Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
897
View
8
Reply

[Fakta] Tambang bas 1998 vs tambang bas 2019

[Copy link]

Author: gigahertz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-1-2019 05:54 PM | Show all posts |Read mode
Ni cerita real story tau. bukan reka reka.
I menetap di satu kawasan X since 1998/99 masa tu kehidupan mmg susah sangat pasal bapa I ntah apa bis tak jadi ke apa
pindah keluar dari Negeri S dan lari hijrah ke kawasan X. Rumah di kawasan X tu adalah rumah kakak mak I . Selama duduk 13 tahun xde bayar rental. tapi rumah tu kecil la. Bayangkan rumah sebesar 20 X 70 kat negeri S . kat X rumah kakak mak i cuma 18 x 60
ok la takpe. tu bukan mukadimah cerita je. bukan tu nak cerita sebenarnya.

i still ingat lagi masa tu i start mula sekolah i nak bas sekolah no 27 dengna kakak i  masa tu tahun 1999 . kos tambang RM 21 / 22
tapi sekarang kakak i dah kahwin. ada anak tapi anak dia tu i jaga la. anak dia ni dah masuk sekolah agama. sekolah tu sekolah sama dengan kakak i masuk 20 tahun lepas. yang jadi lawak :

Pemandu bas tu masih orang sama. sekolah tu sekolah yang sama. jarak yang sama.
cuma dia dah tak bawakk Bas . dia bawak VAN ! no bas sekolah tu masih di kekalkan. nak tahu tambang berapa? RM 60 ! pergi balik

i rasa jarak sekolah dengan rummah takde mengecut selama 20 tahun.  tapi tambangya jadi makin mahal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2019 07:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Inflasi adalah salah satu sebab nilai matawang berkurang. Dulu dulu masa zaman orang tua kita, gaji kecik pun boleh besarkan famili, sekarang gaji ribu riban pun rasa tersepit lagik  
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 12:42 PM | Show all posts
i rasa jarak sekolah dengan rummah takde mengecut selama 20 tahun.  tapi tambangya jadi makin mahal.


tumpang terrr gelak
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2019 04:39 PM | Show all posts
RM60 sebulan? normal la tu... tang mengecut tu yang klako
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2019 10:28 PM | Show all posts
dulu driver tu bawa bas (boleh isi maximum 40 org)
rm22 x 40 = upahnya rm880 sebulan

today driver tu bawa van (boleh isi 10 org je)
rm60 x 10 = upahnya rm600 sebulan

hakikatnya upah driver tu la yg menyusut.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2019 06:30 AM From the mobile phone | Show all posts
himun_hino replied at 14-1-2019 02:28 PM
dulu driver tu bawa bas (boleh isi maximum 40 org)
rm22 x 40 = upahnya rm880 sebulan


kos operasi van lagi murah daripada bas
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 07:55 AM | Show all posts
aah, masa aku sekolah dulu tambang bas rm24 pun abah aku ckp mahal... standard rm21-23 je.

skrg ni rm80 utk sorang anak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2019 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
makton replied at 14-1-2019 11:55 PM
aah, masa aku sekolah dulu tambang bas rm24 pun abah aku ckp mahal... standard rm21-23 je.

skrg n ...

rm80 van ke bas
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2019 11:24 AM | Show all posts

van                   
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
7.085442s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list