JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2486
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-12-2018 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:33 AM
Ok kak.. Sy simpulkan mcm ni marriage sy.
Dh kwen setahun. Sy dan suami memasing pjj. Tp jarak km ...

Oooo u la yg buka thread kt bod kesihatan ke mn tu. Kan?
Lps u buka thread alk google.
Sblm ni ingat ngade2 je takut nk ML
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Iris. replied at 7-12-2018 04:34 PM
apa u buat kalau dah ajdi macam ni?

Tbh, tak tau nak buat apa.
Lepas beberapa siri kelukaan, dah start tak nak ambil tau dah. Buat sakit hati je. Told him i am not going to fix this anymore. Now it's his call pulak. So far ada improvement, thank God.
Cuma hati yg terluka, berkecai ni dah tampal glue pun masih rapuh.
So need to remind myself dalam perhubungan ni, ada jugak yg dia sacrifice. So dalam sebal, tetap memaafkan.

In future, mungkin the feeling is gone and I will make a move.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 7-12-2018 01:30 AM
Sy bru setahun. Tp rsa mcm mencabar sgt. Dh la kwn2 rata2 MJ... Tp mereka dgn kisah tersendiri lah ...

Orang sekeliling iols pun ramai yg MJ, Bamdudes..
I learned from them..apa sebab dorang berpisah..iols cuba elakkan. Tapi kalau bab hati orang kan..mana kita nak elakkan? Hati suami iols rapuh...kena jentik sikit, terus lupa janji janji setia

Macam my sedara sorang ni..masa masih bertitle isteri, memang western habis. Takdir diceraikan masa suami lalok. Tiga tahun meroyan. Sambil berubat..sebab dia pun kaki lalok jugak. Hari ni dia orang yang baru. Alhamdulillah. Ex suami pulak masih bertukar tukar pasangan.

For now ni..usaha la selagi boleh. Jangan jadi macam iols..dah tak nak berusaha dah. Just go with the flow.
Dulu doa nak pertahankan tapi sekarang doa dipermudahkan urusan. Kalau masih ada jodoh, permudahkanlah. Kalau iols ni jaga jodoh orang je sebenarnya..ku redho!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:39 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-12-2018 12:21 PM
Oooo u la yg buka thread kt bod kesihatan ke mn tu. Kan?
Lps u buka thread alk google.
Sblm ni ...

Sebenarnya kak.. Dkt google tu bkn thread sy. To be honest, ramai wnita mcm sy yg bukak thread memasing utk ceritakan pengalaman mereka yg mengalami masalah vaginismus.

Ada siap buat blog.

Ada yg berjaya, ada yg masih proses rawatan.

Kdg2 bila sy tgk thread mereka, kebanyakan respon mmg negatif. Smpai sy rsa, mana pergi sifat empati manusia terhadap manusia lain yg ada kesulitan.

Dkt Indonesia ada doktor yg mmg expert dan mmg fokus ttg vaginismus. Doktor robbi asri wicaksono. Dia from o&g. Dan dia pilih masalah vaginismus utk dia merawat pesakit.

Bahkan kalau dulu dia ckp, bila dia x expose ttg masalah ni dkt umum melalui instagram dia, facebook dia. Dia cuma dpt 2 org patients dlm tempoh 3 bulan.

But since dia fokus utk beri ilmu ttg masalah ni melalui socmed, dia ckp dlm sehari at least 2 patients yg call dia claim ada masalah yg mcm ni.

Dia sndri ckp, masyarakat masih lgi menolak utk memahami situasi ni sbb mereka menyalahkan pesakit sndri mengalami kesulitan. Sepatutnya harus dibantu. Tp syg, patient dihukum atas ketidakmampuan mereka. Sedangkan doktor tu sendiri ckp, vaginismus ni bkn penyakit. Dia cuma keadaan ketegangan otot di area vagina yg x boleh dikawal oleh penderita. Tp masih boleh sgt2 disembuhkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
lilydandelion77 replied at 8-12-2018 02:35 PM
Orang sekeliling iols pun ramai yg MJ, Bamdudes..
I learned from them..apa sebab dorang berpisah. ...

Hmm sedih plk bca kisah u... Sbb rasa mcm majoriti yg bukak luahan perasaan memasing, smua mcm ada rasa give up dgn marriage. Adudu sedih plk rasa.

2 bln lps, i teman my cousin dkt court. Dia failkan divorce atas sbb apa i xberani nk tnya. Cuma yg i tau, dkt mahkamah tu, rmai gila umat yg tunggu giliran utk bercerai jgk. I jdi mcm terkedu. Bayangkan lah segmen pagi je 5 couple cerai. Then pak guard dlm building tu ckp, stgi belah petang 4 couple pulak.

I dgr mcm tu i rsa gugup sgt.

My cousin yg no 3.

So kmi dtg awal jgk sbb dia xnk pening kpla nk selesaikan borang2 cerai. Sbb dia ckp nk cerai pun borang kemain mcm nk nikah segala.

So dpt tgk lah 2 scene couple yg bercerai. 1st scene, memasing cool giler lps kluar bilik hakim.

Yg scene no 2 tu mangkuk ayun sikit, sbb si laki marah2 bising2. Walhal yg si pmpn mcm lega sesangat.

Aduhh mcm2 lehai donia ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:51 PM
Hmm sedih plk bca kisah u... Sbb rasa mcm majoriti yg bukak luahan perasaan memasing, smua mcm ada ...

I pernah jugak teman someone utk kes nafkah dan tuntutan iddah. Someone tu mintak i tgk cara syariah court coz i have been telling her my last resort is to failkan cerai.

Masa I gi mahkamah syariah tu ada few cases. Ada yg i paling ingat: 1 kes isteri tuntut cerai sbb suami kaki pukul (dan dia berani bgtau hakim he is not wrong! Kena bash dengan hakim lol!) dan 2 kes gantung tak bertali. Satu kes tu 10 tahun tak balik bg nafkah zahir dan batin. I sedih tgk muka kakak tu. Dia nampak tua dah. Tapi bila hakim cakap tuntutan dia dibenarkan ya Allah i sebak! Sebab dia senyum dalam sedih. Finally a freedom for her! Ahli keluarga dia pun ucap syukur. 1 kes lagi baru 2 tahun mcm tu tapi mahkamah pun benarkan dan adik tu masih nampak muda. Very brave girl. I cuma senyum dekat mereka. Dan i doakan hakim yang adil tu sentiasa dirahmati Allah SWT.

I dah dua kali ke mahkamah but ended up hmmm you know la bila both families campur tangan. Plus ada isu blablabla so i just go with the flow. Thats why I said mungkin kekal sebab kenangan je. Kalau terjadi lagi, mungkin kenangan pun jadi sia sia je. I dont mind being single rather than makan hati sampai tua like some of my relatives. Entahlah. Allah jua yang berkuasa membolak balik hati manusia. Who knows.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:33 AM
Ok kak.. Sy simpulkan mcm ni marriage sy.
Dh kwen setahun. Sy dan suami memasing pjj. Tp jarak km ...

Your husband paham tak your sakit tu macam mana?
Boleh bawak dia sekali bila pi check up and ask your doctor to help. Mintak explain kat dia.
Dont give up.
Kalau dalam hati masih sayang, cubalah usaha.

Kalau ada plan nak duduk sekali tak mau dah pjj, then go for it.
For the sake of your marriage. Fix kan.
Buat seperti ini peluang terakhir. All out okay?
Kalau usaha you tak berhasil atau dipandang sepi..you know your worth. Boleh teruskan doa dan usaha atau pilih jalan terbaik.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
lilydandelion77 replied at 8-12-2018 07:02 AM
I pernah jugak teman someone utk kes nafkah dan tuntutan iddah. Someone tu mintak i tgk cara syari ...

I feel u....
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Been together for 14years and counting.
Suka duka dah lalui bersama.
Love and marriage is a commitment, we can often disagree about a lot of things, but one thing we strongly agree on is never to give up and keep trying. That's what we have been holding on to.
But i understand it is not necessary the same for everyone.
To all the ladies out there, please choose to be happy, tak kira samada yg masih stay dalam perkahwinan ataupun pilih untuk bercerai.
The choice is yours but make sure you're happy.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
lilydandelion77 replied at 8-12-2018 03:16 PM
Your husband paham tak your sakit tu macam mana?
Boleh bawak dia sekali bila pi check up and ask ...

Skrg baru dia cuba utk fhm... After all this journey i been told him. Sedih sgt di saat hati rasa tawar baru skrg dia nk sedar.

Pernah bwk ke doktor, but my husband sgt2 la bongkak sikit. Dia mcm xleh trima sy xboleh pnya kesulitan dlm hal ni.

I skrg pun tgk apa kata putus dia.

Kalau dia xnk i, i akan usaha utk diri i. Sbb i tau i boleh sembuh. But the progress is not linear ofkos. But i know i can!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 03:42 PM
Skrg baru dia cuba utk fhm... After all this journey i been told him. Sedih sgt di saat hati rasa  ...

Sbar la kaka nab..meollss ni 6 bln ps bersalin trus rmbut ggur non stop smpai hmpir licin 1 kpla..sllu ngis2 dpan laki last2 dy pjuk dy ckp sbar je r t lme2 tmbuh end up ktorg cri cara alternatif je la..memula tu kak nab rse insecure sbb yel tetiba botak kn tkot laki xselera tgok kte tpi alhamdulillah da 8 bln meollss jdi cmni laki msih bg moral support..yela, bnda2 penyakit ni spe je nk kn..hrap laki kak nab leh bgi moral support kt chuollss

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:58 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:33 AM
Ok kak.. Sy simpulkan mcm ni marriage sy.
Dh kwen setahun. Sy dan suami memasing pjj. Tp jarak km ...

Aaa.. Akak tau apa yg nab hadap.. Nti smbg citer ye
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-12-2018 12:17 PM
Kuatnya u.
U banyak org ketiga dlm sepanjang perkahwinan.
Mmg ade perempuan aim laki org.

Kaka, mmg itula penyakit pompuan skrg.. Pantang nmpk laki org stabil, mula laaa nk menghimpit.. Syukurlah setakat ni, belum ada yg mampu merobohkan benteng ikatan. Kengkadang penat melayan spesies sendiri yg memperbodohkan diri sendiri.. Bangga nk tayang nk bgtau yg diorang rapat dgn laki kita. Who are yussss sgt. I x pernah serang maki pun dh cukup baik tau. Diorng pulak yg berani nk call i bgtau diorng la gf etc.. Hajat hati diorng nk dgr i meroyan kut, sorryyyy..aku buat ko.meroyan balik ada. Don't play2 with me haha..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:33 AM
Ok kak.. Sy simpulkan mcm ni marriage sy.
Dh kwen setahun. Sy dan suami memasing pjj. Tp jarak km ...

Nab, memula nk tanya, nab kawen suka sama suka ke?? Kebetulan plak colig satu opis ada mslh ni. Alkisahnya, dia penah bercinta, tp hancur tgh jln. Lps tu dia xnk pikir lgsg psl lawen. End up, dia nikah atas family arrangement. Dia sign borang nikah ja. Mmg lgsg xde hati dgn suami.. Berbulan2 jugak rasanya dara. Lama2 dia bukak citer, dia x boleh nk ML. Bkn x cuba, tp sakit, jd fobia tiap kali nk ML. Waktu 1st time dh berjaya ML, mmg fobia katanya.. Tiap kali mlm, menangis2 trauma. Suami dia sabar ja. End up suami dia bwk pegi jumpa pakar..baru tau la mslh dia sama mcm nab. Colig i ni memula dia x suka dgn suami dia, tp lama2 bila dia tgk suami dia sabar, x paksa2 dia, dia mula belajar terima suami dia. Yg dia cerita, doctor ada bg ubat kebas pd dia, so bila ML mmg tak rasa apa2, kebas.. Tp actually ini salah satu proses utk rawat mslh mcm nab. Tapi mmg moral support dr suami sgt2 penting. Bila suami fhm apa mslh isteri, sama2 bg support, proses rawatan tu jd mudah. Mmg mkn masa jugak la diorng berubat. Now, dh masuk 3 dh anak diorng. Ktorang sll ckp kt dia, amboiii skrg dh tak takut2.. Dah pandai ML la ni.. Dia gelak ja. Latest dia ckp dia dh psg iucd, takut beranak lagi. So, phm2 ja la their sex life dh back to normal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 8-12-2018 10:41 PM
Nab, memula nk tanya, nab kawen suka sama suka ke?? Kebetulan plak colig satu opis ada mslh ni. Al ...

Itulah.. Sy dh cba explain pada hb.. Tp hb mcm putus asa dgn sy.

Agak susah nk yakinkan someone, bila meka mmg xyakin dgn kita.

Situasi tu mcm curah la apa pun utk buat meka trust miracle can happen, everything can possible. Tp kalau hati meka tetap tutup utk percaya, mmg susah nk buat meka tu believe.

Sy keseorangan bila ckp bab ni.

Belum masuk lgi stigma masyarakat yg mmg totally pandang serong dgn msalah ni.

Kdg2 rsa mcm apa guna la hidup skrg ni. Mmg tawar dan bitter sungguh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:21 AM | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 11:55 PM
Itulah.. Sy dh cba explain pada hb.. Tp hb mcm putus asa dgn sy.

Agak susah nk yakinkan someone ...

Be strong nabYup, mmg sakit bila kena hadap sorang2, org x fhm
Tak nafi kdg2 rasa putus asa dtg
Jgn ikut kata hati, hati kita ni jahat
Org kata ikut rasa binasa, ikut hati mati
Nab masuklah grup yg ada mslh sama mcm nab ni..
Bertukar2 pandangan etc.  Buat utk diri sendiri, bkn utk org lain





Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 01:03 AM | Show all posts
Edited by himun_hino at 9-12-2018 01:04 AM

lelaki perlu kuat sebagai seorang suami, dan begitu juga isteri.
kuat bukan bermaksud fizikal, tapi sejauh mana masing2 mampu bersabar.

dugaan sentiasa melanda, terkadang menduga kita didepan mata.
tanamkan sepenuh kepercayaan terhadap pasangan biarpun reality sidia tidak berkemampuan.

himun yakin kita juga impikan sidia memandang kita sepenuh kepercayaan.
sedangkan diri pun sering keraguan.

zaman skang berita hadir bak angin menderu.
diri tak kuat terkadang bergoyang. jgn mudah melatah, ajak sidia berbincang.


Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 03:42 PM
Skrg baru dia cuba utk fhm... After all this journey i been told him. Sedih sgt di saat hati rasa  ...

Thats the spirit, girl! Sending you virtual hugs!
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 06:25 AM | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 02:51 PM
Hmm sedih plk bca kisah u... Sbb rasa mcm majoriti yg bukak luahan perasaan memasing, smua mcm ada ...

u tak pernah tengok pasangan tua yang nak bercerai....

i ada pengalaman...pasangan yang orang kata kubur kata mari...rumah kata pergi....

masing2 ego dan buat keputusan nak bercerai....

pada saya..untuk apa....?

mereka ini seolah-olah tak faham perkahwinan itu apa....

jika perkahwinan masing-masing pentingkan diri sendiri...jadi perkahwinan itu akan sentiasa berada dalam keadaan tegang...

perkahwinan bukan lah sesuatu perkara yang hanya untuk melepaskan nafsu secara halal...tetapi ia lebih kepada memahami tanggungjawab masing-masing sebagai suami dan juga isteri...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 06:28 AM | Show all posts
PuanNab replied at 8-12-2018 11:55 PM
Itulah.. Sy dh cba explain pada hb.. Tp hb mcm putus asa dgn sy.

Agak susah nk yakinkan someone ...

sebenarnya awak hidup untuk orang lain...

kita hidup di dunia ni untuk siapa sebenarnya...?

setiap manusia berhak untuk merasai bahagia...kerana tujuan kehidupan kita adalah bahagia...bukan merana....

di sebalik tak ada sesiapa dalam hidup...kita lupa...yang kita ada Allah...

ramai manusia lupa dengan keadaan ini...dan menyebabkan dia cpt rasa sendirian dan merasakan tak guna lagi dia hidup...

cuba untuk belajar menikmati bukan memiliki....

kerana kita hidup di dunia ini bukanlah untuk memiliki..tetapi hanya untuk menikmati...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 06:30 AM | Show all posts
himun_hino replied at 9-12-2018 01:03 AM
lelaki perlu kuat sebagai seorang suami, dan begitu juga isteri.
kuat bukan bermaksud fizikal, tap ...

saya tambah ckit....

sampai bila kita kena sabar..?

jawapannya sampai kita mati....

kerana Allah akan sentiasa ada bersama orang orang yang sabar
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:12 AM
Setuju..

Aku ni sebenarnya da seminggu gaduh ngn laki aku gara2 psal mak aku..ktorang dok uma m ...

Hi awk, maaf la ye tpkan dalam hal ni sy rasa mak awk ada silapnya. Macam nak control rumah tangga awak pulak. Padan la laki awak marah kat awak.

Tak patut nak cerai sbb2 mcm ni. Awak spatutnya keluar dari rumah tu. Hidup sendiri dgn suami awak, berdikari, jangan biar org lain masuk campur life awak dgn suami ye. Ada cakap mak yg kita boleh ikut ada yg tak. Fikir panjang and elok2.
Jangan sbb mak, rumahtangga musnah.

Awak bincang la elok2 dgn suami. Sy rasa dia dah stress tu, kesian dia. Awak sendiri tau sikap mak awk macamana. Anak tu antar aje kat pngasuh. Doakn je anak tu selamat.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
chicozinn replied at 7-12-2018 01:19 AM
Tah la..aku ni tersepit tau sbab aku ni anak sulung..tapi tu la aku syang kat laki aku tapi laki a ...

Dia tak cakap direct sbb dia masih respect mak awak and nak jaga hati org tua tu. So awal la perantara yg kena slow talk dgn mak awak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
i pun xlayak nk bg nasihat sbb kalau wujud unconditional love wujud la setia
tapi dalam islam perkahwinan itu ada term and conditions dia jadi mana mungkin unconditional love
kalau laki x bg nafkah zahir dan batin isteri dh boleh minta fasakh
kalau laki tinggalkan lebih 4 bulan dh boleh mohon taklik
kalau bini degil laki boleh ceraikan
so takpa tak setia sampai tua pun
yg penting bahagia dr dalam jiwa
tanpa laki pun kita boleh bahagia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2018 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 9-12-2018 02:07 PM
i pun xlayak nk bg nasihat sbb kalau wujud unconditional love wujud la setia
tapi dalam islam perka ...

Kan. Sy pun rsa percentage nak tahu or judge unconditional love tu something yg x real dan relevan, dlm kalangan manusia.

Cuma kdg2 terfikir jgk, mcm mna lah seorg Nabi dan Rasul menunjukan cinta baginda pada satu isteri Khadijah sebelum wahyu Allah turun utk perintahkan baginda utk berpoligami.

Sbb yg saya tahu, semasa bersama Khadijah, Rasul setia dgn beristeri satu. Kalau salah betulkan sy ye.....

Rata2 suami skrg tbh suka complain bini lebih2 dan selalu buat bini memasing dlm keadaan berdosa. Xboleh ke meka tegur dan didik dgn kasih syh. Xperlu herdik dan makian.

Sabar mmg stu jalan yg paling Allah suka.

Tp hakikatnya kita smua, sabar dimulut saja. Tp action, xde pun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.042786s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list