JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
440
View
4
Reply

5 Tips untuk membuat rendang lembut

[Copy link]

Author: chiarina       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2018 02:07 AM | Show all posts |Read mode
Kelezatan rasa rendang terletak pada rempah-rempah yang digunakan untuk mencairkan daging lembu, serta proses memasak yang memakan masa yang lama. Ini dilakukan untuk mendapatkan tekstur lembut Rendang daging dan tidak sukar apabila digigit. Berikut adalah rahsia resipi rendang lembut:

Mangga
Mango mengandungi enzim actinidain yang juga boleh digunakan untuk mengurangkan daging. Caranya adalah untuk melicinkan buah mangga dan melekatkannya ke seluruh permukaan daging. Anda boleh menunggu beberapa minit sebelum mula memprosesnya. Selain menjadi lebih lembut, rasa daging menjadi lebih lazat dan unik.

Nanas
Selain mangga, anda juga boleh menggunakan nanas. Caranya adalah untuk melicinkan nanas dan tuangkan pada daging. Ini adalah supaya enzim yang diperlukan untuk melembutkan daging boleh keluar dengan sempurna. Hasilnya? Daging lebih lembut apabila dimasak.

Lemon
Jus jus lemon juga dikenali untuk membantu mengurangkan daging. Air limau boleh melembutkan otot serta serat daging. Kaedah ini mudah. Anda hanya perlu meletakkan daging itu ke dalam bekas, kemudian kotanya dengan jus lemon yang merata secara merata. Selepas itu, anda boleh menyimpannya di dalam peti sejuk dan biarkan selama beberapa jam sehingga ia lembut.

Baking Soda
Baking soda adalah nama lain untuk natrium bikarbonat yang mempunyai banyak faedah. Salah satu fungsinya adalah untuk mengurangkan daging. Caranya ialah membuang semua bahagian daging dengan 1 sudu teh baking soda kemudian biarkan ia duduk selama satu jam di dalam peti sejuk. Baking soda boleh memecah kolagen supaya tekstur daging menjadi lebih lembut.

Butter
Adakah anda tahu bahawa mentega boleh digunakan untuk mengurangkan daging. Anda hanya perlu mencairkan mentega dengan api yang rendah, kemudian tudung ke seluruh daging. Dijamin, daging akan menjadi lebih lembut kerana mentega mengandungi kalsium yang boleh mengaktifkan enzim dalam daging untuk merosakkan protein.

Bagaimana? Rupa-rupanya ada juga banyak ramuan yang boleh anda gunakan untuk memampatkan daging Rendang. Sekarang memasak Rendang tidak lagi menjadi masalah. Kaedah manakah yang anda gunakan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 04:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Tips paling senang masak rendang dalam pressure cooker. Daging lembut gila. Sedappp
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2018 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau perap dengan lemon.. X rasa masam ke nanti bila masak? Mak keries ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 7-12-2018 04:54 AM
Tips paling senang masak rendang dalam pressure cooker. Daging lembut gila. Sedappp

Hahah ni yg paling sng nk kasik lembut pun jimat masa
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Beautifulliar. replied at 8-12-2018 12:38 PM
Hahah ni yg paling sng nk kasik lembut pun jimat masa

Aah takyah kacau berjam2 kt dapur. Sedap pulak tu lembut je daging. Rendang ayam pun lembut
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.147985s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list