JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
1088
View
80
Reply

[Pelbagai] Berapa kronik level OCD korang?

[Copy link]

Author: Coffin69       Show all posts   Read mode

Post time 12-1-2019 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
tt tepeklah definisi tak nak orang keliru, buatlah sikit perbezaan di antara perfectionism, ocd dan germophobe.

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
finn replied at 12-1-2019 11:31 AM
Ios rase uols ada anxiety.. And depression.. Simptom2 ke arah pyakit tu.. Iols suggest uols cpt2 j ...

Dulu2 masa anak2 kecil lgi yes aku sgt tertekan tpi skrg dorg dh besar n aku cipta bahagia bersama mereka

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
1) Dulu mula kawin, aku pelik napa laki aku ambik brg then letak tempat lain.. pastu aku ambik letak tpt asal. Skrg, dah tak kisah sgt.  Yg bwh ni, masih on:
2) Perfume, shower gel, shampoo   label kena facing depan.
3) Kat ofis, semua brg aku time balik kemas mcm baru smpi kerja. Time kerja sepah takpe..nak balik..kerusi masuk dlm meja, keyboard, tong sampah semua kemas. Aku tgok org lain, pakat cabut je meja mcm kapal karam..
4) Time kerja, aku tak suka jiran sblh buka radio kuat kuat.. tp kalau aku nak dgr music aku blh pakai earphone.. bg aku citarasa music xsama.. tambah aku tak suka lagu hindustan.. pening kepala time kerja.
5) alat tulis kerja aku wlpn rubber pencil company kasi 10thn lps, siapa pinjam kena pulangkan. Sentimental. Haha
6) susun baju dlm almari ikut kaler hanger. Dan asing ikut kategori baju. Contoh baju kerja, baju t-shirt, baju kurung..
Belum parah sgt kan..?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 01:54 AM | Show all posts
Aku kagum dengan org org yg boleh let go things. Contoh kalau kau x organize planner minggu tu atau kalau plan kau x jadi.
Aku rasa org yg hidup macam ni dia cam bahagia sbb dia tak overthink benda

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
1 . Lipat baju kena sama saiz. Orang lain yang lipatkan baju saya, saya akan bawa masuk bilik, punggah semula, lipat cara saya.

2 . Botol minyak wangi saya semua saya tandakan dengan masking tape yang dipotong kecil sebagai penanda level (banyak mana digunakan).

3 . Dulu masa saya merokok, bila saya nyalakan rokok dengan tangan kiri, saya akan padamkan rokok tu balik.saya nyalakan rokok semula pakai tangan kanan.

4 . Lap meja kedai makan, basuh sudu sebelum guna di kedai makan, basuh tin air minuman sebelum minum.

5 . Jika masuk rumah terlangkah kaki kiri, saya akan keluar semula dan masuk pakai kaki kanan.

6 . Kalau cuci bilik air, saya lap sampai kering kemudian saya tengik tv, saya cuci semula.

7 . Sarung kaki semua sama hitam, sama brand, tapi saya tandakan ikut hari dan pasang.

8 . Kalau tertinggal jam tangan bila sampai ke tempat kerja, saya akan balik ambil.peduli apa saya.

9 . Ada baju yang saya basuh pakai tangan.setiap sentalan pada bahagian baju akan dikira sebagai 5.

10 . Kalau tengah solat, nampak sejadah makmum sebelah terlipat, memang saya tak boleh khusyuk.

11 . Kalau baca buku, saya guna penanda buku.macam forumer lain.saya cam dan ingat muka surat berapa walaupun saya guna penanda buku.sekiranya penanda buku terjatuh sebelum saya buka buku, saya akan mula membaca dari mula.walaupun lebih 100 pages.

12 . Saya akan online dan log out forum pada jam yang tepat misalnya 3 pm, 1 pm.kalau tak, saya rasa semacam ada yang tak kena.

ada lagi .... tapi biarlah saya menyimpannya sendiri.ada juga yang memalukan.

ocd ke saya?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 03:24 AM From the mobile phone | Show all posts
sangat suka guna tisu contoh dah basuh kaki kena lap dgn tisu
basuh tangan kena lap dengan tisu
meja lantai semua kena dengan tisu if guna kain rasa kuman kelekat dkt tangan..
alas kaki guna paling lama 3 hari kena basuh..
botol spray antibax wajib ada disisi walaupon sebelah bantal tido..
baju nak tido tak boleh guna walaupon basuh satu sudu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 09:05 AM | Show all posts
OCD ke penyakit waswas?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
cik seri, chawish....
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
1. Balik kerja, basuh semula pinggan mangkuk periuk kuali walaupun dah bersih dan tak guna.

2. Basuh baju asing2. Outdoor, indoor.

3. Lipat baju ikut warna. Kalau gantung pun asing2. Outdoor, indoor.

4. Bersihkan rumah seminggu sekali. Termasuk menyapu, sental dapur dan toilet.

5. Hanger sidai kain ada warna lain2. Kuning untuk seluar, pink untuk baju, biru untuk pakaian indoor dan merah untuk lain2.

6. Cek pintu rumah kunci ke tak, sliding tutup ke tak dan pintu dapur beberapa kali sebelum tidur.

7. Susun semula pinggan mangkuk kalau tak teratur.

8. Susun kasut ikut berat dan saiz. Berat atau besar duduk paling bawah.

9. Pastikan kasut, file, alat tulis tersusun elok baru start kerja.

10. Mudah perasan bila orang guna barang atau duduk di tempat kerja. Orang ambil form dalan file pun boleh tahu.

11. Akan betulkan kedudukan floor mat tak kira kat mana pun.

12. Lap dulu bidek sebelum guna walaupun bersih dan kering.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak sure if this is considered OCD or perfectionist or just plain weird

1. Tak boleh tahan dengan hubs yang suka picit ubat gigi kat tengah. Nanti mesti i akan picot from bawah so tube tu rata balik. Same goes with anything else, eg shampoo body wash bottle.

2. Sidai kain mesti ikut size dan warna

3. Gantung seluar mesti side yang sama facing in or out

4. Masa anak i baby dulu wet wipes habis macam air je. Semua benda kena lap especially kalau keluar makan. The baby chair macam kena samak baru dia boleh duduk

5. I spend more time organizing after grocery shopping than doing the grocery itself. Semua kena masuk bekas siap. All the biscuits, snacks and cereal with the expiry dates dated on the bekas. Fridge kena susun lauk pauk siap dalam tupperware according to serving.

Kalau tak buat semua ni i rasa hidup i macam tak boleh function

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 05:22 PM | Show all posts
Belek-belek cincin...cuit-cuit hidung...kawan la kata suka buat
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 06:42 AM From the mobile phone | Show all posts
OCD - Obsessive Compulsive Disorder. Yang mengaku ada OCD tu hmm... I don't want to argue

Benda-benda ni dah jadi kebiasaan, kalau luar biasa, saya akan ubah balik supaya jadi biasa sekarang dah malas nak fussy ke perfectionist ke, janji tak bersepah

1. Lipat kain 15 cm x 15 cm sejak zaman asrama lagi. Dulu ukur pakai pembaris, lepas tu ada template, sekarang dah tau 15 cm tu panjang mana sape tak suka susunan baju nampak kemas

2. Susun hanger ikut warna, dan ada jarak antara hanger2 tu. Kalau hanger tak sama jenis, saya bagi orang lain. Hangers saya kena sama jenis, baru nampak kemas, tak serabut closet tu

3. Susun barang2 dalam rumah ikut warna, saiz, ketinggian. Ada hari2 saya bolayan jer semua tu
dan lain-lain, malas nak list kat sini. Not for u to find out

Yang pasti, saya tak suka nampak bersepah, kotor. Kena organized, senang nak bagitau orang kat mana benda tu masa diorang nak. Habits ni dilatih sejak dari zaman sekolah, sekarang dah kertu, itu kebiasaan, bukan OCD, perfectionist ke apa

Nak suruh doktor check laa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 08:37 AM | Show all posts

@zulra tu awek aku
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:14 AM | Show all posts
kesian lak yg ada sifat-sifat yg OCD ni, benda-benda yg org biasa anggap remeh, jadi masalah besar lak kat dia, belum campur nak pikir masaalah berat yg lain.. semuanya nak risau.. penatnyaaaa

mcm mr monk lak - citer tv, detective yg OCD

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:47 AM | Show all posts

betul2 ke ni
ke tgh 'try'?


Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasa diri x OCD tpi org sekeliling ckp ai OCD

1. sejenis klu sidai baju kena ikut jenis n saiz
2. Hanger baju kaler mesti sama cth baju harian kaler hitam, baju keja kaler merah
2. Duit dlm wallet kena susun ikut amount
3. Klu buat keja, segala kertas kena susun elok2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:44 AM | Show all posts
1) Pantang tengok stove top dapur kotor..sebelum dan selepas masak confirm lap sampai berkilat. (biasanya housemate tak buat mende ni..so iols la yang kena sental)

2) Pantang tengok sekeliling sinki dapur basah lencun. Dah selesai basuh pinggan mangkuk, kena pastikan lap kering2 keliling sinki

Biasanya dua benda ni la yang paling pantang. Ada lagi benda-benda lain tapi ni yang paling kerap. So, spekuan iols ialah ni bukan OCD, cuma kepantangan nampak benda tak bersih je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 11:51 AM | Show all posts
diri aku, aku x kelaskan sebagai seorg ocd.. aku sekadar sukakan kebersihan..tu jek.. mmg family pon tak tahan kdg2 dengan perangai aku.. tp mata aku lg tak tak tahan tengok sepah, selerak & tak kembali ke tempat asal..

keratan daripada mymetro: Katanya, pesakit OCD mempunyai simptom yang terbahagi kepada empat kategori iaitu kebersihan, keselamatan, kepercayaan (spiritual) dan susun atur (struktur) yang mana terdapat pesakit yang memiliki lebih daripada dua kategori berkenaan.

https://www.hmetro.com.my/utama/ ... pesakit-ocd-metrotv

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:06 PM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 13-1-2019 02:13 AM
1 . Lipat baju kena sama saiz. Orang lain yang lipatkan baju saya, saya akan bawa masuk bilik, pungg ...

WOW

sy bkn pakar psikiatri on ocd
tp dr tv show yg sy tgk sblm2 ni
you are sooo ocd person

tp jgn ambil pendapat peribadi sy ni
klu rs terganggu dan stress dgn rutin tu semua
you better seek for medical attention

btw, i always admire for ocd person
for their determination in order makes everything MUST be in order
and the cleanliness outcome tu
SUPERB

sometimes i wish i ada ocd yg bab pembersihan tu
especially pembersihan rumah
coz i so malas nk bersihkan rmh
nak mula tu
once dh start mmg cuci habis2


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:10 PM | Show all posts
ada sikit smpi tahap sebok betulkan susunan kat kaunter bayaran..ikut saiz

tapi kaka selalu reconcile diri..mana tabiat yg baik tapi belebihan pon tak bagus..slow2 let go.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 14-1-2019 03:06 PM
WOW

sy bkn pakar psikiatri on ocd

taraklah.habit je tu.ada was2 sikit biasalah tu.kan?




Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
I takde OCD. Tapi I suka and prefer benda yang organize and bersih.

1. Basuh baju ikut jenis. I akan asingkan seluar, tshirt, kemeja, tudung, lingerie. Once dah basuh, wajib rendam downy 1 jam. Hanger mesti sama color and jenis. Lepastu bila sidai mesti color coded. Husband I pernah tolong I sidai, I marah dia sbb susun tak ikut color. Pernah 2-3 kali detergent I habis tapi yg I selalu pakai takde stock, so I akan basuh SEMUA balik baju yang bersih dalam almari guna detergent baru so that semua baju I bau yang sama.

2. Bila baju dah kering, I susun dlm almari. Mana yang kena lipat, I ada 1 template utk ikut size lipatan. Lepas dah lipat, kena susun ikut jenis baju, color & brand. Cth short sleeves dgn long sleeves ada tmpt dia sendiri.

3. I basuh pinggan ikut jenis. Cthnya sblm I basuh, I akan asingkan piring, mangkuk, periuk dgn sudu garfu. Kalau pinggan kena gosok atas 5 kali, bwh 5 kali. Kalau periuk, kena gosok sampai berkilat. Kalau sudu garfu, kena gosok 10 kali tmpt pemegang (bwh), 10 kali bhgn atas. I mmg kira 1-10 utk each side for sudu & garfu.

4. Bedsheet dgn pillow case I akan iron & pin setiap penjuru so that sentiasa kemas & tegang.

5. Kalau I guna 1 product, kena ada 1 set complete. Kalau tak I asyik teringat and tak tenang kalau tak cukup. I beli St. Ives facial scrub. So I nak ada semua jenis dr apricots, acne control, green tea, coconut & coffee etc. Kalau beli mask Freeman, I nak kena ada semua jenis mask Freeman. Kalau beli glass cleaner Mr. Muscle, I nak ada semua pencuci brand Mr. Muscle eventhough I tau I tak guna and tak suka.

Kadang-kadang I penat and tau tak perlu pun semua tu. Tapi I jenis asyik terfikir, teringat. Hati tak tenang kalau semua tak ikut macam yang I nak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 04:09 PM | Show all posts
Dah masuk keta kena keluar balik cek swiches, pintu toilet pintu bilik walaupun rasa mmg dh tutup... Katil kena tegang, hanger baju kena sama... Sidai baju ikut warna... Sebelum tido turun naik berkali cek gate n pili air luar..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 05:06 PM | Show all posts
LostStar replied at 14-1-2019 11:51 AM
diri aku, aku x kelaskan sebagai seorg ocd.. aku sekadar sukakan kebersihan..tu jek.. mmg family pon ...

keratan daripada mymetro: Katanya, pesakit OCD mempunyai simptom yang terbahagi kepada empat kategori iaitu kebersihan, keselamatan, kepercayaan (spiritual) dan susun atur (struktur) yang mana terdapat pesakit yang memiliki lebih daripada dua kategori berkenaan.


ocd aku tegolong dlm simpton susun atur tu je lah..hahah patutla meroyan tgk benda susun tk kena dimata time dulu tu..selamba pegi susun barang2 atas kaunter. kalau lepas makan kt luar biasanya akan susun pinggan cawan nicely kemas meja.

even hidup pon aku kena structured..bukan kronik kes la..tak koser aku jadi saiko sbab benda remeh camni..cuma kena folo step disiplin yg asas senang tkde apa yg terlepas so on.

its how u manage ourlife..jgn terbeban benda yg tk perlu.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 10:46 PM | Show all posts
I tak OCD tapi certain things memang particular, some of them other forummers dah mentioned.

1. Arrangement of furnitures kena aligned.
Eg: Kaki my dining chairs kena aligned dgn line carpet underneath. Line tu mmg part of the carpet design so kalau x aligned mmg I akan betulkan.

2. X semua orang boleh tolong I kat kitchen. So far, the only person yang tahu my regimes is my sister. Kalau orang yang x biasa dgn I, I will say politely x payah susah2 rehat je kat luar. I memang serabut kepala kalau things are not done my way and I pulak x pandai selindung airmuka bila dah stressed.

3. Susunan baju yang dah basuh kena ikut left to right. Last washed mesti paling kanan. Kalau husband I sometimes bila mintak tolong dia main letak je tengah2...ish! Kalau folded items like t shirt last washed mesti paling bawah.

4. Notes dalam wallet kena ikut color and denomination. Yang paling depan duit singgit

5. Kalau dine out I will wash the cutlery, tapi kalau kat Madam Kwan x la buat gitu haha

6. Wipes mmg benda wajib dalam kereta and handbag. Very handy kalau ada kotor sikit2 tu. I think this is very common

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052069s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list