JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1918
View
165
Reply

[Pelbagai] Subjek yg korang gemar/nyampah mana-mana...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-12-2018 03:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya tak gemar sejarah. Bak kata P. Ramlee "barang yang lepas jangan dikenang" hahahaha. Masa tingkatan 5, memang x pernah bagus pun keputusan sejarah. Tapi SPM dapat scorr B. Bukan main happy sangat cikgu sejarah tu. Yang paling sy ingat, selepas dpt result sy call dia. Dia kata "Alhamdulillahhhh, akhirnya awak dapat B juga!" hahah. Nampak tak, betapa bersyukurnya cikgu tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekolah rendah
- suka semua subjek kecuali sains n pj. Sains tu sebab selalu dapat B. Seb baik time real upsr dapat A. Pj plak sebab dah peluh2 bersenam pastu kena tukar uniform sekolah balik. Nak tukar dalam toilet limited space n kena beratur panjang semata mata nak masuk tukar baju. Sudahnya tukar dalam kelas je. Tak suka benda2 leceh sebegitu. Lagipun time pj buat apa je. Boys main football, girls main netball which I really hate.

Sekolah menengah
- paling suka subjek bahasa sebab tak payah study. Hehe. Cam sejarah n subjek sains banyak kena ingat fakta2. Maths plak kena buat banyak latihan. Subjek paling dibenci tak lain tak bukan pj. Again, girls asyik kena main netball je. I selalu disuruh jadi GK (goalkeeper) sebab kononnya tinggi dari orang lain. Pernah sekali main duk tepis2 bola sampai jari terseliuh. Terus pangkah netball dari kehidupanku. Tapi zaman uni still disuruh main

Uni
- subjects yang I tot I suka I tak berapa nak score n subjects yang tak suka boleh score plak. Kesimpulannya tak suka sangat semua subjects. Kecuali subject elective conversational French. Maybe sebab assignments mainly kena have conversations in French.  Feeling sangat time speaking French tuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 11:39 AM | Show all posts
subjek paling suka - kimia sbb cikgu cantik, tk kawin lagi wpun garang ya amat

paling menyampah add math - sebab suara cikgu tu garau. tak faham apa dia cakap. bahasa pun tunggang langgang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:19 PM | Show all posts
all time fav adalah subjek sejarah..rase seronok belajar sejarah dulu2..  maths paling xsuke, add maths lg lah.. yg pastinye segala pengiraan, saya xsuke..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 03:16 PM | Show all posts
i paling tak suka subjek matematik tapi bila dah besar pandai jugak kira duit. hehhehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 03:53 PM | Show all posts
sekolah rendah minat maths.

pastu sekolah menengah dah tak minat maths sebab makin susah. masa ni suka english. tapi masuk upper form minat bahasa arab tinggi sebab ustat hensem. tapi c6 jugak spm meols. kohkohkoh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 10:15 AM | Show all posts
Edited by chicozinn at 12-12-2018 10:26 AM

subjek yang saya paling gemar adalah...

sekolah rendah :
1. English (sebab masa skola dulu budak2 ni panggil saya kamus bergerak)
2. Musik (sebab leh blaja main rekoder, kerincing, n kastanet)

sekolah menengah :
1. Geografi (sebab suka lukis peta pakai kertas karbon tekap kat peta)
2. Matematik Moden (sebab ada bab lukisan pelan)
3. Sejarah (sebab suka dengar cikgu bercerita n slalu cikgu bawak gi bilik bacaan tengok video sejarah)4. Add Math (walaupun penah dapat markah 2/100 tapi saya penah skali dpat markah 90% masa ujian bab Vektor sampai cikgu AM tu blanje saya makan KFC sebab saya budak kelas pemulihan Add Math yg paling menyerlah -itu pun skali je dpat A1 last2 spm dpat C5..
5. Kimia (walaupun slalu dapat 40++ tapi saya pun pernah skali dpat A1 bab sabun (markah 93% time tu) sebab masa Form 5 cikgu baru ensem mengajar subjek tu walaupun kelas kami ni kelas budak2 rebel tapi dia mengajar kami ngan penuh kesabaran..tapi sama gak spm aku dpat C6 tapi cikgu ckap terbaik sbab aku manjang kalu x fail, manjang dpat D je..mekasih Wak Aki..lap u muahhh..

subjek yang paling saya tak gemar adalah...

sekolah rendah :
1. Pendidikan Seni (sebab slalu dpat markah rendah padahal kalu bab melukis cikgu slalu puji lawa tapi bila gabung mewarna dpat 50++ je xpenah lebih 60..choi sangat!!!!

sekolah menengah :
1. Fizik (xtahu la aku manjang fail je subjek ni ngan experiment xbez langsung n cikgu senduuuu..seb bek spm dpat C6..alhamdulillah)
2. Biologi (walaupun experiment best siap bedah katak gergasi yg jinjang sllu makan tu tapi aku tetap slow end up dapat C5..SEDEYYYYYY!!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 10:35 AM | Show all posts
Edited by huehue at 12-12-2018 10:39 AM

Takde subjek yg betul betul fav/benci.

Cuma bila jawab soalan related to physics/engineering stuff tu rasa excited (bila boleh jawab jelah ) and back in school dgn asasi, chemistry pun antara subjek yg best bila boleh faham dan solve soalan/problem.

Yg kurang minat adalah jenis subjek yg bila test, kena pakai KBAT dan menghafal. Dan kena jawab secara karangan/esei. Tak boleh pakai point je. Macam sejarah, subjek research methodology, project management and such. Bukan tak tahu facts/isi tapi sangatlah menyampah bila kena jawab dalam bentuk ayat panjang/karangan. Tak masuk lagi part menghafal. Kalau menghafal tp minat, takde masalah sgt. Tapi menghafal terpaksa tu yg tak best.
Sekarang ni, dah lama tak belajar masuk kelas gitu so semua subjek dah masuk kategori tak minat. Zaman kegemilangan degree bolehlah acah acah student cemerlang jawab assignment faham jawapan bukan copy paste sebijik dari jawapan internet . Sekarang kalau suruh kira pressure pun iolls dah blur kena google formula dulu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Subjek feveret :

1. Sejarah - walaupon cikgu dia bosan, tp senang score sbb ingat je cite2 tu smua mcm baca buku or tonton movie kan.. just kena ingat date je lah.

2. English - sbb cikgu dia THE BEST TEACHER IN THE WHOLE WORLD! Sngt supporting n supportive! Iols mmg minat english dr darjah 1, tp tkda la pandai mana, lepas laa mana2 yg nak kena lepas tu kan

3. Geografi - sbb suka dgn nak tau psal tempat2 di dlm dunia n masyarakat nyew .... ala2 national geographic gittew

Subjek least feveret / tak suka :

1. Add math - sbb awal2 cikgu dia seorg yg iols tak suka, sngt mengecewakan, tgok muka dia pn personally iols tak minat. So, add maths iols terus ke laut dlm, even lepas tukar cikgu pon, iols merudum jgak. Alasan je kot kan, padahal mmg tak suka maths

2. Kimia - until now, iols still tak faham kenapa la kena belajar bnda tu. Dpt plk cikgu yg suka compare2 tahap kecerdikan iols n kakak iols sebelum tu, eeeeeiiiii sakit jiwa okey

Yg pasti, if i could turn back time, iols nk msuk kelas english jew, sbb iols sngt konpiden time dlm kelas. Nmpak ckit la bijaknya, dr kelas2 lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Matematik.  Akak lemah betul. ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 12:19 PM | Show all posts
Edited by mdhelmi at 12-12-2018 12:22 PM

subject paling suka:

1. Kemahiran Hidup - selalu dpt pujian dari cikgu hasil kerja memuaskan sbb mmg suka hands on
2. Add Math - sbb cikgu best, ajar sampai paham siap suruh dtg rumah sambung blaja yg xphm tu
3. Math Moden - kalo add math terer, math mod celah gigi je, grp kitorg selalu xsiap keje skola dan selalu lupa bawa buku, selalu kene denda tulis kat papan hitamla, kene menyanyila dll tp cikgu pon pening setiap kali ujian semua org dpt markah 90 ke atas
Cite pasal math ni pernah bertekak dgn lect masa matrix, dia ajar cara math biasa saya bantai cara add math tapi masih dpt jawapan yg sama, tapi dia salahkan sbb xikut ape yg dia ajar. sampai skrg saya xpuas hati dgn dia haha
4. Pendidikan Islam - sbb senang nk goreng ikut logik, soalan mintak 3 kitorg bubuh sampai 10 jwpn
5. BM - paling suka tang buat ayat dari perkataan, sampai grp kitorg cikgu label grp paling mengarut buat ayat. cth ayat bawa kereta langgar beruang kutub yang baru balik beli milo sambil dilihat oleh sami sedang bertapa di atas gunung...etc, tang kitorg je mesti 1 kelas pakat gelak je
6. Fizik - cikgu best dan benda2 yg belajar bole diadaptasi dlm kehidupan harian
7. Kimia - suka buat eksperimen sendiri, pernah buat lab terbakar kecil dan pernah buat bikar meletup

subject x suka:

1. BI - kebanyakan cikgu poyo
2. Sejarah - byk sgt ayat dan fakta kene ingat
3. Biologi - byk sgt ayat dan fakta kene ingat

saya mmg xsuka membaca ayat berjela2 melainkan buku cerita
mmg jenis suka mengira dan buat pape berkaitan dgn hands on



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka matematik
Lebih suka bi dan lain-lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 03:21 PM | Show all posts
paling menyampah
add math
tapi kalau dapat selesaikan soalan tu
fuhhhh
rasa bahagianyaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 03:46 PM | Show all posts
paling tak suka subjek add math
tak pernah lulus ujian atau exam, gagal memanjang
nasib baik masa SPM dapat credit , cantiklah sikit result
tapi math modern i score pulak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2018 01:41 PM | Show all posts
matematik - sebab mmg suka nombor.

love hate - geografi tapi jeles bila part kene warnakan peta sbb ada kawan yg power gila mewarna. peta dia paling lawoo.

kimia - tak pernah suka sebab nk kene hafal formula kat periodic table. teacher pulak masa tu suka buat kuiz mengejut2 semua kene berdiri n jawab sorg2. siapa x dapat jawab tak boleh keluar kelas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Paling suka adalah kimia, geografi,matematik, CAD
Paling xsuka nak kena belajar adalah sejarah, english, fizik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
i hate sejarah.. tak tau kenapa. tp bila masok sejarah dunia yg perang2 tu ok pulak hadam bahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2018 09:23 AM | Show all posts
Skola rendah suka Kajian tempatan tak suka math

Skola menengah suka prinsip akaun tak suka add math & eko asas

Uni tak suka statistik

Haha. Sudahnya skarang keje tak perlu kira2. Puas ati den

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 01:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Mathematics and accounting - sangat suka

Sejarah - menyampah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 02:42 AM | Show all posts
kimia sbb cikguny sendu hbs....sore cam dodoikan ank

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Subjek paling tak suka, math, sebab tak paham formula.
Yang suka, sejarah sebab cikgu hensem

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 04:31 PM | Show all posts
sekolah rendah - subject faveret iols BI.. berterima kasih sgt to my english teachers  dulu. I had so muxh fun learning english

sekolah menengah - subject faveret masih lagi BI, smpikan iols pnh dpt markah kesian dpt A time exam walau marks sbnrnye cuma B sbb Sir ckp die appreciate i always excited during his class n never sleep in class masa dia mengajar..hahhaha . Time sekolah menengah ni tmbh 1 lagi subject faveret, sejarah. mmg suka gler la sejarah

my all time subject terpaling menyampah is math and all science related subject..huhuhu..nsb jahh iols lulus semua time SPM dulu..huhuhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2018 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
I suka Bahasa Melayu dan Sains
Menyampah subjek matematik tambahan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa SPM dlu, suka ngn subjek2 asas cam BM, MATH, SAINS, SEJARAH.. sbb nye, subjek2 ni pnting bile nk msuk mne2 institusi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-12-2018 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Paling iols tak suka AddMaths & Math sebab tak suka tgok numbers. Chemistry & physics pon tak suka tapi tahla mcm mana bole amek masa SPM tu semua subjek tak suka ni.

Tapi paling suka Geografi, Sejarah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055126s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list