Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6294
View
210
Reply

Impian berbisnes

[Copy link]

Author: noor2       Show all posts   Read mode

Post time 10-1-2019 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 10-1-2019 01:39 PM
Tenciu kak noor kerana mengetag iols yang molek ni..kui3

Impian iols adalah utk ada tempat baking ...

Chuolss pollow ig blek n white kitrchen dok?
Mohon buat brownies dgn salted caramel atas diaaa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 10-1-2019 07:23 PM
Chuolss pollow ig blek n white kitrchen dok?
Mohon buat brownies dgn salted caramel atas diaaa

Iols x buat brownies
Iols buat cheese tart..kuih talam..roti..kuih melayu...
Cenggitu lahh...hihi..
Sooner or later la kots brownies sebab kengkawan ramai buat brownies

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:19 PM
Tq cik kuih sebab share impian bisnes cik kuih. ....

Oh sebab tu ka cik kuih letak nick.kuih  ...

Bisnes saya bukan kuih. Heheeh. Nama je kuih. Berhenti bisnes sebab rasa penat sangat. Penat bila kita usaha sorang3 sedangkan orang yang sepatutnya menjadi tonggak pencari nafkah , hmmmm... Susah nak cerita
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:21 AM
Janganlah lalu saja...singgahlah. ...apa impian bisnes sharlene. .....

Ngantuk sangat tadi kak.

Impian dan azam tahun 2019 ni nak buka nurseri bunga. Tengah berkira2 nak ke pejabat pertanian untuk buat permohonan geran myagrotani. Sambil2 tu belek2 semula buku2 dan majalah pertanian dan bunga2an yg iols beli lebih 10 tahun yang lepas.

Kali ni iols nak buat lebih kurang macam reverse engineering. Cari target potential customer sebelum buka nurseri. Sambil tu buat business plan untuk submit bagi program myagrosis.  Duk berborak dengan kawan iols, dia kata promote kat orang2 kaya di jalan xyz. Promote orkid ke.

Satu lagi, harap sangat bisnes kraf iols dapat ramai customer. Sekarang ni sendu sedih je rasa


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 08:18 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:21 PM
Masalah apa tu Rogue. ...boleh share tak....

Ni yang saya tau utk franchise n self service laundrette. Maintenance machine tu diaorang akan bg regular service up to 1 year. After 1 year kena start byr monthly fee and start masa ni lah their service akan lambat and can drag even 1 month. Ikut agreement franchise tak boleh ambik maintenance Co lain. Machine pulak selalu rosak coz customers mostly tak pandai guna or sumbat macam2 barang dlm tu. Self service ni ada token system and people try nak bukak box to take the money. If u can solve all this problems and get the right location mmg good bisnes.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 08:18 PM
Ni yang saya tau utk franchise n self service laundrette. Maintenance machine tu diaorang akan bg  ...

Kat tempat iols ada satu tempat laundry kena pecah coin box. Pas tu tutup.
Satu tempat lagi ada orang jaga. Dia bersihkan tempat tu dan lap2 mesin basuh. Iols gi siang hari. Malam tak taulah ada orang jaga ke tak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 12:26 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 07:14 PM
Hancur masyarakat. .....

Then buat bisnes penonggang agama, contoh beli kismis timbang kati dari chinak, repacking then klaim kismis tu dah dibaca 30 juzuk and  declare makanan sunnah. Jual rega 10 kali ganda
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 9-1-2019 11:01 PM
Kalau ada banyak modal boleh beli atau bina dewan besar and sewa kan. Skrg ni ramai orang buat kendu ...

Satu bisnes yang bagus tu Rogue. ...kalau ada tanah sendiri lagi bagus dari sewa. ..tempat kena strategik lah....di mana kena tempat yang ramai orang dan mudah untuk orang datang ...kalau tempat tu ceruk ..jauh ke dalam memang tak kan dapat sambutan. ..

moga impian rogue mampu jadi kenyataan ...siapa tahu......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 10-1-2019 09:10 AM
Aku teringin nak ada ladang.. tapi xda ongkos

Wah...bagusnya impian....cik umbut boleh mulakan di tanah yang kecil dulu...bila boleh pulang modal.dan untung. .besarkan sikit2. .beli lagi tanah yang lebih luas....

Pertanian ladang apa yang cik umbut impikan? ..

Mana tahu satu hari impian cik umbut jadi kenyataan. ..moga berjaya. ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 10-1-2019 09:20 AM
Nak saja buka kedai makan Malaysian di pantai tenggara australia nih. Tapi itu lah...susah nak lawan ...

Impian yang bagus tu orgkg. ...ye last. .nak tunggu modal kita tak.tahu masa akan datanglah...

Kalau orgkgdukobesi minat berniaga makanan. ..impikan restoran ...apa kata orgkg mulakan bisnes penghantaran makanan dari rumah ke rumah dulu. ...tapi makanan tu kena lain dari yang lain atau lebih sedap dari yang biasa orang makan.

..contoh kaka ambil...rendang ayam mak kaka memang special. .seumur hidup kala 40 tahun ni belum jumpa rendang yang orang jual.dan masak macam.mak kaka masak. ....selalu teringin nak jual rendang mak ni....

Apa pun...kaka doakan moga impian orgkg jadi kenyataan satu hari nanti. ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok..nanti sambung lagi...ada kredit nanti ..kak noor bagi tacang pada sesiapa yg belum.dapat....tacang kak noor masih kosong kantungnya....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 08:03 AM
Impian yang bagus tu orgkg. ...ye last. .nak tunggu modal kita tak.tahu masa akan datanglah...

...

Tq Kak Noor2,

Sekarang ni pun dengan uber eats dan menulog, boleh saja join online ordering dan food delivery nih. Kawan disini ada join jugak...tak menang tangan jugak dibuatnya bila dapat order untuk dinner time. Dia orang Thai dan masakan dia memang sedap. Mudah2an satu hari nanti  akan tercapai impian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
FitzTzif replied at 10-1-2019 09:44 AM
Thanks kak noor tag sy..

Klu nak crite pasal impian bisness ni mmg seronok hihi

Wah...bagusnya cik Fitz dah ada dua bisnes. .walau kecilan tapi tetap bisnes. ...moga bisnes yg ni bertambah maju. ..

Oh..book cafe tu satu impian yang bagus. ..buat juga lah CC kafe apa salahnya. ..di samping orang surf Internet atau budak2 main game....mereka boleh makan dan minum. ...

Guest H / bfast lodge ni kira tempat2 orang ramai melawat lah kan Fitz....tahniah sebab Fitz memang dari keluarga usahawan. ..boleh ambil pengalaman. ..

Kaka doakan moga impian bisnes Fitz berjaya satu hari nanti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 10-1-2019 11:28 AM
Impian nak berbisnes...tapi selalu je stuck pasal modal tak berapa nak memberangsangkan. Kat sini ta ...

Tq cik julia sudi share info untuk perniagaan. ...ya...modal.tu memang kena ada..tapi tengok bisnes apa yang cik julia teringin nak buat. ...

Kaka rasa ada banyak kursus usahawan untuk mereka yang ingin memulakan perniagaan. ..

Cik julia minat buat bisnes apa? ...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Mana saya tertinggal awak tengok ya @noor2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 11-1-2019 01:46 PM
Mana saya tertinggal awak tengok ya @noor2

Ok Adila. ....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak @noor2 saya dah tulis impian bisnes saya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 11-1-2019 02:28 PM
Kak @noor2 saya dah tulis impian bisnes saya.

Ok..dik sharlene. ..tq....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:03 PM | Show all posts
noor2 replied at 11-1-2019 11:48 AM
Tq cik julia sudi share info untuk perniagaan. ...ya...modal.tu memang kena ada..tapi tengok bisne ...

Saya hari tu ada buat micelar water, cleansing oil, face oil sendiri. Face oil sempat la jual skejap hari tu. Memang setiap kali buat tu memang habis terjual. Tapi yang menjadi masalahnya, modal tu tak boleh nak pusing balik. Kena belajar balik pengurusan acc. Tak tau macamana nak kembangkan perniagaan tu. Sebab asyik hangat2 tahi ayam. Sekejap semangat tu membara. Tapi bila terlampau banyak kerja kat ofis, iols jadi stress n tak boleh fokus dah...

Macam2 bisnes dah pernah buat sebelum ni. Dari jual cloth diapers, jual girdle, jadi mua skejap..hi...hi..lps tu ambik upah menjahit sampai belakang jadi sakit...nampaknya kena belajar pengurusan perniagaan dulu la..kalau tak seumur hidup dok taraf ni je la...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:09 PM | Show all posts
pyropura replied at 11-1-2019 12:26 AM
Then buat bisnes penonggang agama, contoh beli kismis timbang kati dari chinak, repacking then kla ...

Iols cukup tak suka kalau orang menggunakan agama untuk kepentingan sendiri..macam u cakap tu la. Lagi satu, kalau jual kain sembahyang rege beratus dan buat ayat "beg mahal boleh beli, tapi beli kain sembahyang nak mengadap tuhan berkira"...lol...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090450s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list