JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2011
View
168
Reply

[Pelbagai] Subjek yg korang gemar/nyampah mana-mana...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-12-2018 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejarah was so boring, tambah lagi dgn cikgi yg cakap mendatar the whole hour, mmg resipi meols tido buat peta atas meja. But now kalau tak silap dorg dah tukar cara penulisan buku teks sejarah ke arah penceritaan kan?

Subject yg paling best is science subjects and mathematics. Also BM because Cikgu Alias was so funny.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
lagi satu math..yang ni ok sikit la dari bahasa arab tu..still boleh score la tapi kita memang tak suka numbers

tapi tatau la rezeki keje ngan numbers pulak..nasib baik la dia punya calculation tu straight forward je..kadang2 dapat yang pusing2 sikit calculation tu g tanya kelig "eh, how they calculate this aa? i cannot get the answer

dulu previous job lagi macam sakai keje nya..walaupun excel ada formula dan kita boleh buat semua formula dalam excel start from point A tapi bila pikir formula (math) unuk dapatkan value sekian2 tu pecah kepala jugak..bak kata senior, "you have to 'massage' these data a bit" ..choi la massage data..baik massage kepala otak sendiri last resign tukar keje lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by NamaKuMawar at 8-12-2018 04:09 PM

Sek rendah - rasanya semua subjek suka..takde yg tak suka..kalu plg suka rasanya math..

Sek men -
Form 1 -3 = suka sejarah, bahasa arab & lain2 subjek aliran agama..subjek tak suka takde rasanya..(tibe2 mcm takleh ingat plk ada ke tak subjek tak suka..huhu)

Form 4 -5 =
Form 4 lbh fokus pada subjek agama sbb ada exam besar..nak katakan sume subjek aliran agama saya suka..yg plg suka
MANTIQ - ada belajar bab2 falsafah
BALAGHAH - belajar bahasa..yg ingat sampai sekarang..kalu org ckp..banyaknye beribu2 lemon..yg tu orang panggil mubalaghah (berlebih2an)..
ADAB NUSUS -belajar adab org arab..kadang belajar syair arab..bestnye

Subjek yg pada mulanya tak berapa suka sbb tak faham..NAHU SARAF..belajar kata nama n mcm2 lagi..kalu dlm bi tu..past/present/future tense..belajar dlm subjek nahu saraf ni la..bila dah dekat exam tu masih tak fhm..sblm exam dpt la cuti awal..mcm study week tu..pakat ngan kawan2 jumpe ustaz kat bilik guru n dia ajar..Alhamdulillah..masa tu diterangkan hati..faham n terus score masa exam tu..

ape lagi ye..kalu tanya sekarang ni..byk sgt dah lupa..sbb tak sambung belajar dlm bidang tu..rasa cam rugi plk..

Form 5 - entah la tak tau suka subjek ape..sbb dlm tahun tu je nak kejar balik subjek akademik yg tak abis belajar dari form4..oh lupa..suka bahasa arab tinggi..yg lain2 tu kelaut dlm..form 5 tu jgk la aktif sgt dgn aktiviti sekolah..masuk kadet n sgt suka ngan aktiviti kawad..kena kawad tgh2 panas pun takpe..pastu byk dpt jemputan utk buat kawad kat sekolah2 lain..

Form 5 yg tak suka..subjek sejarah..sbb cikgu tu mengajar menggunakan loghat negeri dia..pekat pulak tu..mmg tak faham n jadi tak suka..

Bila dah dewasa ni n dah merantau kat tempat orang..suka berkawan n belajar loghat kawan..senang sikit nak faham..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
I paling x suka add maths walaupun I suka giler mod maths.. i boleh score utk mod maths tp tang add maths I mmg jem giler.. tp sbb i dlm science stream so mmg wajib ambik add maths.. i gigihkan jgklah belajar..siap my mother panggil privte tutor dtg umah time tu utk ajar I add maths.. tapi Alhamdulillah..walaupun I x suka...I dpt score jgk A2 utk spm time tu...nasib je tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah : suka semua subjek especially math..cumanya kurang faham konsep sains..
Sekolah menengah : suka math..tak suka english sbb cikgu garang benor.. Kalau teacher ajar bunyi kipas je dgr..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:36 PM | Show all posts
sekolah rendah
suka: kajian tempatan, math, sains
tak suka: bi

menengah rendah
suka: geografi, sains, kemahiran hidup
tak suka: sejarah, math, bi, bahasa arab

menengah atas
suka: math,  kimia, sejarah, lukisan kejuruteraan, fizik, peng. kejuruteraan(A)
tak suka: add math

uni
suka: eng. math, semua subjek eng
tak suka: manhaj keTuhanan (sebab kena baca banyak)

suka ke tak suka sujek bergantung kepada cikgu/lect yang mengajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari sekolah rendah hingga ke sekolah menengah suka sains
Masuk form 4 - form5 - matrik suka sngt bio dengan chem so mmg i sentiasa A je untuk subjek2 ni hehehe

Maths addmaths physics?? No... i score A untk spm dgn pmr je selainnya biarla gagal sekalipun i tak peduli hahahahahaha

Tapi i degree amek engineering course sebab kt upu i isi semua sains kesihatan tapi tak dapat
Yg engineering ni pulak dapat
Nak buat mcm mana.... teruskan je la belajar walaupun tak suka gila time degree kira2 kan menderita gitu tapi dekan jugak hehehe
Lgipun memang logik la tak dapat kalau result matrik bio dgn chem je A kalau yg lain tak mmg tak lepas la lagi2 medic nak 4 flat je
I  dah cecah atas 3.5 tu pun dah bersyukur dah taknak lebih2 aim 4.0 gitu hahahahahaha

Btw, i tak suka account jugak cukup la kemahiran hidup dapat perdagangan
Cukup sampai situ je la i blaja acc.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka English, Science, History, Math, Biology
Tak suka Kimia, Add Math masa sekolah. Bila masuk uni sekali lagi kena hadap Calculus & Stats...stressss jiwa raga sebab subject wajib dapat minimum B-.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Tenkiu mod @seribulan byk bagi tacang
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku paling tak suka kimia. Jadual berkala kena tolak campur formula CO4 + NH3 amende molekul atom zarah buat otak aku meletop. Satu lg eng maths. Amende volume2 kena belajo.

Subjek yg aku suka ialah fizik sbb aku suka tukar2 unit dn formula fizik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah
English - start suka sebab ada teacher suruh iols buat essay untuk majalah sekolah. Lepastu teacher best

Sekolah menengah
Bahasa arab - iols selalu jadi mangsa jawab soalan bila kengkawan taktau jawapan. So kena prepare sesiap. Kadang tu diorang saja taknak jawab. Kuanghajooooo

Paling tak suka
Add math, kimia, pendidikan seni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 9-12-2018 07:53 PM

Tak suka semua subjek bahasa, bm bi Arab, sbb tak suka mengarang cerita tak suka tatabahasa lambat pickup vocab baru lambat paham maksud ayat kefahaman. Lirik lagu juga x boleh ingat walau lagu berpuluh kali putar. Menunjukkan i x boleh tangkap perkataan2.
Sangat suka subjek berfakta bergambar n math. Cikgu x masuk kelas setahun pun boleh skor subjek membaca itu. Subjek itu termasuk sains sejarah georafi fizik kimia biologi krmahiran hidup math. Kerna subjek bergambat berfakta lagi senang masuk kepala. Add math juga best tapi cikgu x masuk kelas setahun Dan bagaimana mau belajar dgn adaian2 sendiri.pandai2 sendiri belajar.
Prinsip akaun setaraf perdagangan la ekonomi la mmg x boleh hadam tak boleh masuk kepala benda bisnes2 ni.
Kita ada bakat melukis dan suka melukis pendidikan seni lukisan selalu naik tampal board kelas tetapi tak suka berjam2 melukis x suka lukis terlalu detail.
Dan skg kerja berkaitan yg disukai dan hadam pekerjaan tersebut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka subjek Geografi, tak suka Sejarah sebab kena hafal tahun2 kejadian tapi salah satu cita2 masa kecik bukan main lagi nak jadi Archeologist.
Maths minat gitu2 je.
End up kerjaya sekarang melibatkan kira2 pulak.
.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Fav - maths, add maths, further maths, physic and bio

Tak suka - language subjects

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek suka : matematik
Subjek tak suka : sejarah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makita at 9-12-2018 09:34 PM

Ada subjek meols suka, tak score pulak. Ada yg subjek (ekonomi) bila cikgu masuk meols xde malu2 tahan mata dari tido( ni masa sekolah menengah). Plg best bila reunion (lebih 23 thun pencen sekolah menengah) cikgu ekonomi tu jerit dari jauh bila nmpak meols. Cikgu tu cubit dua belah pipi n kata ' i remember u!' Hahaha patu meols ckp meols sedang buat phd ekonomi. Mmg kenangan manis sgt dpt jumpa cikgu baik x marah tido dlm kelas.
Ada subjek (statistik dan ekonometrik) yg duk pulun mcm nak mati tp x bole nak lekat kt otak tpi bila exam lulus(kes ni masih x dpt identify kenapa leh lulus)
Msa sekolah, drop add math sbb mmg xleh nk fhm. Tp bila masuk uni kene  blajar kalkulus. Alhamdulillah lepas repeat sekali, lulus.Overall meols suka subjek kira2 sbb mcm kalau usaha lebih sket...mesti boleh punya..cuma part log lin tu smpai mati xleh fhm.
Seterusnya...sampai skrg meols x reti guna saintifik kalkulator. Bila exam hafal step yg kwn ajar.
Lagi satu meols suka semua subjek yg cikgu nye baik, baik hati baik pemurah beri markah dan baik bagi peluang dgr pendapat student.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makita at 9-12-2018 09:42 PM

Lagi satu yg meols x fhm, meols x suka BM. Masa tingkatan 4, dgr cikgu BM ni suruh kwn buat sajak. Meols rasa geram la napa x offer kt semua student. Meols pon nak join. Bila pagi nk gi sekolah, eh baru igt sajak x buat lgi. Apa lg dlm bas meols tulis la sajak ikut tema yg meols dgr hr tu. Patu antar. Menang no 2 peringkat negeri. Yg deklamasi sajak meols tu menang tempat pertama. Bila SPM dpt 7.
So mcm x tally subjek yg kita suka biasa2 je dgn bakat dan result exam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 05:28 AM | Show all posts
suka: kucing
tak suka: ulat

suka: reading (makan or majlis mkn mkn pon i kena read if not akan rasa restless; mujurlah phone ada wiki etc)
tak suka: noisy environment, party

suka: tgk bintang
tak suka: lampu lip-lap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Skolah rendah suka pj jek hahaha

Then skolah menengah rendah suka PI, sejarah, geo, KH tapi tak suka bm, maths & bi sbb cikgu tak best.. cikgu bm garang sangat, cikgu math brcakap macam ckp sndiri2, cikgu bi pon sama.

Menengah atas hampir semua subjek suka kcuali addmath. Rasa mcm susah sgt time tu. Tu yg failed subjek tu ohya cikgu bio i ensem gile, bila kelas dia je semangat blajar tu kemain tinggi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Tetiba rindu zaman blajar, zaman remaja gitew hahah. Zaman kna denda lari keliling padang, kena buat nota dpan bilik guru reramai. Malu pon ada.. nostalgia betol
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 11:55 AM | Show all posts
Subjek kesukaan :
Math moden & BM
Sebab:

Cikgu yang ajar dua subjek nih best gila mengajar. Memang masuk ke otak dia ajar
Kelas dia tak pernah mengantuk, enjoy sentiasa


Subjek paling nyampah:
Add math & Kimia
Sebab :
Cikgu addmath tu poyo gila bila org suh explain, dia suh tengok contohh manjang
Kimia pulak tak suka formula2 tuh pening



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek paling suka English.  Selalu juga English teacher pilih essay kita dibaca depan kelas.

Kita tak suka dengan chegu yang ajar agama. Bila tak dpt jawab kna kutil.  Kuat menjeling pun ya. Bila tak suka chegunya maka subjeknya pun tak gemar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:52 PM | Show all posts
subjek paling suka georgrafi.
sebab masa kecil2 berangan nak pergi negara yg  ada banyak musim ni.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah suka english
Sekolah menengah suka lukisan
Universiti suka english, entrepreneurship
Paling tak suka all time is math especially add math

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Time skola rendah tak ada plak subject yg pucuk gemar sbb masih ingat nak main lagi hahahahahaha g skola sbb nak main "yehyeh" jerrrr itupun klu uolls tau lah apa benda tu hahaha

Bila dah masuk menengah baru lah serious sikit hahaha subject paling pucuk suka Chemistry dgn HSB (Human Social Biology)... Chemistry tu sbb pucuk hafal segala bapak periodic table tu... Tu yg tiap kali ujian nama pucuk selalu yg naik sbb dpt markah paling tinggi hahahaha... Alhamdulillah... Klu time practical jgn ckp... Dh kira mcm tahap "scientist" hahahahahaha

HSB pun suka sgt2 sbb waktu kena lukis diagram..... Fuhhhhhhhh dah mcm "doktor" rasanya siap dgn label segala saluran injap... Dun play play.... Hahahaha jgn ckp diagram jantung jer setiap organ2 dlm badan ni pucuk boleh lukis termasuklah alat sulit lelaki dan wanita... Bangga oiiii.....

Those were the days... I missed my school days huhuhuhu
IMG_20181210_150342.jpg
IMG_20181210_150518.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049443s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list