Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3172
View
82
Reply

[Idea] MUKA TEMBOK...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-12-2018 11:57 AM | Show all posts |Read mode
His exact word - pushy...
Their word - hussy...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 11:59 AM | Show all posts
Simpulan Bahasa - Seri Bahasa
www.seribahasa.com

Muka Tembok

Maksud: Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehe. ....muka tembok ni jenis kulit tebal ....dia rasa dia betul....dan dia jenis angkuh. ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2018 12:36 PM | Show all posts
Tak tahu belakang dicop pushy...

Bolos sahaja tembok ituuuuu...Zizan...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts


Boleh jugak jadi benda yg positive dlm aspek kerjaya or kehidupan

tapi kalau yg betul muka tembok tak tahu malu atau jenis pikir dia je betul, gini usually selfish dia nak apa dia nak and x bother perasaan org lain...maybe good but dari humanity i rasa agak menyedihkan utk dia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Contoh muka tembok. ..najib dan Tun. ...haha ampoon. ...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
In English it's called brick wall face, as one doesn't bother what people say of his / her wrongdoing or bad behavior. It will never change his / her face.
20181202_144549.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
naz1641 replied at 2-12-2018 02:46 PM
In English it's called brick wall face, as one doesn't bother what people say of his / her wrongdoin ...

tu yang sampai muka keluar kat tembok tu?ahaha

terima kasih naz.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 06:48 PM | Show all posts
dasar muka tak malu.. hanya tahu pentingkan diri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka tembok tapi kulit nipis..
F51C51BF-F579-4505-93D6-A18D1C5DBE59.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 08:52 PM | Show all posts
yg cikgu aku bgtau dulu,.... asal peribahasa muka tembok ni sbb tembok tu, walaupun di kencing anjing ke...kucing ke...dia buat tak tau je.....tu yg org tua tua kata, muka tembok....


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Org yg dh buat salah, tp masih mempunyai muka untuk  berlagak seperti tiada apa2 yg berlaku. It will never change his/her face

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2018 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
naz1641 replied at 2-12-2018 02:46 PM
In English it's called brick wall face, as one doesn't bother what people say of his / her wrongdoin ...

Wrongdoing/bad behavior

Maknanya muka tembok ni jenis yg buat benda salah/perangai x elok, tapi bila ditegur dia tetap teruskan juga....x kesah apa orang kata?

Semoga dijauhkan dari berperangai begitu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak "muka tembok" biar bertempat.

Boleh ke gitu?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 02:19 PM From the mobile phone | Show all posts
boleblah replied at 3-12-2018 11:47 AM
Nak "muka tembok" biar bertempat.

Boleh ke gitu?

contoh?     
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Muka talam, muka tebal, sinonim bagi simpulan bahasa muka tempok yg membawa maksud yg sama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 03:28 PM | Show all posts
muka tembok ni muka x tau malu. orang kutuk pon dia buat dek je.

so kt ofis iols ni, selalunya muka tembok ni yang paling senang nak dapat ape yang dia nak.

contohnya: keep on remind bos tentang apa yang dia da buat and ape reward yang patut dia dapat. haa gitu.

so sapa2 yang introvert or malu2 kucing atau x muka tembok, mereput la.

kadang2 kene jugak jadi muka tembok ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Berdasarkan penerangan di atas, terfikir adakah saya bermuka tembok?







Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada certain situations, kena jadi selfish (itu muka tembok?) I have to keep complaining loudly sampai orang yang saya nak tu buat apa yang saya nak (ie buat test itu ini, cucuk sana sini, otherwise he'll keep telling me to sabarlah sabariahhhh)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2018 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by boleblah at 3-12-2018 03:50 PM
Idgaf replied at 3-12-2018 03:28 PM
muka tembok ni muka x tau malu. orang kutuk pon dia buat dek je.

so kt ofis iols ni, selalunya mu ...


Cth cam ni @KILL_NANCY

Dah buat sesuatu keje, dgn muka tembok duk la canang ke boss utk credit. Maklom la, kat opis ade je yg suka amik credit org. X canang nanti kang bos kata kita x menyumbang apa apa

So, orang gini kira muka tembok bertempat la kan

http://prpm.dbp.gov.my/cari1?keyword=muka%20tembok
Muka tembok = tidak bermalu

Comments

:)  Post time 3-12-2018 04:53 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.113205s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list