JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
1907
View
50
Reply

Wanita Berpurdah Dan Lelaki Berkopiah, Dah Makan...Lari Tak Nak Bayar!

[Copy link]

Author: Cari-Zidni       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-1-2019 04:16 PM | Show all posts |Read mode

Kredit foto: Google (Gambar sekadar hiasan)



Zaman sekarang ramai orang yang sanggup menipu dan memberi anak-anak dan isteri makan daripada sumber yang tidak halal. Mungkin mereka hanya ingin mendapatkan sesuatu dengan cara yang mudah tanpa perlu berusaha sedangkan kelakukan mereka itu boleh mengundang pelbagai risiko samada kepada diri sendiri atau ahli keluarga mereka.

Seorang pengguna twitter telah memuat naik status mengecam pasangan suami isteri yang kelihatan alim tetapi rupanya licik melakukan penipuan. Siapa yang tidak marah apabila sudah kenyang menjamu selera tetapi tidak mahu membayar dan pekerja di restoran Secret Recipe pula yang perlu bertanggungjawab.



Sampai kesudah tak datang bayar!



Kisahnya mengenai penipuan pasangan yang memakai kopiah dan berpurdah yang telah datang dan makan di sebuah restoran Secret Recipe. Selepas mereka membuat pesanan dan makan makanan yang berjumlah RM161.40, mereka meminta untuk ke mesin ATM untuk mengeluarkan wang tunai  untuk membayar dan meninggalkan anak mereka di restoran tersebut tetapi selepas seketika, tanpa disedari anak mereka juga meninggalkan restoran dan pasangan tersebut tidak kembali untuk membayar harga makanan mereka.


Akhirnya, pekerja di restoran tersebut yang terpaksa membayar harga makanan tersebut.







Jumlah yang sepatutnya dibayar oleh pasangan berkopiah dan berpurdah itu.



Sengaja berpurdah sebab nak menipu



Menurut pandangan netizen, wanita tersebut sengaja berlagak alim dengan memakai purdah agar dia senang melakukan kerja-kerja menipu tanpa mudah dikesan. Tidak pasal-pasal ia telah mencemarkan imej Islam dalam pandangan masyarakat disebabkan kelakukan mereka sekeluarga.





Jangan bersikap menghukum!



Walaupun rata-rata netizen marah dengan kelakuan lelaki berkopiah dan wanita berpurdah itu kerana menipu, tetapi mereka turut mengecam kenyataan pada status twitter yang dimuat naik oleh lelaki ini kerana bersikap menghukum. Sepatutnya dia tidak patut membandingkan seseorang melalui penampilan luaran tetapi perlu menyalahkan sikap dan kelakuan seseorang. Sesiapa pun melakukan kesalahan tidak kiralah yang berpakaian menutup aurat atau pun tidak.





Pernah terkena...lepas makan tak nak bayar



Nampaknya kejadian sebegitu sudah biasa berlaku di mana-mana restoran dan kedai-kedai makan. Ramai netizen yang mempunyai pengalaman yang sama dan terkena dengan kelakuan licik penipu-penipu yang ingin makan dan tidak mahu membayar. Akhirnya, pekerja-pekerja restoran yang terpaksa bertanggungjawab membayar harga makanan tersebut kerana kecuaian mereka.








Kalau sudah makan tu, kenalah bayar. Jika rasa tidak mampu untuk membayar harga makanan yang dimakan, jangan sesekali makan di restoran yang mahal. Ukurlah baju dibadan sendiri dan jangan memberi anak-anak makan makanan dari sumber yang tidak halal kerana ia akan menjadi darah daging dan memberi kesan pada kelakuan anak-anak pada masa hadapan. Setuju tak? - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah dia kata ada card. Terima ajalah. Kadang depa ni kita nak bayar pakai kad tanya ada cash tak.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:33 PM | Show all posts
muka laki tu dah tentu clear masuk cctv..
upload la video dorang satu family dari masuk sampai keluar untuk proof dorang tak bayar..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Dekat curve yg resto iga tu beratus ratus ringgit rugi org cabut lari. Sebab depa ada area makan luar resto. Sekarang ni lepas order je depa terus suruh bayar. Baru makanan dihantar.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:35 PM | Show all posts
munchkin replied at 2-1-2019 04:33 PM
Dah dia kata ada card. Terima ajalah. Kadang depa ni kita nak bayar pakai kad tanya ada cash tak.

tu dia kata dorang terima kad tapi customer mati2 tak nak bayar pakai kad..
nak keluar jugak pergi keluar duit kat atm..
so lepas ni company kena buat memo..
kalau ada customer macam tu, amik gambar ic lesen dorang baru lepas dorang pi atm..
kalau customer degil, call polis..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak tetara dia tegur penampilan warak tapi penipu berbanding free hair dah kenapa nak terasa. Benda betul. Tapi tak semua lah jahat macam ni.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 2-1-2019 04:35 PM
tu dia kata dorang terima kad tapi customer mati2 tak nak bayar pakai kad..
nak keluar jugak perg ...

Buat macam resto lain je. Bayar dulu. Baru padan dengan muka hangguk ni.

Jahat betul perangai. Keluarkan lah cctv part ni aku setuju viral supaya org lain tak terkena.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin: Dah dia kata ada card. Terima ajalah. Kadang depa ni kita nak bayar pakai kad tanya ada cash tak.


Hi munchkin...Happy New Year 2019 :-)

Rasanya bebudak SR tu dah inform couple tu yang dorang boleh bayar guna card (I assume debit or credit will do)...tapi couple tu yang insist nak withdraw duit bayar guna cash :-)
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:42 PM | Show all posts
munchkin replied at 2-1-2019 04:38 PM
Buat macam resto lain je. Bayar dulu. Baru padan dengan muka hangguk ni.

Jahat betul perangai. ...

tu la.. viral je bagi satu malaysia tau muka penipu ni..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
imransulaiman replied at 2-1-2019 04:40 PM
Hi munchkin...Happy New Year 2019 :-)

Rasanya bebudak SR tu dah inform couple tu yang dorang ...

Sorry terlepas pandang part terima kad. Sebab kami selalu kena gitu. We prefer to pay by card, lepas tu pekedai kata mesin rosak line tak ok dan banyak alasan.

Selamat tahun barubto you and family !!
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 04:57 PM | Show all posts
tolonglah viralkan muka depa anak beranak. supaya org lain boleh berjaga2 gak. part ni iols sokong utk viral.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki bini tinggalkn anak aja macam tu, red flag
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 05:13 PM | Show all posts
off topic, kalau purdah ninja, nak makan in public kena selak jugak kan? or suap makan pun di balik purdah?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 05:14 PM | Show all posts
Zaman sekarang ni jangan mudah terpedaya dengan penampilan seseorang tu ramai yang kaki tipu.  Sebab kes sebegin makin banyak tempat makan mintak bayar dulu lepas order makanan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 05:39 PM From the mobile phone | Show all posts
bru nie pon iolss mkn kat kedai lps order kena byr terus.. sbb katanya sblm nie ada yg order smpai beratus dan cabut lari tak byr..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 2-1-2019 04:36 PM
Nak tetara dia tegur penampilan warak tapi penipu berbanding free hair dah kenapa nak terasa. Benda  ...

Aku rasa si polan cekik x bayar tu asal x purdah. Tapi purdah cover muka nak mkn free..
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Len kali anak2 dia tu tambat siap2 kat tepi kaunter jgn bagi lari. Klu mak ayah xdtg balik jugak suruh bebudak tu cuci pinggan b4 bawak g balai polis {:run
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 06:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pulak suka byr pakai kad sbb mls nk  withdraw duit.., kdg terpikir jugk kenapalah kt pasar kt kedai tepi jln xnak guna debit or credit card.kan sng. Kurang sikit rompakan.huhu
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak wajar staff kne bayo..depa just do the job..mende camni boubd to happen..so pasang cctv

Theh buh notis beso beso luo kedai so cust boleh baca..semua bahasa..tulis bayar tunai je or kredit apa dah setel baru boleh kuo

Pastu in red tulis This premise has CCTV due to OUR OWN POLICY. Management reserved the right to refuse entry at any time.

Ni keje pengurusan!! Budak tu sme buat keje depa..nak lagi gempak buh 2 sekuriti ..1 luo pintu..1 dlm pintu..apa masalah

Dah bnyk kali aku baca kes budak keje kne potong gaji sb patron tak bayo..ni sme pasal takde UNION ler ni..kimak nya madey

Union la baguih...bela pekeje..unfair dismissal kaa  ..sexual harassment kaa..yuran union singgit setaun ..faedah nya besar..bila unite baru boss tak senang senang buli!

Tmpt cam tu kira ONE BIG FAMILY..baru pekeje happy..boss mcm ayah yg bertanggungjawap gitu...

Saborr je laaa ajiiii..oang mesia lama dah low classssss cam kata cikgu Shaari..lowww class
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2019 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 2-1-2019 05:46 PM
Aku rasa si polan cekik x bayar tu asal x purdah. Tapi purdah cover muka nak mkn free..

Itu pun aku rasa jugak. Senang kerja
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.056778s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list