JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2695
View
188
Reply

Impian berbisnes

[Copy link]

Author: noor2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:34 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:36 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:38 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:39 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:40 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 08:33 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 08:35 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 08:37 AM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 08:38 AM | Show all posts
@Victorioussss




.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 9-1-2019 10:48 PM
Kedai dobi byk masalah u... X payah lah...

yeke??kalo buka stall makanan ok la kan??kot2 i pun bole gemok sekali bila jual makanan ni hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku teringin nak ada ladang.. tapi xda ongkos

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak saja buka kedai makan Malaysian di pantai tenggara australia nih. Tapi itu lah...susah nak lawan rangkaian Papparich dan satu kedai nama Mamak disini Dan juga restoran makanan malaysia/singapore/Indonesia yang berlambak disini

Papparich di Australia pada I rasa dan keenakan masakan hampir 95% dengan masakan asli Malaysia manakala tak penah pegi  kedai Mamak tu sbb harga sekeping roti chanai dan kari ayamnya $18. Itu pun ramai jer ummah berbaris time lunch dan dinner. Time rindu masakan Malaysia I pegilah ke Papparich saja

Sebab kenapa I nak buka kedai makan sendiri sebab rasanya lagi sedap bila kita kawal dan selia bahan2 mentah  untuk dimasak. Cuma kekangan kewangan menjadi masalah utama. Sewa tempat satu hal dan juga gaji minimal sejam untuk pelayan adalah $25. Tu belum lagi penalty rates untuk bekerja di hujung minggu...kena bayar lebih untuk pekerja.

Tapi entahlah semakin kertu ni suka makan saja dah kurang memasak. Dah malas   kot. Hi hi hi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 08:33 AM
R@FitzTzif



Thanks kak noor tag sy..

Klu nak crite pasal impian bisness ni mmg seronok hihi
Skrg sy ada buat dua bisness..kecik2 aje pun..

Yang sy bercita2 nk buat:
1) book cafe
Ni dah lama plan..since sy mmg minat buku dan satu drpd bisnes skrg bidang f&b..so gabung jadi satu bisness..huhu..x de la nk buat besar pun..kira customer boleh duduk baca buku sambil ngopi2..gituh

2) guest house/bed n breakfast lodge
Ni pun lama dah duk brangan..huhu..family belah mom ramai ada bisness ni..teringin nk buat sendiri jugak..klu gi jalan2 tu survey gak tgk2 tmpt..gi pantai2 yg lawa mula la brangan..


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sasakim replied at 10-1-2019 09:03 AM
yeke??kalo buka stall makanan ok la kan??kot2 i pun bole gemok sekali bila jual makanan ni hahahah ...

Sebab mesin tu selalu rosak and mekanik selalu lambat nak betul kan so u lose a lot of income.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 10:02 AM
Sebab mesin tu selalu rosak and mekanik selalu lambat nak betul kan so u lose a lot of income.

ouh ok then.thanks for ur info.susah jgk ye nk buka bisnes ni.ada pro n contra
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:28 AM | Show all posts
Impian nak berbisnes...tapi selalu je stuck pasal modal tak berapa nak memberangsangkan. Kat sini tak ada ke yang berpengalaman tentang badan2 yang kita boleh refer sekiranya nak buat pinjaman perniagaan.

Lagi satu, knowlage tentang business ni mmg ciput. Acc pun tak pandai nak buat. Tu yang selalu berbisnes tersekat tu.

Lama dah nak masuk kursus untuk usahawan kecil. Tapi tu la...mungkin 2019 ni dah kena start. Kalau boleh nak satu bisnes yang boleh diwarisi untuk anak2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:40 AM
@Rumpshaker



TQ tag kita Mod @noor2 (tak tahulah keluar ke tidak tagging ni, manjang buat tak dapat).

I berangan nak buka cafe jual lauk-pauk & kuih-muih melayu waktu malam sebab susah nak cari kedai macam ni. Balik-balik tomyam/thai je. Muak. Tak banyak menu tapi apa yang dijual sedap. Gulai daging masak lemak cili api, sambal udang, kurma, pisang goreng, kuih koci etc. Dalam kedai tu nak tampal gambar-gambar Malaysians yang telah berbakti pada negara macam Mokhtar Dahari, Kanang anak Langkau etc. Nak pasang lagu melayu lama yang sedap macam Gurindam Jiwa, Pantun Budi dll.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Sasakim replied at 10-1-2019 09:03 AM
yeke??kalo buka stall makanan ok la kan??kot2 i pun bole gemok sekali bila jual makanan ni hahahah ...

Tu lah... kedai makan ni mesti kita bahagia selalu kan... hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 11:58 AM
Tu lah... kedai makan ni mesti kita bahagia selalu kan... hehe

tapi itulah.tak pandai memasak then tak tahu nak jual makanan apa hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukak resort pun macam best kan... Mcm dato alif terlajak tu... Kita buat betul2 kampung style dgn kambing lembu ayam itik... pastu ada waterfall and sungai bersih mengalir di kelilingi pokok2 yg meredup kan suasana keliling...hmm..nyaman nye.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.045876s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list