ni..nk mintak malu tapi kalau x minta mmg xbayar..

kalau amaunnya sikit,sedekah je la..kalau bayar nk mtk tu x tau tahun berapa baru blh bayar..

last2 buat2 lupa kuarkan statement "eh ye ke pernah pinjam"...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 03:41 PM | Show all posts

Nk tepeklah kat fb org yg hutang kita... Dah lah hutang x byr tapi post gi holiday bukan main mewah... Beli brg branded mcm duit petik belakang rumah.. Tapi hutang kita x reti byr... Mencikkk org gini

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:29 AM | Show all posts
sebelum rasa nak bagi hutang, fikir dulu.
sanggup tak kalau tak dapat balik duit tu. kalau sanggup, bagilah hutang.

kalau tak sanggup, elakkan.
biar bermasam muka awal-awal, jangan diri kita terseksa bagai nak  gila tuntut hutang sendiri.
mampu buat cara mampu.
tak mampu, elakkan demi menjaga sebuah hubungan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:44 AM | Show all posts
fuhhh...sepanjang hidup aku xpnh hutang dgn org..takat hutang kereta tu ada la..bila kawen alhamdulillah lbh dr cukup..tiba2 laki aku kena strok...tbalik abis dunia aku..lama suami x kj saving pn out..so skrg tpaksa meminjam kt mak n kawan..malu wei nk pinjam tp apa nk buat..aku sorang ja kj..ada anak lagi..tiap bln mmg aku akn spare duit utk setel hutang pada org yg aku pinjam..so if ada msalah lg kita xsegan la nk pinjam sbb bayar on time.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081005s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list