Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2760
View
10
Reply

Calling For Produa axia SE (A) 2014 owner driver

[Copy link]

Author: limauais1619       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-12-2018 05:46 PM | Show all posts |Read mode
Assalam..tq admin approve...

hai suma...sapa pakai keta axia SE (A) tahun 2014..nak rivew sket dan tanya keta ada masaalah enjin start tak hidup tak?
simptom dia camni
1.keta kira jalan lama lebih kurang 4 jam,masa tempuh jamm yang teruk,tengah merangkak jalan skit2 tetiba semput dan enjin mati....start tak hidup...minta tolong tolak keta ketepi...rest dalam 10 minit +- start hidup balik kete...
2.keta kira jalan lama lebih kurang 4 jam,pastu terasa nak benti kejap kekedai beli rokok ka air ka..tutup enjin,kunci...datang balik nak start dah tak hidup...tggu 10 minit start hidup..

masaalahnya bila jadi macamni menyusahkan org..terutama kat trafict light atau masa tengah tempuh jamm..

solution setakat ni
- dah 2x pegi produa check ecu system tapi tak detect apa masaalah,produa cuma suspek ecu board problem atau fuel pump problem...dorang pon tak sure
-tanya kedai cina plak diorang kata takada lagi axia baru rosak fuel pump atau ecu....
-dan sekarang tengah dapatkan pendapat pihak ketiga di produa
-sebb memang confirm bukan masaalah bateri atau alternator

korang rasa apa yang patut aku check dan confirmkan dulu...taknak terus tukar fuel pump suma bagai takut tukar lain yang lain rosak...ni nak confirm dulu benda apa rosak...atau sapa penah kena....

sumber dalam tenet atau blog2 dorang suggest check
-crank sensor
-fuel pump
-fius fuel pump
-airflow
-elektronik
-acc valve
-afm
-tb voltage




tq....

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 06:11 PM | Show all posts
starter dah nak kong.  minta mekanik ambil meter elektrik ( bukan meter tnb) sambung dekat starter dan check kuasa elektrik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-12-2018 08:40 PM | Show all posts
Edited by limauais1619 at 8-12-2018 08:53 PM
CiliPadiSedap replied at 8-12-2018 06:11 PM
starter dah nak kong.  minta mekanik ambil meter elektrik ( bukan meter tnb) sambung dekat starter d ...

boleh jadi starter ka,sebab masa enjin hidup dia mati ...bukan mula mula start...lagi satu hari hari  mula nak naik keta start hidupja..seolah enjin tak boleh terlalu panas...bila panas dia kong...tu yang pelik...ka ada dua kemungkinan..maksudnya bila jamm dia semput dan enjin mati tu sebab fuel pump tak  tolak minyak..pastu bila enjin mati nak start balik susah sebab starter pon problem. nanti minta mekanik check kan stater jugala..bukan apa tengah hujung tahun ni duit nak pakai ke arah lain banyak..jadi kalu habis ke kereta saja naya la ..fuel pump tu tanya produa dekat 500+- repairnya..mahal barang produa.... ..penah kena masaalah yg sama ka?pakai keta apa?tq bagi solution...sekurang kurangnya membantu tengah kebuntuan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
limauais1619 replied at 8-12-2018 08:40 PM
boleh jadi starter ka,sebab masa enjin hidup dia mati ...bukan mula mula start...lagi satu hari ha ...

Check dulu voltage kt starter ok ke x? Ye starter guna masa nak hidup kereta ada masa dia akan mati masa tengah jalan nak kena main rpm
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2018 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Bro, try tukar coolant temperature sensor, atau chek dulu takut2 dah tercabut....kalau ikutkan tanda2 diatas....tak lain tak bukan..itu je penyebab nye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 06:04 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 8-12-2018 10:58 PM
Check dulu voltage kt starter ok ke x? Ye starter guna masa nak hidup kereta ada masa dia akan mat ...

dah check kat bengkel ngn produa bro...status voltage starter normal...  volts pada9.7n..battery test pon normal volts 11.92v,measure 253cca,rating 275cca..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2018 06:10 PM | Show all posts
Edited by limauais1619 at 12-12-2018 06:27 PM
zulka replied at 11-12-2018 12:33 PM
Bro, try tukar coolant temperature sensor, atau chek dulu takut2 dah tercabut....kalau ikutkan tanda ...

tq bro suggesstion ....tula dok rasa semacam ja ni...takleh over running....kalu over running mula la dia buat hal....seolah enjin takleh panas....kalu naik kejap2 ok ja...dok rasa camtu gak mcm ada kaitan ngan sensor...tapi tula tanya produa dorang nafikan benda tu...dorang dok suspek ECU board ngan Fuel pump....gila ka apa nk kena tukar 2 benda alahni....mau kat ribu riban ni....tgk nnti tggu gaji masukk nk try check mcm bro suggest...apa nama ..tempperature sensor..tq.....cuma konfius sket kalu masaalah tempreature senssor kenapa  kat meter keta meter tak tunjuk level panas atau status f panas...tu yang heran jugak...any suggestion dari bukan owner axia atau sapa sapa  juga dialukan utk cari apa masaalah keta saya ni...
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2018 12:14 PM | Show all posts
limauais1619 replied at 12-12-2018 06:10 PM
tq bro suggesstion ....tula dok rasa semacam ja ni...takleh over running....kalu over running mula ...

secara logiknya kalau sensor tu rosak takleh detact , sebab tu temp tak naik...yg peliknya indicator chek enjin tak menyala pula
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2018 06:25 PM | Show all posts
zulka replied at 13-12-2018 12:14 PM
secara logiknya kalau sensor tu rosak takleh detact , sebab tu temp tak naik...yg peliknya indicat ...

itula pasal...indicator meter takdak pon kuar signal...takpa nntu nak try check benda alah ni ..tq bro
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2019 08:54 PM | Show all posts
assalamualaikum

maaf lama tak muncul....sebabnya masih keta sebelumni masih mood problem.....baru awal minngu ni test naik sekali lagi...memang ternyata masaalah yang sama enjin mati.....enjin mati ...
waktunya
*masa selepas parking  dalam 2 jam...start balik tak hidup....bila tunggu 4/5 jam baru hidup....
*pastu masa kenderaan dah lama running...contoh keta pegi bangi tempuh jamm,pastu ronda ke kawasan kajang...dia akan buat hal...
*pastu masa kenderaan hidup pon kalau dah running 4/5 jam enjin akan mati...masani mujur dah dekat kotak parking rumah kawan....jadi tolak tumpang park situjala....sok pagi start hidup bawak balik umah park diam diam..

dan yang the letest dah dapat tau masalahhnya.....puncanya gi try hantar ke produa lain..... dia dapat detect dan dia kena masa enjin mati...maybe dia test drive kot....sebab saya suruh dia test drive...


jawapan produa dapt trace masaalah ECU board system....dia dah confirm.....so tinggal lagi nak claim warannty...kalu approve claim tu nanti dan proceed repair aku rojer korang balik.....ok ke tak ok....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2019 11:10 PM | Show all posts
assalam...info terbaru keta hantar ke produa....dorang dah dapat kesan dan org hq sendiri test apa masaalahnya....jadi benda yang dorang replace fuelpum......baru shja amik kereta...tinggal tgh nak test 2/3/4 jam tgk enjin mati ka tidak....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087387s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list