JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2917
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 7-12-2018 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 7-12-2018 02:29 PM
Genkidesuka replied at 7-12-2018 08:38 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak setuju ckp sis.   


Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak ka? Ngkorang ingat segala air mata korang yang mengalir tu Tuhan buat tak pedulik ka? Tuhan nampak ja. Dia dengar ja. Akak sampai kepada tahap cursing Allah ya karna terlalu bitter dedolu seropa Acong gila. Hapa akak dapat? Hidop makin teruk sister.

Only when I learnt to give thanks,

Only when I learnt to be grateful for what I have,

Only when I learnt to count my blessings,

I started to see God's hands in my life.

Ha gitu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:33 AM | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 10:12 AM
thanks kaka bagi inspirasi kat meollss hantar anak kat taska..

ye, pagi tadi pun meollss gaduh  ...

sis..sedihnya iols baca. kenapa mak sendiri x faham. sepatutnya, sbg mak, dia kena faham apa tanggungjawab anak perempuan sebagai isteri. bg iols, uols kena kuat n tegas utk ikut kata suami. itu yg lebih utama. keredhaan Allah terletak pada keredhaan suami. igt tu sis.

just nak share, iols masa awal2 kawen, mmg masa dgn family dah kurang sbb kena spend masa dgn family husband jugak. so asyik memendam rasa jek. takut jugak mak kecik hati. ada sekali balik rumah mak tu, iols gi kt bilik mak, mintak maaf kt mak sbb dah jarang balik rumah mak, pastu mak iols kata, x apa. mak paham. ko tu sekarang isteri org, kena ikut kata suami. ya Allah..memang meraung kt situ jugak la. dlm hati, lega sangat ya Allah. mak iols paham sebenarnya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by dua_chzy at 7-12-2018 11:42 AM
bemyself replied at 7-12-2018 08:37 AM
Yup.. setuju... bukan mudah pun cerai berai ni...lagik byk masalah yg bakal kena hadap..smua akan  ...


Yeap.

SABAR,

tu la kunci sebenar gimana satu2 perhubungan mampo bertahan, maintain baik, tak kira dengan pasangan ka, mak pak ka, adik beradik ka, bff ka, rekan sekerja ka, jiran sebelah rumah ka.


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:47 AM | Show all posts
takde sapa yg kahwin ni nak bercerai berai.. unless klu mmg dah tak mampu nak diselamatkan lagi..atas sebab2 tertentu yg sangat2 kompleks.. bukan soal hati dan perasaan serta tanggungjawab saja.. klu sebelah pihak saja yg berusaha tapi pihak satu lagi tidak..mcm mana nak capai rumahku syurgaku.. nak capai keluarga sakinah bagai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:51 AM | Show all posts
betul sgt nasihat2 dalam ni. mmg kuncinya SABAR. bukan kita jek kena sabar, pasangan pun kena sabar dgn kita. sbb kita ni manusia, ada masa emosi x betul, turun naik. 2-2 kena SABAR. peranan suami penting untuk mendidik isteri dan anak2. jadi ketua keluarga dan pemimpin yg baik. sebagai isteri, kena hormat suami. sama2 saling paham, bantu membantu dlm hal rumahtangga.

kita sebagai isteri pun, kalau nk jadi baik, x yah tunggu suami. xyah tunggu nasihat suami. benda yg terang kita kena patuh ajaran islam tu, buat sendiri. kadang suami serba salah nk tegur, kita kalau tau benda tu salah, jgn buat. perbaiki diri sendiri dulu. sedangkan Asiah boleh masuk syurga walaupun suaminya Firaun. igt tu.

ni pemerhatian iols la. iols sendiri ada pasang surut.  iols mmg harap semoga apa yg baik itu kekal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:55 AM | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 10:12 AM
thanks kaka bagi inspirasi kat meollss hantar anak kat taska..

ye, pagi tadi pun meollss gaduh  ...

hahaha...

thats normal. serious. mak ko marah sebab dia tau anak sulung dia hati lembut. boleh dimaki sesuka hati. tu gak yg jadi kat aku. anak sulung selalu kena semua benda.

mmg anak sulung ni jugak la akan take responsibility on everything pon..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 11:55 AM | Show all posts
amal12bh replied at 7-12-2018 11:33 AM
sis..sedihnya iols baca. kenapa mak sendiri x faham. sepatutnya, sbg mak, dia kena faham apa tangg ...

kalu chuollss baru baca skit da sedih meollss malam tadi menaip sambil nangis tau..end up tdo pkul 3 pagi last2 bgun pagi ni mata bgkak..hawau tol..huhu
tah la, meollss pun xpham nape mak meollss jadi cmtu..padahal dulu mse ade bapak meollss dia ni jnis patuh gila ckp laki..sejak setahun dua bapak meninggal dia cam da mula tunjuk taring lagi2 bila meollss da stat bekerja pas konvo..bukan nak ckap la ye meollss sampai kne buang keje sbab mak meollss skit2 soh meollss g temankn dia g klinik la, jumpa nenek la n blablabla sedangkan bapak meollss da tinggalkan kereta sorang satu bgi kat anak2..kete meollss dpat lagi buruk dari keta adik meollss time tu ptutnya dia leh minta adik meollss ajak kua temankan dia tapi mak meollss bagi alasan adik meollss bz keje payah dpat cuti..FYI, meollss anak sulung n sorang je pompuan..patutnya tanggungjawab jaga mak kat anak lelaki tpi mak meollss xsalahkan adik meollss pun dok uma mertua sejak sehari lepas bersanding..

xtau la apa yg dia payah sgat nak lepaskan meollss hidup sndiri..alasan dia ckap sbab meollss ni paling berjaya dlm adik beradik so dia xnak susahkan yg lain sbab adik2 meollss sume blaja smpai thap spm je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:25 AM
Perkahwinan ini besar artinya jika kedua manusia yang berada di dalam perkahwinan itu, tahu akan nil ...

Akak buat sy sebak baca ni. Muah sikit... Sy jujur lah, terlampau rasa bitter sgt dlu sy cuba bersangka baik terhadap Allah. Enth knp lately, sy asyik ckp pada suami, jgn kata dkt suami, dkt Allah pun sy rsa Allah x side sy. Tp sedikit sebanyak, hidup sy jdi bitter since i met my husband. Dia mmg xmenghargai sy bila sy usaha utk selamatkan marriage. Since sy dh kata, enough is enough, dia boleh p kejar benda yg ada diluar sbb sy tahu i never be enough for him, baru dia berjalan mencari Tuhan. Kdg2 sy rsa mcm drama je dia cari Tuhan sbb xnk sy walk away. Hti pmpn mmg mudah maafkan, tp utk lupa tu. Aduh susah bebenor. Sy msih xleh lupa, bila sy having faith and see the potential dlm marriage, tp suami menjauh dan dia pulak rasa losing faith smpai dgn Tuhan pun tinggal. Pedih bebenor, bila seseorg dh xnmpk something kpd kita might be great smpai perkara tu bersangkut dgn Tuhan. Nmpk sgt dia pandang msalah pd sy besar dari Yang Maha Besar. Waaaaa sedihhh pediihhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:58 PM
Akak buat sy sebak baca ni. Muah sikit... Sy jujur lah, terlampau rasa bitter sgt dlu sy cuba bers ...

Akak tak tau nak beri pendapat gimana, kerna akak takda bercinta dengan ramai lelaki sebenarnya. Ex akak sorang tu la first boyfriend, first tunang, first suami, first ex akak.

Akak cuma berdoa, ngkorang berjaya kuar dari permasalahan ni. Husband chuols akak rasa belum matang. Jatuhnya dia sekarang barangkali adalah cara Tuhan untuk membentuk dia menjadi insan yang lebih baik. Seperti akak taip seblom ni, it has to happen. Semuanya sudah tertulis sejak seblom kita lahir lagi kot? If chuol dah penat cuba tarik husband berbalik pada chuol, berehatlah seketika. Sudah sampai masa chuol fokus pada diri sundri dan anak2 atau parents, keluarga sendiri instead of putting all attention and efforts on one man alone. Try, dan lihat magik hapa akan berlaku dalam hidup chuol.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:32 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 11:26 AM
Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak  ...

terima kasih kaka chazey

nak menangis bila baca

moga2 kaka chazey anak beranak serta semua forumers beroleh kebahagiaan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 02:25 PM
Akak tak tau nak beri pendapat gimana, kerna akak takda bercinta dengan ramai lelaki sebenarnya. E ...

Samalah kak.. Dia lah yg first bagi sy. Org yg ajar sy ttg cnta, sbar dan sakit. Fuhhh mgkin sbb dia yg pertama kot hidup ni jdi huru hara. Haha. Maklum la xde experience before. Inilah 1st time kena khianat, kena itu kena ini. Omputih ckp 1st scar is the deepest kan.. Hmmm mcm deep lah.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 03:59 PM | Show all posts
10 years  in marriage and still struggling... what i can say .. marriage is funny! Harini kitorg gaduh, esoknye  boleh bergelak ketawa balik. Harini kitorg bersepak terajang esoknye  boleh bergomol2 balik sampai tubik sorg umat. Kadang2 nak tgok muka pun benci. Kadang2 muka tu la yg buat kita rindu. Gitu la circle of marriage life. No body is perfect. Asalkan memasing sedar tanggungjawab.
Dah lama hidup bersama, makin kita tahu ape yg boleh & ape yg tak boleh. EFFORT utk membahagiakan each other yang paling penting.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
cammie1711 replied at 7-12-2018 03:59 PM
10 years  in marriage and still struggling... what i can say .. marriage is funny! Harini kitorg gad ...

Harini kitorg bersepak terajang esoknye  boleh bergomol2 balik sampai tubik sorg umat.

Ayat ni mmg tubik ketawa sy

Haihhh betul la tu. Marriage is fun, and also bitter as well.

Tp apa yg cammie1711 ckp ada betulnya jgk. Kalau memasing tahu tggjwb to each other xkn ada msalah.

Sy rsa sy kna lbih think positively baru leh tempoh marriage yg mcm roller coaster
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:27 PM | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 04:07 PM
Harini kitorg bersepak terajang esoknye  boleh bergomol2 balik sampai tubik sorg umat.

Ayat ni  ...

Gitu la puanNab.. marriage kite pun takdela sempurna mana. tapi bahagia tu tetap ada kdg2 perlu jugak dicari. sepak terajang tu real eh. acara tahunan setahun sekali mesti ade. hahahaha puncanya sebab HEMPAS PINTU. Kite kalau marah mulut senyap tapi tangan laju je menghempas. itu la PANTANG paling bsar bagi laki kite. dulu tak kisah, lantak ko la nak pantang ke hape, janji aku dapat lepas geram. last2 pikir balik. why not kali ni aku stop banging the door? marah camne pun kene tahan sampai gigil2 tangan nak menghempas benda. Alhamdulillah dah 2 tahun kot marriage kitorang bebas acara sepak terajang hahahah. Bila suami marah kite senyap walau pun mulut tu gatal je nak menjawab. Tapi lepas dia dah ok, giliran kite pulak tabur peluru kat dia. Honestly, bukan senang nak stay in marriage. Otak ni memang pikir nak ceraiiiii aje bila gaduh. Tapi kalau sayang, usaha la. Kita ubah diri kita dulu. Jangan ego. Tapi set a limit. Kalau nmpk xde perubahan then decide la... stay or just leave

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:34 PM | Show all posts
lilydandelion77 replied at 6-12-2018 05:13 PM
Yes! Perkahwinan adalah perkara paling mencabar dalam hidup!
Sangat tak mudah...........
Seperti  ...
What I fear most in my marriage is that one day, the feeling is fading and I don't care about us anymore. Hanya kekal bersama sebab memori
apa u buat kalau dah ajdi macam ni?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:15 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 11:26 AM
Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak  ...

Love you too kaka Mod. ^____^
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PuanNab at 7-12-2018 05:44 PM
cammie1711 replied at 7-12-2018 04:27 PM
Gitu la puanNab.. marriage kite pun takdela sempurna mana. tapi bahagia tu tetap ada kdg2 perlu ju ...


Mcm sy xde banging door. Sbb kmi pjj. Cuma gduh thru the phone. Asalnya boleh je ddk asing. Tp sy dh tawar. Dlu pnya la excited nk pindah walaupun kptusan tu rmai yg xbrp nk suka sbb my hb mmg susah gila nk cool down msa dia dirasuk setan. Dia xpkul2, tp marah dia tu mcm psiko tau. Dgn mak dia pun akan tersengap. Apatah lagi sy yg bru je nk msuk selam scuba dlm hidup dia. Mmg nges je mmpu dlu. Sbb terlampau tkut.

Tp org ckp, pain tu yg buat lma2 hti yg tkut jdi bara api. Makin lama makin meracun hati. Last sekali, mmg sy step up. Apa nk jdi jadilah. Sy redha.

Benci life mcm ni. Mertua terlalu "raja" kan ank lelaki. Both kmi anak sulung, walaupun sy sulung, org ckp very manja pnya pmpn, tp sy msih mmpu independent for any kind of transportation or living.

Cthnya, nk prgi memana, sy leh drive sndri. Kalau xleh drive naik moto, xleh naik moto, bas grab ada. Then, dari segi urus pakaian kerja, aku buat sndri. Then kalau balik rmh lps kerja mlm xde makanan, aku xde gerak pun mak or bapak aku utk tlg sediakan makanan utk aku. Xde masak sndri. Kalau malas jgn mkn. Simple.

Ini suami aku, balik rmh lewat, mertua yg dh tido tu digeraknya sruh bgn buat makan.

Mmg korang akan ckp sy bini apa fungsi sy kalau xjaga mkn pakai suami.

Tp as smua tgk properly, benda ni mmg dri didikan mil lah sbb "raja" kan anak lelaki.

One day klw sy ada anak lelaki, mmg sy xnk rajakan ank lelaki sy. Sy nk anak lelaki sy mmg btol2 mmpu jaga diri dia. Dan mmpu tlg bini dlm urus rmhtgga.

Kalau x mmg jdi lah isu, lki ddk dpn tv menganga je, bini aje buat smua kerja rmh.

Dh la tu, bila sy kemukakan bab ddk asing, mil msti akan ckp payahlah, duit sewa, hutang belambak. Dh tu, asal anak lki dia kwen, dia benarkan? Itu la namanya pikul tggjwb. Dh tu nk membujang je life, baik bercerai.

Dlu sy msih mmpu lgi telan, skrg mmg tawar hti sgt2. Benci pun ada!

Benda ni seakan rasa x adil tau. Since adik ipar pmpn pun ada msalah dgn hb dia, mil pandai pulak nk menantu lki dia jdi laki yg bertanggungjawab, hbes anak lki sndri dia biar buat anak org. Eiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!! Aku nk ngesssss ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 7-12-2018 03:26 AM
Iya sista.

Apa ngkorang ingat segala apa penderitaan ngkorang kat dunia ni Tuhan tak nampak  ...

Sis, tq for sharing. Terkesan i dgn kata2 sis.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 09:39 AM
Mcm sy xde banging door. Sbb kmi pjj. Cuma gduh thru the phone. Asalnya boleh je ddk asing. Tp s ...

Be strong sis. I faham part mak layan anak lelaki mcm raja. Sama mcm family i. Selagi stay ngan mil, husband u mmg susah nk berubah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2018 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 7-12-2018 05:55 PM
Be strong sis. I faham part mak layan anak lelaki mcm raja. Sama mcm family i. Selagi stay ngan mi ...

Geram tau. Rasa mcm hati ni kena lunyai2 je. Mil sy xsuka menantu laki dia, pandai pulak dia sruh meka laki bini ddk asing. Kiranya menantu laki tu mmg 100% tggung bini n anak2 dorang.

Biar menantu lki tu berakal dan bertanggungjawab gituwww

Dh tu dkt ank lki sndri, dia layan mcm raja.

Berbulu betul mata nengok haihhhh

Mmg dh tahu sgt position haku ni mcm maid, bkn mcm bini.

Mmg haku sgt hati sgt2 dgn mil.

Hbesnya nk disuruh telan lagi.

Ank dia maki hamun haku, itu ini nyusahkan hidup haku, dia ckp normal le rmhtgga.

Eh gileee lah normal mcm tu

Hape igt isteri ni pencacai ke. Isteri ni amanah. Utk dididik dan dijaga.

Dia nk anak dia je dilayan mcm raja, tp serve org mcm ddk dlm neraka.

Hakkktuihhhhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057033s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list