Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6047
View
210
Reply

Impian berbisnes

[Copy link]

Author: noor2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 10-1-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Angan2 mat jenin fix :
1) nak bukak kedai servis computer, ada servis photocopy, printing and design banner bunting and all lah binding document segala mak nenek tu. Target nya student2
2) nak ada cafe/coffee house/book cafe
3) nak bukak kedai hardware dimana menjual segala peralatan berkaitan pembinaan, bertukang rumah, dan sebagainya
4) nak buat servis rumah sewa, kereta sewa, lori sewa

Hahahahahhahahha

Sekian angan2 mat jenin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 10-1-2019 09:20 AM
Nak saja buka kedai makan Malaysian di pantai tenggara australia nih. Tapi itu lah...susah nak lawan ...

You dok aussie ke.. kerja ke...aussie tu maju kan.. mcm2 ada.. impian dulu2 nak dok oversea. Tapi dah kertu ni dah terlewat
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumpshaker replied at 10-1-2019 11:58 AM
TQ tag kita Mod @noor2 (tak tahulah keluar ke tidak tagging ni, manjang buat tak dapat).

I bera ...

Ko sebut makanan2 tu pun aku dah terliuq.. sambil tgk gambar2. Sambil dgr lagu.. tampal gambar2 lama best. Tambah knowledge.. gambar hitam.putih.. cth perjalanan seni p ramlee.. raja2 dulu2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 10-1-2019 01:25 PM
You dok aussie ke.. kerja ke...aussie tu maju kan.. mcm2 ada.. impian dulu2 nak dok oversea. Tapi  ...

Belum terlewat lagi. I pindah Aussie semasa umur 35.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:34 PM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 10-1-2019 01:12 PM
masyuk oo dua tahun. berapa dia charge untuk sehari?

Aku tak tanya le pulak...

Tapi kira monthly lah kan....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tenciu kak noor kerana mengetag iols yang molek ni..kui3

Impian iols adalah utk ada tempat baking n prep sendiri..
Sekarang iols buat kuih part time saja suka suka n makin lama permintaan makin meningkat
Jadi iols dh blur tang mana nak letak barang niaga semua..

Dan harap bisnes yang kecik ni akan jadi besor sikit lah...banyak produk dan lebih dikenali..

Paling iols harapkan iols konsisten..

Doakan iols yer..nak order kuih pon bleh je pm iols..ahaks..

Usahawan baru nak bertapak gitchuuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Skang ni dlm list iols..iols nak beli

Industrial oven yang kedua
Mixer yang kedua
Steamer trio giant 2
Meja stainless steel..

Oh my..iols suka nyembang gini..hahahahha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 10-1-2019 01:28 PM
Ko sebut makanan2 tu pun aku dah terliuq.. sambil tgk gambar2. Sambil dgr lagu.. tampal gambar2 la ...

Hahaha sorry! I prefer lauk kita anytime than tomyam crap. Btw, there's a nice cafe dekat sri hartamas (sebelah kanan, sebelum petronas) yang jual nasi campur malam-malam. Sedap & harga pun munasabah. Kedai tu letak gambar-gambar artis lama. Nama tak pasti, Tanjung Puteri or something. Give it a try if you're in the neighbourhood.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 02:44 PM | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 12:59 PM
Tq cik mya. ..masuk thread ni berkongsi impian untuk berbisnes. ....100%akak alu2kan kedatangan ci ...

tq kaka.. berangan dulu takpe kan? mana tau jadi kenyataan..dulu ada plan nak buat bisness nasi campur waktu malam (6pm keatas)..buat kecik2 dulu area tempat tinggal ni haa....kdg ada yg balik keje bujang or pasangan kahwin tak sempat masak ke apa..singgah beli lauk dan nasi..berniaga sambil sedekah.. kecik2 dulu mya meniaga rambutan tepi jalan sbb area rmh mak banyak pokok rambutan..laku keras..  lps tu mya meniaga penanda buku homemade..utk kawan2 sekolah..time raya meniaga kad raya..dan mercun..  pengalaman tu adala..
stokis product tu buat masa ni dlm kepala ni mya fikir water filter je kaka..sbb kualiti air skrg ni teruk la..dgn karatnya.. tengok sambutan pun mcm menggalakkan..

produk makanan klu sedap dan harga affordable laku je kaka.. klu baking2 ni..mya tengok ada je customer beli utk mkn2..contoh mcm kek..brownies..creampuff..etc..kuih muih tradisional pun laku.. utk jamuan ke apa2..yg penting kita berniaga dan bukak bisness kena ikhlas..

mya jadikan idola bonda rozita JRM tu..meniaga dia nampak dia betul2 jaga kualiti produk dan dia buat sendiri dan cuba sendiri setiap produk dia..siap buat kajian bagai..bukan main redah jer..



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:00 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Impian nk bukak kedai spareparts sbk dijual dgn harga kasih sayang
2. Beli foodtruck dan jual menu makanan merata tempat smbil bercuti sambil jual food
3. Bukak kedai runcit kt kawasan kampung, stail kamoung dgn buku 555 disediakan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu2 nak bukak kedai laundry kt kb..sebab suka cuci baju..iron n lipat baju..
tapi rasanya tunggu pencen gakla baru jadi kenyataan

thanks kak @noor2 tag saya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:07 PM From the mobile phone | Show all posts
satu lagi pernah terpikir masa zaman u...nak beli kedai pastu sewakan...bila pencen boleh rileks tunggu duit sewa..

itu pun blum tercapai...cuma ada sebijik rumah..alhamdulillah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 9-1-2019 08:11 PM
Harap sangat kita ikut macam Siam, legalize pot, nak buat bisnes medical marijuana

Hancur masyarakat. .....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 9-1-2019 08:51 PM
Kakburn dah pernah ada bisnes. Alhamdulillah maju dan menguntungkan. Tapi sekarang dah malas nak bis ...


Tq cik kuih sebab share impian bisnes cik kuih. ....

Oh sebab tu ka cik kuih letak nick.kuih bakar?...dulu bisnes kuih bakar ka?...kenapa malas ...sebab penat atau kurang minat?...sebabnya bisnes dah menguntungkan. ...

Tapi cik kuih lebih suka bisnes travel....ya memang best kalau berjalan jauh tambah2  ke negara orang. ..cik kuih boleh juga bisnes orang buat haji atau umrah.....yang penting minat kita terhadap sesuatu bisnes yang kira buat. ..bila minat ...letih semua pun hilang. ..

Apa pun kaka doakan moga bisnes impian cik kuih tercapai satu masa nanti.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2019 07:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 9-1-2019 10:48 PM
Kedai dobi byk masalah u... X payah lah...

Masalah apa tu Rogue. ...boleh share tak....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 10-1-2019 01:39 PM
Tenciu kak noor kerana mengetag iols yang molek ni..kui3

Impian iols adalah utk ada tempat baking ...

Chuolss pollow ig blek n white kitrchen dok?
Mohon buat brownies dgn salted caramel atas diaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 10-1-2019 07:23 PM
Chuolss pollow ig blek n white kitrchen dok?
Mohon buat brownies dgn salted caramel atas diaaa

Iols x buat brownies
Iols buat cheese tart..kuih talam..roti..kuih melayu...
Cenggitu lahh...hihi..
Sooner or later la kots brownies sebab kengkawan ramai buat brownies

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:19 PM
Tq cik kuih sebab share impian bisnes cik kuih. ....

Oh sebab tu ka cik kuih letak nick.kuih  ...

Bisnes saya bukan kuih. Heheeh. Nama je kuih. Berhenti bisnes sebab rasa penat sangat. Penat bila kita usaha sorang3 sedangkan orang yang sepatutnya menjadi tonggak pencari nafkah , hmmmm... Susah nak cerita
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:21 AM
Janganlah lalu saja...singgahlah. ...apa impian bisnes sharlene. .....

Ngantuk sangat tadi kak.

Impian dan azam tahun 2019 ni nak buka nurseri bunga. Tengah berkira2 nak ke pejabat pertanian untuk buat permohonan geran myagrotani. Sambil2 tu belek2 semula buku2 dan majalah pertanian dan bunga2an yg iols beli lebih 10 tahun yang lepas.

Kali ni iols nak buat lebih kurang macam reverse engineering. Cari target potential customer sebelum buka nurseri. Sambil tu buat business plan untuk submit bagi program myagrosis.  Duk berborak dengan kawan iols, dia kata promote kat orang2 kaya di jalan xyz. Promote orkid ke.

Satu lagi, harap sangat bisnes kraf iols dapat ramai customer. Sekarang ni sendu sedih je rasa


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:21 PM
Masalah apa tu Rogue. ...boleh share tak....

Ni yang saya tau utk franchise n self service laundrette. Maintenance machine tu diaorang akan bg regular service up to 1 year. After 1 year kena start byr monthly fee and start masa ni lah their service akan lambat and can drag even 1 month. Ikut agreement franchise tak boleh ambik maintenance Co lain. Machine pulak selalu rosak coz customers mostly tak pandai guna or sumbat macam2 barang dlm tu. Self service ni ada token system and people try nak bukak box to take the money. If u can solve all this problems and get the right location mmg good bisnes.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
2.052141s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list