JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
3502
View
327
Reply

THREAD BORAK USAHAWAN 2019

[Copy link]

Author: adila39    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 25-12-2018 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 24-12-2018 10:09 PM
ooo saja buat lawak...hehehe



ish jangan compare dengan beg perempuan, mana kena.

ni tool bag, letak tools, equipments, apparatus, memang kena heavy duty.bukan zaman nak angkat2 tool box besi lagi dila.tak praktikal.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 25-12-2018 06:36 AM
Nanti saya buat satu yg dummy punye dulu.and then share kat sini.. tq

ya sis.buat sample satu.

macam ni sis, ni cadangan saya, awak buat satu sample dulu.kalau tak boleh 20 liter awak start dengan 10 liter dan target awak untuk electrician.

untuk ip64 splash resistant, awak try study tentang epoxy resin.some of the g shocks ada guna epoxy resin, jangan guna latex takut ada yang allergy.

jadi kanvas tu awak lapikkan dengan epoxy resin yang dah canai, gam dan jahit dua2 material tu.

untuk testing and commissioning, sis masukkan kanvas tadi dalam bekas atau besen yang bulat tu, biarkan lebihan kanvas tu terkeluar sikit daripada besen, sebelum tu letak paper kat bawah atau silicone foam(ada jual kat hardware), letak kanvas sis tadi tuang air sikit (kalau boleh air sejuk), biarkan dalam 2 jam macam tu atau temperature air susut, buang air tadi, angkat kanvas, check silicone foam tadi basah tak sebab kondensasi atau resin dan kanvas tu tembus air.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 25-12-2018 09:31 AM
bagus sis.mak ayah jangan lupa, zakat jangan lupa.

saya cuma nak masa je sis.saya cuma nak masa ...

Kannn.. dulu siap kilik siap ckp u berenti nanti suami u ceraukan u cmn. Mau tak mental i.. skrg somi syg u.. akan dtg cmn .. lps i berhenti mmg semua kwn lari..look down. Mula mmg takut.. tp alhmdlh.. terasa best sgtt.. mkn pakai mcm biasa gak.. tp plg best i dpt handle anak anak.. dpt hantar anak srkolah.. dah tak riso meroyan kalo anak kena tinggal van.. dah tak riso anak duk kat nurseri.. sbb i laa dreba i laa nurseri.. i la pekerja.. mmg terasa nikmat..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 24-12-2018 10:55 AM
boleh share dgn i tak..

i ada product ni baru jd dealer tapi i tak buat apa apa lagi sbb mcm xd ...

Check kat pm ye
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok nk sesi luahan skit. Masa di U dulu, i ada join program keusahawanan under mdec rasanya. Bwh khalid nordin. Program ni ada 5 modul. Free je. 4 modul teori, modul ke 5 sangkutan kerja (praktikal). Dikatakan kalu kte ada sijil complete ni boleh senang dpt dana utk start biz nanti.

Unfortunately  modul last tu x dpt buat and i batch last. Lepas tu mdec dh tkde . I dah pernah  contact kementerian berkaitan malangnya mcm tk laku la sijil2 kami ni.

Pembaziran betul duit  penganjur masa jalankan modul2 ni, akhirnya tk dpt nk manfaatkan pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 23-12-2018 03:24 PM
nak share some photos. Ni yg i buat dulang services deco and gifts etc... actually sangat boleh kala ...

Tangan kreatif ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 25-12-2018 09:40 AM
ya sis.buat sample satu.

macam ni sis, ni cadangan saya, awak buat satu sample dulu.kalau tak b ...

10 liter tuu mende ye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-12-2018 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Later today i post something and check pm ya ..mekasih.  Hope we can share more. Sharing is caring gitu
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 25-12-2018 11:01 AM
Ok nk sesi luahan skit. Masa di U dulu, i ada join program keusahawanan under mdec rasanya. Bwh khal ...

Ntahlaa sis.. bg saya.. saya mmg tak caye sijil.sijil ni.. bg i  dgn ilmu tuu i buat duit.. sijil tinggi gununh pun saya tak pedulikk..

Tak baik derang bg hrpn cam ni.. ujunh ujung abuk pun tak de

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 25-12-2018 11:10 AM
10 liter tuu mende ye..

kapasiti beg tu sis.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 25-12-2018 12:30 PM
kapasiti beg tu sis.

Ok.. tq...
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 25-12-2018 01:57 PM

Hi uols....
Ok ke kalau iols DM/PM IG/FB kawan2 dan kenalan alam maya? Iols kenalkan IG iols dan produk yg iols buat.
Mula2 rasa segan. Tapi bila fikir nak survive, tebalkan muka di sebalik handphone ni.
Mungkin ada yg tak perasan IG dan produk iols buat. Iols kena perkenalkan.
Ada satu lagi...iols perasan. Ada yang suka masuk contest dan mengharapkan dapat produk2 melalui contest. Jadi berkemungkinan tak beli produk dari IG shop. Iols pun suka sangat masuk contest. Bila menang dapat hadiah lagi syok. Tapi bila berkenan sesuatu benda dan ada duit lebih, iols tak kedekut nak keluarkan duit. Sambil shopping dengan niat nak support bisnes orang lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 25-12-2018 12:33 PM
Ok.. tq...

Gegirl rupanya uols.

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-12-2018 12:45 PM
Gegirl rupanya uols.

Ye.. alavala  ppompuan terakhir gittew
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 25-12-2018 11:49 AM
Ntahlaa sis.. bg saya.. saya mmg tak caye sijil.sijil ni.. bg i  dgn ilmu tuu i buat duit.. sijil  ...

Tulah. Sebenarnya sijil tu kira nk ckp yg kte complete course, dh belajar akaun, marketing, branding yada yada. So cut short trus, bleh apply loan.

Now i do believe modal 0 atau minimum boleh jalan dah. Macam dropshipla. Cumanya, kalau nk start di landasan betul mmg kena belajar. And belajar ada yg free ada yg kena bayar.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 25-12-2018 12:44 PM
Hi uols....
Ok ke kalau iols DM/PM IG/FB kawan2 dan kenalan alam maya? Iols kenalkan IG iols dan pr ...

Moh la dm ig
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Awal2 ada yg share  home made/handmade product kan. Actually komuniti  kte masih kurg 'kesedaran' yg produk2 ni mahal sikit harganya kerana 'seni' penghasilan dan tak sama dengan yg kilang buat. Mungkin sebab tu kurang sedikit sambutannya.

Kalau platform international, boleh try jual di etsy.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 25-12-2018 09:38 AM
ish jangan compare dengan beg perempuan, mana kena.

ni tool bag, letak tools, equipments, app ...

Teringat pakai pouch letak segala macam hammer, selotep, gunting, gam masa sepupu husband nk kawin. Kami incharge bab signboard. Masa tu pun kami baru2 juga kawin. Kelakar plak reaksi family husband ckp mcm ganasss. Hehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 25-12-2018 06:58 PM
Tulah. Sebenarnya sijil tu kira nk ckp yg kte complete course, dh belajar akaun, marketing, brandi ...

Rasanya kalo nak buat bis tak perlu dropship sbb adakala nanti u yg kena tggung kalo pemilik tak anto brg pd customer u.. tak ke naya.. i rasala better buat produk sendiri..

Permulaan bis saya.  Saya amik produk iks karipap mini yg tak terkenal lgsg.. pas tuu buat stiker print sendiri.. pas tuu beli mesin sealer rega rm50.. packing sendiri pas tuu antar kat kedai.. modal  tak smpai rm60.. plastik pun beli brp helai jahh.. alhmdlh dpt sambutan.. dari 10 bungkus saya antar terus beratus saya hantar.. dr mesin sealer cikai saya beli mesin sealer heavy duty terus yg leh running 24 hours..

Pas tuu saya try juai kopok pulak.. mmg goremg sendiri. Dr A sampai z.. saya sampai.hantar ke rnr bikam tapah semua saya conquer.. alhmdlh plg cikai leh dpt 3riban sebulan.. org pi pej pos masa nak dekat raye nak kuar duit.. saya poi sbb nak simpan duit.. hihihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2018 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
anastasia7 replied at 25-12-2018 07:01 PM
Awal2 ada yg share  home made/handmade product kan. Actually komuniti  kte masih kurg 'kesedaran' yg ...

Iols pernah kena. Customer tak jadi dia kata mahal
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050360s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list