JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2916
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 10-12-2018 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
farlis replied at 10-12-2018 01:13 PM
Bila tgk family melayu (x semua la ye), mak pak kita dulu, esp yg surirumah like my.mum, susah nk ad ...

Betul apa yg farlis ckp. Sbgai mak, jgn la asyik doa benda buruk. I totally agree. Best pulak topik yg dibincangkan ni. Masing2 kongsi pendapat memasing.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 05:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Aduhaiiiiiiiiiiii. Aku xleh tido...

Laki msj semlm, dia ada benda nk ckp ttg dia.

Nk kna tggu beberapa hri lgi bru leh face to face tahu apa yg dia cuba smpaikan tu... Lamanya aku rsa masa berjalan skrg.

Dlm otak mcm2 duk fikir, dia dh setuju nk bercerai cara baik ke, dia nk poligami ke, ke dia dh terkantoi zina ke...

Arghhhh stressnya otak aku skrg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Alamak nervous nye
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 08:33 AM From the mobile phone | Show all posts
All the best kak! Harap2 ada sinar baru.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 08:06 AM
Alamak nervous nye

Very nervous. Xtahu la skrg nk rasa sedih ke apa keeee. Tp jujur ada rsa sdih, sbb msih ada perasaan dkt dia.

Cuba jgk pujuk hati yg kalau dia nk cerai, sy will move on and happy. Dan paling penting, sy nk cure diri supaya dia rsa nyesal sbb xde faith dkt sy dulu.

Mimpi pun dh nmpk mcm kami berceraiiiiii. Tp dlm mimpi tu nmpk mcm saya gila talak dkt dia. Takutnyaaaaaaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
nfyvirgo replied at 11-12-2018 08:33 AM
All the best kak! Harap2 ada sinar baru.

Hmmm xtahu lahh sinar ke atau masalah baru
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:07 PM | Show all posts
rolypoly replied at 10-12-2018 05:42 PM
mmg kena pindah rumah la iols rasa. mesti hidup u akan lebih bahagia lepas ni. mak u nak marah lam ...

tu la, ramai gak forumer nasihatkan meollss pindah..tah la meollss jadi sedih lak sbab mak sendiri wat meolls camni..

xtau la apa yang mak meollss xpuas hati ngn kitorang laki bini..masalahnya skang meollss cam prasan mak meollss cam lepaskan marah dia kat anak meollss lak padahal anak meollss tu cucu 1st dia..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 11:19 AM
Very nervous. Xtahu la skrg nk rasa sedih ke apa keeee. Tp jujur ada rsa sdih, sbb msih ada perasa ...

Errr akk nk tanye ni. Soalan sensitif skit.
U mmg x de 'rase' nak ehem2 lsg ke?
Seriously akk x fhm this condition.
Kalau org kg mcm akk ni, akk anggap buatan org je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 12:07 PM
Errr akk nk tanye ni. Soalan sensitif skit.
U mmg x de 'rase' nak ehem2 lsg ke?
Seriously akk x ...

Tbh kak. Respon sy sama mcm wanita normal lain bila cuba utk ML.

Sama je...

Cuma bezanya, wnita normal pubococcygeus muscle dia x kejang dlm proses foreplay.

Manakala wanita vaginismus pula otot PC dia kejang and kaku. Bahasa kasar cacat lah sbb kaku.

Tp melalui rawatan medical, otot ni boleh dilatih dgn proses dilation. Meaning, otot PC org yg alami vaginismus ni, dia bkn je xleh terima penis. Dia xleh terima apa2 kemasukkan pun dlm vagina. Pap smear xleh buat, fingering pun xleh, tampon pun xleh. Penis jauh sekali lah.

Benda ni mmg memalukan. Terutamanya yg penderita la. Pelik kot xleh buat seks dan sebagainya.

Kalau dlm masyarakat melayu, bnda ni dh kwen baru dpt tahu sbb bkn smua wnita melalui proses kwen dulu nikah kemudian.

Sbb tu berlakunya ketegangan antara suami isteri. Dh si bini dipersalah sbb dh tahu ada masalah nk kwen. Kesian bukan? Dia pun bkn tahu dia nk diuji mcm ni. In fact vaginismus ni boleh berlaku dkt sesiapa sahaja. So yg bakal membawang ttg sy, please behave. Jgn riak masa sihat. Heheh

Lain la dkt america sana kak. Proses detect vaginismus dpt dikesan masa remaja lagi sbb penggunaan tampon je. Dari situ lah mereka cure betul2. Dan kalau dkt western, mmg xde la istilah membawang. Sbb awareness ttg vaginismus ni meluas dkt sna.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:49 PM
Tbh kak. Respon sy sama mcm wanita normal lain bila cuba utk ML.

Sama je...

Tq TT for explaining.
Harap2 dpt membuka mata or kite.
Its taboo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 12:07 PM
Errr akk nk tanye ni. Soalan sensitif skit.
U mmg x de 'rase' nak ehem2 lsg ke?
Seriously akk x ...

Fact tentang vaginismus ni seseorang wanita yang mengalami masalah ataupun kegagalan penetrasi vagina. Vagina yg normal dpt dilakukan penetrasi bila2 saja, dlm bentuk apapun, pada situasi apapun, walaupun tidak menginginkan terjadi nya penetrasi. Dan tu dpt terjadi tanpa nyeri, tanpa takut, dan tanpa paksa.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:57 PM
Fact tentang vaginismus ni seseorang wanita yang mengalami masalah ataupun kegagalan penetrasi vag ...

Force entry pun x boleh ye.
Allah kesiannya kt both of u.
Hugs.
I understand ur situation.
Tp i kesian juge dkt dia.
Moga u both stay strong n terus berusaha utk pulih.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2018 01:00 PM
Force entry pun x boleh ye.
Allah kesiannya kt both of u.
Hugs.

Jujur mmg sy kesian dkt suami. Tp dlm keadaan kmi mmg totally a mess before, gaduh je memanjang, sy skrg redha la klw menjanda. Dia deserve nk dpt kehidupan normal.

skrg bila sy dh tahu mcm mna nk dptkan rawatan sebetulnya, shukur sgt2 rasa lega. Tunggu nk bertindak saja ni.

Dan fact ttg masalah sy ni, sy dpt from negara seberang sana.

Ramai pesakit mcm sy dh melalui proses rawatan, dan lepas ni masalah mereka settle. Dh boleh peknen. Dan ada yg dh x tkut dgn peknen and miscarriage then semangat peknen lagi dan lagi.

Mcm magik pulak. Tp sebenarnya itulah kuasa Allah. Kun faa yaa kun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 07:21 PM | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 01:08 PM
Jujur mmg sy kesian dkt suami. Tp dlm keadaan kmi mmg totally a mess before, gaduh je memanjang, s ...

ujian.....

memerlukan kesabaran....

kedua dua nya kena sabar.....

tgk orang lain yang langsung x ada anak....tp mereka tetap berusaha....

insya Allah....skrng dah jumpa jalan...usaha lg.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2018 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PuanNab at 11-12-2018 09:39 PM
nbtech78 replied at 11-12-2018 07:21 PM
ujian.....

memerlukan kesabaran....


Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beberapa bulan lagi. Dalam tempoh saya cure tu.

Tp in case kalau sampai satu tahap tu, sy masih x cure jugak. Dia akan bercerai.

So saya kena terima lah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 09:36 PM
Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beb ...

Semoga diberi kesembuhan.. tenang dan tawakal je.. apa2 yg Allah dah aturkan itulah yg terbaik utk kita.. swkarang masih lg dlm ikatan, buat yg terbaik.. awak dan dia masing2 kena buat yg terbaik..

Sy doakan hati suami lembut dan sabar tunggu awk sembuh dan semoga awk sembuh dalam masa terdekat..

Hati manusia Allah yg pegang..minta pada Allah utk tetapkan hati redha dgn ujian ni.. minta Allah lembutkan hati suami terima kekurangan dan sama2 usaha.
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:49 PM
Tbh kak. Respon sy sama mcm wanita normal lain bila cuba utk ML.

Sama je...

takde sbb pun nak cerai

sakit boleh dipulihkan

nape si laki nak cerai???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 04:04 AM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 11-12-2018 11:36 PM
takde sbb pun nak cerai

sakit boleh dipulihkan

Sbb simple je.

Dia mmg xde rasa percaya sy mmg boleh sembuh. Itu je.

Btw, dia dh jujur. Dia dh kenal one girl ni.

Kunun2nya dia dipersimpangan nk pilih sy atau girl tu.

Hati ni bila dh dgr mcm tu, dh xde rasa pedih mcm dulu.

Pelan2 rasa kuat even mmg jauh dlm sdut hti rsa mcm nk meroyann je...

Tp since dia menggelupur sbb xdpt seks, tbh sy pun xleh nk salahkan dia. Jadi skrg, focus sy dh mula rasa numb dgn perkara yg boleh menyakitkan hati saya.

So right now, sy tgh busy atur date for my big greatest calling utk selesaikan vaginismus. Sy akan usahakan utk diri sy, but not for him anymore.

Kalau success lepas tu, dan dpt achieve apa yg dia nk sgt.

Tggu lah kau labu. Aku nnti kecam hidup dia.

Kalau x success, sy mmg akan tetap focus terus utk berjaya jugak cure diri even i was a MJ.

Thats my plan for my future.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 04:07 AM From the mobile phone | Show all posts
ninnakarinna replied at 11-12-2018 09:56 PM
Semoga diberi kesembuhan.. tenang dan tawakal je.. apa2 yg Allah dah aturkan itulah yg terbaik utk ...

Aamiin... Tp since dia jujur ada girl lain.

I nk usaha cure. Tp bkn utk dia lah. Utk diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 04:44 AM | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 09:36 PM
Yela nbtech78.

Saya usaha utk last final punya. Sbb suami dh letak syarat. Dia akan tahan beb ...

kalo itu lah keputusannya...

sbb dia yang memegang hala tuju perkahwinan ini....

pada saya mana kasih sayang hilang....

takpa lah....masing2 ada pendapat sendiri....

untuk puan...saya harap tabahkan hati...berdoa selagi di beri peluang....

apa pun yang berlaku ia adalah yang terbaik untuk diri kita....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047339s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list