JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2354
View
49
Reply

Pengalaman Melancong Ke Amerika Syarikat, Banyak Kejutan Yang Tak Disangka..

[Copy link]

Author: Ferr_Remy       Show all posts   Read mode

Post time 4-12-2018 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Alangkah bagusnya kalau tt cerita tpt2 yg menarik, kos, transport semua

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Ferr_Remy replied at 3-12-2018 11:58 PM
Ye chuols. Trjawab sbb blur time tu. Lepas ckp camtu, baru sedar dr kebodohan hahahaha.

Eh jap. Ini pengalaman peribadi awak kah?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2018 02:05 PM | Show all posts
Elle_mujigae replied at 3-12-2018 11:18 PM
Bin maksudnya 'son of.... ' dlm bahasa Arab kan..

ye betul ...
sebab tu bila diorg ckp what is binti .. iols cakap je .. it means daughter of ... diorg angguk2 pastu lepas
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 07:08 AM | Show all posts
Hmm.. Pengalaman i buat visa.. Senang nak mati jahhh.  i buat last min,  rabu interview, jumaat dpt visa, ahad mlm fly.  I smpt cover , Texas (Dallas), California (Los Angeles & San Francisco)  & Las Vegas. Antara semua tpt i paling suka San Francisco.  Pengalaman kt imigresen org, so far so good. Cuma hubby i bawak laptop, lama la sikit diorang cek. I plak, diorang randomly cek hand luggage, so i kena bukak dpn diorang. Ikut nasib.  Our main transport kat sana from one place to another place (domestic flight Dallas-LA-SanFrancisco-LasVegas-LA). Then sewa kereta.

2nd time i pergi US embassy, apply visa utk my kids plak. Very smooth process.  Plan to visit US again anytime. Nk pegi New York dulu then California agaon.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
masuk US ok  je, Officer d Immi semua nya tegas to yg nampak garang , tapi ok je blh gurau  juga . org yg tak pernah ke sana yg suka reka cerita yg kurang  elok .even yg berhijab pun ok je masuk .
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 10:33 AM | Show all posts
armin replied at 3-12-2018 10:14 PM
Mmg blh buat mcm ni ke utk mana2 negara yg perlu visa? Apply visa dulu baru beli tiket? Australia  ...

la yeke Aust banned Msia....

xtau pulak kena banned ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 11:39 AM | Show all posts
BIN adalah B= Belong, I=In dan N=Name

(merujuk kpd nama keturunan keluarga) dan

BINTI pula adalah B=Belong, I=In, N=Name, T=To dan I=Initial
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 02:28 PM | Show all posts
ermmm.. tips nya ialah bertenang saja ka.

takat cek satu badan tu memang standard dah, siap kena raba.

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 05:11 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 5-12-2018 10:33 AM
la yeke Aust banned Msia....

xtau pulak kena banned ni

Takdela banned sepenuhnya tp ramai nk pegi oz tak lepas sbb kes ramai pati malaysia dtg keje kutip anggur tu. Sampai kn yg nk pergi konvo kt oz pun tak lepas. Kena tunjuk bukti kukuh mmg ada kerja tetap kt sini etc. Imigresen deyols dah ketatkn syarat
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 06:37 PM | Show all posts
Remy, share la pengalaman uollss time interview visa... How's the interview..? The process and soalan apa yg ditanya waktu interview etc etc etc..? Berapa lama tempoh visa uollss siap and bila boleh collect etc etc etc?

I suka je nak baca sbb setiap org pengalaman beza2... So can learn from others' experiences.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 06:41 PM | Show all posts
farlis replied at 4-12-2018 11:08 PM
Hmm.. Pengalaman i buat visa.. Senang nak mati jahhh.  i buat last min,  rabu interview, jumaat dpt  ...

Very good sharing... Smooth sangat process yg you lalui... Very lucky sbb I pernah baca others punya pengalaman ada yg interviewer tu minta mcm2... Lain org lain pengalamankan... Good to know you punya process sangat smooth... I plan nk visit US/Swiss next year, insyaAllah....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2018 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
DeLafee replied at 5-12-2018 06:41 PM
Very good sharing... Smooth sangat process yg you lalui... Very lucky sbb I pernah baca others pun ...

Alhamdulillah.. Dokumen semua lengkap.  Bila smpi interview, dia just tanya i keje apa & brp lama dh keje. That's all.  
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 12:17 AM | Show all posts
farlis replied at 5-12-2018 11:23 AM
Alhamdulillah.. Dokumen semua lengkap.  Bila smpi interview, dia just tanya i keje apa & brp lama  ...

Alhamdulillah... Dpt bygkan perasaan happy bila semua berjln dgn lancar... I nak tanya sikit... Dokumen tu include flight ticket and accommodation sekali ke sis..?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
DeLafee replied at 6-12-2018 12:17 AM
Alhamdulillah... Dpt bygkan perasaan happy bila semua berjln dgn lancar... I nak tanya sikit... Do ...

Tak.. Flight ticket & accomodation not included. Selagi x dpt visa, x berani nk beli flight ticket, naya ja kalau visa x lulus or x smpt dpt. Follow je ceklist yg diorang bg.  Cuma prepare ja la your tentative itinerary incase diorang tanya.
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 07:35 AM | Show all posts
armin replied at 5-12-2018 05:11 PM
Takdela banned sepenuhnya tp ramai nk pegi oz tak lepas sbb kes ramai pati malaysia dtg keje kutip ...

ooooo...kalau bebetol nk holiday cane lak...dh siap book hotel smua..pun chances akan visa rejected ke
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
zaziot replied at 6-12-2018 07:35 AM
ooooo...kalau bebetol nk holiday cane lak...dh siap book hotel smua..pun chances akan visa rejecte ...

Ye sbb tu ramai marah org malaysia jd pati2 ni kat sana. Imigresen oz tak kisah ya kalau u dah book semua. Mcm kes2 yg kena reject tu 4-5k duit burned mcm tu saja. Better mintak visa dulu baru beli tiket flight semua mcm forumer lain ckp
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 05:45 PM | Show all posts
farlis replied at 5-12-2018 04:58 PM
Tak.. Flight ticket & accomodation not included. Selagi x dpt visa, x berani nk beli flight ticket ...

Haaa okay2... The info is very helpful... Thank you so much ya Farlis... Really appreciate it...
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2018 12:39 AM | Show all posts
untuk visa,

paling senang jika kita tunjukkan yang kita ada tanda tanda akan balik ke Malaysia setelah kita pergi.

i buat visa sekali masa i student. visa tu tak lama. 5 tahun je. tp sebab masa tu student, jadi senang everything.

then visa i paling baru ialah pada 2014. Sbb visa lama dah mati, jadi kena buat baru. masa tu 500 lebih, 160 usd. Pergi ke US atas university affairs, jadi senang juga apply. hanya declare semua maklumat yang dia nak dlm sistem dan bila pergi interview, i dia tanya nak pergi mana dgn buat apa. Tak sampai 3 minit. hahahaha.....tp make sure semua declare dlm online form. kita ni punya la bawak bukti semua, sekali haram dia tak tgk pon.

2014 pergi cover - L.A &  Las Vegas
2016 pergi cover - Chichago, Madison, New York
2018 pergi cover - L.A , San Franc, Seattle, Chicago, Madison, Denver (Yang ni 3 minggu).

Overall pengalaman i, semua i buat sendiri even utk my family pon iternary i buat dari A to Z. Maybe sbb pernah duduk sana dulu jadi dah terbiasa dgn benda benda ni.

Then i pergi i akan drive esp jika dari L.A to San Franc. Seronok ja road trip dia, tambah tambah lg kalau lalu pacific coast. Mmg tak kan sama dengan tempat lain.

2020 i akan pergi lagi, insya allah. Jika sapa sapa nak pollow boleh je... I pergi family 4 orang including me. My wife , my doter umo 5 tahun dan sorang 1 years old.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-12-2018 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
kyleril replied at 22-12-2018 12:39 AM
untuk visa,

paling senang jika kita tunjukkan yang kita ada tanda tanda akan balik ke Malaysia s ...

Nakk.. Nak follow road trip skali boleh hahaha. I love US. Bajet brapa hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 11:12 PM | Show all posts
Ferr_Remy replied at 23-12-2018 02:57 AM
Nakk.. Nak follow road trip skali boleh hahaha. I love US. Bajet brapa hehehe

Boleh je kalau nak follow, insya allah. i plan 2020, tapi tgk jugak RM mcm mana compare dgn USD.

Masa pergi bulan 5 hari tu seronok sgt. sebelum election USD compare to RM 3.8. skrg ni mmg sakit laaa.......harap harap la naik balik ...

Bajet i pergi : i share utk L.A dan dulu ye.

i. Tiket flight :   RM 3.4k (To be safe)
   I amek china southern airlines. KUL - CAN (A320) Transit Canton (Guangzhao) CAN- LAX (A380). Selesa sangat sangat dan makanan tak ada masalah langsung untuk moslem meals. Tibai kaw kaw...(masa dari KUL to CAN stewardess dia baik sgt dan mention jika boleh nak makanan lebih utk moslem sbb tak ada kedai muslim di CAN jadi dia bagi sahaja. Rezeki....Even they are friendly. esp kalau tgk family group yang ada budak kecik, mmg akan diberi keutamaan habis lah.

ii. Hotel : RM 350 / night di L.A
    Untuk Hotel i amek best western markland, 2 katil King di east L.A. (Antara fav place utk i duduk sbb senang nak bergerak dan kawasan pon sedap je). Sekali breakfast ya...Dan breakfast dia mmg terbaik. tiap tiap hari i kenyang sampai ke lunch time, sbb tibai di hotel...

iii. Vehichles : RM 200/ day
    I amek dodge Grand Caravan MPV. 7 Seater dan sbb i ada kids umo 5 tahun follow, maka kena amek booster. wajib. kalau tak kena saman mmg buta tuli je. Minyak kat sana i jalan jalan kaw kaw hanya isi 50 dollar. tu pon utk 2 minggu jalan di L.A dan San Franc. Road trip habis. Cuma masa awal i dah amek prepaid fuel.jadi senang. Oh, i amek service thrifty dan book online. senang sgt sgt. Kat sana make sure credit card boleh pakai dan limit banyak ye.

iv. Makan  : 20 USD / day
    Untuk makan i breakfast free. jadi nya makan lunch dan dinner 20 usd. cukup sgt sgt dah. Halal guys bersepah. Ada juga panda express yg mana nasi goreng dia vegetarian. Jadi boleh tibai. tak sampai 5 USD. Kalau nak sedap makan kat pasadena. Heidar Baba. Mmg terbaik. Parking pon senang.
Yang lain i dgn family bawak Brahims. Jika on the way tu lapar. tibai tu je terus.. siap siap microwave kan..

The rest nanti i sambung......

Btw,pic kat bawah tu family i pergi dan kereta yang kami amek...selesa,terbaik dan juga amat senang dibawak... tgk pak i pakai lebai selamber je kat US. Bukak lebai masa kat TSA di airport sahaja...hahahaha

Dodge Grand Caravan

Dodge Grand Caravan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053537s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list