JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2487
View
182
Reply

Pengertian Sebuah Perkahwinan (Update 15/12/2018)

[Copy link]

Author: PuanNab    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-12-2018 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 13-12-2018 10:35 AM
I dah 22 yrs kawin...so far happily married...setakat ni tak pernah ada lagi benda yg bg kami berten ...

Hye..happy to hear that..

Tp apa maksud u jgn mengata org lain dpn spouse?
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 11-12-2018 12:57 PM
Fact tentang vaginismus ni seseorang wanita yang mengalami masalah ataupun kegagalan penetrasi vag ...

Nk tnye lg...lebih details..sbb x phm..

Vagina tu klu time penetrate mmg keras ke? Mcm kita masuk kn jari kt pipe? Mcm tu ke?

Klu hsbd try nk penetrate, klu pakai lubricant pn x blh yea .
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 13-12-2018 01:20 PM
Hye..happy to hear that..

Tp apa maksud u jgn mengata org lain dpn spouse?

Kalau kita suka mengata orang...spouse kita indirectly kata kita ni perangai tak elok...itu dr pengalaman i...bila org meninggal selalu spouse kata arwah tu jarang lah mengata orang....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2018 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 13-12-2018 01:22 PM
Nk tnye lg...lebih details..sbb x phm..

Vagina tu klu time penetrate mmg keras ke? Mcm kita mas ...

Condition otot vagina tu, totally keras. Senang kata, cacatlah.

Sbb dlm badan mnusia ada 3 jnis condition muscle.

1. Yang boleh dikawal (cth tgn. Awk boleh gerakkan muscle tgn bila2 masa sja right if u x cacat?)

2. Yang separuh boleh dikawal dan separuh lagi tidak (cth jntung. Awk xboleh kawal otot jantung utk pam darah laju bila awak nak bukan? Itu tnda dia xboleh dikawal. Tp melalui larian laju awk mmpu kawal otot tu utk pam darah lebih laju)

3. Yang mmg tidak dpt dikawal lgsung (cth jntung jugak. Awk x boleh kawal otot jntung utk stop pam darah. Right?)

Itulah situasi muscle dlm badan kita sebenarnya.

Dan yes masalah i ni unik. Dan memang dh ada dlm perubatan dunia. Which is vaginismus termasuk dalam kumpulan golongan penyakit. Semua doktor dlm dnia ada stu buku yg sama dlm penggolongan penyakit. Cuma keadaan saya adalah kecacatan pada otot PC.

Kalau check dgn doktor yg handle kes vaginismus, dia xkan ckp perkara ni berlaku bkn 100% on psikologi shj. Dia berkaitan more on the muscle as well.

Sbb kalau vagina yg normal.

Korang boleh masukkan jari, tampon, penis dlm keadaan berahi ataupun tidak berahi. Dalam keadaan cemas ataupun rilek. Dalam keadaan paksa ataupun rela. Itulah vagina yg normal.

Sedangkan kalau vagina vaginismus, dia xboleh masukkan jari, tampon, penis dlm keadaan berahi ataupun tidak berahi. Dalam keadaan cemas ataupun rilek. Dalam keadaan paksa ataupun rela.

But, kecacatan dia tak kekal. Apa yg doktor boleh tlg adalah dgn proses dilation.

Vagina vaginismus kalau nak pulih, dia still kena hadapi situasi dimasukkan sesuatu dlm vagina dia. Tp dlm keadaan medium. Maksudnya dkt sini, apa yg vagina tu takut, bagi benda yg dia takut tu jugak. Cuma dlm konteks melawan fear dlm bentuk medication.

Otot PC yg cacat sbb kejang dan kaku. Perlu diberi sentuhan dan rangsangan gerakan. Barulah dia akan lentur dan menerima force. Lama kelamaan dia akan jadi normal.

Are u clear?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 13-12-2018 02:18 PM
Kalau kita suka mengata orang...spouse kita indirectly kata kita ni perangai tak elok...itu dr pen ...

Ok...lps ni i nk ubah la...sbb i suka story2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 13-12-2018 03:27 PM
Condition otot vagina tu, totally keras. Senang kata, cacatlah.

Sbb dlm badan mnusia ada 3 jnis ...

Ok .tq for your explaination..

Klu u ckp otot keras n x blh gerak..i bygkn mcm org sakit strok yg otot die cramp mcm tu...then utk lembutkan otot kne slalu massage kn..so klu vagina, kne lembutkan dgn ubat la kan...

Thank you sbb bg 1 ilmu yg mmg x pernah i tau...

Hrp ape yg hsbd u nk bgth nnt tu 1 berita yg baik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2018 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by PuanNab at 13-12-2018 08:29 PM
pichee replied at 13-12-2018 07:16 PM
Ok .tq for your explaination..

Klu u ckp otot keras n x blh gerak..i bygkn mcm org sakit strok  ...


Senang cakap. Awak bayangkan mcm mana org yg lumpuh.

Mereka xboleh be able utk bergerak kan. By fisio dan massage, mereka boleh gerak. But its take time lah. Mitos yg selalu org fikir, kalau lumpuh itu kekal. Exactly not at all. Bkn semua situasi lumpuh tu kekal. Melainkan awak dh diagnose dgn keparahan saraf mati blablabla smpai mmg cacat kekal. Itu yes, ujian yg mmg besar.

Mcm kes vaginismus, in term by giving medicine pun bkn 100%.

Utk cure vaginismus, hanya dgn proses dilation. Thats it.

Mula2 patient akan melalui proses assisted dilation, dilatasi berbantu maksudnya.

Bnda ni smua dilakukan by pakarlah ofcos. Then, dari proses tu, baru patient akan possible to dilate by themselves.

And then, kun faa yaa kun. You will be normal. In Shaa Allah.

Btw, hb bagi berita yg "best" for him. He already met someone else. And i as usual all alone fight my journey. But, thats ok. Allah with me
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 13-12-2018 08:28 PM
Senang cakap. Awak bayangkan mcm mana org yg lumpuh.

Mereka xboleh be able utk bergerak kan.  ...

Ok..dh clear view..

Thanks bg details info kt kami..even byk soalan...maaf if soalan i tnye tu sensetif...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 09:09 PM | Show all posts
Perkahwinan perlu banyak pengorbanan, kesabaran  dan tolak ansur. Tapi agak sukar dan tidak adil untuk "generalize"kan untuk semua orang sebab manusia ini memang dilahirkan tidak sama.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2018 01:06 AM From the mobile phone | Show all posts
pichee replied at 13-12-2018 08:46 PM
Ok..dh clear view..

Thanks bg details info kt kami..even byk soalan...maaf if soalan i tnye tu  ...

Xde masalah awak.

Sekurang kurangnya. Awk dh tahu.

Doktor sendiri cakap, vaginismus ni boleh jadi dekat sesiapa sahaja wnita yg ada vagina.

So bila awak dh tahu. In case org terdekat awk yg mengalami perkara ni. Awak dh boleh sruh mereka jumpa doktor.

Tp pilih doktor yg mmg kes vaginismus. Kalau pergi ke doktor biasa, mereka dont know dan x alert so much.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 01:10 PM | Show all posts
Baca pengalaman org2 dah kawen ni lagi takut pulak nak kawen aduhh takut apa yg kita harapkan tak seindah yg disangka, takut ttba berubah perwatakan lepas berkahwin
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Alahai. Nape ni.aduh
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 08:42 AM From the mobile phone | Show all posts
runiadreamer replied at 12-2-2019 01:10 PM
Baca pengalaman org2 dah kawen ni lagi takut pulak nak kawen aduhh takut apa yg kita harapkan tak se ...

rasanya org zaman sekarang tak kental la sis.

saya pon takut nak kawin.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 08:56 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 13-2-2019 08:42 AM
rasanya org zaman sekarang tak kental la sis.

saya pon takut nak kawin.

kann nak kawin pon pikir 2-3 kali dengan kosnya lagi

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 10:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 13-2-2019 10:23 AM
runiadreamer replied at 13-2-2019 08:56 AM
kann nak kawin pon pikir 2-3 kali dengan kosnya lagi


Kdg2 fikir nak kahwin ngan org kampung kat Indonesia Timur sana.

Orang Malaysia ni baik laki pompuan tak kental mcm org  dulu... susah sikit nak bercerai.

Saya tengok dulu org Bugis Indon elok je laki bini kerja berpenat lelah kat ladang utk keluarga. Org Malaysia ni byk yg dh manja.

Btw rasanya penyakit akak ni boleh rawat...cuba cari bidan2 kampung tanya petua2 diorg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 13-2-2019 10:22 AM
Kdg2 fikir nak kahwin ngan org kampung kat Indonesia Timur sana.

Orang Malaysia ni baik laki  ...

Soal kental atau x ni subjektif dik sebenarnya.

Dulu akak pun xkental jgk dik. Asik mengharap ihsan suami supaya support moral akak. Tp nan hado dia lagi bitter akak nengok, mcm dia plk yg skit.

Tp bila akak kuat sbb Allah, Allah bgi bantuan dri mcm2 cara dik. Akak dh tahu treatment yg mcm mana sesuai utk masalah akak sume. Jadi akak dh xtggu laki dh utk maju.

Akak buat smua sendiri. Gi hospital sndri, usaha dpt surat refer sndri, berejam tggu giliran nama sndri. Semua sndri dik.

At the end of journey akak, baru akak sedar yg akak ni sgt2 kuat sebenarnya. Akak fikir akak ni cengeng la sgt. Tp x. Ujian dlm hidup ni bkn dtg utk menjatuhkan sebenarnya tp utk menguatkan hati.

Skrg akak tggu hri nk berubat je dik. Dh xde akak ngis2 meratap dh. Rugi kalau life hbes ke situ.

Bertakwa dkt Allah spya kita sedar yg beri jalan keluar utk sgla msalah adalah Allah bkn manusia. Allahuakbar
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 04:48 PM | Show all posts
PuanNab replied at 13-2-2019 04:38 PM
Soal kental atau x ni subjektif dik sebenarnya.

Dulu akak pun xkental jgk dik. Asik mengharap i ...

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Alhamdulillah.  Semoga PuanNab terus kuat dan kental di jln Allah.  *hugs*


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 13-2-2019 10:22 AM
Kdg2 fikir nak kahwin ngan org kampung kat Indonesia Timur sana.

Orang Malaysia ni baik laki  ...

Baru baca thread ko dik. Ko anti org melayu ek? Hahahaha

Dik, meh sini akak nasihat sikit dkt ko.

Hidup ni jgn kira nationality seseorang then ko nk skeptikal "oh org indo xbagus, oh org melayu xbagus"

Kita hidup kena ada akhlak. Mcm mana kita bwk diri kita dlm masyarakat. Kalau ko bangsa congo sekalipun, tp perangai baik sgt2 ada hati perut, org tetap suka ko dik.

Tp klw ko mai dari bangsa nazi konon yg terhormat sbb IQ tertinggi dlm dunia, tp akhlak ko mcm israel, ko tetap nmpk buruk dkt mata manusia.

Jdi bab nationality ko xleh terlalu skeptical sgt.

Hubby akak ada je skandal dgn org indo, tp akak xckp bdk tu jahat. Sbb akak x judge manusia melalui nationality.

Mmg la sbb 90% org indo dtg sini nk permit visa pr blablabalaba supaya mudah dia org transfer duit ke indo. Sbb majoriti yg dtg sini latar blkg hidup mereka dkt sna susah sgt2. So majoriti rkyat mlysia mcm judge pmpn or lki indo mmg perosak rmhtgga org.

Asal mereka pun mnusia jgk, bkn iblis. So klw dik nk menilai seseorang, jgn menilai dia pnya nationality. Nilai dia melalui akhlak or perangai. Itu lbih baik. Tp jgn la sibuk menilik org smpai lupa nk tgk diri sndri pulak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2019 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 13-2-2019 04:48 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Alhamdulillah.  Semoga PuanNab terus kuat dan kental di  ...

Waalaikumsalam thanks
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2019 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
runiadreamer replied at 12-2-2019 01:10 PM
Baca pengalaman org2 dah kawen ni lagi takut pulak nak kawen aduhh takut apa yg kita harapkan tak se ...

Jgn takut..redah aje..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 04:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow thread ni best giler..very real..tak terlalu duniawi dan tak terlalu liberal approach dlm alam rumahtangga..it sounds humane..byk info dan teladan yg sy boleh belajar..betulla yg diajar oleh Islam memilih psgn itu berdasarkan 2 aspek good deen and good character..
Br faham kenapa islam ckp tkyah bercinta pun sblm kahwin sbb lps tu tk sama..bila seseorg tu ada 2 kriteria di atas then love will be there.it comes softly..bila kita mencintai Allah dan berkejar utk dptkan cinta-Nya,then dunia dan seisinya akan mengejar kita.
Bila dh mature sikit ni baru boleh grasp and faham sikit2 guna hati bukan guna akal semata2..tq forummers..sila lah share lg..very informative..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 08:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 13-2-2019 10:22 AM
Kdg2 fikir nak kahwin ngan org kampung kat Indonesia Timur sana.

Orang Malaysia ni baik laki  ...

Salah ke kalau bercerai
Sedangkan perceraian itu satu perkara yang dibenarkan
Dalam Islam perceraian adalah halal
Pengabaian nafkah adalah haram
Pencurangan adalah haram
Nusyuz samada pihak isteri dan suami haram
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 15-2-2019 08:39 AM
Salah ke kalau bercerai
Sedangkan perceraian itu satu perkara yang dibenarkan
Dalam Islam perce ...

Sebab tu dalam budaya kami orang Bugis kena letak Wang Panai yg tinggi...supaya lelaki fikir 2-3 Kali untuk buat benda Tak elok.
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 09:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 15-2-2019 09:12 AM
Sebab tu dalam budaya kami orang Bugis kena letak Wang Panai yg tinggi...supaya lelaki fikir 2-3 K ...

Apa tu wang panai tu.hantaran ke
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2019 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
PuanNab replied at 6-12-2018 10:59 PM
Hahaha alah pokcik ni. Sy nk yg tie one knot. Xnk yg two knot

Knp edit. ..akak langsung x baca lagi cerita hang dik TT. ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046431s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list