JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3409
View
202
Reply

[Pelbagai] Subjek yg korang gemar/nyampah mana-mana...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-12-2018 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah
English - start suka sebab ada teacher suruh iols buat essay untuk majalah sekolah. Lepastu teacher best

Sekolah menengah
Bahasa arab - iols selalu jadi mangsa jawab soalan bila kengkawan taktau jawapan. So kena prepare sesiap. Kadang tu diorang saja taknak jawab. Kuanghajooooo

Paling tak suka
Add math, kimia, pendidikan seni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 9-12-2018 07:53 PM

Tak suka semua subjek bahasa, bm bi Arab, sbb tak suka mengarang cerita tak suka tatabahasa lambat pickup vocab baru lambat paham maksud ayat kefahaman. Lirik lagu juga x boleh ingat walau lagu berpuluh kali putar. Menunjukkan i x boleh tangkap perkataan2.
Sangat suka subjek berfakta bergambar n math. Cikgu x masuk kelas setahun pun boleh skor subjek membaca itu. Subjek itu termasuk sains sejarah georafi fizik kimia biologi krmahiran hidup math. Kerna subjek bergambat berfakta lagi senang masuk kepala. Add math juga best tapi cikgu x masuk kelas setahun Dan bagaimana mau belajar dgn adaian2 sendiri.pandai2 sendiri belajar.
Prinsip akaun setaraf perdagangan la ekonomi la mmg x boleh hadam tak boleh masuk kepala benda bisnes2 ni.
Kita ada bakat melukis dan suka melukis pendidikan seni lukisan selalu naik tampal board kelas tetapi tak suka berjam2 melukis x suka lukis terlalu detail.
Dan skg kerja berkaitan yg disukai dan hadam pekerjaan tersebut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Suka subjek Geografi, tak suka Sejarah sebab kena hafal tahun2 kejadian tapi salah satu cita2 masa kecik bukan main lagi nak jadi Archeologist.
Maths minat gitu2 je.
End up kerjaya sekarang melibatkan kira2 pulak.
.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Fav - maths, add maths, further maths, physic and bio

Tak suka - language subjects

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek suka : matematik
Subjek tak suka : sejarah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makita at 9-12-2018 09:34 PM

Ada subjek meols suka, tak score pulak. Ada yg subjek (ekonomi) bila cikgu masuk meols xde malu2 tahan mata dari tido( ni masa sekolah menengah). Plg best bila reunion (lebih 23 thun pencen sekolah menengah) cikgu ekonomi tu jerit dari jauh bila nmpak meols. Cikgu tu cubit dua belah pipi n kata ' i remember u!' Hahaha patu meols ckp meols sedang buat phd ekonomi. Mmg kenangan manis sgt dpt jumpa cikgu baik x marah tido dlm kelas.
Ada subjek (statistik dan ekonometrik) yg duk pulun mcm nak mati tp x bole nak lekat kt otak tpi bila exam lulus(kes ni masih x dpt identify kenapa leh lulus)
Msa sekolah, drop add math sbb mmg xleh nk fhm. Tp bila masuk uni kene  blajar kalkulus. Alhamdulillah lepas repeat sekali, lulus.Overall meols suka subjek kira2 sbb mcm kalau usaha lebih sket...mesti boleh punya..cuma part log lin tu smpai mati xleh fhm.
Seterusnya...sampai skrg meols x reti guna saintifik kalkulator. Bila exam hafal step yg kwn ajar.
Lagi satu meols suka semua subjek yg cikgu nye baik, baik hati baik pemurah beri markah dan baik bagi peluang dgr pendapat student.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by makita at 9-12-2018 09:42 PM

Lagi satu yg meols x fhm, meols x suka BM. Masa tingkatan 4, dgr cikgu BM ni suruh kwn buat sajak. Meols rasa geram la napa x offer kt semua student. Meols pon nak join. Bila pagi nk gi sekolah, eh baru igt sajak x buat lgi. Apa lg dlm bas meols tulis la sajak ikut tema yg meols dgr hr tu. Patu antar. Menang no 2 peringkat negeri. Yg deklamasi sajak meols tu menang tempat pertama. Bila SPM dpt 7.
So mcm x tally subjek yg kita suka biasa2 je dgn bakat dan result exam.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 05:28 AM | Show all posts
suka: kucing
tak suka: ulat

suka: reading (makan or majlis mkn mkn pon i kena read if not akan rasa restless; mujurlah phone ada wiki etc)
tak suka: noisy environment, party

suka: tgk bintang
tak suka: lampu lip-lap

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Skolah rendah suka pj jek hahaha

Then skolah menengah rendah suka PI, sejarah, geo, KH tapi tak suka bm, maths & bi sbb cikgu tak best.. cikgu bm garang sangat, cikgu math brcakap macam ckp sndiri2, cikgu bi pon sama.

Menengah atas hampir semua subjek suka kcuali addmath. Rasa mcm susah sgt time tu. Tu yg failed subjek tu ohya cikgu bio i ensem gile, bila kelas dia je semangat blajar tu kemain tinggi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Tetiba rindu zaman blajar, zaman remaja gitew hahah. Zaman kna denda lari keliling padang, kena buat nota dpan bilik guru reramai. Malu pon ada.. nostalgia betol
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 11:55 AM | Show all posts
Subjek kesukaan :
Math moden & BM
Sebab:

Cikgu yang ajar dua subjek nih best gila mengajar. Memang masuk ke otak dia ajar
Kelas dia tak pernah mengantuk, enjoy sentiasa


Subjek paling nyampah:
Add math & Kimia
Sebab :
Cikgu addmath tu poyo gila bila org suh explain, dia suh tengok contohh manjang
Kimia pulak tak suka formula2 tuh pening



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek paling suka English.  Selalu juga English teacher pilih essay kita dibaca depan kelas.

Kita tak suka dengan chegu yang ajar agama. Bila tak dpt jawab kna kutil.  Kuat menjeling pun ya. Bila tak suka chegunya maka subjeknya pun tak gemar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:52 PM | Show all posts
subjek paling suka georgrafi.
sebab masa kecil2 berangan nak pergi negara yg  ada banyak musim ni.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah suka english
Sekolah menengah suka lukisan
Universiti suka english, entrepreneurship
Paling tak suka all time is math especially add math

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Time skola rendah tak ada plak subject yg pucuk gemar sbb masih ingat nak main lagi hahahahahaha g skola sbb nak main "yehyeh" jerrrr itupun klu uolls tau lah apa benda tu hahaha

Bila dah masuk menengah baru lah serious sikit hahaha subject paling pucuk suka Chemistry dgn HSB (Human Social Biology)... Chemistry tu sbb pucuk hafal segala bapak periodic table tu... Tu yg tiap kali ujian nama pucuk selalu yg naik sbb dpt markah paling tinggi hahahaha... Alhamdulillah... Klu time practical jgn ckp... Dh kira mcm tahap "scientist" hahahahahaha

HSB pun suka sgt2 sbb waktu kena lukis diagram..... Fuhhhhhhhh dah mcm "doktor" rasanya siap dgn label segala saluran injap... Dun play play.... Hahahaha jgn ckp diagram jantung jer setiap organ2 dlm badan ni pucuk boleh lukis termasuklah alat sulit lelaki dan wanita... Bangga oiiii.....

Those were the days... I missed my school days huhuhuhu
IMG_20181210_150342.jpg
IMG_20181210_150518.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak gemar sejarah. Bak kata P. Ramlee "barang yang lepas jangan dikenang" hahahaha. Masa tingkatan 5, memang x pernah bagus pun keputusan sejarah. Tapi SPM dapat scorr B. Bukan main happy sangat cikgu sejarah tu. Yang paling sy ingat, selepas dpt result sy call dia. Dia kata "Alhamdulillahhhh, akhirnya awak dapat B juga!" hahah. Nampak tak, betapa bersyukurnya cikgu tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah
- suka semua subjek kecuali sains n pj. Sains tu sebab selalu dapat B. Seb baik time real upsr dapat A. Pj plak sebab dah peluh2 bersenam pastu kena tukar uniform sekolah balik. Nak tukar dalam toilet limited space n kena beratur panjang semata mata nak masuk tukar baju. Sudahnya tukar dalam kelas je. Tak suka benda2 leceh sebegitu. Lagipun time pj buat apa je. Boys main football, girls main netball which I really hate.

Sekolah menengah
- paling suka subjek bahasa sebab tak payah study. Hehe. Cam sejarah n subjek sains banyak kena ingat fakta2. Maths plak kena buat banyak latihan. Subjek paling dibenci tak lain tak bukan pj. Again, girls asyik kena main netball je. I selalu disuruh jadi GK (goalkeeper) sebab kononnya tinggi dari orang lain. Pernah sekali main duk tepis2 bola sampai jari terseliuh. Terus pangkah netball dari kehidupanku. Tapi zaman uni still disuruh main

Uni
- subjects yang I tot I suka I tak berapa nak score n subjects yang tak suka boleh score plak. Kesimpulannya tak suka sangat semua subjects. Kecuali subject elective conversational French. Maybe sebab assignments mainly kena have conversations in French.  Feeling sangat time speaking French tuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 11:39 AM | Show all posts
subjek paling suka - kimia sbb cikgu cantik, tk kawin lagi wpun garang ya amat

paling menyampah add math - sebab suara cikgu tu garau. tak faham apa dia cakap. bahasa pun tunggang langgang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:19 PM | Show all posts
all time fav adalah subjek sejarah..rase seronok belajar sejarah dulu2..  maths paling xsuke, add maths lg lah.. yg pastinye segala pengiraan, saya xsuke..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 03:16 PM | Show all posts
i paling tak suka subjek matematik tapi bila dah besar pandai jugak kira duit. hehhehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055169s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list