JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
962
View
54
Reply

[Idea] Talking at the back...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-12-2018 09:38 AM | Show all posts |Read mode
Senang cakap- mengata di belakang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 09:40 AM | Show all posts
Mengumpat ialah menceritakan keburukan seseorang di belakangnya, walaupun perkara itu benar.

Salah seorang sahabat Nabi (saw) bertanya: Apakah itu mengumpat? Rasulullah (saw) menjawab: Menyebut sesuatu mengenai saudaramu di belakangnya yang dia tidak suka. Selanjutnya Sahabat itu bertanya: Dan masihkah dikatakan mengumpat sekiranya apa yang disebutkan mengenainya itu benar terdapat padanya? Rasulullah (saw) menjawab: Dalam hal demikian (iaitu jika yang disebutkan itu memang benar) maka sebenarnya itulah mengumpat; tetapi jika apa yang disebutkan itu palsu, maka kamu telah memfitnahnya.
..dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan.. (Baqarah:191)
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Jadilah lebih baik dari semalam. ...bertambah baik setiap hari. ....menuju hari mati. ...

Pedoman untuk diri sendiri. ..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Mengata sesama kwn sekerja mmg bahaya..cpt je tsebar. Klo nk selamat mengata..mengata je kat suami..dia pdengar yg setia dan confirm x cite kat org lain.huhu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan mengata antara ipar duai. Pasti bocor dan suami pon akan hilang hormat pada kita.
Kawan kita mengutuk tu akan mengutuk kita juga dengan orang lain.
Kalau nak luahkan perasaan, luah je dekat forum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
pantang iols orang yang cakap belakang ni..kalau berani meh jumpa iols cakap apa yang kau cakap kat orang pasal iols..depan muka iols, iols nak dengar..jangan berani belakang je, depan2 buat muka manis..cikgu iols cakap BACUL..belakang je berani, depan kalu menikus panggil back up sana sini..ewww

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 8-12-2018 02:29 PM
pantang iols orang yang cakap belakang ni..kalau berani meh jumpa iols cakap apa yang kau cakap kat  ...

I sejak ada group whstsap ni..sapa yg mgata i.. i sound kat group..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
MeghanK replied at 8-12-2018 02:29 PM
pantang iols orang yang cakap belakang ni..kalau berani meh jumpa iols cakap apa yang kau cakap kat  ...

laju meg.   
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
awekjepun replied at 8-12-2018 03:03 PM
I sejak ada group whstsap ni..sapa yg mgata i.. i sound kat group..


lebih baik sound depan dari cakap belakang..biar orang kata kita jahat daripada duk acah2 baik depan mata semua orang tapi sebenar nya mulut busuk duk mengumpat kat belakang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 8-12-2018 03:14 PM
laju meg.

hi cik nancy..happy weekend
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 08:59 PM | Show all posts
manusia busuk hati, sejenis talam dua muka..

species yang perlu dihindari.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Orang nak mengata belakang ke apa, tu hal dia dengan Tuhan. Dia dengan kita....

Ustaz mohd zarifi dalam halaqah tajuk "Tular" semalam cakap, orang yang muflis di hari Akhirat, orang ni dia datang bawa pahala solat puasa zakat semua, tapi muflis, sebab semua pahala kena bagi dekat orang yang dia mengata tu, dan dosa orang yang dia mengata tu dapat kat dia.

Biasa di zaman canggih ni. Kalau kat kampung, mulut lagi cepat bergerak dari internet. Di zaman tular ni, dr danial nasihat, hiduplah dalam suasana Rabbani. Sebarkan ilmu dengan kebenaran, berdasarkan kitab. Rujuk Ali-Imran: 79

Nak mengata/ memgumpat/ viral benda mengarut tu, dalam suasana Rabbani ker macam tu? *berdasarkan apa yang saya masih ingat lagi. Biasa, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri

#donetazkirah
#modesetazahjadian

Tapi...saya pantang kalau orang bisik2 mengata depan2. Ingat kita tak dengar, tengok mulut pun boleh tau apa yang diorang nak cakap tu. Lain kali cakap siang pandang2 ya

Selalu nya sekarang, bila ada orang sampaikan balik umpatan tu (orang panggil mengadu domba kan, batu api sungguh), "See u in Mahsyar" jer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 12:47 AM | Show all posts
Iols kena dgn boss..
Depan kita hamboiiii manis mulut,
Blkg rasa nk tikam2 jahhh

Dia  tanya i, u minat tak nk masuk office hour, kalau u minat nti i.propose pd top managemnt. I ckp i minat jugak...
End up, tetiba smpi kt top mngmnt, bos i ckp i sll apply cuti hujung minggu.. What the hell!! Nasib la human resource x percaya bulat, siap dtg tgk bukti bagai.. Kengkadang, org lelaki ni membawang lagi dasyat dr pompuan tau... Hagak2 la nk mengata staff kt blkg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Entah lah..iols nak sakit hati org ngata belakang ni .. xdpt apa pun
Baik iols move on sahaja..walaupon org yang ngata belakang tu masih berbaik baik dgn iols..
Memula mmg nak maki je rasa..tp nak kata apa..yang mengata pon yg paling dekat dgn kita..
Iols buat hal sendiri saja lahhh..
Mmg jilaka org gini..cerita yg buruk buruk..sikit pun x back up kita...padahal bila susah..tetap iols tolong sama sama..
Last last..buat x tau je..lantak lah
Kita hidup ni janji kita happy..nak pikir org ngata ni sampai sudah x habis..xbleh nak puaskan hati semua...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlu layan.. senang cerita.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:33 AM | Show all posts
merasa la jugak, bos i buat camtu

depan i buat perangai donno, tp belakang i kemain hebat lagi mulut dia... each time i masuk bilik i dia tetiba gelabah, padahal i tahu dia mengumpat i dpn other colleague... and the colleague tu 1 dept ngan i

tahan dan sabar selagi boleh....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Tp ada org tu dah cakap dpn muka dia prangai harem dia tu,  tak sedar2 jugak. Siap nangis2 buat drama airmata mnafikn.. pastu acah2 kena buli oleh kaka2. Mmg padan la org mengata..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2018 09:37 AM | Show all posts
MeghanK replied at 8-12-2018 02:16 PM
lebih baik sound depan dari cakap belakang..biar orang kata kita jahat daripada duk acah2 baik d ...

Bingo. Acah baik...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
nk mengata skrg ni senang je..dlm whatsapp pun blh..bahasa zaman skrg membawang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Talam 2 muka selalu je ada dimana....mcm kt opis kaka ada sorg ni belakang org bukan main marah2 mgutuk2 mcm nak wat naikkan darah org lain supaya marahkan org yg dia umpat..tapi depan org tu langsung tak bunyi mulutnya siap bergurau2 mcm dia takpernah kutuk org tu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Disebabkan cakap belakang ni (especially benda yang tak betul) orang lain akan pandang serong dekat kita. Ataupun orang dah ada persepsi tertentu dekat kita. Padahal benda tu tak betul pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ia amat sakit sehinggakan boleh merubah individu itu menjadi raksasa.sangat sakit.mungkin berbulan2 masa diambil untuk pulih.tak mudah untuk sembunyikan raksasa itu kembali.

sesuatu perbuatan yang keji dan maha celak*.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:13 PM | Show all posts
Mengata belakang nie lebih kurang satu kategori dengan tikam belakang kawan ler. Nie memang jenis sifat yang menyakitkan hati serta menghancurkan hati orang yang mempercayai dia.

Bermula dengan mengata di belakang dulu, lelama makin berani akan mula take action dengan menikan belakang kawan pula ( bukan tikam guna pisau / senjata yer ). Paling tak tahan bila berdepan dengan orang yang dia mengata tue, boleh plak dia buat muka tawaduk bercahaya penuh keimanan bagai, berlakon demi dapatkan kepercayaan kawan tue padahal niat sebenarnya nak korek rahsia utk dijadikan bahan untuk mengata di belakang nanti


Sebab tue, sebaik-baik mana kita dengan seseorang tue, seboleh-bolehnya jangan ler cerita semua rahsia/ kisah yang terlalu personal kepada kawan / orang yang tak begitu rapat & org yg ader ciri2 makcik bawang nie sb nanti abis semua kisah kita dijajanya ke semua org.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:16 PM | Show all posts
Panas topik ni

kadang2 kita sendiri tak sangka betapa buruknya perangai seseorang tu, depan2 subhanallah baik giler, tapi belakang macam2 dia sebarkan cerita yg bukan2 sampai tahap yg tak disangka2

tapi jangan risau, Allah Maha Adil, Maha Kaya......sampai masa akan terbongkar juga kebenaran, dan si mulut hansuang hati busuk tu semoga mendapat pembalasan yg setimpal atas apa yg dikerjakannya

jangan ingat hidup atas dunia ni saje...akhirat nanti adalah kehidupan yg sebenarnya, so bawak la bekal yg baik2 untuk ke sana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-12-2018 09:37 AM
Bingo. Acah baik...

ada jenis orang ni cik seri..berlagak suci kat depan orang ramai yang tak tahu cerita sebenar..maka nya orang ramai tu pakat hulur simpati la dekat si acah2 baik dan suci ni..kesian kata nya

little that they know, si acah2 baik dan suci ini lah yang kaki tabur fitnah, jaja pasal orang lain kat belakang orang tapi sebab mangsa tu pilih untuk mendiamkan diri maka si mangsa la akan kelihatan jahat di mata umum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054093s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list