JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1024
View
80
Reply

[Pelbagai] Berapa kronik level OCD korang?

[Copy link]

Author: Coffin69    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 03:12 PM | Show all posts
mszazu replied at 11-1-2019 01:34 PM
Baru tau aku tak sengsorang perangai mcmni. Tp ni kira ocd ke eh? Rasa mcm tak kronik lg. Tp aku p ...

i paling takut kalau pintu rumah..ada sekali tu i rasa i keluar masuk bilik 5 kali sbb nak check pintu..selalu pikir takut org tengah amuk masuk rumah n buat apa2 dekat i n anak2..pulak tu semalam ada kes sembelih 2 beradik tu lagi la i tak senang tido malam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 03:59 PM From the mobile phone | Show all posts
I  rasa i takdak ocd kot. Konfiden level sentiasa tinggi. Hahha, cuma pasal locked keta ja la, kadang2 rasa ehh aku dah lock ke belom keta, dah setengah kilometer jogging sibuk dok tekan remote kunci, hahaa ddngan harapan keta tu lock, setakat la alhamdulillaah memang keta berkunci.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
OCD ni setakat ni ak x de lagi..tp kawan ak ader la x blh tgk barang beralih barang yg dia kemas mesti dia letakkan kat tempat asal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:11 PM | Show all posts
zulra replied at 11-1-2019 02:27 PM
Aku tak tau aku ocd ke x tpi aku avoid jumpa n borak2 dgn kawan2 sedaramara adik beradik sbb aku rim ...

adik abg @zulka ke ni
hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde ocd. Cuma x blh tgk bersepah ajerrr

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Susunatur segala benda kena ikut warna, saiz, tahap kelusuhan... contoh slipper, kasut, kain baju, stationery, duit dlm purse, perabot dan mcm2 lagi
2. Susunatur perabut kena simetri.. pantang gerak sikit
3. Suka cuci tgn, cuci lap sana sini.. tetamu balik mmg ruang tamu ruang makan toilet ku sapu, mop, lap, spray dettol etc
4. Time ada baby sentiasa bawa wet baby tissues utk lap part yg baby disentuh org
5. Balik berjalan sblom masuk rmh semua kena cuci kaki tangan kat luar
6. Pantang besar balik berjalan terus duduk kat sofa @ mana2 bhg rumah dgn baju jalan yg blom tukar.. wajib mandi tukar baju terus.. kain baju ofc terus masuk washing machine cuci + dettol

Entah byk lagi.. tp x rasa ni ocd pun.. org keliling & family jer ckp aku ocd.. rasa normal jer hidup aku

Cuma lps anak2 dah besar.. aku byk kurangkan thp fussy tu.. lebih berusaha utk terima part yg senget2 tanpa byk komplen (tp hati & mata x satisfied la.. tp x bising)

Tp part kebersihan especially part bawa kuman dr luar tu aku blom bole kompromi

Xtau ni dipanggil ocd @ cuma suka bersih jer

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
aku xde OCD cuma sifat common perempuan.. dlm otak sentiasa pikir nak wat apa sume.. automatic jd organizer.. ikut timing sume kalau lari dr schedule tu mmg rasa stress gak

cth u set dlm otak ni nk buat apa sume tibe ada benda jd blk lmbt ke apa so rasa alahai tibe rasa x best

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Setiap kali sentuh barang yg disyaki kotor dan berhabuk sure basuh tangan. Penat iols kt dapur membasuh tangan byk2 kali.

2. Xbleh duk senang kalau kuku tangan kaki terkopek sikit, rasa ngilu sgt. Sure  x sudah2 mencari pemotong kuku or gunting or pisau mana yg boleh.

3. Pantang nampak tahi cicak. Geram nk buang walau x kacau kita pon.

4. Kalau suruh org tapi x buat2 memang iols la yg akan membuatnya.

5. Gatal je tangan nak menyapu mengemop umah org.

6. Kalau ade 5 plan tapi plan ke 5 x sempat buat, sampai berhari2 x lalu surf internet dibuatnya  

7. Walau penat camne pon kadang tu nak jugak settlekan keje yg berlambak rasa mcm x tenteram je kalau x siap.

8. Tido tak boleh dengar kipas berbunyi. Seram

Dulu2 siap migrain dek banyak ngat memikir benda remeh. Sekarang ok sikit kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
I xde ocd cuma suka susun anything ikut kaler and size. Dahla buat keje lambat, duk menyusun camni lagi la lambat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
X ocd tapi cuba untuk tak sepahkan barang. Kalau dah start sepah, weekend yang free je la boleh settle semua barang2 sepah tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
-susun duit ikut colour dan kepala agung mesti sama
-asing baju, seluar, pakaian warna putih bila membasuh
-sidai baju ikut size dan kategori
-betulkan apa2 pun yg senget
-meja mkn bersih dan kosong, bila mkn mesti ada tisu dan akan cepat2 lap meja bila kotor
-bangun tido terus kemas katil, lepas mkn terus basuh pinggan n cawan, masa memasak sambil mengemas dan simpan terus perkakas, cepat2 lap minyak yg terperecik keluar dari kuali wpun tgh memasak lagi...
-lap semua dinding rumah dgn dry mop
-OCD kah aku?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 11-1-2019 10:58 AM
suka basuh penapis dlm washing machine yg ada habuk dan kotoran melekat segala tu...
jadi addicted  ...

Ehhh...samalah kita...I akan lap washing machine luar n dlm...suka tengok benda baru n cantik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by 234126 at 11-1-2019 10:57 PM

Bukak almari, drawer, pintu kipas lampu tak tutup balik

Toilet bowl basah, benang terjuntai from baju/seluar (ripped jeans ok tapinya )

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2019 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
I tak percaya mop sbb rasa less bersih.. so i used kain utk lap lantai.. rasa lebih bersih and acah2 squat for exercise. Tapi nak siapkan umah setingkat 3 bilik ni bila da siap lap rasa macam nak meninggal penat dia.. da cuba nak pakai mop tapi xbleh gak..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Uols yg kat sini mkn ubat apa ye... Sbb stahu iols OCD ni pyakit mental n ada ubatnye...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa i takde ocd cuma i ada masalah bila ambil sesuatu barang i akan genapkan ikut jumlah i suka,biasanya no ganjil..contoh,ambik bawang kat market..gigih i kira and ambik genap 25 bijik.even kudap2/biskut nak makan pon i akan ambik 3-5 keping.i boleh je ambik 4 tapi i rasa xkena,sanggup patah balik ambik/kurangkan bagi jumlah tu ganjil.adakah ni sejenis penyakit mental jugak.wuwuwu...macam tu jugak kalau masak.i akan pastikan kalau ayam tu ada 5 ketul,padahal kami berdua je.i tak boleh kalau genap,mesti nak bilangan dia ganjil..buat air pon sama.i akan kira berapa kali i kacau,genap 15 pusingan baru stop..psiko lak rasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 11-1-2019 05:11 PM
adik abg @zulka ke ni
hehe

Xde kena mengena sepusat sepusing je
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde ocd sgt..sikit2 tu ada la..pantang tengok lantai bertanda,,kesan tapak kaki ke,kotoran ke,,sanggup mengemop 5minit sekali

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
zulra replied at 11-1-2019 02:27 PM
Aku tak tau aku ocd ke x tpi aku avoid jumpa n borak2 dgn kawan2 sedaramara adik beradik sbb aku rim ...

Ios rase uols ada anxiety.. And depression.. Simptom2 ke arah pyakit tu.. Iols suggest uols cpt2 jumpa psikiatrist sblm jd kronik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenolen replied at 11-1-2019 10:28 PM
Ehhh...samalah kita...I akan lap washing machine luar n dlm...suka tengok benda baru n cantik

Kalau sehari 4 kali basuh kain so 4 kalilah cuci penapis ittew...ha ha ha kronik kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 11-1-2019 02:34 AM
4)Dah keluar rumah tapi masuk rumah balik sebab takut iron tak off. Padahal dah off sebab kau dah ch ...

Sama macam ai la tu. Dah kunci rumah terpaksa buka balik. Nak tengok semua suis dah tutup ker tak. Padahal dah yakin mmg dah tutup. Kalau dah kat jalan raya tu sanggup patah balik. Parahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
greantea replied at 11-1-2019 08:33 AM
aku xde ocd. tp aku suka betulkan kalo nmpk susunan x sekata atau nmpk benda senget.

Ai pun sama mcm ni. Tengok benda senget mesti nak betulkan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
SuriNate replied at 11-1-2019 08:56 AM
1.Susun duit dalam dompet ikut warna
2. Semua barang atas meja ofis berbentuk segi empat
3. Lipat  ...

Part susun duit tu kiter sama. Plus, kepala agong tu pun ai mesti pastikan sama arah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 11-1-2019 10:58 AM
suka basuh penapis dlm washing machine yg ada habuk dan kotoran melekat segala tu...
jadi addicted  ...

Hahaha ai pun gitu. Mesti nak cuci penapis tu. Balik kg pun benda tu juga ai cek kalau bak guna mesin basuh rumah mak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalu memasak..suka sgt basuh tgn byk kali..sampai tgn pun kecut..kdg2 tu sampai terpaksa stop dulu buat keje kat dapur..selagi kat dapur..keje nk basuh tgn je..takut kulit tgn terkopek plk..

pastu brg2 yg nk guna..sudu ke..sudip ke..walaupun dah basuh..akan jirus lagi dgn air n gosok2 sikit..kalu pisau yg dah guna n dah basuh tapi letak kat atas sinki..sblm guna akan basuh lagi pisau tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.057690s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list