Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6295
View
210
Reply

Impian berbisnes

[Copy link]

Author: noor2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 05:14 PM | Show all posts
Rogue98 replied at 9-1-2019 10:51 PM
Bisnes kedai makan paling best kut sebab hari2 kita boleh makan free. And menu pun of course ikut se ...

Bukak kedai makan ni memang untung, apatah lagi kalau tempat yang strategik..adik2 ipar n mil bergabung meletop bukak satu kedai makan ala2 hipster cafe. Jual western food. Boleh kata keuntungan harian paling sikit pun 2.5K..sometimes can reach 4K plus. Tapi modal nak bukak tu banyak jugak la awal2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu ku selalu berkuntum kat sini...

Dlm 2010 mcm tu...

Time tu meriah..sbb lom ada fb dsb..

I xkomen baca je..ada forumer sini dah multimillionair dah ..

Kebanyakan org berbisnez sbb desakan..tp iols sbb minat..

Jd iols ni berpuluh bisnws buat tak jadik..lepaz g kelas azizan semang baru ada perubahan..
Iosl tau ramai buat juta2 ..bangga sangat melayu leh wat bisnes..

Iols alhamdulillah mcm2 rintangan jgk masih terus bisnez

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:20 PM | Show all posts
Orgkgdukobesi replied at 10-1-2019 01:30 PM
Belum terlewat lagi. I pindah Aussie semasa umur 35.

Wow...ausie la tempat yang paling iols nak pergi...bila boleh merasa pegi ke sana tak tau la... Duit gaji boleh kata pegi kat anak2 je. Bulan ni pulak banyak nak guna duit untuk pendaftaran anak masuk mrsm. Nasib baik la ada simpanan sikit2. Buat keluar 2K pun dah nak habis...belum daftar lagi ni...Tahun ni 2 lagi anak nak upsr & pt3. Nak kena hantar tuition pulak. Nak tak nak memang kena buat bisnes part-time la...bye2 dulu ausie..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 10-1-2019 07:47 PM
Bisnes saya bukan kuih. Heheeh. Nama je kuih. Berhenti bisnes sebab rasa penat sangat. Penat bila  ...

Ruginya benti kak..sepatutnya pegi kelaz urus bisnes..

Akak punya kes ni amek saja pekeje..jgn la tak percaya org..xpeecaya org xleh bekemambg..


Pastu bg reason sbb kena cari nafkah..isy kalau suami tu tinggalkan akak atau meninggl mcm mana

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 11-1-2019 05:20 PM
Wow...ausie la tempat yang paling iols nak pergi...bila boleh merasa pegi ke sana tak tau la... ...

Takpa...settlekan persekolahan anak2 dulu . Nanti dah settle semua baru lah plan utk holidays di Aussie.
Ai pun kena ikat perut bila anak2 masuk uni kat sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Teringin nak buat bisnes kawin-kawin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 09:03 PM From the mobile phone | Show all posts
My impian

I always bayangkan i own a small shop selling desserts and coffee tea.. . A small caffe with open space for public perform like live band ke performance stand up comedy ke apa lah.

Pastry, all kind yg simple simple then beauty shop and online shop yg i boleh monitor from home sahaja.

I have to speedy la since target dah kelaut ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 10-1-2019 12:24 PM
@ terma2nkondisi2

@terma2nkondisi2

ni pesal tag tak jadik2 ni

baidewei

ada sesapa yg sudi labur/lebur modal

saya ada design cup yg ada sip hole boleh buka tutup... sesuai utk minum iced latte... hot pun boleyyy... atau air pape je laaa

nak cari beberapa compostable/biodegradable material....nak produce mvp/prototype - low/high cost

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Rumpshaker replied at 10-1-2019 11:58 AM
TQ tag kita Mod @noor2 (tak tahulah keluar ke tidak tagging ni, manjang buat tak dapat).

I bera ...

Bagusnya impian. .....ada satu kedai yang kaka pergi yang banyak jual.kuih Melayu ...cth kuih lempeng pisang  (dalam ada kelapa parut)..lempeng ni di panggang. .., kuih abuk2. ..kuih limas (tepung pelita)..ubi kayu rebus + kelapa parut....dan banyak lagi yang biasa kita jumpa....

Tapi kedai yang kaka sebut tu jual waktu pagi untuk kuih dan buka sampai pukul 11 mlm...

Kenapa nak jual hanya waktu malam Rump....juallah dari pagi hingga malam ke. ..

Konsep kedai impian Rump sangat menarik. ...konsep Melayu. ..

Kaka doakan moga impian Rum akan tercapai untuk berbisnes satu hari nanti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2019 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 10-1-2019 12:11 PM
Bukak resort pun macam best kan... Mcm dato alif terlajak tu... Kita buat betul2 kampung style dgn k ...

Good dreams ....good business untuk Rogue buka resort. ....nak buka resort kena modal yang banyak. ..tapi untuk permulaan boleh ja rogue mulakan.dengan sebuah atau dua rumah . ...buat homestay. ..dari situ bila bisnes maju dapat sambutan. .bina lagi sebuah rumah. ..yang penting ada tanah lah. ...

Jika ada tanah...dari dua buah rumah penginapan yang di bina. ..rogue wujudkan tanaman atau landskap yang menarik. ..tanam pokok buah2an pun lagi bagus. .+ bela binatang ternakan cth ayam.da itik untuk permulaan. .yang mana semua ni merupakan tarikan pengunjung untuk menetap di homestay Rogue

Untuk bina resort ni tarikan bukan hanya sekadar penginapan tapi ada tarikan lain ...

Apa pun kaka doakan moga impian rogue tercapai satu hari nanti...siapa tahu..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 10-1-2019 08:11 PM
Ngantuk sangat tadi kak.

Impian dan azam tahun 2019 ni nak buka nurseri bunga. Tengah berkira2  ...

Nak tambah lagi... Buat nurseri dalam taman. Setompok tu iols nak letak pokok ulam raja, cosmos dan zinnia yg pelbagai warna. Gantung wind chim kat ranting kayu. Sambil tu promote juga barang kraf iols. Letak meja dan kerusi. Buat mcm English + tropical garden.
Sekarang ni perah idea untuk business plan. Idea untuk flyers. Distribute kat bandar ni. Letak dalam post box. Kat wiper kereta. Direct face to face. Name card. Banner.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Impian meniaga saya belum fikir lagi tahun ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:21 AM | Show all posts
megan_pox replied at 11-1-2019 05:23 PM
Ruginya benti kak..sepatutnya pegi kelaz urus bisnes..

Akak punya kes ni amek saja pekeje..jgn  ...

betul gak tu... tapi akk ni macam merajuk pun ada dikk
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Terfikir nak jual produk timbang kilo boleh jadi jutawan segera kihkih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 12-1-2019 07:08 AM
Bagusnya impian. .....ada satu kedai yang kaka pergi yang banyak jual.kuih Melayu ...cth kuih lemp ...

Kalau buka kedai dari pagi sampai petang pengsan kepenatanlah I kaka...
Lagipun, siang-siang senang nak cari kuih muih & nasi campur lauk melayu kan. Kalau malam, kurang sikit persaingan.

TQ di atas doamu. InsyaAllah ada rezeki & dipermudahkan nanti

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 13-1-2019 01:42 PM

Iols nanti bila uruskan nurseri bunga, terasa juga nak ambil cuti nak holiday. Takleh tinggalkan lama2. Paling lama pun seminggu. Kena cari orang yang boleh dipercayai untuk siram pokok 2x sehari. Bagi makan kucing.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
matkpop replied at 10-1-2019 12:28 PM
Kalau saya boleh berniaga, saya nak buka pet shop, menjual barangan haiwan peliharaan, sekaligus ser ...

Bisnes yang bagus mat....di samping buat amalan ...menjaga kucing2 terbiar ...besar pahala mat. ..

Ramai ja peminat kucing di mana2 sekarang ni...jadi menjual barangan haiwan ni sangat bagus. ..cuma untuk merawat kucing...kena upah doktor haiwan lah...hehe. ..

Kaka doakan agar impian mat jadi kenyataan satu hari nanti....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 10-1-2019 12:59 PM
Kau sewa tanah org yg tak usahakam....

Kat N9 byk tanah terbiar....kau blh sewa

Banyak kampung yang mempunyai banyak tanah terbiar ni....ruginya masyarakat kita..termasuk lah diri aku ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-1-2019 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 10-1-2019 01:06 PM
Kwn aku ada bukak pet shop....

Pastu ada kwn kpd kwn aku kena pi obersea 2thn...jadi dia rekeme ...

Buat hotel kucing ...ada kes orang balik kg waktu raya atau kes nak berholiday...atau pi mekah. ..boleh letak.kucing kat hotel kucing ni...

Kena jaga elok2 lah....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 12-1-2019 04:46 PM
Nak tambah lagi... Buat nurseri dalam taman. Setompok tu iols nak letak pokok ulam raja, cosmos da ...

Sharlene.....

Hobi akk skrg tanam pokok....skrg dok sini tanam je sayur sayuran....pokok pusang, pokok limau & yg guna utk masakan....nanti klu dah balik kg...plan lain pulak...mgkin nk tanam kelapa pandan....

Akk tgok kat fb mcm mcm blh buat duit dgn pertanian ni....benih pokok pun blh jual...cocopeat pun permintaan tinggi....sekam bakar pun pun org jual....skrg org dok apartment pun nk bercucuk tanam...jdbeli lah tanah bakar tu semua....

Best tau hari hari belai pokok....tapi yg sakit hati bila kena serang seranga...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085662s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list