JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12
Return to list New
1099
View
49
Reply

Decoupage

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-12-2018 08:36 AM | Show all posts
Terimakasih !~
rajin tu idak ler hehe
suka explore benda benda baru
lagi lagi kalo kena cabar

lagi lagi kalo boleh jadi duit hehe

best kan ..hobi menjadi duit


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:40 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-12-2018 08:19 AM
meh laa .. kongsi kongsi sini

suka nengok nengok

ImsyaAllah nanti sya kongsikan sbb dah lama tinggal hobi ni sibuk dgn bisnes tapi buat kraftangan memberi satu kepuasan pada dri sendiri selain dapat decor rumah sendiri kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 08:42 AM | Show all posts
ipanimanz1 replied at 6-12-2018 11:42 PM
cantiknyer...tgn i xbseni...mmpu tgk jela
Terimakasih

ok .. ni FC bgtau dari pengalaman FC sendiri yer
kena ada benda yang betul betul kita minat baru menjadi
kadang kita tak tau pun kita ada bakat

macam FC dedulu .. tau nya belajar belajar belajar saja .. abis belajar .. kerja
sampai satu tahap.. siyes stress bila kerja yang tak sesuai dengan jiwa
sekarang happy happy jer takde stress

try la .. mana tau ada bakat terpendam
untuk decoupage ni lebih kepada kena ada kesabaran

bakat no3
no2 nya kena ada tisu paper yang cantik


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 08:45 AM | Show all posts
Redvelvet3 replied at 7-12-2018 08:40 AM
ImsyaAllah nanti sya kongsikan sbb dah lama tinggal hobi ni sibuk dgn bisnes tapi buat kraftangan  ...
Yeaa!!~
tak sabar nunggu

ha`ah kraftangan ni .. kepuasan dia lain tau
rasa melayang layang bila buat tu .. dalam dunia sendiri
lagi lagi bila dah siap




Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-12-2018 08:45 AM
Yeaa!!~
tak sabar nunggu


Betul tu....kerja kraf ni kena pada caranya boleh jana pendapatan..sbb sya pernah ambik tempahan utk fauxcupcakes sebagai doorgift perkahwinan.....sekarang kekangan masa terpaksa melupakan sekejap hobi tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 09:22 AM | Show all posts
Redvelvet3 replied at 7-12-2018 08:51 AM
Betul tu....kerja kraf ni kena pada caranya boleh jana pendapatan..sbb sya pernah ambik tempahan u ...
Sebenar nya kan ..
ni antara penyebab mengapa FC  banyak buat tutorial untuk yang minat kraftangan ni
lebih lebih lagi yang berkaitan Air Dry Clay tu ( kraf paling masyuk bagi FC )
sebab nya .. ada kengkawan yang dah kawin ..
mengeluh tak tau buat pa kat rumah
nak kerja takde sapa jaga anak anak
ada juga ibu tunggal yang minta FC buat kan tutorial
sebab kraf2 ni boleh buat kat rumah .. ada duit masuk sambil2 jaga anak anak

yang penting kesungguhan sebenar nya



Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-12-2018 08:31 AM
FC tau pasal decoupage ni dari pinterest
hahaha situ lubuk segala gala nya kan


meols xtaw plak kene layer by layer klu nk jd  mcm 3d tu..meols tau tengok je meols saje2 je search decoupage dkt shopee.. ad jual paper tissue die mostly hrg RM4++ 20 pcs, tp ship oversea la.. ad jgk yg 3 rggt lbh.. mcm2 design ad.. mahal x?? ke tu bukan paper untk decoupage.. cube fc try search dkt shopee..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 12:22 PM | Show all posts
multinicky replied at 7-12-2018 11:54 AM
meols xtaw plak kene layer by layer klu nk jd  mcm 3d tu..meols tau tengok je meols saje2 je  ...
hat yang 3D tu kira camni kan sis
kalo yang ni .. kena potong banyak design yang sama pastu lekat layer by layer




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 12:29 PM | Show all posts
multinicky replied at 7-12-2018 11:54 AM
meols xtaw plak kene layer by layer klu nk jd  mcm 3d tu..meols tau tengok je meols saje2 je  ...
Ada tengok kat Shopee .. tapi rata rata yang murah gtu .. design tak berapa best
tapi boleh la kalau ada ysng menepati citarasa

Bagi FC tetap mahal.. sebab postage .. takat beli rm4 tu .. huhu postage dalam rm8 ke rm10
cam tak berbaloi


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-12-2018 12:22 PM
hat yang 3D tu kira camni kan sis
kalo yang ni .. kena potong banyak design yang sama pastu lekat  ...

ooowhh.. gini klu nk dpt hasil 3d mmg layer by layer.. kreatifnye la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-12-2018 12:29 PM
Ada tengok kat Shopee .. tapi rata rata yang murah gtu .. design tak berapa best
tapi boleh la kal ...

ye la.. shipping tu yg buat jadi mahal lagi2 fc dok sarawak kan.. huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 12:37 PM | Show all posts
multinicky replied at 7-12-2018 12:30 PM
ooowhh.. gini klu nk dpt hasil 3d mmg layer by layer.. kreatifnye la..
FC malas nak buat sebab ..
sebab FC suka fikir kan .. dapat tak kraf ni "tolong" kengkawan

1. FC tengok kehendak pasaran orang orang kita
- ramai nak besar .. nak cantik.. tapi nak murah
hakikat kan

2. FC tengok untuk "jual" 3D decoupage ni agak susah. Yang handmade la.. sebab banyak dah kat pasaran 3D decoupage ni muarah murah .. tak aci la kan penat penat .. orang nak murah jer kan

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 12:46 PM | Show all posts
multinicky replied at 7-12-2018 12:32 PM
ye la.. shipping tu yg buat jadi mahal lagi2 fc dok sarawak kan.. huhuhu
tu la pasal.. hahaha rambang mata juga tu nengok nengok kat Shopee

takat ni antara yang FC ada

mm0.jpg

dc22.jpg

dc25.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 06:25 PM | Show all posts

mana nak cari bunga nie..tolong saya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-12-2018 06:37 PM | Show all posts
mamaida28 replied at 10-12-2018 06:25 PM
mana nak cari bunga nie..tolong saya
Tisu bunga ni ke?


FC beli ni kat kedai biasa jer .. rm2.50 / 20 keping
nanti kalau balik kampung FC tengok2 kan lagi yer .. kalo ada FC belikan


Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:12 PM | Show all posts

sticker ada x utk bunga2 kecik tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:42 PM | Show all posts
mamaida28 replied at 11-12-2018 12:12 PM
sticker ada x utk bunga2 kecik tu
takde sis ..

lupa la .. aritu ada tertengok tisu bunga tu kat Shopee .. nanti FC tengok balik


Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 01:13 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 11-12-2018 12:42 PM
takde sis ..

lupa la .. aritu ada tertengok tisu bunga tu kat Shopee .. nanti FC tengok balik

tq sahabat
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 01:23 PM | Show all posts

kalau kat shopee tu apa namanya
Reply

Use magic Report

Post time 1-1-2019 09:28 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 7-12-2018 08:19 AM
meh laa .. kongsi kongsi sini

suka nengok nengok


sis,nak tanya pasal faux cupcake tu boleh?
utk buat cream atas tu,sis guna plaster of paris tu ke?iols tgok ada yg guna joint compound.

kalau senang,boleh try nanti ajar anak buah yg girl tu buat craft ni.asyik main fon jah dia,buat craft ni ada jugak faedah
meols dah ajar buat paper flower,tp dia xminat sbb kena gunting2,gam segala tu.rumit katanya

sis free nanti tolong ajar kan eh?semoga rezeki sis terus berganda yach,sebab sis suka share benda2 cenggini free je dgn kitorang.
ada sesetengah tu,iols tanya pasal beli paper utk buat bunga tu pun xnak gitautakut sgt org caras rezeki dia.
tq sis.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-1-2019 10:02 PM | Show all posts
jejaka_hensem replied at 1-1-2019 09:28 PM
sis,nak tanya pasal faux cupcake tu boleh?
utk buat cream atas tu,sis guna plaster of paris tu  ...
Aamiin aamiin aamiinn .. moga makhbul doa tu .. terimakasih .. moga sis pun sentiasa dalam keberkatan NYA

Dedulu pun pernah terkena camtu.. tanya sana sini semua takmo bgtau
yer la untuk bisnez lah kan
macam tutorial yang FC buat untuk Air Dry Clay tu .. yang basic saja pun kena charge rm250 keatas satu sesi bengkel nya
hat yang buat bunga rose .. rm450 keatas
tu pun bahan kena beli kat yang ngajar tu
sebab tu FC berazam .. nak kongsi ja ilmu yang ada ni
rezeki memasingkan..

faux cupckes sblom ni FC guna air dry clay jer termasuk icing nya dan hiasan2 lain


ada kat Thread Air Dry Clay tu Tutorial nya

selepas tu FC cuba buat faux cake .. tu FC guna

faux cake 2.jpg


ni hasil nya guna putty filla tu (boleh juga guna yang dah pre mixed ) - hiasan semua tu Fc buat dari air dry clay

dan 2-3 hari ni baru cuba guna joint compound untuk buat faux cupcakes .. boleh tahan juga cantik
murah
berbaloi
tapi FC blom buat Tutorial lagi sebab batu cuba
tu pun sebab ada lebihan dari buat hiasan siling rumah FC

InsyaAllah .. bila dah buat Tutorial nanti
FC tagged



Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 11:10 AM | Show all posts
nice info
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 1-1-2019 10:02 PM
Aamiin aamiin aamiinn .. moga makhbul doa tu .. terimakasih .. moga sis pun sentiasa dalam ...

sis,saya dah beli joint compoundcm gambar kat bawah ni.(xtau keluar ke tak,sbb guna fon)
dia mcm lembik sangat,sayajust letak warna buncho je pun.perlukah ditambah tepung jagung jugak utk jadi doh yg sempurna?
IMG_20190110_214755.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 10:21 PM | Show all posts
jejaka_hensem replied at 10-1-2019 10:12 PM
sis,saya dah beli joint compoundcm gambar kat bawah ni.(xtau keluar ke tak,sbb guna fon)
dia mcm  ...
sat na sis ..
FC bukak Thread untuk bincang pasal Faux Cake atau Cupcakes sebab baru baru ni pun FC guna simen Bonding Cornice Adhesive  


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:26 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 10-1-2019 10:21 PM
sat na sis ..
FC bukak Thread untuk bincang pasal Faux Cake atau Cupcakes sebab baru baru ni pun F ...

tq sis.
kalau sis free,baru buat thread baru tu tau.xnak kacau cuols punya masa.
tq tau sbb sudi nk bagi tunjuk ajar.murah rezeki cf ni,suka tlg org
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049684s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list