JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
973
View
140
Reply

Impian berbisnes

[Copy link]

Author: noor2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-1-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 08:18 PM
Ni yang saya tau utk franchise n self service laundrette. Maintenance machine tu diaorang akan bg  ...

Kat tempat iols ada satu tempat laundry kena pecah coin box. Pas tu tutup.
Satu tempat lagi ada orang jaga. Dia bersihkan tempat tu dan lap2 mesin basuh. Iols gi siang hari. Malam tak taulah ada orang jaga ke tak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:14 PM
Hancur masyarakat. .....

Then buat bisnes penonggang agama, contoh beli kismis timbang kati dari chinak, repacking then klaim kismis tu dah dibaca 30 juzuk and  declare makanan sunnah. Jual rega 10 kali ganda
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 9-1-2019 11:01 PM
Kalau ada banyak modal boleh beli atau bina dewan besar and sewa kan. Skrg ni ramai orang buat kendu ...

Satu bisnes yang bagus tu Rogue. ...kalau ada tanah sendiri lagi bagus dari sewa. ..tempat kena strategik lah....di mana kena tempat yang ramai orang dan mudah untuk orang datang ...kalau tempat tu ceruk ..jauh ke dalam memang tak kan dapat sambutan. ..

moga impian rogue mampu jadi kenyataan ...siapa tahu......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 10-1-2019 09:10 AM
Aku teringin nak ada ladang.. tapi xda ongkos

Wah...bagusnya impian....cik umbut boleh mulakan di tanah yang kecil dulu...bila boleh pulang modal.dan untung. .besarkan sikit2. .beli lagi tanah yang lebih luas....

Pertanian ladang apa yang cik umbut impikan? ..

Mana tahu satu hari impian cik umbut jadi kenyataan. ..moga berjaya. ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 10-1-2019 09:20 AM
Nak saja buka kedai makan Malaysian di pantai tenggara australia nih. Tapi itu lah...susah nak lawan ...

Impian yang bagus tu orgkg. ...ye last. .nak tunggu modal kita tak.tahu masa akan datanglah...

Kalau orgkgdukobesi minat berniaga makanan. ..impikan restoran ...apa kata orgkg mulakan bisnes penghantaran makanan dari rumah ke rumah dulu. ...tapi makanan tu kena lain dari yang lain atau lebih sedap dari yang biasa orang makan.

..contoh kaka ambil...rendang ayam mak kaka memang special. .seumur hidup kala 40 tahun ni belum jumpa rendang yang orang jual.dan masak macam.mak kaka masak. ....selalu teringin nak jual rendang mak ni....

Apa pun...kaka doakan moga impian orgkg jadi kenyataan satu hari nanti. ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok..nanti sambung lagi...ada kredit nanti ..kak noor bagi tacang pada sesiapa yg belum.dapat....tacang kak noor masih kosong kantungnya....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 08:03 AM
Impian yang bagus tu orgkg. ...ye last. .nak tunggu modal kita tak.tahu masa akan datanglah...

...

Tq Kak Noor2,

Sekarang ni pun dengan uber eats dan menulog, boleh saja join online ordering dan food delivery nih. Kawan disini ada join jugak...tak menang tangan jugak dibuatnya bila dapat order untuk dinner time. Dia orang Thai dan masakan dia memang sedap. Mudah2an satu hari nanti  akan tercapai impian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
FitzTzif replied at 10-1-2019 09:44 AM
Thanks kak noor tag sy..

Klu nak crite pasal impian bisness ni mmg seronok hihi

Wah...bagusnya cik Fitz dah ada dua bisnes. .walau kecilan tapi tetap bisnes. ...moga bisnes yg ni bertambah maju. ..

Oh..book cafe tu satu impian yang bagus. ..buat juga lah CC kafe apa salahnya. ..di samping orang surf Internet atau budak2 main game....mereka boleh makan dan minum. ...

Guest H / bfast lodge ni kira tempat2 orang ramai melawat lah kan Fitz....tahniah sebab Fitz memang dari keluarga usahawan. ..boleh ambil pengalaman. ..

Kaka doakan moga impian bisnes Fitz berjaya satu hari nanti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 10-1-2019 11:28 AM
Impian nak berbisnes...tapi selalu je stuck pasal modal tak berapa nak memberangsangkan. Kat sini ta ...

Tq cik julia sudi share info untuk perniagaan. ...ya...modal.tu memang kena ada..tapi tengok bisnes apa yang cik julia teringin nak buat. ...

Kaka rasa ada banyak kursus usahawan untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan. ..

Cik julia minat buat bisnes apa? ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana saya tertinggal awak tengok ya @noor2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 11-1-2019 01:46 PM
Mana saya tertinggal awak tengok ya @noor2

Ok Adila. ....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak @noor2 saya dah tulis impian bisnes saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 11-1-2019 02:28 PM
Kak @noor2 saya dah tulis impian bisnes saya.

Ok..dik sharlene. ..tq....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:03 PM | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 11:48 AM
Tq cik julia sudi share info untuk perniagaan. ...ya...modal.tu memang kena ada..tapi tengok bisne ...

Saya hari tu ada buat micelar water, cleansing oil, face oil sendiri. Face oil sempat la jual skejap hari tu. Memang setiap kali buat tu memang habis terjual. Tapi yang menjadi masalahnya, modal tu tak boleh nak pusing balik. Kena belajar balik pengurusan acc. Tak tau macamana nak kembangkan perniagaan tu. Sebab asyik hangat2 tahi ayam. Sekejap semangat tu membara. Tapi bila terlampau banyak kerja kat ofis, iols jadi stress n tak boleh fokus dah...

Macam2 bisnes dah pernah buat sebelum ni. Dari jual cloth diapers, jual girdle, jadi mua skejap..hi...hi..lps tu ambik upah menjahit sampai belakang jadi sakit...nampaknya kena belajar pengurusan perniagaan dulu la..kalau tak seumur hidup dok taraf ni je la...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:09 PM | Show all posts
pyropura replied at 11-1-2019 12:26 AM
Then buat bisnes penonggang agama, contoh beli kismis timbang kati dari chinak, repacking then kla ...

Iols cukup tak suka kalau orang menggunakan agama untuk kepentingan sendiri..macam u cakap tu la. Lagi satu, kalau jual kain sembahyang rege beratus dan buat ayat "beg mahal boleh beli, tapi beli kain sembahyang nak mengadap tuhan berkira"...lol...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:14 PM | Show all posts
Rogue98 replied at 9-1-2019 10:51 PM
Bisnes kedai makan paling best kut sebab hari2 kita boleh makan free. And menu pun of course ikut se ...

Bukak kedai makan ni memang untung, apatah lagi kalau tempat yang strategik..adik2 ipar n mil bergabung meletop bukak satu kedai makan ala2 hipster cafe. Jual western food. Boleh kata keuntungan harian paling sikit pun 2.5K..sometimes can reach 4K plus. Tapi modal nak bukak tu banyak jugak la awal2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ku selalu berkuntum kat sini...

Dlm 2010 mcm tu...

Time tu meriah..sbb lom ada fb dsb..

I xkomen baca je..ada forumer sini dah multimillionair dah ..

Kebanyakan org berbisnez sbb desakan..tp iols sbb minat..

Jd iols ni berpuluh bisnws buat tak jadik..lepaz g kelas azizan semang baru ada perubahan..
Iosl tau ramai buat juta2 ..bangga sangat melayu leh wat bisnes..

Iols alhamdulillah mcm2 rintangan jgk masih terus bisnez

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:20 PM | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 10-1-2019 01:30 PM
Belum terlewat lagi. I pindah Aussie semasa umur 35.

Wow...ausie la tempat yang paling iols nak pergi...bila boleh merasa pegi ke sana tak tau la... Duit gaji boleh kata pegi kat anak2 je. Bulan ni pulak banyak nak guna duit untuk pendaftaran anak masuk mrsm. Nasib baik la ada simpanan sikit2. Buat keluar 2K pun dah nak habis...belum daftar lagi ni...Tahun ni 2 lagi anak nak upsr & pt3. Nak kena hantar tuition pulak. Nak tak nak memang kena buat bisnes part-time la...bye2 dulu ausie..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 10-1-2019 07:47 PM
Bisnes saya bukan kuih. Heheeh. Nama je kuih. Berhenti bisnes sebab rasa penat sangat. Penat bila  ...

Ruginya benti kak..sepatutnya pegi kelaz urus bisnes..

Akak punya kes ni amek saja pekeje..jgn la tak percaya org..xpeecaya org xleh bekemambg..


Pastu bg reason sbb kena cari nafkah..isy kalau suami tu tinggalkan akak atau meninggl mcm mana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 11-1-2019 05:20 PM
Wow...ausie la tempat yang paling iols nak pergi...bila boleh merasa pegi ke sana tak tau la... ...

Takpa...settlekan persekolahan anak2 dulu . Nanti dah settle semua baru lah plan utk holidays di Aussie.
Ai pun kena ikat perut bila anak2 masuk uni kat sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nak buat bisnes kawin-kawin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
My impian

I always bayangkan i own a small shop selling desserts and coffee tea.. . A small caffe with open space for public perform like live band ke performance stand up comedy ke apa lah.

Pastry, all kind yg simple simple then beauty shop and online shop yg i boleh monitor from home sahaja.

I have to speedy la since target dah kelaut ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 12:24 PM
@ terma2nkondisi2

@terma2nkondisi2

ni pesal tag tak jadik2 ni

baidewei

ada sesapa yg sudi labur/lebur modal

saya ada design cup yg ada sip hole boleh buka tutup... sesuai utk minum iced latte... hot pun boleyyy... atau air pape je laaa

nak cari beberapa compostable/biodegradable material....nak produce mvp/prototype - low/high cost

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumpshaker replied at 10-1-2019 11:58 AM
TQ tag kita Mod @noor2 (tak tahulah keluar ke tidak tagging ni, manjang buat tak dapat).

I bera ...

Bagusnya impian. .....ada satu kedai yang kaka pergi yang banyak jual.kuih Melayu ...cth kuih lempeng pisang  (dalam ada kelapa parut)..lempeng ni di panggang. .., kuih abuk2. ..kuih limas (tepung pelita)..ubi kayu rebus + kelapa parut....dan banyak lagi yang biasa kita jumpa....

Tapi kedai yang kaka sebut tu jual waktu pagi untuk kuih dan buka sampai pukul 11 mlm...

Kenapa nak jual hanya waktu malam Rump....juallah dari pagi hingga malam ke. ..

Konsep kedai impian Rump sangat menarik. ...konsep Melayu. ..

Kaka doakan moga impian Rum akan tercapai untuk berbisnes satu hari nanti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 12:11 PM
Bukak resort pun macam best kan... Mcm dato alif terlajak tu... Kita buat betul2 kampung style dgn k ...

Good dreams ....good business untuk Rogue buka resort. ....nak buka resort kena modal yang banyak. ..tapi untuk permulaan boleh ja rogue mulakan.dengan sebuah atau dua rumah . ...buat homestay. ..dari situ bila bisnes maju dapat sambutan. .bina lagi sebuah rumah. ..yang penting ada tanah lah. ...

Jika ada tanah...dari dua buah rumah penginapan yang di bina. ..rogue wujudkan tanaman atau landskap yang menarik. ..tanam pokok buah2an pun lagi bagus. .+ bela binatang ternakan cth ayam.da itik untuk permulaan. .yang mana semua ni merupakan tarikan pengunjung untuk menetap di homestay Rogue

Untuk bina resort ni tarikan bukan hanya sekadar penginapan tapi ada tarikan lain ...

Apa pun kaka doakan moga impian rogue tercapai satu hari nanti...siapa tahu..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.047459s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list