JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1234
Return to list New
1863
View
96
Reply

[Pelbagai] Attention Seeker...

[Copy link]

Author: seribulan    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 25-12-2018 01:30 PM | Show all posts
kalau pandang dari sudut positif, boleh tmbah keyakinan diri esp kpd yg selalu rasa rendah diri..attention seeker ni x salah cuma kena pandai/tahu guna bila msa yg sesuai ja..cuma bila dh melebih-lebih tu yg boleh bawa musibah tu..yg jadi show off/buat benda yg d luar normal manusia..bila org tegur, xnk terima dan mula la play victim..

Penerimaan manusia ni juga subjektif..ada suka tgk dan ada yg menyampah..ada yg terima sejenis attention seeker ni sbg motivasi/pengajaran utk jadi lbh baik lg..ada jgk yg menyampah sbb keterlaluan utk meraih simpati org..

Bak kata pepatah yang baik dijadikan teladan, yang buruk dijadikan sempadan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Part play victim tu mmg often disukai certain human ni, acah2 me against the whole world, pdhal diri sndiri yg create scene & broadcast utk tatapan smua org demi simpati, likes n viral... meluat

4841D078-3376-4DAC-8E86-709507ECD9D9.png
4841D078-3376-4DAC-8E86-709507ECD9D9.png
4841D078-3376-4DAC-8E86-709507ECD9D9.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2018 10:39 PM | Show all posts
realist_13 replied at 25-12-2018 07:48 PM
Part play victim tu mmg often disukai certain human ni, acah2 me against the whole world, pdhal diri ...

Bingo...delusional much...
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 01:58 PM | Show all posts
Rasa kurang keyakinan diri, achievement tidak seberapa berbanding dengan contender. Jadi inilah cara termudah untuk menonjolkan diri.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 05:28 PM | Show all posts
Iris. replied at 9-12-2018 11:28 AM
Bcoz im in psychology
I would say that
Everyone is attention seeker

I like your statement.
Yes everyone is attention seeker, it's just the matter of how much attention your need and create.
For example, sometimes our spouse; husband/wife buat perangai marah2/ ngade2/ etc2 kadang2 to get his/her partner attention.
This one in relationship lah. But klo mmg attention seeker jenis semua spotlight nak kat dia aje, mmg annoying abis. Bukan dengki tau tapi kadang-kadang manusia ni x lari dari ade perasaan menyampah sikit tulah.

Attention seeker y positive semua benda dia buat untuk achieve something konon tunjuk dekat orang y dia sayang or for his/herself yang he/she can do it or to get recognition from their loved ones. But this one kena moderate lah.
Tapi jenis y attention whore 24/7 nak tunjuk/buat benda tah pape i rasa dia rasa ape y dia buat tu x cukup satisfied. He/She wants more to the extend terbabas jadi annoying.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2018 07:51 PM | Show all posts
Bila baca replies terasa i ni macam attention seeker separa tegar . Syukur setakat ni i tak sampai tahap nak update ig story atau whatsapp story 24/7. Paling i rajin cuma main twitter je itupun mostly tweet randomly je and my followers pun kawan kawan rapat yg ada sekerat.

Attention seeker tegar yg suka humblebrag dan fefeeling celebrity ni sometime i try utk bersangka baik yang dia cuma nak sharing je cuma i punya perception je terlalu negative. Tapi... selalunya gagal sebab obvious gila orang tu tengah humblebrag Dah tua bangka tapi still throwback cerita zaman sekolah menang anugerah pelajar aktif. Ulang tayang berapa kali dah kesusahan dia nak sambung belajar (tak susah pun sbb sheolls syukur ya berduit, yg susah tu sbb sheolls tak cerdik tapi nak kos glemer). Ulang tayang mak ayah dia orang besar besar, in laws pun hebat hebat belaka.

Anyway, mmg betul pun semua orang akan seek attention. I pun sama juga. Cuma i rasa i kategori normal je . Yg dah kategori attention whore ni mmg lain macam. BBNU tu lainlah boleh ampun lg. Yg dah jadi mak orang pun... hmm...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2018 10:08 AM From the mobile phone | Show all posts
My cat is guilty of attention seeking to the max!
Balik rumah dia greet and meow2 sampai we all bagi attention gosok2 dia.
Selagi tak layan/bagi attention selagi tu dia bising meow2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 11:57 PM | Show all posts
huehue replied at 26-12-2018 06:51 PM
Bila baca replies terasa i ni macam attention seeker separa tegar . Syukur setakat ni i tak sampai ...

Memang attention seeker tegar...bingo...
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2018 02:58 PM | Show all posts
I xtau orang lain macam mana, tapi for me myself, i x pernah lagi post ig story ke ape ke... even ade twitter pun nak luah perasaan kononnya, mikir berjuta-juta lemon. Patut ke x post? I tau x semua orang macam ni atau x tapi i ada perasaan tu. Rasa sangat segan kalau post dekat ig story etc. Sebab memang sentiasa akan fikir, mesti orang akan fikir kita ni saje nak menunjuk konon nya.

Ada jenis y suka post suami belikan hadiah macam2, belikan suami hadiah mahal pun post semua. Yes memang orang kata bialah dia nak share the happiness, tapi i rasa lah... lama-lama orang akan rasa 'Ha yelah hidup ko ajelah y best sangat'.

So untuk situation macam ni jatuh ke idok kategori 'Attention seeker'?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Attention seeker....

Xleh tgk org lebih dari dia.
~Dunia dia ada dia dia dan dia saje..

Insecure and kurang bersyukur.
~sanggup buat cerita/tokok tambah cerita and buruk kan org lain jugak. Asalkan diri dia nampak bestttt. So untuk menampakkan dr dia best. Dia kene bring down others. Jijiks perangai gini yach. Tp wujud. I br jumpa makhluk macam ni. Dpn kita cakap baikkk. Lemah lembut. Belakang kite rupanya mcm2 dia reka cerita. Xleh brain i org mcm ni pon ada.

Dia xtau pasal kasih sayang dan keikhlasan
~pada dia, utk org terima dia dia mesti outstanding dr org. Sampai sanggup labur dgn duit. Beli kasih syg dgn duit. Asalkan org berkawan dgn dia. Asalkan org selalu puja2 dia.

To attention seekers out there.

Just b u. The original u. The real u. Sila belajar utk berasa cukup dgn diri sendiri. Xperlu nk compare2 dgn org lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2019 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Attention seeker klu dlm meeting suka create benda kecik seolah2 besar..pastu ulang2 benda sama..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg saya perhatikan attention seeker ni ada satu perangai yg dia je yg betul. Org lain semua salah. Sabar jelah. Huh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2019 04:49 PM | Show all posts
tanda kurang perhatian family kot..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 02:28 PM | Show all posts
biasa kurang kasih syg & dahagakan perhatian..cth mcm selalu update status pastu hadap org like or org view..kesah plakk kann..tp tu laa siann

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:53 AM | Show all posts
kesian dekat attention seeker ni sbb i rasa depa ni macam ada penyakit mental..buat apa2 mesti nak org pay attention kat dia..kalau di soc media tu i block kan je..tapi kat ofis pun ada jugak..rimas..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:32 AM | Show all posts
org jenis mcm ni mmg selalu dahagakan kasih sayang ..dia ni jgk mesti org yg oversharing benda2 kat media sosial..bahaya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:05 AM | Show all posts
attention seeker ni kat office pon ada, dlm whatsapp group pon blh jumpa, kalo kat fb post gamba pakai kain batik, gaya jer bebeza, tepi pintu, atas tangga, celah tingkap...

kadang2 drg ni tahu org x suka tp drg mmg drg jenis tak kisah, drg sgt happy blh share benda2 yg bagi kita sangatlah tidak penting utk dkongsi, siap komen sedey x ramai org like...

kadang2 mgkin ni cara drg release tensionnnn....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:14 AM | Show all posts
Kasihan dgn mereka...sbb trying too hard to win

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 08:43 PM | Show all posts
sometimes tak paham kenapa perlu jadi "attention seekers". Maybe aku ni introvert so tak suka betul kalau jumpa orang yang attention seekers. boleh ke duk diam2, chill and relax.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai je attention seeker dlm keluarga dan kawan ofis. Jenis post2 simpati kat medsoc minta org doakan kat dia. Semua benda nak share kat public.

Tapi aku jenis tak kisah pun nak kawan dgn sejenis attention seeker nih. Aku lagi suka kawan dgn org mcm ni pasal pegi mana2 pun dia yg dpt limelight.

Aku pulak opposite; being introvert -memang benci sangat kalau terkena limelight. Aku boleh stress sampai tahap nak cabut lari je dari event tu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Sejenis manusia yg kurang kasih sayang
Sejenis manusia yg xblh tgk org lain lebih dari dia
Sejenis manusia yg xpernah puas dgn apa yg dia ada

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:55 AM | Show all posts
Aku ada sorang aku kenal attention seeker ya amat! yg best tu apa yg ditonjolkan bukan hak dia pun. cter dia cmni, dia pnya la nmpk berjaya dgn kerja n bisnes kecil2an dia. aku punya respect kat dia sbb muda lg da ada 2 rumah n 3 kereta. rupa2 rumah bapak dia n kereta adik2 dia da. show off hrta org je. psycho dowh org cmni! aku yg bengang sbb slah respect

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052512s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list