JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1240
View
100
Reply

[Pelbagai] Azam Tahun Baru - Sejauh Manakah....

[Copy link]

Author: Foxey    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-1-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mszazu at 10-1-2019 11:40 PM

Azam tahun ni, semoga aku blh start belaja appreciate benda2 kecik, i. e count blessings no matter small or big. kdg2 jd toxic bila achievement asik jd synonym dgn dollar and cents.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:42 AM | Show all posts
azam nak kurus tetiap tahun..selalunya memang tercapai..tapi lepas dah kurus, makan balik seperti tiada esok bagimu..so berazam balik nak kurus tahun berikutnya..macam tu lah setiap tahun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:58 PM | Show all posts
Takut nak berazam..mungkin takut azam tak kesampaian.. iols cepat give up. tahu kemampuan diri... kalau tak dapat apa yg diingini sesangat.. confirm sedih lain macam..

Jadi 2019 ni nak tempuh hari-hari ni dengan tenang dan ada insan2 yg tersayang kat sisi...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Azam utk muhasabah diri, perbaiki diri, usaha dan istiqamah dalam beribadah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:09 PM | Show all posts
Jarang ada azam baru tiap2 tahun, slalu recycle dr thn2 lps...

Thn ni pnya azam, nk kurangkan online shopping,  dh bertahun blom tercapai, tp selepas 11 hari nmpk gaya mcm kn bwk ke thn dpn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiada azam baru..renew azam lama,,berpuluh tahun punya azam..nak kurus

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
RainbowPink replied at 10-1-2019 11:33 PM
Heeee. Thanksss fox. Aamiinnn3. Nx month InsyaAllah g jmp doc nk consult psl twin. Klu xde mslh ka ...

Moga dipermudahkan untuk Rainbow.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
mszazu replied at 10-1-2019 11:37 PM
Azam tahun ni, semoga aku blh start belaja appreciate benda2 kecik, i. e count blessings no matter s ...

Bagus azam ni. Semoga berjaya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 01:58 PM From the mobile phone | Show all posts
MadameOnion replied at 11-1-2019 08:42 AM
azam nak kurus tetiap tahun..selalunya memang tercapai..tapi lepas dah kurus, makan balik seperti ti ...

Kira azam yang sama berulang kali  kan? Tapi tercapai tiap kali, jadi okay la tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 02:01 PM From the mobile phone | Show all posts
D.Adek replied at 11-1-2019 01:58 PM
Takut nak berazam..mungkin takut azam tak kesampaian.. iols cepat give up. tahu kemampuan diri... ka ...

Jangan takut nak berazam. Bila buat azam, kena set dalam mind dulu, determine nak capai. Kalau awal2 dah fikir tak kesampaian, memang tak kesampaian la dia.

So, think positive and just go for it. You can do it, you know.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Fresiaa replied at 11-1-2019 03:18 PM
Azam utk muhasabah diri, perbaiki diri, usaha dan istiqamah dalam beribadah.

Fox doakan semoga berjaya dan istiqamah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
kubang replied at 11-1-2019 10:09 PM
Jarang ada azam baru tiap2 tahun, slalu recycle dr thn2 lps...

Thn ni pnya azam, nk kurangkan onl ...

Suka shopping online eh?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 02:03 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingcomot replied at 11-1-2019 11:56 PM
Tiada azam baru..renew azam lama,,berpuluh tahun punya azam..nak kurus

Azam nak kurus ni, kalau tak bersungguh, takde self will yang kuat, memang susah nak capai.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Foxey replied at 12-1-2019 02:02 PM
Suka shopping online eh?

Yup, siap ada list lg ..  
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:33 PM | Show all posts
Foxey replied at 10-1-2019 09:48 PM
Kira berfasa ke azam sheila ni?

haha... ade yg dh setel.. ade yg kne bwk ke depan sba sik btangguh je hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
I dh xde nk buat azam dah.. sbb xsure tercapai ker x
So berserah jer lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:56 AM | Show all posts
Azam 2019:-

1) nak eat clean.
2) nak settle hutang cc and hutang kecik2
3) nak solat awal waktu
4) nak ignore org yg keep menyakitkan hati
5) nak keje rajin2 aand kumpul duit so masa cuti skolah boleh pegi jalan2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:13 AM | Show all posts
Selalunya tak de specific azam mengikut tahun

Tapi kebetulan awal tahun ni dah starts to eat healthy & pas ni pelan-pelan nak jadikan exercise to satu rutin

Lagi satu dah terhooked dgn KonMari method nak kemas rumah & clear junk2 kat rumah tu.. tapi somiku jenis hoarder.. mmg sgt-sangat mencabar process

More of thinking on the positive side-  sentiasa bersyukur dgn apa terjadi, dapat melihat hikmah disebalik ujian yg diberi. Malas dah nak pikir benda-benda remeh yang menyerabutkan otak dan hati.

Di zaman skrg yg too much infomation ni, semoga Yg Maha Esa sentiasa drives me towards  ilmu yg bermanafaat & berguna dikemudian hari

Aminnnn

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Coffin69 replied at 14-1-2019 10:56 AM
Azam 2019:-

1) nak eat clean.

Azam no 2 and 3 tue kita sama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:30 AM | Show all posts
Foxey replied at 2-1-2019 02:52 PM
fox doakan kita sama2 dapat strong will power tahun ni   Kesedaran towards healthy lifest ...

Thank you Fox. Kena kuattt. Liat mmg liat... klo melayan liat tu mmg kelaut dalam lagi lah jawabnya.

We can do IT! Kena buktikan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:33 AM | Show all posts
Foxey replied at 2-1-2019 02:57 PM
fox pun sama. takde dah nak kurus sebab fox jenis big frame. my grandma is totally against fox kur ...

Betul tu. Business bukan boleh main buat aje.
Thanks again fox for your words of encouragement.

Thanks untuk semangat dan kata2 tu.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dollyzzzz at 15-1-2019 10:08 PM

Azam 2019

1. Nak perbanyakkan taubat kerana sebagai manusia kita tak terlepas dari hari2 buat dosa..

Jaga hubungan kita dgn Allah.
Dlm rebah dan berdiri,
Usaha utamakan Allah dan Rasul NYA
Yang ada di dlm hati.

Perbanyakkan istighfar.
Kita buat dosa tak kira masa.
Kita mati bila bila masa.

Kita sangat perlu.
Istighfar dan taubat setiap hari..

2. Besar kan hati lapangkan jiwa menerima teguran dan kritikan..
Kadang kita tahu apa yang berlaku dan berkata dibelakang tapi kita choose to ignore in order to jaga hati kita.
Kalau boleh,
Nak tutup keburukkan dengan kebaikkan.
Kalau tak mampu,
Menjauhkan adalah lebih baik dari balas dengan keburukkan yang sama.

3. Perbaharui IMAN setial hari..
Sahabat pernah bertanya kepada rasullullah saw bagaimana utk Perbaharui iman. Lalu rasullullah saw berkata.. Sebutlah   La Ilaha Illallah .. Setiap hari..

4. Perbanyakkan selawat atas nabi kita Rasulullah saw krn baginda senantiasa menunggu bacaan selawat kita.

Selawat adalah jaminan terpelihara dan terselamatnya kita daripada segala apa yang mendukacitakan dan membimbangkan dari perkara dunia dan akhirat. Percayalah.. Cuba baca selawat setiap hari pasti akan rasa kerja2 hari tu berjalan dgn baik dengan rahmat dan kasih sayang allah swt.

4. Banyakkan zikir 99 nama2 Allah
Contoh utk kasih sayang dlm keluarga zikir Ya Rahman ya rahiim ya wadud..
Utk rezeki zikir Ya Fattah Ya Razzak Ya Wasi..
Ada byk nama2 allah dan zikir nama Allah ini sgt powerful..

5. Menyebarkan kebaikan meskipun dibenci.. Dihina..

Dalam hidup ni senantiasalah berbuat baik. Buatlah baik dengan sesiapa sahaja. Buatlah baik meskipun kita tidak dilayan dengan baik. Apa saja ruang yang kita ada untuk berbuat baik maka lakukanlah.. Buat lah baik sebanyak mungkin... buatlah sekecil mana sekalipun kebaikan. Hari ini kita tidak tahu nilai kebaikan itu tetapi kalau kita buat baik semata mata kerana Allah nanti kita akan faham kenapa kita perlu buat baik. Dampingi lah dengan orang yang baik2 dalam hidup kita dan bawa manusia kepada kebaikan. .

#strugglingeveryday

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 12:51 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 12:52 PM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2019 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Tahun ni in shaa Allah berjaya grad. and berharap dipermudahkan untuk mencari pekerjaan. dah tiba masanya untuk balas jasa ayah i. since my mom dah meninggal 5 years ago. so sekurang2 nya boleh meringankan beban ayah untuk sara adik2 yang masih belajar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047328s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list