JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2429
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-12-2018 10:45 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by PuanNab at 15-12-2018 06:52 PM

Salam forumers semua.
Aku dah editkan thread aku ni. Nanti kalau mod nak delete thread pun tak pe. Aku ambik keputusan untuk deactive this ID forever sbb terlalu rasa bitter. Tapi aku takkan lupa kata2 semangat dari smua termasuk sis noraidil_06, sis farlis dan ramai lgi. Semoga life korang happy sokmo. Kata2 semangat korang disaat hidup aku sendu, matter for me. Tidak lupa jugak kata2 dari forumers yg panassss. Haha haters gonna hate. Bye semua!! Semoga 2019 ada sinar baru buat kita semua. Tata

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Boley laaaaaa jawap sistur... Nak jawap gak !!!  Pokchik tie the knot dua kali nih!!  Im more then qualified to beri sepatah dua kata...

Kih..kih..kih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2018 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 6-12-2018 10:54 PM
Boley laaaaaa jawap sistur... Nak jawap gak !!!  Pokchik tie the knot dua kali nih!!  Im more then q ...

Hahaha alah pokcik ni. Sy nk yg tie one knot. Xnk yg two knot
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy dh 18 thn kawin.
Tp mcm x de apa nk ckp.
Tp nk gak komen.
Good luck dik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2018 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 6-12-2018 11:20 PM
Sy dh 18 thn kawin.
Tp mcm x de apa nk ckp.
Tp nk gak komen.

Ayat "good luck" akak tu mmg buat sy rsa xsedap hti. Hahaha

Apa boleh buat selain kena teruskan juga.

Masing2 dh berjanji msa akad nikah kan.

Fuhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 6-12-2018 11:22 PM
Ayat "good luck" akak tu mmg buat sy rsa xsedap hti. Hahaha

Apa boleh buat selain kena teruskan ...

Janji tu, mcm undang-undang jugalah, meant to be broken.kikikiki.
Seriously akk x brp nk layak bg advice.
Tp kawan akak, ustazah, dia ckp kalau perkahwinan itu merugikan, kenapa mesti teruskan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2018 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
N kawan cina akk ckp, 'kita kawin sbb kita x kenal, kita berpisah sbb kita dah kenal'.

See akk mmg x layak bg advice.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-12-2018 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 6-12-2018 11:28 PM
Janji tu, mcm undang-undang jugalah, meant to be broken.kikikiki.
Seriously akk x brp nk layak bg ...

Its true. Cuma kadang2 terfikir jgk. Perkahwinan yg msih mentah, tmpoh 5 thn ke bawah ni sebenarnya rmai ckp fasa "honeymoon", tp tidak bgi sy. Tempoh ni lah kenal true color memasing yg mcm dracula dan pontianak. Kua kua kua

Cuma nk fikir ke arah cerai tu pulak, kena fikir 1000 kali spya x memudaratkan kedua duanya.

Kdg2 pujuk jgk hti, maybe sy msih goyah sbb "newbie" dlm marriage maybe..

Sbb bila bca kes forumer lain, ada yg mengharungi hdup yg jauh lbih neraka.

Kdg2 syaitan pun main peranan cucuk sma, spya cpt cerai spya nnti xde lah marriage dh lbih 5 thn, ank pun dh kluar, tgk2 menjanda.... Aduuhh stresnya mikir

Kdg fikir, xboleh ke hidup rmhtgga base on cara Islam je. Btol2 amalkan Islam dlm rmhtgga. Kan aman tu

Tp tula.. Bkn sng nk tuju keluarga sakinah, pemimpinnya haruslah tkut kpd Allah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 6-12-2018 11:38 PM
Its true. Cuma kadang2 terfikir jgk. Perkahwinan yg msih mentah, tmpoh 5 thn ke bawah ni sebenarny ...

I think fasa hanimun tu first year je kut.. second year, reality bites.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 12:52 AM
I think fasa hanimun tu first year je kut.. second year, reality bites.

Itulah.. Sy blom merasa hanimun dh kena bite.. Tp xpa. Kdg2 benda ni ajar jdi kuat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 12:52 AM
I think fasa hanimun tu first year je kut.. second year, reality bites.

Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma mak aku sbab mak aku beria nk jaga anak aku..end up skang anak aku cm xterjaga (lepas setahun ++ aku msuk keje lepas cuti bersalin) n mak aku manjang soh aku laki bini ikut kehendak dia je..

Ni aku tgah dlm dilema nak mnta cerai ke @ nak setel ngn laki aku n ktorng pindah kluar uma bina hidup baru..aku bru je kawen dua thun lepas..cuma aku ksian kat mak aku sbab bpak aku da xde tapi adik beradik aku yg lain lak mak aku xnak susahkan dorang last2 aku laki bini jadi mangsa smpai nk blik uma fmily laki aku pun dua bulan skli pdahal jarak dr uma aku ke uma dia dlm sejam je..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Yes! Perkahwinan adalah perkara paling mencabar dalam hidup!
Sangat tak mudah...........
Seperti perjudian.
Yang dipertaruhkam, diharapkan menjadi seperti yang diimpikan....
Realitinya..tidak semudah itu.....

What I fear most in my marriage is that one day, the feeling is fading and I don't care about us anymore. Hanya kekal bersama sebab memori
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:12 AM
Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma m ...

U nk cerai sbb mak u errrr hauk?
Thats unfair
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
lilydandelion77 replied at 7-12-2018 01:13 AM
Yes! Perkahwinan adalah perkara paling mencabar dalam hidup!
Sangat tak mudah...........
Seperti  ...

Dh berapa lama kwen? Ada anak? What i fear is bila kita nak keluarga yg mcm islamik2 gituu, but our imam just like still play around. Kdg smpai tkut ada anak tp gagal nk didik ttg Allah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:12 AM
Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma m ...

Pindah je. Kdg2 bila jdi isteri, itulah yg konflik. Mana nk jaga hti fmily, mana nk jaga hti suami. Last otak kita dh biol, nmpk cerai je. Aduhhh pening kan..

Kalau dh struggle sgt, pindah tmpt yg kedua duanya boleh sama adil melawat kedua dua belah pihak kluarga.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 01:14 AM
U nk cerai sbb mak u errrr hauk?
Thats unfair

Tah la..aku ni tersepit tau sbab aku ni anak sulung..tapi tu la aku syang kat laki aku tapi laki aku klu marahkn mak aku dia bukan cakap direct kat mak aku tapi dia lepaskn sume marah dia kat aku..siap kne marah depan org ramai..aduh tme nk taip ni pn rse sedih tau..lately paling truk la smpai aku laki bini xbertegur lgsung da sminggu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:16 AM
Dh berapa lama kwen? Ada anak? What i fear is bila kita nak keluarga yg mcm islamik2 gituu, but ou ...

Lebih 5 tahun, kurang 10 tahun.
Masih mentah...

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:19 AM
Pindah je. Kdg2 bila jdi isteri, itulah yg konflik. Mana nk jaga hti fmily, mana nk jaga hti suami ...

Tu la, mmg nk pindah tp aku ni tkot nk bgi ank aku kat pengasuh..da la skng ni citer pengasuh dr neraka makin byk..huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:30 AM From the mobile phone | Show all posts
lilydandelion77 replied at 7-12-2018 01:22 AM
Lebih 5 tahun, kurang 10 tahun.
Masih mentah...

Sy bru setahun. Tp rsa mcm mencabar sgt. Dh la kwn2 rata2 MJ... Tp mereka dgn kisah tersendiri lah.. Suami culas nfkah, mat gian, kki pkul, kki betina. Kdg2 dgn suami sy pun kna smash, dek rsa tkut ditimpa nseb mcm tu. Tp so far kwn2 yg menjanda, mereka sgt menjaga diri dgn baik. Ada yg berhijrah jauh lbih baik. Dan ada yg awal2 je cri tuhan, lepas tu kemain jadinya bila saham jdi J menaik. Mcm2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:32 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:25 AM
Tu la, mmg nk pindah tp aku ni tkot nk bgi ank aku kat pengasuh..da la skng ni citer pengasuh dr n ...

Ha.. Itu pun btol jgk.. Rmai pengasuh mmg xguna.. Tp dh kalau smpai nk bercerai dgn suami atas alasan tu, mcm xmsuk akal pulak.. Hmm semoga urusan dipermudahkan dan di lapangkan kesulitan awk..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:41 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:19 AM
Tah la..aku ni tersepit tau sbab aku ni anak sulung..tapi tu la aku syang kat laki aku tapi laki a ...

I cannot tolerate people who shout especially in public.
U tu isteri utk dilindungi, dikasihi, maruah u, dia yg jaga.
I think u shld move out dr rumah mak u.
Afterall kite kena dengar ckp suami.
Ur mom will survive, u blh je blk jenguk.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
TT u nak i RP kan thread ni?
Takut stinger serang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 01:43 AM
TT u nak i RP kan thread ni?
Takut stinger serang

RP tu apa mod? Sorry yeh noob sikit
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 01:41 AM
I cannot tolerate people who shout especially in public.
U tu isteri utk dilindungi, dikasihi, ma ...

Tau xpe..i feel like useless tau ble kne marah dpan org rmai cmtu..tp sbb dia xdpt nk mrh kt mak aku so dia mrahkan aku. Yg aku xgemar bila mak aku nmpak, t mak aku try ccuk ckap laki aku itu ini..i was like the heck is going on here??korang xpuas hti sesama sndiri end up aku n ank aku jdi mgsa..bullshit sgat tw..hmm
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 01:43 AM
TT u nak i RP kan thread ni?
Takut stinger serang

Better RP la coz xnk kang ade joyah2 memuaka kt sini..huhuhu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051460s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list