Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2332
View
76
Reply

[Idea] Talking at the back...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 9-12-2018 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Disebabkan cakap belakang ni (especially benda yang tak betul) orang lain akan pandang serong dekat kita. Ataupun orang dah ada persepsi tertentu dekat kita. Padahal benda tu tak betul pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
ia amat sakit sehinggakan boleh merubah individu itu menjadi raksasa.sangat sakit.mungkin berbulan2 masa diambil untuk pulih.tak mudah untuk sembunyikan raksasa itu kembali.

sesuatu perbuatan yang keji dan maha celak*.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:13 PM | Show all posts
Mengata belakang nie lebih kurang satu kategori dengan tikam belakang kawan ler. Nie memang jenis sifat yang menyakitkan hati serta menghancurkan hati orang yang mempercayai dia.

Bermula dengan mengata di belakang dulu, lelama makin berani akan mula take action dengan menikan belakang kawan pula ( bukan tikam guna pisau / senjata yer ). Paling tak tahan bila berdepan dengan orang yang dia mengata tue, boleh plak dia buat muka tawaduk bercahaya penuh keimanan bagai, berlakon demi dapatkan kepercayaan kawan tue padahal niat sebenarnya nak korek rahsia utk dijadikan bahan untuk mengata di belakang nanti


Sebab tue, sebaik-baik mana kita dengan seseorang tue, seboleh-bolehnya jangan ler cerita semua rahsia/ kisah yang terlalu personal kepada kawan / orang yang tak begitu rapat & org yg ader ciri2 makcik bawang nie sb nanti abis semua kisah kita dijajanya ke semua org.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 05:16 PM | Show all posts
Panas topik ni

kadang2 kita sendiri tak sangka betapa buruknya perangai seseorang tu, depan2 subhanallah baik giler, tapi belakang macam2 dia sebarkan cerita yg bukan2 sampai tahap yg tak disangka2

tapi jangan risau, Allah Maha Adil, Maha Kaya......sampai masa akan terbongkar juga kebenaran, dan si mulut hansuang hati busuk tu semoga mendapat pembalasan yg setimpal atas apa yg dikerjakannya

jangan ingat hidup atas dunia ni saje...akhirat nanti adalah kehidupan yg sebenarnya, so bawak la bekal yg baik2 untuk ke sana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-12-2018 09:37 AM
Bingo. Acah baik...

ada jenis orang ni cik seri..berlagak suci kat depan orang ramai yang tak tahu cerita sebenar..maka nya orang ramai tu pakat hulur simpati la dekat si acah2 baik dan suci ni..kesian kata nya

little that they know, si acah2 baik dan suci ini lah yang kaki tabur fitnah, jaja pasal orang lain kat belakang orang tapi sebab mangsa tu pilih untuk mendiamkan diri maka si mangsa la akan kelihatan jahat di mata umum

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2018 07:38 PM | Show all posts
MeghanK replied at 9-12-2018 06:26 PM
ada jenis orang ni cik seri..berlagak suci kat depan orang ramai yang tak tahu cerita sebenar..mak ...

What you give you get back amin...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 9-12-2018 07:38 PM
What you give you get back  amin...

ameen..sesungguh nya Allah tu maha melihat dan maha mengetahui
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 9-12-2018 09:21 PM

Company dulu2 ada staf menjaja cerita sana sini kat ofis kat fb dll. Juga kutuk ofismate kutuk bini bos kutuk org tua2. Yg org tua2 mana layan fb juga jadi mangsa kutukan xde hujung pangkal. Hujung2 org lain mengumpat dia yg dia pegang2 bos kat bilik bos. Dan beliau membela suami biawak kena kerja Dan kerja. Ramai persoal beliau kawen awal sambil ambik dip degree kerana zaman remaja suka membirah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2018 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Normal selagi nama manusia. berdoa supaya diri x jadi begini...cakap belakang ni bahaya boleh porak perandakan hidup org lain. ishhhh xnakla jd ahli neraka tetap..kenalah cuba elak mana yg boleh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-12-2018 09:00 PM | Show all posts
ninja boy replied at 9-12-2018 07:11 PM
Company dulu2 ada staf menjaja cerita sana sini kat ofis kat fb dll. Juga kutuk ofismate kutuk bini  ...

Bingo...the cycle goes on...
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2018 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Bab mengumpat tak ada masalah besar pun pada sy. Orang nak mengumpat sy pun, x mendatangkan apa2 kesan. Mengumpatlah asalkan apa yg diumpat tu cerita benar. Bukannya cerita tambah2. Sebab saya pon suka mengumpat. Hahahhaa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2018 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
mengata blkg ngn perli2 adalah dua benda zalim berlaku d opis

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2018 02:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak je yg macam ni skang..

Lets say dalam group ni ada ABCD
Boleh pulak ada group ABC je
Pastu ada pulak group BCD je
Pastu ada pulak group CDA je

Aaa macam tu lah sampai abg jamil mampus, menyampai sana sini..

So now iolls tak kisah tak ramai kawan.. quantity doesnt matter gittew

Disebabkan pekerjaan husband iolls, so kitaorg macam ada persatuan gitu.. tapi banyak nauuu perangai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 01:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya talam dua muka ni.. Boleh melagakan antara satu sama lain.. Bnyk je spesis2 cmni.. Lgi2 kat tmpt study.. Serius

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah kena masa kat ofis.  Kawan yg dok membawang dgn sorang lagi staf pasal i, tak sedar ada staf lain di bilik sebelah. Staf di bilik sebelah dok dengar apa jer dorang dok mengata.

Esoknya sampai ke telinga i apa yg dorang dok gebang. Banyaknya negatif. Kawan i nih bila depan2 bercakap lembut gigi dari lidah.

Mulut org tak boleh ditutup.  Selagi ada secebis perasaan iri, selagi itulah mulut dorang berbunyi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 03:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Mengumpat hal orang memang seronok sampai tak sedar diri sendiri pun lagi teruk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
awekjepun replied at 8-12-2018 12:21 PM
Mengata sesama kwn sekerja mmg bahaya..cpt je tsebar. Klo nk selamat mengata..mengata je kat suami.. ...

Sy stuju dengan awk
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg sedeh arr bila kawan2 suke ckp belakang walhal kita tak penah amik pot pn pasal diorang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Lagi sakit hati bila org mengata kau macam2 tapi bila ko msg dia ajak confront.. dia block kau.. apakahh??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2019 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Ckp blkg ni kdg jd sbb dh cb ckp dpn, tp nan hado perubahan. Smpai satu ms jd mls dh, baik xyah ckp. Buang masa je. Dn ckp blkg pn berterusan hanya utk meluahkn rs geram, smpai lah bg jamil mamposssss...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088151s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list