JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2488
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-12-2018 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 02:25 PM
Akak tak tau nak beri pendapat gimana, kerna akak takda bercinta dengan ramai lelaki sebenarnya. E ...

Samalah kak.. Dia lah yg first bagi sy. Org yg ajar sy ttg cnta, sbar dan sakit. Fuhhh mgkin sbb dia yg pertama kot hidup ni jdi huru hara. Haha. Maklum la xde experience before. Inilah 1st time kena khianat, kena itu kena ini. Omputih ckp 1st scar is the deepest kan.. Hmmm mcm deep lah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:59 PM | Show all posts
10 years  in marriage and still struggling... what i can say .. marriage is funny! Harini kitorg gaduh, esoknye  boleh bergelak ketawa balik. Harini kitorg bersepak terajang esoknye  boleh bergomol2 balik sampai tubik sorg umat. Kadang2 nak tgok muka pun benci. Kadang2 muka tu la yg buat kita rindu. Gitu la circle of marriage life. No body is perfect. Asalkan memasing sedar tanggungjawab.
Dah lama hidup bersama, makin kita tahu ape yg boleh & ape yg tak boleh. EFFORT utk membahagiakan each other yang paling penting.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
cammie1711 replied at 7-12-2018 03:59 PM
10 years  in marriage and still struggling... what i can say .. marriage is funny! Harini kitorg gad ...

Harini kitorg bersepak terajang esoknye  boleh bergomol2 balik sampai tubik sorg umat.

Ayat ni mmg tubik ketawa sy

Haihhh betul la tu. Marriage is fun, and also bitter as well.

Tp apa yg cammie1711 ckp ada betulnya jgk. Kalau memasing tahu tggjwb to each other xkn ada msalah.

Sy rsa sy kna lbih think positively baru leh tempoh marriage yg mcm roller coaster
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:27 PM | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 04:07 PM
Harini kitorg bersepak terajang esoknye  boleh bergomol2 balik sampai tubik sorg umat.

Ayat ni  ...

Gitu la puanNab.. marriage kite pun takdela sempurna mana. tapi bahagia tu tetap ada kdg2 perlu jugak dicari. sepak terajang tu real eh. acara tahunan setahun sekali mesti ade. hahahaha puncanya sebab HEMPAS PINTU. Kite kalau marah mulut senyap tapi tangan laju je menghempas. itu la PANTANG paling bsar bagi laki kite. dulu tak kisah, lantak ko la nak pantang ke hape, janji aku dapat lepas geram. last2 pikir balik. why not kali ni aku stop banging the door? marah camne pun kene tahan sampai gigil2 tangan nak menghempas benda. Alhamdulillah dah 2 tahun kot marriage kitorang bebas acara sepak terajang hahahah. Bila suami marah kite senyap walau pun mulut tu gatal je nak menjawab. Tapi lepas dia dah ok, giliran kite pulak tabur peluru kat dia. Honestly, bukan senang nak stay in marriage. Otak ni memang pikir nak ceraiiiii aje bila gaduh. Tapi kalau sayang, usaha la. Kita ubah diri kita dulu. Jangan ego. Tapi set a limit. Kalau nmpk xde perubahan then decide la... stay or just leave

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:34 PM | Show all posts
lilydandelion77 replied at 6-12-2018 05:13 PM
Yes! Perkahwinan adalah perkara paling mencabar dalam hidup!
Sangat tak mudah...........
Seperti  ...
What I fear most in my marriage is that one day, the feeling is fading and I don't care about us anymore. Hanya kekal bersama sebab memori
apa u buat kalau dah ajdi macam ni?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 11:26 AM
Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak  ...

Love you too kaka Mod. ^____^
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PuanNab at 7-12-2018 05:44 PM
cammie1711 replied at 7-12-2018 04:27 PM
Gitu la puanNab.. marriage kite pun takdela sempurna mana. tapi bahagia tu tetap ada kdg2 perlu ju ...


Mcm sy xde banging door. Sbb kmi pjj. Cuma gduh thru the phone. Asalnya boleh je ddk asing. Tp sy dh tawar. Dlu pnya la excited nk pindah walaupun kptusan tu rmai yg xbrp nk suka sbb my hb mmg susah gila nk cool down msa dia dirasuk setan. Dia xpkul2, tp marah dia tu mcm psiko tau. Dgn mak dia pun akan tersengap. Apatah lagi sy yg bru je nk msuk selam scuba dlm hidup dia. Mmg nges je mmpu dlu. Sbb terlampau tkut.

Tp org ckp, pain tu yg buat lma2 hti yg tkut jdi bara api. Makin lama makin meracun hati. Last sekali, mmg sy step up. Apa nk jdi jadilah. Sy redha.

Benci life mcm ni. Mertua terlalu "raja" kan ank lelaki. Both kmi anak sulung, walaupun sy sulung, org ckp very manja pnya pmpn, tp sy msih mmpu independent for any kind of transportation or living.

Cthnya, nk prgi memana, sy leh drive sndri. Kalau xleh drive naik moto, xleh naik moto, bas grab ada. Then, dari segi urus pakaian kerja, aku buat sndri. Then kalau balik rmh lps kerja mlm xde makanan, aku xde gerak pun mak or bapak aku utk tlg sediakan makanan utk aku. Xde masak sndri. Kalau malas jgn mkn. Simple.

Ini suami aku, balik rmh lewat, mertua yg dh tido tu digeraknya sruh bgn buat makan.

Mmg korang akan ckp sy bini apa fungsi sy kalau xjaga mkn pakai suami.

Tp as smua tgk properly, benda ni mmg dri didikan mil lah sbb "raja" kan anak lelaki.

One day klw sy ada anak lelaki, mmg sy xnk rajakan ank lelaki sy. Sy nk anak lelaki sy mmg btol2 mmpu jaga diri dia. Dan mmpu tlg bini dlm urus rmhtgga.

Kalau x mmg jdi lah isu, lki ddk dpn tv menganga je, bini aje buat smua kerja rmh.

Dh la tu, bila sy kemukakan bab ddk asing, mil msti akan ckp payahlah, duit sewa, hutang belambak. Dh tu, asal anak lki dia kwen, dia benarkan? Itu la namanya pikul tggjwb. Dh tu nk membujang je life, baik bercerai.

Dlu sy msih mmpu lgi telan, skrg mmg tawar hti sgt2. Benci pun ada!

Benda ni seakan rasa x adil tau. Since adik ipar pmpn pun ada msalah dgn hb dia, mil pandai pulak nk menantu lki dia jdi laki yg bertanggungjawab, hbes anak lki sndri dia biar buat anak org. Eiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!! Aku nk ngesssss ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:26 AM
Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak  ...

Sis, tq for sharing. Terkesan i dgn kata2 sis.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 09:39 AM
Mcm sy xde banging door. Sbb kmi pjj. Cuma gduh thru the phone. Asalnya boleh je ddk asing. Tp s ...

Be strong sis. I faham part mak layan anak lelaki mcm raja. Sama mcm family i. Selagi stay ngan mil, husband u mmg susah nk berubah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 7-12-2018 05:55 PM
Be strong sis. I faham part mak layan anak lelaki mcm raja. Sama mcm family i. Selagi stay ngan mi ...

Geram tau. Rasa mcm hati ni kena lunyai2 je. Mil sy xsuka menantu laki dia, pandai pulak dia sruh meka laki bini ddk asing. Kiranya menantu laki tu mmg 100% tggung bini n anak2 dorang.

Biar menantu lki tu berakal dan bertanggungjawab gituwww

Dh tu dkt ank lki sndri, dia layan mcm raja.

Berbulu betul mata nengok haihhhh

Mmg dh tahu sgt position haku ni mcm maid, bkn mcm bini.

Mmg haku sgt hati sgt2 dgn mil.

Hbesnya nk disuruh telan lagi.

Ank dia maki hamun haku, itu ini nyusahkan hidup haku, dia ckp normal le rmhtgga.

Eh gileee lah normal mcm tu

Hape igt isteri ni pencacai ke. Isteri ni amanah. Utk dididik dan dijaga.

Dia nk anak dia je dilayan mcm raja, tp serve org mcm ddk dlm neraka.

Hakkktuihhhhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 10:53 AM
Geram tau. Rasa mcm hati ni kena lunyai2 je. Mil sy xsuka menantu laki dia, pandai pulak dia sruh  ...

I can feel u sis. Berbincanglah dgn hasben u. Moga ada penyelesaian nya. I tau, berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul. Maybe skrg u nmpak yg buruk saje.. maybe dah tenang2 sikit u boleh nampak sisi baik hasben & mil.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:25 AM
Perkahwinan ini besar artinya jika kedua manusia yang berada di dalam perkahwinan itu, tahu akan nil ...



thumb up satu kali to akak cheezy

tt, edit first post tu... quote ayat2 akak cheezy utk tatapan para pengunjung tred ni

letak gak ayat bawah ni, quoted from kak cheezy's post

"Ingat bila ngko dah mula question pasal marriage ngko, pasal kenapa begitu kenapa begini, dan terlalu fokus pada hal negatif instead of menda positif - itulah yang bakal 'membunuh' perkahwinan ngko."
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
korang ada luahkan perasaan korang pada pasangan korang sepertimana apa yg korang luahkan dlm forum ni tak?

sekiranya ada, apa response pasangan korang?
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Semua ada ujian dalam perkahwinan masing-masing2. Yang berbeza adalah bentuk ujiannya.

Aku nak kongsi apa yg aku jumpa waktu tengah berkira2 utk bercerai dgn suami aku beberapa bulan lepas.

Kedua2 family dah tau. Tinggal nak proceed je. Skali aku jumpa ni. Ntah mcm mana hati aku lembut dan terdetik "Apa kata aku cuba lagi skali"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:03 AM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 7-12-2018 11:09 PM
thumb up satu kali to akak cheezy

tt, edit first post tu... quote ayat2 akak cheez ...

Okehhh later sy buat.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:04 AM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 7-12-2018 11:28 PM
korang ada luahkan perasaan korang pada pasangan korang sepertimana apa yg korang luahkan dlm forum  ...

Selalu dibiar sepi. Sbb hb xnk ada pergaduhan. Hakikatnya....... Hmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 8-12-2018 12:47 AM
Semua ada ujian dalam perkahwinan masing-masing2. Yang berbeza adalah bentuk ujiannya.

Aku nak k ...

Haihhhhhhh dgr ceramah ngisss lagi.

Sungguh hati ku tisuuuu skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:08 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:06 AM
Haihhhhhhh dgr ceramah ngisss lagi.

Sungguh hati ku tisuuuu skrg ni

Sabarlah nab.
Hidup ni x dijanjikan yg indah2 je
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:14 AM | Show all posts
Edited by farlis at 8-12-2018 02:16 AM

Dah kawen more than 17 years..
Citer akak ni warna warni
Boleh buat novel kut hahah...(sorry, perasan terlebeyy)
Hati tak kental kalu, rasanya dah lama terlerai di tgh jalan

1st sekali, kalau dh nikah, sebaik2nya hidup la berasingan drpd keluarga
Waktu mula2 nikah ni la nak kenal psgn msg2..sblm nikah, kentut wangi dik
Lps nikah baru kau tau
Bukan apa, duduk asing dr keluarga ni byk privacy pd kita,
Yang penting dlm pernikahan, hidup msg2 jgnla dipengaruhi oleh mana2 pihak, baik keluarga sendiri atau mertua.. Buat keputusan sendiri, belajar buat keputusan, belajar selesaikan mslh, bukan lari dr mslh... Jgn la sikit2 nk tanya mak, sikit2 pikir apa org kata. bahaya tu.  Hidup keluarga kita, biar kita yg tentukan dik. Hubby akak mmg pantang org luar masuk campur hidup kami.  Cth, anak2 nk sekolah kt mana, cara pakaian ke hapa, cara didikan anak2, jgn sapa2 pertikaikan.  

Mak akak awal2 dh sound, korang dh nikah nti, dh ada anak, jgn memandai2 nk hantar anak kt kg suruh mak jaga. Korang pandai2 la jaga anak korang tu, belajar la cara hidup. Walaupn kedengaran agak kasar, tapi o setuju dgn mak akak tu. Bila ngandung anak pertama, mak mentua dh mula kenen2 dgn hubby, nak jaga cucu, siap ckp kt hubby, nanti hntr la cucu kt kg, biar mak jaga, korang blk la tiap2 minggu. Oh nooo.. Nasib baik hubby dgn i dh awal2 decide, anak sendiri, sendiri jaga. Bila dh bersalin, ktorang decide nk duduk rumah sendiri ja. xmo blk kg. Sbb hubby xmo jauh dgn anak bini. I pun xmo duk jauh dgn hubby. So awal2 tu adik n mak jaga. lps tu handle sendiri. mak mentua tetap pujuk nk jaga cucu, siap mintak makcik yg lain pujuk kitorang, sorry..x jalan pujukan itu. Dr anak pertama smpi anak ke-4, semua pantang kt rumah sendiri..Alhamdulillah. Anak2 pun smpi skrg x pernah jauh dr ktorang, tak pernah la hntr diorng kg waktu cuti . Senang ckp blk kg mesti 1 family. Family bonding ktorng mmg kuat.

Mslh2 lain.. Banyak dikkk
Mslh duit, kena kejar dgn bank, hutang sana, hutang sini itu mmg normal dik oiii
nak2 lagi ktorang bkn anak org kaya.. Awal2 dulu, korek lubang sana, kambus lubang sini
itu biasaaa... Pelan2 kayuh, asalkan jgn meminjam dgn along..Itu bhy..Bak kata laki akak, apa nak takut dgn hutang, paling kuat pun nama blacklist jah. Hutang dgn bank ja pun, bkn buat jenayah. Pernah lalu zmn tu. Belum bab org kedua ketiga bla2.. bab ni ramai yg surrender kut.  Nak citer bab ni dlm sejarah hidup akak, panjang dik

Bila hidup dilanda gelora, ada masalah, yg penting kena tau cara nk handle
Bila gaduh dgn hubby, teruk mcm mana sekali pun, ktorang x pernah tidur asing.. tetap sekatil..
Ada masa mmg terasa nk cerai..Tapi nk cerai ni ckp senang.
So pikir panjang sblm buat apa2 keputusan
Mmc akak, kalau terpikir nk cerai tu,
duduk dendiam, list down blk baik dan buruk suami, diri sendiri
Tgk anak2..berbaloika dgn keputusan yg kita nk buat tu
Kalau kita duk pikir salah pasangan, jgn lupa tgk salah diri sendiri
Kitorang berdua mmg selalu ckp apa yg terbuku..xde pendam2.

Kunci dia sabar, yg akak selalu pegang
"Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya."
Kalau kita dilanda masalah, janganlah sampi terlupa kebahagiaan lain yg ada disekeliling kita

Tapi, kalau suami  mmg benar2 memudaratkan, kaki pukul, kaki dadah, dan jalan terbaik adalah keluar dari ikatan pernikahan..teruskan




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:33 AM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 8-12-2018 02:14 AM
Dah kawen more than 17 years..
Citer akak ni warna warni
Boleh buat novel kut hahah...(sorry, pera ...

Ok kak.. Sy simpulkan mcm ni marriage sy.
Dh kwen setahun. Sy dan suami memasing pjj. Tp jarak kmi 45min saja. Asalnya boleh ddk sekali sebenarnya. Before this ada plan. Tp terlerai dek isu gduh.

Punca masalah rmhtgga sy adalah, bila sy ada vaginismus. If akak xtahu apa kebenda tu, agak leh google hihi

Melalui bnda tu lah suami mmg totally xleh nk cope dgn situasi. Mmg cpt naik angin dan marah2. Sy pulak sering takut dan acapkali gaduh, mmg sy lari kerumah parents.

But, dlm tempoh marriage ni, sy mmg xpernah berhenti usaha utk cure vaginismus. Doktor jmpa, appointment hadir. Tp yg xde dkt sy adalah, sokongan moral dan empati dari suami.

Sepanjang setahun ni mmg asal gduh je mmg cerai jelah yg sy akan mntk.

Sbb sy betul2 dlm keadaan tertekan bilamana sy sorang je cuba nk tlg diri sy, walhal pasangan mcm xendahkan sy. Mmg terasa deep sbb yelah kita xsempurna mcm org lain. Walaupun mulut sy berbuih ckp, sy mmpu sembuh. Benda ni boleh sgt2 sembuh. Sy bkn sakit kanser pun. Tp suami mcm xpercaya tau. Mcm xde faith gitu terhadap sy.

Smpai la skrg sy rsa 80% tawar hati. Sbb rasa betul2 exhausted sgt2. Bila dia asyik persoal bila sy boleh cure, bila dan bila. Sy betul2 rasa demotivated.

Sbb rasa mcm sy kehulur kehilir usaha utk dia. Tp dia terus tenggelam dlm dunia dia. Belum campur dgn edisi terkantoi dgn girls lagi. Mmg sy rasa mcm sedih sgt2. Dia nk masalah selesai, tp cara dia menambah masalah.

Belum lgi campur dgn situasi kmi yg sepatutnya dh duduk asing. So, anything sy dan dia je figure for the marriage.

Benda tu bila sy fikir, apakah sy isteri yg kena sedia ke?

Erghhh mmg penat makan hti

Smpai stu tahap sy akan buktikan pd dia, sy mmpu cure tnpa dia. Kalau dia xboleh ada time sy betul2 perlukan dia, sy xrsa dia deserve for my glory.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:36 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-12-2018 02:08 AM
Sabarlah nab.
Hidup ni x dijanjikan yg indah2 je

Itulah... In Shaa Allah sy kuat. Allah kan uji hamba dia tahap kemampuan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:42 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:06 AM
Haihhhhhhh dgr ceramah ngisss lagi.

Sungguh hati ku tisuuuu skrg ni

Yg ni kiat 1.

Ada sambungan dia kiat 2

Nanti cari kat utube.



Nangis la.nangis puas2. Luahkan. Kalau dia x faham dan tak dengar takpe. Allah faham. Allah dengar.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:45 AM | Show all posts
lama tak post sini...kesibukan kerja....dan urusan offline yang lain...

tertarik dengan pertanyaan PuanNab...

namun saya lontarkan balik soalan...apakah definisi curang dalam kehidupan PuanNab ?

PuanNab dah menjalani kehidupan berumahtangga lebih 5 tahun?

namun mungkin PuanNab merasa kecewa...tetapi kenapa PuanNab merasa kecewa...kerana tidak dapat apa yang PuanNab inginkan bersama pasangan..

mungkin nak jawab soalan begini ia agak subjektif...

namun pada saya...kita kena semak balik...apa tujuan sebuah perkahwinan itu...

kalo kita tgk d sudut agama...perkahwinan itu adalah ibadah...

jadi kita sedang melakukan ibadah....dan bila kita sedang melakukan ibadah...memang musuh utama manusia adalah syaitan yang akan cuba untuk merosakkan ibadah kita kepada Allah...

suami / isteri hanyalah seseorang yang datang dalam hidup kita dalam sebuah ikatan...bukan pertalian darah...

ikatan yang di simpul ini boleh terlerai jika kita sudah merasakan ia tidak lagi sesuai untuk kita...namun adakah semudah itu ikatan ini terlerai...

semua nya bergantung kepada bagaimana kita melihat ikatan perkahwinan ini penting untuk kita...

siapa yang memberikan rasa sayang kepada pasangan kita....? Allah yang berikan...

kita cari lah cinta Allah sebelum kita mencari cinta manusia....

cinta manusia hanya untuk kita nikmati...namun ia tidak akan kekal....satu hari mungkin dia berubah...

cinta yang kita perlu miliki adalah cinta kepada Allah...

bagi pasangan mat salleh yang romantik sampai ke tua....mereka open mind diaorng tak sama seperti kita...

namun kita x boleh follow kerana bagi mereka kehidupan mereka bebas...bila isteri diaorang baik dengan seseorang lelaki...suami nya tidak cemburu kerana tahu isteri nya hanya baik sahaja...

pada diaorang trusted kepada isteri atau suami itu lebih tinggi...jadi walau terdetik rasa cemburu...mereka abaikan kerana isteri / suami mereka sudah jadi hak mereka....

ada pro dan kontra saya nak ceritakan pasal jeles ni...kerana dari jeles ini juga timbul kasih syang...dan dari jeles ini juga timbul perbalahan...dan sikap tidak jeles ini juga banyak di amalkan oleh orang orang barat....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 7-12-2018 11:28 PM
korang ada luahkan perasaan korang pada pasangan korang sepertimana apa yg korang luahkan dlm forum  ...

Ade semalam, end up aku ngis sedu2 dpn dia pstu dia pjuk ckp mnta maaf..dia pun sbnarnya stres ngn mak aku tapi dia xleh nk mrh kat mak aku so dia lpaskn kat aku..hmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 8-12-2018 02:14 AM
Dah kawen more than 17 years..
Citer akak ni warna warni
Boleh buat novel kut hahah...(sorry, pera ...

Kuatnya u.
U banyak org ketiga dlm sepanjang perkahwinan.
Mmg ade perempuan aim laki org.
Sbb dia dah nampak stabil.
Dah tau laki org tetap gak la nk try.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056163s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list