Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2893
View
101
Reply

[Pelbagai] Azam Tahun Baru - Sejauh Manakah....

[Copy link]

Author: Foxey    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-12-2018 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
240_F_232861725_k9CW2XryRDsdN4r63A808yw9CQfZue4U.jpg

Kita kini di penghujung tahun 2018 dan di ambang tahun 2019. Setiap kali menjelang tahun baru, ramai di antara kita yang akan membuat azam baru. Namun, ada juga yang dah malas nak berazam sebab asyik la tak capai.

Persoalannya, sejauh manakah anda membuat azam dan seterusnya follow through untuk mencapai azam anda itu? Meaning, do you really make efforts to ensure that your current year resolution is achieved by the end of the year or a resolution remains just a resolution?

Sekiranya anda kategori pertama, sudilah kiranya anda berkongsi apa yang anda buat bagi memastikan usaha berterusan dalam mencapai azam tersebut pada hujung tahun (you know, sit back and enjoy the fruits of your labour at the end of the year).

Atau adakah anda kategori kedua, buat azam, awal2 je semangat pastu, terbiar je sampai habis tahun. Then meratap tepi bucu katil sebab tak capai azam.

Atau anda jenis yang buat azam tapi tak kisah la capai ke tak.

Atau kategori last sekali, dah tak buat azam langsung lama dah sebab tau tak capai pun.

Sudilah kiranya anda semua share ye pandangan masing2. Thank you

original-1037478-1.jpg

4e0c8780463c728ee5d00cb9c1d430b7.jpg




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by matkpop at 30-12-2018 11:07 AM

Setiap orang ada azam berlainan. Azam nak kahwin, azam nak travel, azam nak capai GPA 4.00, etc. Secara jujurnya saya kategori last, saya tak pernah ada azam. Saya nak sentuh pasal azam nak kurus, nak sihat, nak jadi lebih baik, nak berhenti merokok etc. Saya agak skeptikal dengan azam sebegini.


Ini pendapat peribadi saya, kenapa nak kena tunggu setiap hujung tahun baru nak berazam begini? Kenapa tak mulakan dari harini? Tak perlu tunggu Disember nak lakukan sebarang perubahan. Seperti hari raya juga, kenapa tunggu raya baru nak minta maaf hujung kaki hujung rambut?

i-dont-make-new-years-resolution-meme.jpg

Kadang kalanya ada juga yang betul2 nekad nak capai azam tahun baru mereka, itu bagus. Tapi ada juga spesis hangat2 tahi ayam. Ini kebanyakan, saya tak hairan.

one-does-not-simply-in-new-year-resolution-meme.jpg

Tapi apa pun, selamat tahun baru in advance. Ini sekadar pendapat saya, no offense. Elok la ada azam tahun baru, sebagai pemangkin motivasi mungkin. Tahun baru, lembaran baru.

good-luck-with-your-new-year-resolution-meme.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Fox ni kategori last sekali. Lama giler dah tak buat azam sebab i don't see any need for it. Buat azam sebelum ni tapi tak capai2, so i decided to quit doing it.

Besides, if you really want something badly, for example, want to change some habits, you don't need to wait for the new year to do it. You just do it.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 10:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak perbaiki diri...banyak yang lompong. ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 30-12-2018 10:31 AM
Setiap orang ada azam berlainan. Azam nak kahwin, azam nak travel, azam nak capai GPA 4.00, etc. Sec ...

Whoaaa... How come we have the same opinion on this subject? Just the way of stating it is different.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 30-12-2018 10:46 AM
Nak perbaiki diri...banyak yang lompong. ..

Semoga berjaya capai azam akak
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 11:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 30-12-2018 11:06 AM
Whoaaa... How come we have the same opinion on this subject? Just the way of stating it is differe ...

great minds think alike
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak bkn kategori pertama n kedua..selalunya suka hati ja..bila nak ada perubahan..buat je..tak tunggu thn baru..

Thn baru ni je konon2 buat azam..entah tercapai ke tidok entah..harap2nye kalu tak terlaksana sepenuhnya..buat sikit2 pun ok la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau saya pulak, azam bukan untuk benda kecik/petty/vague. Benda besar baru saya jadikan resolution sebab saya suka benda yang clear and practical. Contohnya next year nak ada 50k by end of the year, next year nak travel to at least 3 different countries, next year nak beli rumah, next year nak habiskan hutang kereta, etc. Bila dah set goal ni, start awal tahun dah plan, susun short term milestones and execute all year round to achieve the goals. Nanti end of the year evaluate balik objective and achievements, cara betul ke tak, mana nak improve, etc

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
NamaKuMawar replied at 30-12-2018 11:15 AM
Akak bkn kategori pertama n kedua..selalunya suka hati ja..bila nak ada perubahan..buat je..tak tung ...

Akak boleh buat planning on what to do untuk capai azam akak tu. Awal2 kena set, you must achieve the targeted goals. If you have that in mind, you will surely achieve it kak.

whatever_the_mind_can_conceive_hill_wide.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 11:54 AM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 30-12-2018 11:09 AM
great minds think alike

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 30-12-2018 11:54 AM

sampai ke sini gif u ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 30-12-2018 11:43 AM
Kalau saya pulak, azam bukan untuk benda kecik/petty/vague. Benda besar baru saya jadikan resolution ...


This is really good. You take your resolutions seriously and you work towards achieving in. I can sense that you are an achiever. Yang paling bagus, you siap review the ways and improve whatever needed to, so you can do better the year ahead. Not many people do this. So, kudos to you

high-five-267x300.jpg

Fox doakan agar azam tahun baru Moonbug akan tercapai dengan jayanya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2018 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 30-12-2018 11:56 AM
sampai ke sini gif u ni

Cute apa
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Que sera sera
Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 02:28 PM | Show all posts
i pulak azam setahun 3  kali...awal tahun,muharram n bdate ..satu pun tak tercapai,just nak jadi a better person,the woman im trying to be

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 02:56 PM | Show all posts
moonbug replied at 30-12-2018 11:43 AM
Kalau saya pulak, azam bukan untuk benda kecik/petty/vague. Benda besar baru saya jadikan resolution ...

Suka cara u. Dalam apa jua keadaan pun, memang kita kena set satu benda and after one period of time u need to check whether what we did the whole time tu betul ke x. If x achieve, apa y kena change or modified sampai achieve. But cite pasal azam paling femes sejagat adalah nak kurus ke ape ke... memang dah tau mana x betul pun masih buat. Focus kejap aje ler... kikikiki

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2018 04:34 PM | Show all posts
Dulu masa muda2, kak kumari ada juga konon2 berazam ni...tapi tak lama mana dah tak ingat pasal azam pun

bila dah meningkat umur ni, masuk kategori last, tak buat azam sebab tahu tak tercapai pun


tapi.......kali ni kak kumari nak berazam.....iaitu nak selesaikan semua hutang pada tahun 2019, bermakna 2020 nanti kak kumari adalah seorang yg bebas hutang.....aaamiiiinnnnnn

azam saje tak jadi, kena ada perancangan...kena letak tangan atas dahi la malam ni, fikir apa yg patut dibuat utk merealisasikan azam tersebut

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2018 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
I takda buat resolutions every year.
Sbb I tau, tak akan tercapai.
Resolutions mcm get married. Hahahaha.
So tak yah buat sudah.
Anyway I started to have migraine since 2016.
Started to get worse mcm every 2 weeks confirm Ada migraine. So berazam la nak eat healthier, exercise more, minum air banyak, take care of my face.
Tapi tak buat gak. Maksudnya I, exercise pun like seminggu sekali. Pemalas gila. Makan ayam goreng, ikan goreng. Dah tu migraine pulak 2 Kali dalam sebulan ( 2-3 days x twice per month.)

So 2019 ni kan, I berazam sangat2 utk rajin jogging and workout. Makan healthy.  Harap2 kali ni kena discipline myself. Tak boleh malas2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2018 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
friedfishsoup replied at 31-12-2018 12:31 AM
I takda buat resolutions every year.
Sbb I tau, tak akan tercapai.
Resolutions mcm get married. Ha ...

takda jumpa doctor ke
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.101532s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list