CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

1234Next
Return to list New
View: 38747|Reply: 77

Kisah Eksekutif Bank Yang Menggodam Sistem Untuk Mencuri 1 Sen - Aman Shah

  [Copy link]
Post time 30-11-2018 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kes rompakan bank yang biasa kita lihat di dalam filem biasanya melibatkan penjenayah bersenjata yang menyusup masuk secara senyap ke dalam bank dan meminta pegawai bank untuk memasukkan wang ke dalam beg sambil rakan yang lain mengawal pintu masuk.

Rompakan seperti ini biasanya dilakukan oleh mereka yang tidak mempunyai kemahiran namun memiliki keberanian akibat terdesak. Sesiapa sahaja boleh melakukannya, namun yang tidak pasti adalah sama ada ditangkap atau tidak.

Namun apa yang berlaku pada tahun 1990 adalah sesuatu yang diluar dugaan orang ramai, terutamanya rakyat Malaysia. Kes ini boleh dikategorikan sebagai satu rompakan, namun ia dilakukan dengan begitu teliti dan tidak disedari oleh sesiapa.

Apa yang lebih menarik, ia hanya dilakukan oleh seorang individu sahaja, bernama Aman Shah.

keratan akhbar kes aman shah

Hanya bekerja sebagai seorang eksekutif di sebuah bank dengan gaji RM1,800 sebulan, Aman Shah menjalani kehidupan yang sangat mewah seperti seorang jutawan dengan memiliki 6 buah kereta sport mewah.

Kereta-kereta tersebut dibeli secara tunai dengan tiga daripadanya tidak didaftarkan dan tidak dibayar cukai import, dua lagi didaftarkan di atas namanya dan sebuah lagi di atas nama teman wanitanya, Raha V V Aboo.

Kesemua kereta ini bernilai RM3.05 juta secara keseluruhannya, iaitu:

lamborghini countach

Lamborghini Countach (RM1.3 juta)
Porsche 928 S4 (RM638,000)
Porsche Carrera (RM350,000)
Mercedes Benz 300SL (RM502,000)
Mercedes Benz 300E (RM192,000)
BMW 329I (RM68,000)
Jadi, bagaimana seorang yang bergaji sederhana mampu memiliki kesemua kereta mewah ini? Jawapannya adalah jenayah kolar putih.

Dari eksekutif bank kepada jutawan segera

aman shah pencuri 1 sen

Dilahirkan pada 9 Oktober 1966, Aman Shah merupakan graduan perakaunan dari Institut Teknologi Mara (kini Universiti Teknologi Mara) dan berusia 24 tahun ketika melakukan jenayah ini.

Dia bekerja di Hock Hua Bank cawangan Raja Laut dan merupakan seorang pekerja yang agak cekap.

Selepas setahun bekerja, majikannya melihat potensi pada Aman lalu menghantarnya untuk menghadiri kursus komputer di mana dia mempelajari kemahiran untuk melaksanakan operasinya.

Aman kemudiannya dinaikkan pangkat sebagai ketua di jabatan pemprosesan SPEED iaitu Sistem Pemindahan Elektronik Untuk Dana Dan Sekuriti.



Menggunakan jawatan dan kemahiran yang dipelajarinya, sumber menyatakan bahawa dia melaksanakan operasi dengan memindahkan 1 sen setiap hari dari setiap akaun di Hock Hua Bank ke akaun proksi di bank lain.

Operasinya berjaya mencapai sejumlah RM41 juta.

Minat terhadap kereta sport membawa padah

kereta lamborghini dan porche milik aman shah

Sebagai seorang peminat kereta sport yang tegar, Aman tidak dapat menyembunyikan minatnya ini.

Dia pernah menyertai pameran kereta sport pada Jun 1990 dan pernah dilihat bersiar-siar pada waktu petang menaiki kereta termahalnya, Lamborghini Countach.

Namun, bak kata pepatah Melayu, sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua.

Nasib baik yang dimiliki Aman Shah bertukar menjadi mimpi buruk, apabila dia ditemuramah mengenai pemilikan kereta sport nya dalam sebuah rancangan TV pagi, Sekapur Sireh TV3 pada 3 Jun 1990.

Dan temuramah ini berlansgung, Aman sudah meletakkan jawatannya di Hock Hua Bank. Dia dengan bangganya berkongsi mengenai koleksi kereta mewahnya dan kelebihan setiap satu daripadanya kepada khalayak ramai.

Agak menghairankan juga mengapa dia begitu berani untuk berkongsikan perkara ini, memandangkan ia boleh menimbulkan syak wasangka daripada orang ramai terutamanya majikan dan pekerja-pekerja lain.

Secara kebetulan, bekas majikannya juga menonton rancangan TV tersebut.

Dicurigai bekas majikan

patung hock hua bank

Tidak berasa kagum, bekas majikan Aman sebaliknya berasa curiga bagaimana bekas pekerjanya dengan gaji RM1,800 sebulan mampu memiliki koleksi kereta mewah tersebut.

Tanpa membuang masa, bekas majikannya bergegas menemui juruauditnya untuk melakukan audit terhadap kesemua transaksi yang dilakukan dan melibatkan Aman Shah.

Selepas berpuas hati dengan bukti yang dimiliki, bekas majikannya membuat laporan polis di Balai Polis Campbell pada 8 Jun 1990. Berikutan laporan polis ini, Aman Shah telah diberkas di kondominium mewahnya di Bangsar tiga hari kemudian.

Songlap RM3 juta dalam masa 14 hari

aman shah tipu bank 4 juta

Pihak polis mempercayai bahawa jenayah ini dilakukan dengan memindahkan wang pelanggan bank ke dalam akaunnya selepas berjaya memecahkan kod keselamatan.

Jenayah yang melibatkan RM4 juta ini hanya dilakukan dalam masa 14 hari sahaja.

Aman Shah yang ketika itu merupakan pemilik agensi pengiklanan Bistro telah dihadapkan ke Mahkamah Seksyen Kuala Lumpur atas tuduhan menipu wang sebanyak RM4 juta milik Hock Hua Bank.

Aman didakwa dengan empat pertuduhan, iaitu:

Menipu sebanyak RM765,343 di Hock Hua Bank Bhd, 300 Wisma Mui San, Jalan Raja Laut pada 13 Mac 1990
Menipu sebanyak RM634,656.60 di tempat yang sama pada 16 Mac 1990
Menipu sebanyak RM882,629.80 di tempat yang sama pada 23 Mac 1990
Menipu sebanyak RM717,370.20 di tempat yang sama pada 27 Mac 1990
Tuduhan lain terhadap penyalahgunaan kuasa Aman Shah termasuklah:

RM88,656 pada 12 Januari 1990
RM411,344 pada 19 Januari 1990
RM510,00 pada 9 Februari 1990
Bagaimana penipuan ini berjaya dilakukan?

bank negara malaysia

Pasti anda ingin mengetahui secara terperinci bagaimana jenayah ini dilakukan, kan?

Aman Shah melakukannya dengan memperdaya pihak pengurusan Bank Negara di mana dia mengemukakan arahan palsu melalui Sistem Pemindahan Elektronik Untuk Dana Dan Sekuriti (SPEEDS).



Arahan palsu ini membolehkan Aman memindahkan wang daripada Hock Hua Bank ke akaun agensi pengiklanan Bistro miliknya di Bank Bumiputra Malaysia Bhd.

Aman Shah, seorang eksekutif bank dan peminat kereta sport yang berjaya memperdayakan dua buah bank untuk mengaut keuntungan RM4 juta dengan pantas, telah didapati bersalah dan dijatuhkan hukuman 5 tahun penjara.

Khabar angin

buku akaun bank

Menurut bekas warden penjara, Aman dilayan sebagai penjenayah istimewa kerana dia ditugaskan untuk bertugas di pejabat manakala yang lain diberikan tugas fizikal lain.

Juga terdapat khabar angin yang mengatakan bahawa Aman Shah telah dtawarkan bekerja dengan jabatan jenayah komersial untuk Polis DiRaja Malaysia. Namun tiada bukti kukuh yang ditemui untuk mengesahkan perkara ini.

Aman Shah juga dikatakan masih hidup dan berusia 52 tahun (2018) serta menetap di Ampang, Kuala Lumpur.

Operasinya berjalan dengan sangat lancar disebabkan pada tahun 1990, sistem perbankan di Malaysia masih menggunakan sistem buku akaun yang dikemas kini secara manual di kaunter.

Jika ia dilakukan pada hari ini, kemungkinan Aman Shah akan ditangkap pada hari pertama wang tersebut dipindahkan kerana setiap sen yang hilang boleh dikesan dengan sekelip mata.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-11-2018 10:39 PM | Show all posts
wow dh mcm cerita Catch Me If U Can part last tu.keluar penjara diberi kerja dlm kerajaan utk basmi kes2 mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni citer thn 90an

Terkezut boss tetiba ko bisnes keta..
Hambik. Kantoii

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kapel dgn zizie izzeti kan?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa hukuman dia? Mcm tak dinyatakan ke aku tak perasan?

Hock hua transform jd bank apa sekarang?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2018 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Nostalgia uniform polis tu
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 30-11-2018 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat mn dia skrg?
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 30-11-2018 11:27 PM
Apa hukuman dia? Mcm tak dinyatakan ke aku tak perasan?

Hock hua transform jd bank apa sekarang?

Penjara 5 tahun. Lawyer dia Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Hock Hua Bank dah merged dengan Public Bank.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2018 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Citer yg menarik.byk kali dh baca...n time sekolah pn cikgu ada citer bab pecah amanah...tq tt sbb bukak blk kisah ni...nak share ngan genarasi baru supaya keje elok2...
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
5 thn je
Igtkn baru keluar penjara kuar cita gini
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 30-11-2018 11:25 PM
Pernah kapel dgn zizie izzeti kan?

Oh, mamat hodoh hidung serombong kapal tu heol rupanya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 03:49 AM From the mobile phone | Show all posts
citer legend.. tp hock hua bank whoareyusss sgt dlm hidup meols
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Lecturer i pernah ngajar dia dulu. Dia kata budak baik. Dia bebel dalam lecture kenapa la dia x point out kelemahan sistem bank tu dekat manager. Awat la ambek kesempatan curi duit orang.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
loh..ingatkan staff tabung haji yang curi 1 sen tu ...kes ni rupanya..sbb ada one of my friend cerita pasal tabung haji..
btw mgkn dia gelap mata bila kerja dgn dui juta2 gittu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 07:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Amik satu sen yg mmg org suka2 buang je..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 08:26 AM | Show all posts
zaman sekarang pasar raya pulak suka curik 1 sen dari pelanggan...huhuhuh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-12-2018 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaman milenium pun ada lg..tp budak tu mati eksiden superbike
Ayah dia dtg bank tanye ank dia keje apa sampai banyak duit boleh beli superbike bagai
Baru kantoi..tp i taktau camne budak tu curi duit..org bgtau cerita tu tak eksplen detail..
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
sebab dia tayang kantoi
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 09:23 AM | Show all posts
awaynepian replied at 1-12-2018 07:02 AM
loh..ingatkan staff tabung haji yang curi 1 sen tu ...kes ni rupanya..sbb ada one of my friend cerit ...

yg tabung haji curi juta2...eh...ni cerita pasal azeez mamak tu ke apa?

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2018 09:24 AM | Show all posts
mcm The shawshank redemption.. dalam penjara kerja kat ofis,  buat tax papers utk officer...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Datin Intan Najwa Mengandung
irveneDatin Intan Najwa Mengandung
Views : 3217 Replies : 19
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 38135 Replies : 296
Gadis Nak Bakal Suami Bergaji RM9,000.Wajar atau tidak zaman sekarang
YgBenarGadis Nak Bakal Suami Bergaji RM9,000.Wa
Views : 34632 Replies : 214
Update :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh individu yang dikenalinya. ! Anggota Polis Ditahan.Hilang Sejak 10 Julai, Pulis Mohon Bantuan Kesan Nur Farah Kartini
YgBenarUpdate :Nur Farah Kartini Dibunuh oleh i
Views : 172164 Replies : 2845
My Sweet Mobster (2024) – JTBC
heythere123My Sweet Mobster (2024) – JTBC
Views : 19879 Replies : 294
Tidak perlu tunggu 24 jam untuk lapor kes orang hilang - KPN
mojarean_XTidak perlu tunggu 24 jam untuk lapor ke
Views : 18010 Replies : 19
Point Kumpul Tachang
evatasoPoint Kumpul Tachang
Views : 31522 Replies : 210
Uji Minda :)
yoanaUji Minda :)
Views : 91925 Replies : 794
Takut kena tembak? Takut kena culik? Takut kena sepak? Tanya Kim Pan-gon Apa Dia Maksudkan Dengan Bahaya – TMJ
YgBenarTakut kena tembak? Takut kena culik? Tak
Views : 28349 Replies : 92
Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan daripada hadir sidang Dewan Rakyat. Sejurus keputusan penggantungan, semua Ahli Parlimen blok pembangkang bangun membaca doa qunut nazillah
mojarean_XWan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan d
Views : 7183 Replies : 7

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

18-7-2024 06:54 PM GMT+8 , Processed in 0.618652 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list