JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2483
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab       Show all posts   Read mode

Post time 7-12-2018 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:45 AM
RP tu apa mod? Sorry yeh noob sikit

Reading permission. Mosdnye org mcm stinger x leh masuk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:46 AM
Tau xpe..i feel like useless tau ble kne marah dpan org rmai cmtu..tp sbb dia xdpt nk mrh kt mak a ...

Been there before! Malu segan segala gala rasa bila hb boleh lost control around public. Dan kdg2 fmily or bff akan marah kita why you x step up, lawan etc. Mereka igt otak kita spontaneous ke boleh bertindak bergaduh dkt public especially bila org yg kita syg tiba2 je terasuk syaitan. Adududu. Skrg dh terbalik, lki aku jdi air, walhal aku jdi godzilla. Dan jujur aku katakan, diri aku bkn mcm ni. Its just like pain fuel me to be "someone" new, but its so UGLY. Waaa sedih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:53 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 7-12-2018 01:48 AM
Reading permission. Mosdnye org mcm stinger x leh masuk

Silakan mod.. No problem
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:35 AM From the mobile phone | Show all posts
PristineOne replied at 6-12-2018 10:54 PM
Boley laaaaaa jawap sistur... Nak jawap gak !!!  Pokchik tie the knot dua kali nih!!  Im more then q ...

Rasa nak tumbuk ja pakcik ni tau. Tak malu betul naaak jugak menyelit sharing.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 7-12-2018 03:47 AM

Perkahwinan ini besar artinya jika kedua manusia yang berada di dalam perkahwinan itu, tahu akan nilainya dan menghargainya dengan sepenuh hati mereka.

Tiada manusia yang suka disakiti atau dikhianati oleh orang yang dicintainya.

Namun ada kalanya, kita perlu merasa sakitnya hidup agar kita bisa bertumbuh menjadi insan yang lebih baik.

Selagi kita tidak belajar untuk redha dan melihat kebaikan yang tersembunyi di sebalik kesusahan, kita tidak akan bertumbuh.

Justeru itulah Allah tidak akan berhenti menghamburkan ujianNya kepada kita kerana selagi kita belum sadar, kita takkan ke mana! Kita akan stuck dalam ratapan, tangisan, ketidakpuashatian, dendam, amarah dan pelbagai emosi negatif yang mampu menghancurkan kita jika kita membiarkannya menjadi raksasa yang menggelapkan hidup kita.

Hanya apabila kita redha, dan belajar melihat bahawa Allah itu lebih besar daripada masalah yang kita hadapi, di sanalah segala hikmah yang tersembunyi daripada mata nurani kita selama ini akan terlihat, dan pada ketika itulah baru kita sadar apa yang kita nampak jelik, buruk, hina - sebenarnya adalah perkara Terbaik yang pernah terjadi dalam hidup kita.

Allah berkata, ujian yang diberiNya tidak mungkin akan melebihi kekuatan manusiawi kita. Hal ini, ada diajarkan di dalam Quran juga di dalam Bible yah kawan2. Berpeganglah pada janji ini.

Satu perkara yang akak belajar dulu adalah Allah tidak akan menggagalkan umatNya.

Sampai sekarang, akak percaya pada kata2 itu.

Tidak ada seorang pun kita yang dilahirkan dan ditakdirkan untuk menjadi orang yang kalah di seumur hidupnya, tidak! Apa lagi jika kita menyembah Allah yang benar. Oleh itu, di saat kita dirundung masalah, jangan berhenti berharap pada Dia. There is only one God in this world and that God is powerful, more powerful than what you can think of. Pandang ke arah Dia, dan mohonlah untuk berjalan di bawah pimpinanNya.

Bagaimana kita tahu apakah kita sudah benar2 berjalan di jalan Tuhan?

Kita akan tahu saat hidup kita mulai berhasil dari segala segi - tidak kira dalam soal kerjaya, perhubungan mahupun ekonomi.

Maka hiduplah dengan tabah dan berpeganglah dengan janji Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 7-12-2018 04:07 AM

Hadam apa akak taip kat atas tu.

Korang jangan sikit2 fikir nak bercerai, sikit2 nak bercerai.

Akak ni dah bercerai berai, tapi akak tak galakkan ummah bercerai berai.

Let love wins.

Pasangan yang kau orang nampak kekal bersama hingga ke tua itu, bukan alang2 cabaran yang meka perlu hadapi. Takda maknanya sepanjang perkahwinan mereka, bahagiaaaaa jah. Apa kau ingat hidup ni seperti utopia romantika idaman ko? Choi. Sedangkan drama TV pun banyak konflik dek, apetah lagik real life.

Jika Tuhan izinkan ngkorang bercerai, ngkorang akan bercerai. Tapi jika Tuhan mahu ngkorang bertahan, ngkorang akan bertahan no matter how hauk pasangan ngkorang. Ngkorang bukan etis kan? Then pircaya pada apa yang dah tersurat. Apa yang terjadi itu bukan kebetulan, ianya harus terjadi - it HAS to happen. Ngkorang mungkin akan question kenapa kenapa kenapa why me whyyyy - untuk menjawab ini, ngkorang baca post akak kat atas tu pasal redha.

In case ngkorang nak kutuk akak ek eleh cam bagus nasihat2 padehal rumahtangga sundri hancur,

Akak nak sound kau orang balik,

Perceraian akak buat karakter akak berubah ke arah lebih positif dek. That's how I know, the divorce was meant for me. Bila benda buruk yang terjadi dalam hidup kau membuat kau jadi lebih baik, itu maksudnya Tuhan telah menyelesaikan pekerjaanNya ke atas hidup kau.

Ingat bila ngko dah mula question pasal marriage ngko, pasal kenapa begitu kenapa begini, dan terlalu fokus pada hal negatif instead of menda positif - itulah yang bakal 'membunuh' perkahwinan ngko.

(Akak tak tau pasal ni dulu. Lepas cerai baru akak tau.)

Sekian, bebelan akak yang tetiba la pulak terinspirasi hebat di pagi buta ini huntok menaip panjang lebar, kakaka.

(Sukor cuti sekolah. If not mampus akak jam begini belom tido. Dah hilang ngantuk akak after berjaya menidurkan anak2 di pukul 2 pagi. ).

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:25 AM
Perkahwinan ini besar artinya jika kedua manusia yang berada di dalam perkahwinan itu, tahu akan nil ...

Fuh menusuk kalbu ayat akak ni. Sejuk hati saya membaca. Akan ku jadikan pedoman bila berkahwin nnt
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:37 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:41 AM
Hadam apa akak taip kat atas tu.

Korang jangan sikit2 fikir nak bercerai, sikit2 nak bercerai.

Yup.. setuju... bukan mudah pun cerai berai ni...lagik byk masalah yg bakal kena hadap..smua akan berubah sekelip mata..
Aku dh 27 menempuh alam perkahwinan ni.. dah pelbagai dugaan aku tempoh...kalau jiwa x kental..hati x cekal... x payah la kawinkan..
Allah bagi mcm2 pkara..smpi dh x bole nak telan smuanya.. Tapi alhamdulilah..berkat relationship aku dgn Allah sngt padu...aku tetap tegar smpai  sekarang..anak2 pun sudah remaja..sudah bekerja..yg penghujungnye... Allah janjikan 'honeymoon' disaat2 hujung umor kami ni...
Pada anak2..adik2 yg baru berkahwin ni.. apapun terjadik dlm umhtanga...kena cekal dan kuat...jgn amek mudah sikit2 nk bcerai..sikit2 nak bercerai..tiap masalah ada jalannya...kunci sebenar adalah SABAR... thats it!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:38 AM | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:41 AM
Hadam apa akak taip kat atas tu.

Korang jangan sikit2 fikir nak bercerai, sikit2 nak bercerai.

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak setuju ckp sis.  


Bg yg boleh berthn n buat cipan dgn perangai partner, if staying lebih byk faedahnya, stay le.  Staying or leaving, pastikan kita jadi makin solehah.  Tanamkan sifat forgiveness.  Didik hati agar tidak cepat sentap dgn org yg ada di sekeliling kita.  Agak2 rasa sedih/marah/fed up, istighfar byk2.  Ingatlah bahawa semua ni ujian dari Allah swt.  Semoga kita semua dijauhkan dari kebatilan dan mendpt kejayaan cemerlang dunia dan akhirat.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:39 AM | Show all posts
Perkahwinan itu adalah dari 2 jiwa yg berbeza...
Cuba bersatu hati utk segala-galanya...
kadangkala berjaya kadangkala gagal...
2 hati yg cuba memahami atau kurang memahami antara satu sama lain
Samada 2 hati itu belajar berdiplomasi atau enggan berdiplomasi..
Bila salah satu sudah berputus asa utk bangun maka di saat itulah pautan perkahwinan akan gagal dan  berkubur....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:46 AM | Show all posts
rumah tangga mana yang tak diuji... ujian kita semua berbeza-beza. Allah beri ujian yang sesuai dengan kemampuan kita.

aku dah kawen 6 tahun, PJJ. lagiiii banyak ujian. jalan paling mudah, mmg nak cerai sebab aku rasa aku mampu hidup sendiri, mampu besarkan anak2 sendiri. tapi bila tgk balik, reason nak cerai sangat longgar. aku usaha sabarkan diri, aku selalu bgtau diri, aku mampu harungi ujian ni. mesti ada kemanisan akhir nanti.

aku pilih tak nak terlalu fikir. sebab syaitan sangat suka menyucuk bila aku start berfikir dan berkira dgn semua benda. cuma aku juga manusia biasa, selalu tewas dgn hasutannya. kuatkan diri, berfikir secara waras, mintak doa dari Allah. tu je yg mampu aku buat.

Utk TT, sentiasa bersabar. memang senang utk disebut, susah utk dibuat. ingatlah, ujian dan cubaan dlm rumah tangga mmg hebat. perlu berjuang sebelum benar2 tewas dan menyerah kalah.

all the best dalam mengharunginya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 09:54 AM | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:12 AM
Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma m ...

been in the same shoes.

memula kawen, duduk dgn my family sebab i am the eldest. anak my family jaga. sampai 1 masa, semua mcm dikongkongnya. suami aku tak bising ape. dia mmg serah semua kat aku. tanggungjawab dlm rumah semua atas aku.

last2 aku amik keputusan utk pindah keluar. jarak dgn rumah family aku 7 min je sampai. yg penting, duduk sendiri.

utk adik, nasihat akak, sila pindah dari rumah mak. duduk sendiri. harung sendiri rumah tangga kita. hantar anak ke taska. tawakal pada Allah. akak anta anak ke taska seawal lepas pantang. mmg tawakal je. sebelum hantar ke taska, buat survey dgn parents lain yang hantar. tgk kawasan taska tu ok ke x. mmg banyak pengasuh dari neraka. harap Allah mudahkan rezeki utk dapat mengasuh yg elok. lgpon, bagus utk pembesaran anak kalau di hantar ke taska. dia boleh belajar dari peer group dia. pergaulan lebih bagus.

buat la solat istikharah. kalau suami jenis solat, tanggungjawab tak lupa, rugi lepaskan. dia marah sebab dia terlalu stress dgn keadaan. ajak dia pindah keluar. bagitau mak elok2, kami pindah dekat je. kami nk hidup sendiri, nk tentukan rumahtangga kami sendiri. kalau mak tak faham jugak, terus terang je kata, mak, ni utk kebaikan semua pihak. sebelum terjadi yang pelik2, baik kami keluar.

all the best dik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:12 AM | Show all posts
hijau_serindit replied at 7-12-2018 09:54 AM
been in the same shoes.

memula kawen, duduk dgn my family sebab i am the eldest. anak my famil ...

thanks kaka bagi inspirasi kat meollss hantar anak kat taska..

ye, pagi tadi pun meollss gaduh lagi ngan mak sebab sok meollss nk blik uma fmily mertua..pastu mak aku tetiba hambur aku cakap aku ni da lupa sedara sebab sok anak abg sedara aku kawen. siap ckap aku ni ikut sgat cakap laki sbab laki aku jarang gi knduri belah kuaga aku..FYI, laki aku ni keje isnin-sabtu, n sejak johor cuti jumaat/sabtu so laki aku jarang g knduri..sok kalu blik uma mertua pun bese lepas maghrib..

tah la, aku stres ngan mak aku sendiri..aku sampai xtahan sampai aku doakn mak aku takde sbab aku xpham nape mak aku suka nk blame aku pdahal salah tu salah dia sendiri..bila aku betah dia ckap nape aku xingatkan dia la blablabla..sampai mak aku hilang segan siap marah aku depan laki aku n bini adik aku..padahal yg byak support byar bil n gi mana2 sume ngan aku tapi mak aku kalu part adik2 aku sume dia xpenah nak bentak2 cm aku..

aku kalu leh xnak jadi anak derhaka tapi aku harap sgat mak aku 1 hari dia sedar yang anak yg dia slalu herdik ni la yg sanggup jaga dia..adik laki aku yg dia tatang sgat tu pas kawen trus dok luar sebab dia pun xsanggup nk jaga mak aku..hmm..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 10:43 AM | Show all posts
Edited by eileen80 at 7-12-2018 10:45 AM

i pnh melalui penceraian.
tinggal berasingan pd tahun ke-3 perkahwinan.
akhirnya sah bercerai sblm usia perkahwinan jejak 5 tahun.

apa yg i blaja dr kegagalan perkahwinan nie, dua2 pihak kene tau ape yg mereka nak dlm perkahwinan tu. kite nakkan keberkatannya di mana kebahagian, anak dan kestabilan kerjaya adelah antaranya.

tp kdg2 ade perkara2 yg di luar dr kehendak kite berlaku spt campurtangan keluarga di mana kite perlu mendahulukan keluarga, memenuhi keperluan keluarga sdgkan pd mase tu, kite sendiri pon masih lg terkial2 nak ikot perancangan.

i bercerai bkn kerana ade org kedua, curang @ yg seangkatan dgnnya.
tp lbh kpd priority kpd pihak tertentu yg menyebabkan i jd mcm tawar hati & hilang rs hormat.
lbh2 lg bile isu keselamatan menjadi perkara utama buat i tidak blh lg berkompromi.

ade org kata, penceraian bukan penamat kehidupan.
yes, i akui stetmen tersebut.
i lalui dunia sbg MJ. knl dgn pelbagai jenis manusia. ade yg baik. ade yg menipu. ada yang nampak baik tp hakikatnya, dialah syaitan bertopengkan manusia. ada yg angkuh dgn kehidupan bahagia. ada yg dilihat seolah simpati tp di blkg kita, die la yang menikam bertubi2.

tp sume tu i jdkan sbg tauladan.
i lalui hidup i dgn cara i sendiri. xperlu di kelilingi ramai kawan tp hakikatnya tetap sunyi.
i perbaiki diri. sbb setiap kejadian ade penyebabnya.

so kpd TT, if u rs ujian utk u msh lg blh u tanggung, trskan je perkahwinan u tu.
kalo bkn suami, maybe u sendiri blh berubah ke arah yg lbh baik. mane tau, perubahan u tu, blh memberi motivasi kpd suami u jgk utk berubah.
jgn lg persoalkan ape yg kurang, ape yg xde, ape yg xblh. sebaliknya pkrkan ape yg blh u buat utk memenuhi segala yg xde tu, demi masa dpn umahtangga u.

ade sorg kawan i. kawan2 lihat life die xspt org lain. hny di umah uruskan anak2.
krg di media social. tak melaram pakaian dan mekap. sgt sederhana. tp di sebalik sume tu, i nampak mereka focus utk capai ape yg telah mereka set pd awal perkahwinan dl. kata kwn i tu 'aku nak hidup yg sederhana. xnak terlalu kejar dunia. xde demand yg bkn2. ape yg dibeli hny keperluan yg utama. sbb aku tau di dalam kesederhanaan nie la, aku beroleh kebahagian yg org lain xkan paham..'

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:02 AM | Show all posts
Ada 3 drama korea yang i tgk last few months berkaitan relationship suami isteri yang plan to get divorce...

1. Familiar Wife
2. Matrimonial Chaos
3. Go back couple

Cuba lah tt tgk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 7-12-2018 02:29 PM
Genkidesuka replied at 7-12-2018 08:38 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak setuju ckp sis.   


Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak ka? Ngkorang ingat segala air mata korang yang mengalir tu Tuhan buat tak pedulik ka? Tuhan nampak ja. Dia dengar ja. Akak sampai kepada tahap cursing Allah ya karna terlalu bitter dedolu seropa Acong gila. Hapa akak dapat? Hidop makin teruk sister.

Only when I learnt to give thanks,

Only when I learnt to be grateful for what I have,

Only when I learnt to count my blessings,

I started to see God's hands in my life.

Ha gitu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:33 AM | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 10:12 AM
thanks kaka bagi inspirasi kat meollss hantar anak kat taska..

ye, pagi tadi pun meollss gaduh  ...

sis..sedihnya iols baca. kenapa mak sendiri x faham. sepatutnya, sbg mak, dia kena faham apa tanggungjawab anak perempuan sebagai isteri. bg iols, uols kena kuat n tegas utk ikut kata suami. itu yg lebih utama. keredhaan Allah terletak pada keredhaan suami. igt tu sis.

just nak share, iols masa awal2 kawen, mmg masa dgn family dah kurang sbb kena spend masa dgn family husband jugak. so asyik memendam rasa jek. takut jugak mak kecik hati. ada sekali balik rumah mak tu, iols gi kt bilik mak, mintak maaf kt mak sbb dah jarang balik rumah mak, pastu mak iols kata, x apa. mak paham. ko tu sekarang isteri org, kena ikut kata suami. ya Allah..memang meraung kt situ jugak la. dlm hati, lega sangat ya Allah. mak iols paham sebenarnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 7-12-2018 11:42 AM
bemyself replied at 7-12-2018 08:37 AM
Yup.. setuju... bukan mudah pun cerai berai ni...lagik byk masalah yg bakal kena hadap..smua akan  ...


Yeap.

SABAR,

tu la kunci sebenar gimana satu2 perhubungan mampo bertahan, maintain baik, tak kira dengan pasangan ka, mak pak ka, adik beradik ka, bff ka, rekan sekerja ka, jiran sebelah rumah ka.


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:47 AM | Show all posts
takde sapa yg kahwin ni nak bercerai berai.. unless klu mmg dah tak mampu nak diselamatkan lagi..atas sebab2 tertentu yg sangat2 kompleks.. bukan soal hati dan perasaan serta tanggungjawab saja.. klu sebelah pihak saja yg berusaha tapi pihak satu lagi tidak..mcm mana nak capai rumahku syurgaku.. nak capai keluarga sakinah bagai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:51 AM | Show all posts
betul sgt nasihat2 dalam ni. mmg kuncinya SABAR. bukan kita jek kena sabar, pasangan pun kena sabar dgn kita. sbb kita ni manusia, ada masa emosi x betul, turun naik. 2-2 kena SABAR. peranan suami penting untuk mendidik isteri dan anak2. jadi ketua keluarga dan pemimpin yg baik. sebagai isteri, kena hormat suami. sama2 saling paham, bantu membantu dlm hal rumahtangga.

kita sebagai isteri pun, kalau nk jadi baik, x yah tunggu suami. xyah tunggu nasihat suami. benda yg terang kita kena patuh ajaran islam tu, buat sendiri. kadang suami serba salah nk tegur, kita kalau tau benda tu salah, jgn buat. perbaiki diri sendiri dulu. sedangkan Asiah boleh masuk syurga walaupun suaminya Firaun. igt tu.

ni pemerhatian iols la. iols sendiri ada pasang surut.  iols mmg harap semoga apa yg baik itu kekal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:55 AM | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 10:12 AM
thanks kaka bagi inspirasi kat meollss hantar anak kat taska..

ye, pagi tadi pun meollss gaduh  ...

hahaha...

thats normal. serious. mak ko marah sebab dia tau anak sulung dia hati lembut. boleh dimaki sesuka hati. tu gak yg jadi kat aku. anak sulung selalu kena semua benda.

mmg anak sulung ni jugak la akan take responsibility on everything pon..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:55 AM | Show all posts
amal12bh replied at 7-12-2018 11:33 AM
sis..sedihnya iols baca. kenapa mak sendiri x faham. sepatutnya, sbg mak, dia kena faham apa tangg ...

kalu chuollss baru baca skit da sedih meollss malam tadi menaip sambil nangis tau..end up tdo pkul 3 pagi last2 bgun pagi ni mata bgkak..hawau tol..huhu
tah la, meollss pun xpham nape mak meollss jadi cmtu..padahal dulu mse ade bapak meollss dia ni jnis patuh gila ckp laki..sejak setahun dua bapak meninggal dia cam da mula tunjuk taring lagi2 bila meollss da stat bekerja pas konvo..bukan nak ckap la ye meollss sampai kne buang keje sbab mak meollss skit2 soh meollss g temankn dia g klinik la, jumpa nenek la n blablabla sedangkan bapak meollss da tinggalkan kereta sorang satu bgi kat anak2..kete meollss dpat lagi buruk dari keta adik meollss time tu ptutnya dia leh minta adik meollss ajak kua temankan dia tapi mak meollss bagi alasan adik meollss bz keje payah dpat cuti..FYI, meollss anak sulung n sorang je pompuan..patutnya tanggungjawab jaga mak kat anak lelaki tpi mak meollss xsalahkan adik meollss pun dok uma mertua sejak sehari lepas bersanding..

xtau la apa yg dia payah sgat nak lepaskan meollss hidup sndiri..alasan dia ckap sbab meollss ni paling berjaya dlm adik beradik so dia xnak susahkan yg lain sbab adik2 meollss sume blaja smpai thap spm je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:25 AM
Perkahwinan ini besar artinya jika kedua manusia yang berada di dalam perkahwinan itu, tahu akan nil ...

Akak buat sy sebak baca ni. Muah sikit... Sy jujur lah, terlampau rasa bitter sgt dlu sy cuba bersangka baik terhadap Allah. Enth knp lately, sy asyik ckp pada suami, jgn kata dkt suami, dkt Allah pun sy rsa Allah x side sy. Tp sedikit sebanyak, hidup sy jdi bitter since i met my husband. Dia mmg xmenghargai sy bila sy usaha utk selamatkan marriage. Since sy dh kata, enough is enough, dia boleh p kejar benda yg ada diluar sbb sy tahu i never be enough for him, baru dia berjalan mencari Tuhan. Kdg2 sy rsa mcm drama je dia cari Tuhan sbb xnk sy walk away. Hti pmpn mmg mudah maafkan, tp utk lupa tu. Aduh susah bebenor. Sy msih xleh lupa, bila sy having faith and see the potential dlm marriage, tp suami menjauh dan dia pulak rasa losing faith smpai dgn Tuhan pun tinggal. Pedih bebenor, bila seseorg dh xnmpk something kpd kita might be great smpai perkara tu bersangkut dgn Tuhan. Nmpk sgt dia pandang msalah pd sy besar dari Yang Maha Besar. Waaaaa sedihhh pediihhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:58 PM
Akak buat sy sebak baca ni. Muah sikit... Sy jujur lah, terlampau rasa bitter sgt dlu sy cuba bers ...

Akak tak tau nak beri pendapat gimana, kerna akak takda bercinta dengan ramai lelaki sebenarnya. Ex akak sorang tu la first boyfriend, first tunang, first suami, first ex akak.

Akak cuma berdoa, ngkorang berjaya kuar dari permasalahan ni. Husband chuols akak rasa belum matang. Jatuhnya dia sekarang barangkali adalah cara Tuhan untuk membentuk dia menjadi insan yang lebih baik. Seperti akak taip seblom ni, it has to happen. Semuanya sudah tertulis sejak seblom kita lahir lagi kot? If chuol dah penat cuba tarik husband berbalik pada chuol, berehatlah seketika. Sudah sampai masa chuol fokus pada diri sundri dan anak2 atau parents, keluarga sendiri instead of putting all attention and efforts on one man alone. Try, dan lihat magik hapa akan berlaku dalam hidup chuol.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:32 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 11:26 AM
Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak  ...

terima kasih kaka chazey

nak menangis bila baca

moga2 kaka chazey anak beranak serta semua forumers beroleh kebahagiaan
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048369s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list