JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
2064
View
100
Reply

[Pelbagai] Berapa kronik level OCD korang?

[Copy link]

Author: Coffin69    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2019 11:19 PM From the mobile phone | Show all posts
I rasa i takde ocd cuma i ada masalah bila ambil sesuatu barang i akan genapkan ikut jumlah i suka,biasanya no ganjil..contoh,ambik bawang kat market..gigih i kira and ambik genap 25 bijik.even kudap2/biskut nak makan pon i akan ambik 3-5 keping.i boleh je ambik 4 tapi i rasa xkena,sanggup patah balik ambik/kurangkan bagi jumlah tu ganjil.adakah ni sejenis penyakit mental jugak.wuwuwu...macam tu jugak kalau masak.i akan pastikan kalau ayam tu ada 5 ketul,padahal kami berdua je.i tak boleh kalau genap,mesti nak bilangan dia ganjil..buat air pon sama.i akan kira berapa kali i kacau,genap 15 pusingan baru stop..psiko lak rasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 11-1-2019 05:11 PM
adik abg @zulka ke ni
hehe

Xde kena mengena sepusat sepusing je
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2019 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Xde ocd sgt..sikit2 tu ada la..pantang tengok lantai bertanda,,kesan tapak kaki ke,kotoran ke,,sanggup mengemop 5minit sekali

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
zulra replied at 11-1-2019 02:27 PM
Aku tak tau aku ocd ke x tpi aku avoid jumpa n borak2 dgn kawan2 sedaramara adik beradik sbb aku rim ...

Ios rase uols ada anxiety.. And depression.. Simptom2 ke arah pyakit tu.. Iols suggest uols cpt2 jumpa psikiatrist sblm jd kronik..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenolen replied at 11-1-2019 10:28 PM
Ehhh...samalah kita...I akan lap washing machine luar n dlm...suka tengok benda baru n cantik

Kalau sehari 4 kali basuh kain so 4 kalilah cuci penapis ittew...ha ha ha kronik kan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
CardiGans85 replied at 11-1-2019 02:34 AM
4)Dah keluar rumah tapi masuk rumah balik sebab takut iron tak off. Padahal dah off sebab kau dah ch ...

Sama macam ai la tu. Dah kunci rumah terpaksa buka balik. Nak tengok semua suis dah tutup ker tak. Padahal dah yakin mmg dah tutup. Kalau dah kat jalan raya tu sanggup patah balik. Parahhhh
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:14 PM From the mobile phone | Show all posts
greantea replied at 11-1-2019 08:33 AM
aku xde ocd. tp aku suka betulkan kalo nmpk susunan x sekata atau nmpk benda senget.

Ai pun sama mcm ni. Tengok benda senget mesti nak betulkan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
SuriNate replied at 11-1-2019 08:56 AM
1.Susun duit dalam dompet ikut warna
2. Semua barang atas meja ofis berbentuk segi empat
3. Lipat  ...

Part susun duit tu kiter sama. Plus, kepala agong tu pun ai mesti pastikan sama arah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
vanilacup replied at 11-1-2019 10:58 AM
suka basuh penapis dlm washing machine yg ada habuk dan kotoran melekat segala tu...
jadi addicted  ...

Hahaha ai pun gitu. Mesti nak cuci penapis tu. Balik kg pun benda tu juga ai cek kalau bak guna mesin basuh rumah mak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 03:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalu memasak..suka sgt basuh tgn byk kali..sampai tgn pun kecut..kdg2 tu sampai terpaksa stop dulu buat keje kat dapur..selagi kat dapur..keje nk basuh tgn je..takut kulit tgn terkopek plk..

pastu brg2 yg nk guna..sudu ke..sudip ke..walaupun dah basuh..akan jirus lagi dgn air n gosok2 sikit..kalu pisau yg dah guna n dah basuh tapi letak kat atas sinki..sblm guna akan basuh lagi pisau tu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
tt tepeklah definisi tak nak orang keliru, buatlah sikit perbezaan di antara perfectionism, ocd dan germophobe.

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
finn replied at 12-1-2019 11:31 AM
Ios rase uols ada anxiety.. And depression.. Simptom2 ke arah pyakit tu.. Iols suggest uols cpt2 j ...

Dulu2 masa anak2 kecil lgi yes aku sgt tertekan tpi skrg dorg dh besar n aku cipta bahagia bersama mereka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
1) Dulu mula kawin, aku pelik napa laki aku ambik brg then letak tempat lain.. pastu aku ambik letak tpt asal. Skrg, dah tak kisah sgt.  Yg bwh ni, masih on:
2) Perfume, shower gel, shampoo   label kena facing depan.
3) Kat ofis, semua brg aku time balik kemas mcm baru smpi kerja. Time kerja sepah takpe..nak balik..kerusi masuk dlm meja, keyboard, tong sampah semua kemas. Aku tgok org lain, pakat cabut je meja mcm kapal karam..
4) Time kerja, aku tak suka jiran sblh buka radio kuat kuat.. tp kalau aku nak dgr music aku blh pakai earphone.. bg aku citarasa music xsama.. tambah aku tak suka lagu hindustan.. pening kepala time kerja.
5) alat tulis kerja aku wlpn rubber pencil company kasi 10thn lps, siapa pinjam kena pulangkan. Sentimental. Haha
6) susun baju dlm almari ikut kaler hanger. Dan asing ikut kategori baju. Contoh baju kerja, baju t-shirt, baju kurung..
Belum parah sgt kan..?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:54 AM | Show all posts
Aku kagum dengan org org yg boleh let go things. Contoh kalau kau x organize planner minggu tu atau kalau plan kau x jadi.
Aku rasa org yg hidup macam ni dia cam bahagia sbb dia tak overthink benda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
1 . Lipat baju kena sama saiz. Orang lain yang lipatkan baju saya, saya akan bawa masuk bilik, punggah semula, lipat cara saya.

2 . Botol minyak wangi saya semua saya tandakan dengan masking tape yang dipotong kecil sebagai penanda level (banyak mana digunakan).

3 . Dulu masa saya merokok, bila saya nyalakan rokok dengan tangan kiri, saya akan padamkan rokok tu balik.saya nyalakan rokok semula pakai tangan kanan.

4 . Lap meja kedai makan, basuh sudu sebelum guna di kedai makan, basuh tin air minuman sebelum minum.

5 . Jika masuk rumah terlangkah kaki kiri, saya akan keluar semula dan masuk pakai kaki kanan.

6 . Kalau cuci bilik air, saya lap sampai kering kemudian saya tengik tv, saya cuci semula.

7 . Sarung kaki semua sama hitam, sama brand, tapi saya tandakan ikut hari dan pasang.

8 . Kalau tertinggal jam tangan bila sampai ke tempat kerja, saya akan balik ambil.peduli apa saya.

9 . Ada baju yang saya basuh pakai tangan.setiap sentalan pada bahagian baju akan dikira sebagai 5.

10 . Kalau tengah solat, nampak sejadah makmum sebelah terlipat, memang saya tak boleh khusyuk.

11 . Kalau baca buku, saya guna penanda buku.macam forumer lain.saya cam dan ingat muka surat berapa walaupun saya guna penanda buku.sekiranya penanda buku terjatuh sebelum saya buka buku, saya akan mula membaca dari mula.walaupun lebih 100 pages.

12 . Saya akan online dan log out forum pada jam yang tepat misalnya 3 pm, 1 pm.kalau tak, saya rasa semacam ada yang tak kena.

ada lagi .... tapi biarlah saya menyimpannya sendiri.ada juga yang memalukan.

ocd ke saya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 03:24 AM From the mobile phone | Show all posts
sangat suka guna tisu contoh dah basuh kaki kena lap dgn tisu
basuh tangan kena lap dengan tisu
meja lantai semua kena dengan tisu if guna kain rasa kuman kelekat dkt tangan..
alas kaki guna paling lama 3 hari kena basuh..
botol spray antibax wajib ada disisi walaupon sebelah bantal tido..
baju nak tido tak boleh guna walaupon basuh satu sudu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:05 AM | Show all posts
OCD ke penyakit waswas?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
cik seri, chawish....

Comments

Non comprende?  Post time 13-1-2019 11:59 AM
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Balik kerja, basuh semula pinggan mangkuk periuk kuali walaupun dah bersih dan tak guna.

2. Basuh baju asing2. Outdoor, indoor.

3. Lipat baju ikut warna. Kalau gantung pun asing2. Outdoor, indoor.

4. Bersihkan rumah seminggu sekali. Termasuk menyapu, sental dapur dan toilet.

5. Hanger sidai kain ada warna lain2. Kuning untuk seluar, pink untuk baju, biru untuk pakaian indoor dan merah untuk lain2.

6. Cek pintu rumah kunci ke tak, sliding tutup ke tak dan pintu dapur beberapa kali sebelum tidur.

7. Susun semula pinggan mangkuk kalau tak teratur.

8. Susun kasut ikut berat dan saiz. Berat atau besar duduk paling bawah.

9. Pastikan kasut, file, alat tulis tersusun elok baru start kerja.

10. Mudah perasan bila orang guna barang atau duduk di tempat kerja. Orang ambil form dalan file pun boleh tahu.

11. Akan betulkan kedudukan floor mat tak kira kat mana pun.

12. Lap dulu bidek sebelum guna walaupun bersih dan kering.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sure if this is considered OCD or perfectionist or just plain weird

1. Tak boleh tahan dengan hubs yang suka picit ubat gigi kat tengah. Nanti mesti i akan picot from bawah so tube tu rata balik. Same goes with anything else, eg shampoo body wash bottle.

2. Sidai kain mesti ikut size dan warna

3. Gantung seluar mesti side yang sama facing in or out

4. Masa anak i baby dulu wet wipes habis macam air je. Semua benda kena lap especially kalau keluar makan. The baby chair macam kena samak baru dia boleh duduk

5. I spend more time organizing after grocery shopping than doing the grocery itself. Semua kena masuk bekas siap. All the biscuits, snacks and cereal with the expiry dates dated on the bekas. Fridge kena susun lauk pauk siap dalam tupperware according to serving.

Kalau tak buat semua ni i rasa hidup i macam tak boleh function

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044538s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list