JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3265
View
196
Reply

[Pelbagai] Subjek yg korang gemar/nyampah mana-mana...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-12-2018 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling xsuka geografi..effect smpai skrg aku fail bab nama tempat dan lokasi tempat bila org sebut nama tempat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek yg suka kat sekolah :- Sejarah, BM, Agama Islam dan Lukisan sebab suka melukis hehehe...
Subjek yg nyampah kat sekolah :- Matematik dan Sains. Walaupun nyampah score juga masa SPM...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka.. Sejarah.. Geo.. Bm.. Ekonomi.. P. I.. P. Syariah islamiah.. Hat ni skor gila2..
Tak berapa minat.. Mate.. Patut la tak pandai
Akaun.. Kelaut gak.. Sains.. Cikgu tu ajar tk best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Waah mengimbau kembali kenangan zaman skewl.. Nicee

Ok primary skewl..
Subjek feveret- kesemuanya (bm, eng, p.i, pjk, maths, science, musics, p.seni, dll)

2ndary skewl..
Subjek feveret- bio, chemistry, history, maths, literature(bm&eng), physics, est(English, science & tech)
ert(ekonomi rumahtangga-dpt belajar teknik mjahit, memasak, mengemas, susun atur secara pro ), music (kelas extra) kh(kemahiran hidup-smpai form 3)

Subjek tak feveret-  tiada

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketam suke sejarah.. every xm sure A.. cita2 nk jadi arkeologist.. tapi omak ketam xbagi.. katenye xde mase depan...sob3!
Paling tak suke haruslah addmath.. every xm sure markah bawah 50..sedeyyy...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiol benci suma subjek yang hada mengira termasuk Sains Pertanian masa menengah rendah dolu karna kena buat akaun.

Sejarah pon benci karna dolu ai tak reti menghayati Sejarah. Cikgu ngaja pun takat chalk n talk jah.

Ai paling suka PJK. Sebab boleh bermain2 suka hati buat hapa jah games karna cikgu PJK malas ngaja, kakaka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Sek rend- semua suka, cikgu best2. Paling suka muzik - cikgu mantip, bilik muzik mmg lengkap keyboard drum semua, seruling. Ai kupl koir sekolah n genderang sekolah.

Sek men- suka b.arab, math, bi , kemahiran hidup( amik pertanian tanam sayur kangkung, bayam, sawi. Pastu tanam jagung dan bela arnab.)
               - bm kurang suka sbb cikgu mcm tone mendatar ja bila ckp , tp ok la..pling best cikgu bm masa ting 2.
Paling tak sukaaaa - geografi takleh nak masuk otak utk hfl pertanian apa, tanah rata ka bukit, kontur2 ..sbbtu la pmr dpt 8A1B ..B for geog
Masa form 3..awai tahun ja kena denda ketuk ketampi dpn kelas..maluuu sbb tak siap keja sekolah. Bukan sengaja..tp lupa sungguh..benci terus cikgu geog. Pastu lambat siap buku sjrap geog. P jaja cerita ai mls buat keja. Hmmm...
Cikgu2 yg suka ai punya la back up..

Menengah atas-
Math mod addmath, biologi mmg suka...
Fizik tak suka....tak faham



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Minami2013 at 8-12-2018 05:18 AM

Sekolah rendah suka - seni & muzik, tak suka - pj & language (english/bm)
Sekolah menengah suka - math, tak suka - kimia & language (english/bm)

Faktor suka subjek sbb cikgu best ngajar dan i mmg suka art & hands-on subject. Faktor tak suka belajar sbb cikgu yg ngajar suka membebel tk tentu pasal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek suka:

Sekolah rendah tak ingat. Matematik kot. Sebab suka cikgu ngajar  

Sekolah menengah rendah:
Suka geog. tapi selalu tak tinggi sangat markah geog. Ada sorang kawan tu selalu plg tinggi markah. Ai olls vow time tu nak celen gak dia skali dapat markah tinggi. Sekali time pmr iolls jd pelajar terbaik geografi utk pmr, happy gile time tu.

Sekolah menengah atas:
Paling fav biologi. Mmg faham dan ingat semua benda. Nerd gila time tu mmg suka baca buku bio.

Plg benci: akaun. Ya ampunnnnn sampai skrg la otak iolls bukan otak akaun. Taktau la kenapa boleh teringin nak amek akaun time spm time tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:15 PM From the mobile phone | Show all posts
subject suka:
english, sejarah,

subject tak suka:
math, add math, fizik, kimia bahasa arab

citer pasal bahasa arab, masa menengah rendah amek subject bahasa arab komunikasi..satu hapa takleh absorb dalam kepala otak ni..susah nya lahai grammar dia pon tunggang langgang..pastu lepas struggle 3 taun kita tukar sekolah..so happy la takyah amek bahasa arab lagi

panas ku sangka sampai petang rupa2 nya hujan ditengah hari, masuk uni tahun kedua kena amek subjek bahasa arab muamalat..ahh, apakah ini..yang komunikasi (basic) pon takleh paham..ni muamalat (business) pulak..nanges lebat

tapi betul, masa final exam tu memang tak paham satu hapa pon..ada yang kita salin balik soalan sebijik2 je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejarah was so boring, tambah lagi dgn cikgi yg cakap mendatar the whole hour, mmg resipi meols tido buat peta atas meja. But now kalau tak silap dorg dah tukar cara penulisan buku teks sejarah ke arah penceritaan kan?

Subject yg paling best is science subjects and mathematics. Also BM because Cikgu Alias was so funny.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
lagi satu math..yang ni ok sikit la dari bahasa arab tu..still boleh score la tapi kita memang tak suka numbers

tapi tatau la rezeki keje ngan numbers pulak..nasib baik la dia punya calculation tu straight forward je..kadang2 dapat yang pusing2 sikit calculation tu g tanya kelig "eh, how they calculate this aa? i cannot get the answer

dulu previous job lagi macam sakai keje nya..walaupun excel ada formula dan kita boleh buat semua formula dalam excel start from point A tapi bila pikir formula (math) unuk dapatkan value sekian2 tu pecah kepala jugak..bak kata senior, "you have to 'massage' these data a bit" ..choi la massage data..baik massage kepala otak sendiri last resign tukar keje lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by NamaKuMawar at 8-12-2018 04:09 PM

Sek rendah - rasanya semua subjek suka..takde yg tak suka..kalu plg suka rasanya math..

Sek men -
Form 1 -3 = suka sejarah, bahasa arab & lain2 subjek aliran agama..subjek tak suka takde rasanya..(tibe2 mcm takleh ingat plk ada ke tak subjek tak suka..huhu)

Form 4 -5 =
Form 4 lbh fokus pada subjek agama sbb ada exam besar..nak katakan sume subjek aliran agama saya suka..yg plg suka
MANTIQ - ada belajar bab2 falsafah
BALAGHAH - belajar bahasa..yg ingat sampai sekarang..kalu org ckp..banyaknye beribu2 lemon..yg tu orang panggil mubalaghah (berlebih2an)..
ADAB NUSUS -belajar adab org arab..kadang belajar syair arab..bestnye

Subjek yg pada mulanya tak berapa suka sbb tak faham..NAHU SARAF..belajar kata nama n mcm2 lagi..kalu dlm bi tu..past/present/future tense..belajar dlm subjek nahu saraf ni la..bila dah dekat exam tu masih tak fhm..sblm exam dpt la cuti awal..mcm study week tu..pakat ngan kawan2 jumpe ustaz kat bilik guru n dia ajar..Alhamdulillah..masa tu diterangkan hati..faham n terus score masa exam tu..

ape lagi ye..kalu tanya sekarang ni..byk sgt dah lupa..sbb tak sambung belajar dlm bidang tu..rasa cam rugi plk..

Form 5 - entah la tak tau suka subjek ape..sbb dlm tahun tu je nak kejar balik subjek akademik yg tak abis belajar dari form4..oh lupa..suka bahasa arab tinggi..yg lain2 tu kelaut dlm..form 5 tu jgk la aktif sgt dgn aktiviti sekolah..masuk kadet n sgt suka ngan aktiviti kawad..kena kawad tgh2 panas pun takpe..pastu byk dpt jemputan utk buat kawad kat sekolah2 lain..

Form 5 yg tak suka..subjek sejarah..sbb cikgu tu mengajar menggunakan loghat negeri dia..pekat pulak tu..mmg tak faham n jadi tak suka..

Bila dah dewasa ni n dah merantau kat tempat orang..suka berkawan n belajar loghat kawan..senang sikit nak faham..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
I paling x suka add maths walaupun I suka giler mod maths.. i boleh score utk mod maths tp tang add maths I mmg jem giler.. tp sbb i dlm science stream so mmg wajib ambik add maths.. i gigihkan jgklah belajar..siap my mother panggil privte tutor dtg umah time tu utk ajar I add maths.. tapi Alhamdulillah..walaupun I x suka...I dpt score jgk A2 utk spm time tu...nasib je tu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 08:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah : suka semua subjek especially math..cumanya kurang faham konsep sains..
Sekolah menengah : suka math..tak suka english sbb cikgu garang benor.. Kalau teacher ajar bunyi kipas je dgr..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:36 PM | Show all posts
sekolah rendah
suka: kajian tempatan, math, sains
tak suka: bi

menengah rendah
suka: geografi, sains, kemahiran hidup
tak suka: sejarah, math, bi, bahasa arab

menengah atas
suka: math,  kimia, sejarah, lukisan kejuruteraan, fizik, peng. kejuruteraan(A)
tak suka: add math

uni
suka: eng. math, semua subjek eng
tak suka: manhaj keTuhanan (sebab kena baca banyak)

suka ke tak suka sujek bergantung kepada cikgu/lect yang mengajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari sekolah rendah hingga ke sekolah menengah suka sains
Masuk form 4 - form5 - matrik suka sngt bio dengan chem so mmg i sentiasa A je untuk subjek2 ni hehehe

Maths addmaths physics?? No... i score A untk spm dgn pmr je selainnya biarla gagal sekalipun i tak peduli hahahahahaha

Tapi i degree amek engineering course sebab kt upu i isi semua sains kesihatan tapi tak dapat
Yg engineering ni pulak dapat
Nak buat mcm mana.... teruskan je la belajar walaupun tak suka gila time degree kira2 kan menderita gitu tapi dekan jugak hehehe
Lgipun memang logik la tak dapat kalau result matrik bio dgn chem je A kalau yg lain tak mmg tak lepas la lagi2 medic nak 4 flat je
I  dah cecah atas 3.5 tu pun dah bersyukur dah taknak lebih2 aim 4.0 gitu hahahahahaha

Btw, i tak suka account jugak cukup la kemahiran hidup dapat perdagangan
Cukup sampai situ je la i blaja acc.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Suka English, Science, History, Math, Biology
Tak suka Kimia, Add Math masa sekolah. Bila masuk uni sekali lagi kena hadap Calculus & Stats...stressss jiwa raga sebab subject wajib dapat minimum B-.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Tenkiu mod @seribulan byk bagi tacang
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku paling tak suka kimia. Jadual berkala kena tolak campur formula CO4 + NH3 amende molekul atom zarah buat otak aku meletop. Satu lg eng maths. Amende volume2 kena belajo.

Subjek yg aku suka ialah fizik sbb aku suka tukar2 unit dn formula fizik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.063201s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list